
O vorbă bună face diferența – Maica Filotea
21 aprilie 2025
Marțea Luminată – fotoreportaj
22 aprilie 2025Urmăriți un material foarte bun care răspunde la o serie de întrebări legate de sărbătoarea Paștelui, proveniența numelui acesteia și a altor simboluri legate de aceasta îndeosebi în lumea vestică dar care au fost adoptate și la noi.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
O privire asupra Paștelui. (Easter / Pascha)
Pe acest canal YouTube, am avut mai multe videoclipuri despre diferite aspecte ale Paștelui și puteți spune că fiecare videoclip de pe canalul nostru este, în principiu, construit pe acest cel mai mare eveniment din istorie. Paștele este sărbătoarea Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Acest canal, Patristix, este condus de creștini ortodocși răsăriteni, iar duminica noastră de Paște este adesea sărbătorită mai târziu decât cea celebrată de vecinii noștri catolici și protestanți.
Așadar, prima întrebare pe care o vom urmări este: De ce este diferit Paștele ortodox? Răspunsul scurt este că Paștele ortodox NU este diferit. Toată lumea în afară de ortodocși sunt diferiți. Biserica Ortodoxă continuă să folosească un calendar mai vechi și un calcul mai vechi decât toți ceilalți. În secolul al XVI-lea, Biserica Catolică a actualizat întregul calendar, iar protestanții folosesc acel calendar actualizat în calculul Paștelui. Biserica Ortodoxă nu l-a actualizat, încă aplicăm metodele vechi. Avem un episod întreg despre asta, așa că aruncați o privire și la acela.
Ce este Postul Mare? Postul Mare este premergător Duminicii Paștelui, este o călătorie, o căutare, un timp de postire, un timp de rugăciune și un timp de dat de pomană celor săraci. Este vorba de a ne apropia de Hristos și a ne pregăti pentru praznicul palpitant. Este plin de comemorări unice și în fiecare duminică este un eveniment diferit și sunt multe de descoperit despre el. Avem un episod pe acest canal despre Postul Mare ortodox.
Paștele înlocuiește o sărbătoare păgână mai veche? NU! Categoric nu! Când s-a făcut calculul Paștelui la primul conciliu ecumenic, unul dintre obiectivele principale a fost să vină cu un mod de calcul al Paștelui care să nu fie influențat de nicio altă religie, să nu aibă legătură cu religia iudaică anterioară, ci să fie unic creștin. Cred că dacă le-ai fi spus membrilor acelui Prim Sinod Ecumenic că în secolul XXI unii oameni vor crede că Paștele se bazează pe o sărbătoare păgână, ar fi fost foarte supărați. Paștele nu înlocuiește niciun festival existent anterior.
Este Paștele (Easter în lb. engleză) denumit după o zeiță păgână? Acum ajungem undeva pentru că vorbim despre nume și cuvinte. Și răspunsul la această întrebare este: da și nu. Potrivit unui sfânt englez cunoscut sub numele de Cuviosul Beda, atunci când sărbătoarea Învierii a venit în Insulele Britanice, obișnuia să apară foarte des în luna cunoscută sub numele de „Eostre monath”. Aceasta înseamnă luna lui Eostre, iar luna a fost numită după o zeiță păgână cunoscută sub numele de Eostre. Deci Paștele (Easter în engleză) poartă numele unei luni, iar luna fusese numită după o zeiță care a fost uitată de mult. Avem un episod care se uită puțin mai mult la asta.
Este demn de remarcat faptul că cuvântul Easter (Paște) e un cuvânt pur englezesc. Germanii au un cuvânt similar cu Easter (și anume Ostern), dar aproape orice altă limbă din lume numește Paștele cu o variantă a cuvântului grecesc „Pasca”. Ce înseamnă Pasca? Pasca e cuvântul grecesc pentru Paște. Biserica creștină învață că Învierea lui Hristos împlinește Paștele Vechiului Testament. Și Creștinii sărbătoresc Paștele, dar noi o facem sărbătorind Învierea și îl numim Paști / Pasca. Pasca, sau o variantă a cuvântului, se folosește în întreaga lume. Veți găsi în vechea engleză și chiar în vechile texte din America de Nord că cuvântul Pasque sau Pasche a fost folosit interschimbabil cu Easter până la un anumit punct. A existat și în lumea protestantă și catolică.
Deci, de ce nu-i spun englezii Pasca? Și răspunsul pe scurt la asta este: datorită lui William Tyndale. Când William Tyndale s-a apucat să traducă Cartea Faptele Apostolilor, nu a vrut să folosească cuvântul străin Pasca. În schimb, a ales să folosească cuvântul popular englezesc „Easter” și l-a scris în versiunea sa a Noului Testament. Drept urmare, pentru că Biblia lui Tyndale a fost incredibil de populară în lumea vorbitoare de limba engleză numele Easter a rămas [pentru Paște] și cuvântul Pasca a fost uitat. William Tyndale este și persoana care a inventat termenul „Passover” [pentru Paștele evreiesc], folosit doar în lb. engleză.
Este greșit să folosim cuvântul Easter [pentru Paște]? Nu, nu este, este absolut în regulă. Easter (Paște) a fost folosit de secole, a fost folosit de sfinți și este cuvântul folosit pentru Ziua Învierii lui Hristos. E numele unui festival creștin. Cuvântul Pasca este probabil un cuvânt mai bun de folosit pentru că are mai mult sens în modul cum interpretăm acest eveniment și este un cuvânt care este folosit de mai mulți oameni din lumea creștină. Așadar, în Biserica Ortodoxă veți auzi cuvântul Pasca folosit mai des decât cuvântul Easter, dar cei mai mulți dintre noi, inclusiv eu, folosim cele două cuvinte aproape interschimbabil.
De unde provine iepurașul de Paște? Nu sunt sigur. E dificil de urmărit asta, dar ceea ce se poate afla este că este ceva mult mai recent decât ar dori să creadă unii oameni. Nu există nicio referire la Iepurașul de Paște, sau un iepuraș asociat cu Învierea lui Hristos sau cu vreo sărbătoare de primăvară până când nu apare în Germania, mult după Reforma Protestantă. Deci este o adăugare foarte recentă la acest eveniment. Destul de interesant, Reforma a scăpat de multe simboluri creștine vechi și a început să introducă noi simboluri seculare. Așadar, iepurașul de Paște nu este nici o rămășiță din vechiul păgânism, nici o invenție a creștinismului. Este un simbol secular pentru primăvară, care mai târziu a fost asociat cu Duminica Paștelui în creșterea comercialismului din jurul Paștelui.
De unde provin ouăle de Paște? Asta e diferit. Aceasta e o tradiție foarte veche. Potrivit tradiției Bisericii Vechi, Sfânta Maria Magdalena a stat odată în fața împăratului și ținea un ou în mână, pe care îl folosea ca exemplu și ca material didactic pentru a vorbi despre mormânt, despre Înviere. Și împăratul a spus că nu o va crede chiar dacă oul și-ar schimba culoarea în mâinile ei. Și oul a devenit roșu închis. Până în prezent, roșul este culoarea preferată pentru vopsirea ouălor în culturile ortodoxe, dar unele culturi au dezvoltat o tradiție foarte bogată de pictare a ouălor. Există multă simbolism referitor la ouă, inclusiv ideea unui mormânt deschis, ideea vieții care iese afară, ideea de lumină care strălucește din centrul unui ou ca aurul.
Cum facem ouă roșii? Vom include și aceasta pentru că e distractiv de știut și ar trebui să încercați. Dacă păstrezi multe foi de ceapă și apoi le fierbi bine într-o oală împreună cu niște ouă, ouăle pe care le pui acolo vor ieși de un roșu-maroniu închis. Dacă apoi le lustruiești cu niște ulei de măsline, vor arăta strălucitoare și frumoase. Pot vizita o slujbă de Paște Ortodox? Răspunsul este, desigur, DA. Sunteți mai mult decât bineveniți. Este o slujbă extremă și uimitoare. Este noaptea târziu, este plină de lumânări, este plină de imnuri incredibile și ar putea fi foarte copleșitoare.
Dacă vrei să iei o înghițitură de Ortodoxie, atunci a merge la slujba de Paște este similar cu a bea dintr-un furtun de incendiu. Este cel mai mare eveniment singular al anului creștinesc. Așa că mă simt obligat să vă avertizez că dacă nu ați mai fost niciodată la unul este copleșitor, dar este absolut glorios. Este cu adevărat un eveniment care îți schimbă viața și are loc în întreaga lume în fiecare an. Și, desigur, în majoritatea anilor, are loc la o dată diferită de Paștele catolic și protestant. Deci ai șansa de a-l sărbători în credința ta și apoi de a veni să îl vezi și în Ortodoxie. Vino și vezi.
Mulțumesc foarte mult pentru vizionare!
Dacă ți-a plăcut acest episod, avem mai multe despre Paște, despre calculul Paștelui și altele asemenea pe acest canal și multe alte videoclipuri pe alte teme. Patristix are nevoie de ajutorul vostru pentru a continua să creeze aceste videoclipuri, așa că, dacă puteți, vă rugăm să ne sprijiniți lunar pe pagina aceasta https://ko-fi.com/patristix. Însoțim acest episod cu un ceai verde japonez cunoscut sub numele de hojicha, care este un ceai verde care a fost prăjit peste cărbune într-o oală de ceramică. Are un conținut foarte scăzut de cofeină și are o textură afumată delicioasă și mi-a fost dat de nașa soției fratelui meu. Îi mulțumesc foarte mult, este delicios!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
