Ascultați pe Mihail Urdea, unul din ghizii care sunt aproape în fiecare zi în Athos (locuiește la granița Sfântului Munte, în Ouranoupoli) cum descrie pe scurt cele mai interesante date legate de mănăstirea Karakalou în timp ce o filmează.
Site-ul lui Mihail este aici: http://www.manastiri.info/
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Hramul
Cu numărul unsprezece în ierarhia mănăstirilor athonite este Mănăstirea Karakalou. Hramul mănăstirii este Petru și Pavel.
Avem o frumoasă icoană realizată de Dionisie din Furna, a Sfinților Apostoli Petru și Pavel îmbrățișați și o icoană a Maicii Domnului fără un nume particular.
Intrarea fortăreață în mănăstire, sub turnul de apărare, cele trei uși. Se păstrează și locul unde a fost înainte ușa, deoarece se intra pe lateral, ca să micșoreze spațiul de manevră pentru a intra în mănăstire a celor care voiau să o atace, să o cotropească.
Deasupra fiecărui portal de intrare se află icoana hramului. La Mănăstirea Karakalou, avem hramul Petru și Pavel. De asemenea, avem prezentată ora bizantină, ora Sfântului Munte.
Acum suntem la toaca vecerniei care se întâmplă aproape de apusul soarelui.
Ctitori
Ca la majoritatea mănăstirilor athonite, daniile românești ale lui Petru Rareș și ale lui Alexandru Lăpușnenau ajută mănăstirea în vremea domniilor lor. Ctitorii principali sunt Andronic Paleologul și Roman Diogene, împărați bizantini.
Conform unei tradiții, împăratul roman Caracala face la malul mării un turn de apărare, de unde se pare că și denumirea mănăstirii vine – de la acest împărat roman Caracala.
Așezarea și ora bizantină
Indicatorul care ne arată că în 30 de minute, putem să mergem pe jos spre Mănăstirea Filotheu.
Aceste două mănăstiri sunt vecine: Mănăstirea Karakalou și Mănăstirea Filotheu.
O frumoasă fortăreață unde în interior se disting niște balcoane semi-cilindrice.
Frumosul turn de apărare al Mănăstirii Karakalou. Intrarea principală… Chiar la intrare avem un ceas care ne arată ora bizantină după care se ghidează Sfântul Munte Athos. Acum este ora 18:30 – ora noastră. Ceasul bizantin arată 21:40. Asta înseamnă că mai sunt două ore și 20 de minute până la apusul soarelui. Este ora vecerniei.
(…cântările se aud în biserică…)
O frumoasă hartă a Sfântului Munte Athos existentă în arhondaricul mănăstirii.
Mănăstirea Karakalou
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!