
Mirele desfrânatei – p. Varnava Iankou
24 aprilie 2025Urmăriți un material foarte bun care prezintă celebra mișcare a ortodocșilor americani numită „Death to the World” („Moarte lumii” sau „Moartea de lume”) și modul în care aceasta a cucerit mințile și inimile multor tineri revoltați împotriva decăderii spirituale a lumii actuale.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Moartea de lume: Ultima rebeliune adevărată
În acele colțuri întunecate ale lumii care sărbătoresc superficialul și slăvesc necurăția a luat ființă o revoltă care nu a fost creată în focul unei agitații politice, sau al unei revolte sociale, ci într-un colț liniștit al inimii unora care au renunțat la hăul promisiunilor modernității. Aceasta este povestea revoluției care nu are culori, nu flutură nici un steag, dar în schimb pledează pentru ceva ce se află într-o puternică contradicție cu fațada luminoasă a vieții moderne. Este despre o rebeliune a spiritului, o ultimă redută împotriva invaziei întunericului acestei lumi pierdute în propria gândire.
Născut din energia naturală și aprigă a mișcărilor ”punk” și ”metal”, un grup de suflete neliniștite a găsit ceva mult mai mult decât nihilismul care i-a atras la un moment dat. Conduși de un călugăr, care la un moment dat cânta la corzile ”metal”-ului dur, aceștia au cioplit o nouă cale în viața lor, care i-a condus spre trecutul sacru. Aceștia și-au numit creația ”Moartea de Lume”, o stare care nu vorbește despre angoasa adolescentină sau revolta efemeră, ci despre nesfârșita și eterna luptă a vieții. Prin intermediul acestor pagini alb-negru grupul a declarat revolta finală: respingerea promisiunilor goale ale lumii pentru a beneficia de ceva ce este infinit mai profund.
Aceasta este istoria despre cum ceva minuscul a devenit un far călăuzitor pentru aceia care au tânjit după un adevăr mai adânc, despre șoapta ascetismului, a nevoinței și a puterii tăcute a luptei spirituale. Este o poveste fericită despre cum acești oameni dezamăgiți și-au găsit speranța, nu în vacarmul lumii acesteia ci în liniștea mânăstirii. Vă prezentâm ”Moartea de Lume – ultima revoltă adevărată.”
Începuturile ”Morții de Lume”
Povestea ”Morții de Lume” își are începutul într-un loc neașteptat, și anume în umbra lumii mișcării ”metal”. La începuturile anilor 1990, Justin Maler, fondator al trupei Doom Metal ”Sleep” a ajuns la o răscruce de drumuri. Formația era la apogeul de a deveni una dintre cele mai influente grupuri din categoria ”underground metal”. Dar Maler simțea o tot mai mare goliciune în interior pe care muzica nu o putea umple. În ciuda succesului, a ispitei faimei și a puterii refrenurilor muzicale, ceva lipsea [din ecuație]: o motivație mai adâncă care să depășească lumea haotică a muzicii ”punk”. Urmare a unei decizii radicale, Maler părăsește formația după scoaterea primului album și întreprinde o călătorie spirituală care l-a adus la o mânăstire creștin ortodoxă. Acesta a fost locul, în liniștea vieții monahale, în care Maler și-a găsit sensul profund al înțelegerii și pacea. Dar acesta nu a fost mulțumit să păstreze acest nou mod de viață numai pentru el. Maler, împreună cu alți membri ”punk” și ”metal” care s-au convertit la ortodoxie, au simțit o dorință arzătoare ca să împărtășească această cale spirituală cu alții, în mod special cu aceia care fuseseră ca și ei decepționați de luma pe care o îmbrățișaseră odată. Astfel, în anul 1994, a luat ființă ”Death to the World” – ”Moartea de Lume”. Titlul însuși a fost o declarație îndrăzneață. O declarație de război împotriva valorilor superficiale ale societății moderne. O chemare de a îmbrățișa o viață de revoltă spirituală.
Cheia a fost aceea a unei amestec a învățăturilor creștin ortodoxe și disprețul primar al energiei subculturii ”punk” și ”metal”. Aceasta a prezentat credința veche ca extrema revoltă, una care transcende tendințele trecătoare ale lumii. Prin imagini complet în alb și negru, și printr-un limbaj puternic și intransigent, ”Moartea de Lume” i-a provocat pe urmăritorii săi să privească în spatele fațadei vieții moderne și să îmbrățișeze calea spiritual ascetică a ortodoxiei. Aceasta vorbește despre mucenicia monahală și lupta împotriva patimilor, un mesaj care a atins coarda unora care erau sătui de goliciunea celor oferite de lumea aceasta. Succesul grupului a constat în autenticitatea sa. Nu era numai ceva ce era predicat de la pupitru ci era vocea celor care fuseseră în tranșee, care înfruntaseră aceleași încercări ca și cititorii lor, dar care găsiseră o cale de ieșire. Aceștia nu au prezentat încercările vieții spirituale într-un mod îndulcit, ci au înfățișat ortodoxia ca o cale dificilă dar la finalul căreia primești răsplata: adevărata revoltă împotriva descompunerii sufletului.
Părintele Seraphim Rose și influența sa
În timp ce rădăcinile grupului ”Morții de Lume”” au fost sădite de Justin Maler și de alți convertiți la credința creștin ortodoxă ce aparținuse-ră grupurilor ”punk” și ”metal”, fundația spirituală a acestuia a fost adânc întrepătrunsă cu învățăturile părintelui Serafim Rose. Ca fost căutător al adevărului, p. Serafim, sau Eugene Rose, s-a născut în 1934, și a avut o viață marcată de o intensă căutare spirituală, înainte de a-și găsi locul în ortodoxie. Acesta a devenit monah, luându-și numele de Serafim, și a devenit cunoscut în ceea ce privește revigorarea monahismului ortodox în SUA.
Părintele Serafim Rose a fost recunoscut pentru neacceptarea niciunui compromis în privința credinței, determinarea sa adâncă pentru ascetism, și pentru scrierile sale cu privire la pericolele societății seculare moderne. Acesta a avertizat asupra goliciunii spirituale a lumii moderne, descriind-o ca o culturii a morții, care-i conduce pe oameni departe de Dumnezeu și la disperare. Scrierile sale ca ”Ortodoxia – religia viitorului” și ”Nihilismul – Rădăcina revoluției erei moderne” au devenit scrieri esențiale pentru cei aflați în comunitatea ortodoxă care căutau să înțeleagă și să reziste influențelor corozive ale societății contemporane.
În acest context, învățăturile p. Serafim au găsit răsunet firesc cu cei care constituiseră grupul ”Moartea de Lume”. Mesajul esențial al acestora din urmă de respingere a superficialității și a falsității vieții moderne în favoarea unei profunde spiritualități ascetice erau în rezonanță cu avertizările și sfaturile p. Serafim. Influența sa a fost evidentă în accentul pus de grup pe nevoința războiului spiritual și pe respingerea dorințelor lumești. Fondatorii grupului ”Moartea de Lume” au fost adânc inspirați de viața și scrierile p. Serafim, văzând în el un părinte spiritual și un îndrumător pentru propriul drum. Scrierile sale au furnizat coloana vertebrală a teologiei grupului ajutându-i pe aceștia să-și articuleze răspunsul creștin ortodox la criza spirituală a erei moderne. Mesajul p. Serafim de trăire a unei vieți în spiritul morții față de lume, când omul moare patimilor și a distracțiilor superficiale ale societății a devenit o temă centrală a grupului. În multe privințe grupul poate fi considerat ca o prelungire a misiunii p. Serafim Rose de a ajunge la acei care sunt pierduți în sălbăticia spirituală a modernității. Grupul a împărtășit învățăturile sale la noua generație care căuta originalitate într-o lume a falsității, și le-a oferit o cale către adevărata revoltă spirituală prin intermediul credinței ortodoxe.
Prima Publicație – ”Monahul cu un craniu”
Chiar în prima ediție a a revistei ”Moartea de Lume” a fost publicată o fotografie frapantă a unui monah ortodox cu un craniu în mână. Această imagină puternică a fost mai mult decât o opțiune vizuală ci mai degrabă o declarație adâncă care cuprindea esența mesajului grupului. Expresia solemnă a monahului, surprinsă în tonurile monocromatice ale fotografiei, a atras imediat atenția. Craniul pe care îl ținea în mână nu a fost introdus ca simbol al unei practici ale unei creștinătăți trecute, un fel de ”Memento Mori”, o expresie latină însemnând că trebuie să ne amintim de moarte. Acest concept este un element central în tradiția multor denominațiuni creștine, în mod special în lumea monastică. Aceasta acționează ca o aducere aminte a caracterului inevitabil al morții, și încurajează pe credincioși să se concentreze pe cele spirituale și nu pe cele ale lumii acesteia.
”Memento mori” are rădăcini adânci în tradiția creștin ortodoxă. În practicile lor ascetice, monahii o folosesc ca aducere aminte a morții pentru a-și păstra atenția pe obiectivele spirituale. Prin meditația la moarte aceștia caută să se detașeze de problemele superficiale ale vieții zilnice și să-și dedice energiile rugăciunii, pocăinței și trării vieții în concordanță cu poruncile divine. Această imagine zdrobitoare era în contrast total cu excesele și acțiunile de distragere ale atenției ale societății contemporane, provocându-i pe cititori să-și reconsidere propriile valori și priorități. Prin publicarea acestei fotografii, grupul ”Moartea de Lume” a oferit nu numai o opțiune la viața modernă ci o invitație de îmbrățișare a unei căi radicale de înnoire spirituală. Era o chemare de a ne reaminti că viața este trecătoare și că trebuie să avem în minte sfârșitul, să îmbrățișăm adevărul cel veșnic al credinței ortodoxe, ca o formă profundă de revoltă cu rost împotriva naturii efemere a existenței.
Revolta Regândită – Temele de Bază
Imaginați-vă ardoarea ”punk”-iștilor. Energia neprelucrată și spiritul sfidător al acestora să fie canalizată către ceva mai adânc. ”Moartea de Lume” a îmbrățișat acest spirit, dar nu ca un act de opoziție ci ca o revoluție spirituală. Grupul a propus ca adevărata revoltă nu este aceea de a te opune autorității pentru propriul folos ci despre a transcende superficialitatea și a plonja în adâncurile personale ale luptei spirituale. Acesta a încadrat spiritul rebel într-o revoluție internă, într-o încercare de a depăși nu numai normele sociale dar cu precădere propriile lupte interne.
Practicile ortodoxe ascetice, văzute adesea ca austere și limitate, au fost regândite în această revistă ca acte radicale de rezistență împotriva acțiunilor de distragere a atenției a vieții moderne. Postul, rugăciunea, și disciplina monastică nu erau numai ritualuri ci erau percepute ca acțiuni de angajare spirituală care se contrapuneau bombardamentului constant al ispitelor contemporane și a dorințelor superficiale. În această modalitate de regândire a temei, revolta a devenit o chestiune pentru un adevăr mai adânc și nu numai un gest de opoziție. Paginile revistei erau vii cuprinzând experiențele personale ale acelora care au lăsat în urmă fostul mod de viață ”punk” sau ”metal” și au îmbrățișat credința ortodoxă. Aceste mărturisiri nu erau trunchiate sau idealizate ci erau autentice și reale oferind o privire a schimbărilor profunde pe care convertirea a adus-o acestor oameni. Fiecare mărturisire furniza o imagine vie a călătoriei dinspre deziluzie către deșteptarea spirituală, aducând la suprafață adâncimea luptelor personale și căutarea autentică a sensului care i-a condus pe aceștia la ortodoxie.
Critica societății moderne a fost o temă centrală a grupului care a utilizat în articolele sale perspectiva ortodoxă în a explica problemele morale și etice ale lumii contemporane: consumerismul, materialismul, și decăderea morală, acestea nefiind analizate ca probleme sociale ci ca simptome ale unor crize spirituale mai adânci. Grupul suținea că lipsurile civilizației moderne erau înrădăcinate în lipsa conștiinței spirituale, sugerând că drumul adevărat al înțelegerii lucrurilor constă în îmbrățișarea învățăturilor ortodoxe, aceasta fiind o alternativă la valorile societății.
Viața monastică era prezentată de către grup ca o ultimă formă de revoltă. Departe de a fi o retragere din lume, mânăstirea era văzută ca un loc al unei determinarii spirituale radicale. Ritualul zilnic al vieții monahale cu ale sale practici ascetice riguroase, precum și trairea în comunitate erau portretizate ca un contrapunct puternic la energia haotică al culturii ”punk”. Acest contrast scotea în evidență modul în care disciplina monastică ar putea oferi o formă adâncă și serioasă de rezistență, subliniind că adevărata revoltă constă în adâncimea angajamentului spiritual al omului. Prin prezentarea acestor idei ”Moartea de Lume” oferea un fundament convingător în care revolta era redefinită în context ortodox. Nu era vorba numai de opoziția la status-quo -ul existent ci de o căutare mai adâncă a unei existențe care să aibă înțeles, utilizând zelul miscării ”punk” și disciplina ortodoxă pentru a crea un nou tip de revoluție spirituală.
Mântuirea Lumii
”Frumusețea va mântui lumea” spunea Fiodor Dostoievski. Progresul, prin intermediul mașinilor sale, a făcut ca lumea să regreseze la un nivel unde nu mai există frumusețe. Iar dacă nu există frumusețe, ce va mântui lumea? Din pântecele mamei noastre ni se spune că lucrurile urâte sunt atractive și de aceea imaginea adevăratei frumuseți este deformată. Atât timp cât nu există diferență între ceea ce este frumus și ce este urât, tineretul din ziua de azi este lăsat la mâna debandadei.
Ni se spune că frumusețea se află în ochii celui care privește, dar dacă aceasta este adevărat, lumea nu va avea niciodată o șansă de mântuire deoarece înterpretarea pe care omul o dă frumuseții poate fi fatală. Frumusețea este adevărul, iar adevărul este frumusețe. Iar adevărul nu poate fi găsit în ochii privitorului. Că de vom susține una ca asta atunci nu va exista nici un adevăr absolut, și nu va exista nici un răspuns la întrebarea ”de ce”. În trecut, lumea avea modalitatea sa de a prezenta adevărata frumusețe și de a arăta că sufletul ce pare îngrădit al omului poate fi înălțat la acel nivel care este adevărata frumusețe. Acest lucru a fost obținut prin intermediul artelor frumoase, prin pictură, litratură, sculptură, teatru, muzică.
Arta lumii moderne a adus sufletele la confuzie și sluțire, fără a mai le înalța la stări mai înalte. Aceasta prezintă sufletul omului modern care merge cu capul înainte spre distrugere, deznădejde și amărăciune. Aceasta s-a întâmplat omului din cauza încercărilor sale de a-și realiza propriile dorințe și uitând de chemarea celeilalte lumi. Atât timp cât timpul presează, pare a fi din ce în ce mai ușor a uita motivul pentru care motiv omul a fost creat de Dumnezeu. Nu trebuie să să uităm că mulți sunt chemați dar numai puțini sunt cei aleși și care nu fac parte din această lume.
Moartea de Lume
În timp ce ecourile tumultoase ale lumii moderne reverberează în viața noastră, aflăm că ne găsim într-o eră unde cele profunde au fost diluate de superficialitate. Farmecul unei culturi obsedate cu punerea oamenilor în grupuri, situație care nu mai are sfârșit, cu mutațiile identitare, de la discursul năucitor cu privire existența unui număr nelimitat de genuri, cu indivizi care solicită identități al unor animale, fapt care a condus la situații care au suprimat esența adevărului spiritual. În acest ocean de confuzie, unde esența experienței umane este redusă la curente efemere și ștampile trecătoare, este ușor să te simți pierdut și s-o iei la vale într-o lume care pare că a uitat să pună valoare pe autenticitate.
Cu toate acestea, în mijlocul acestui zgomot, există o chemare de a redescoperi ceva vechi și profund: calea spre trezvie prin intermediul învățăturii lui Hristos. Esența adevărată a spiritualității, miezul a ceea ce înseamnă a te conecta cu Dumnezeirea, nu a dispărut, ci este ascunsă vederii de ceața modernității. Într-o vreme în care lumea pare a fi sinonimă cu slăbiciunile și grijile efemere, chemarea de a ne reîntoarce la credința ce a dăinuit de secole devine un far al speranței. În spațiile liniștite și sfințite ale credinței ortodoxe găsim o cale nu numai pentru a supraviețui, ci pentru a ne trezi cu adevărat. Aici, în mijlocul practicilor fără-de-început ale rugăciunii, ale postului și reflecției, se află antidotul adânc la fenomenul de distragere a atenției care a năpădit lumea.
Aceasta este o chemare de a ne reaminti de adâncimea moștenirii spirituale de a îmbrățișa simplitatea esențială și adevărul profund pe care ni-l dă Iisus. În condițiile în care călătorim pe acest tărâm haotic, să ne reamintim că drumul spre trezirea spirituală nu este găsită în zgomotul discursului modern ci în liniștea transformatoare a puterii credinței. În reconectarea cu învățăturile lui Hristos costă întoarcerea noastră înapoi la acele lucruri care merită cu adevărat și ne conduce la redescoperirea unui sens clar al vieții care transcende preocupările efemere ale acestor vremuri.
În vremea aceasta, ale unor distrageri ale atenției copleșitoare, haideți să ne trezim astfel încât să mergem pe calea veșnic adevărată a învățăturilor lui Iisus. Haideți să fie aceasta revolta noastră împotriva haosului și răspunsul nostru pentru a alege ceva mai adânc, mai autentic, și cu validitate eternă. Prin intermediul acestei călătorii ne vom revendica esența spirituală și ne vom găsi propriul drum spre acasă.
Dacă primiți acest mesaj cu bucurie și sunteți în căutarea unei căi spirituale mai adânci, mai autentice și mai trainice, atunci alăturați-vă nouă pe cale și abonați-vă la acest canal și deveniți parte a unei comunități care redescoperă ceea ce merită cu adevărat. Suportul tău ne ajută să răspândim cuvântul și să aducem cât mai mulți căutători pe calea trezirii spirituale. Împreună putem naviga prin zgomotul lumii și să ne găsim calea către adevărurile adânci care au fost dintotdeauna acolo, dar care așteaptă de a fi redescoperite.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!

2 Comment
Pe canalul de sus spune si de Papa ca va fi ultimul papa conform Sf Malachi
Asa o fi?
M-a bucurat ca pe site-ul miscarii acesteia este si o relatare despre Sf.Ilie Lacatusu.