
Pentru a trece prin poarta crucii trebuie să intrăm în războiul spiritual – p. Spiridon Bailey
11 aprilie 2025
Virgiliu Gheorge Vlăescu: De ce nu suntem fericiți? Despre adicții şi libertate
12 aprilie 2025Urmăriți un foarte detaliat material despre un flagel care afectează generațiile tinere, fenomenul intitulat „brain rot” („putrezirea creierului”) care afectează extrem de negativ mințile celor dependenți de ecrane.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Creșterea deanjantă a conținutului „brain rot” pentru copii
1. Ce înseamnă „brain rot” (putrezirea creierului)?
„Brain rot” descrie indivizi care stau online cronic de mult, aceia care utilizează social media nu numai ca sursă de distracție dar și ca inspirație despre cum să-și trăiască viața. Conținutul „brain rot” este adesea descris ca un efort scăzut repetitiv, dar în esența sa, „brain rot” poate fi și un termen asociat oamenilor care petrec prea mult timp online, până la punctul în care le afectează sănătatea mentală, și chiar cea fizică. Memele din „Skibidi Toilet”, ”Coco melon” și ”Fortnite” sunt unele exemple din ceea ce poate însemna „brain rot”, adică un conținut cu multe tăieturi, efecte audio/video neașteptate și o mulțime de argouri de pe internet. „Voi lua un shake de grimase dublu-triplu la un gyatt, stil sigma 4×4, cu văi extra quandale cu un skibidi și o strânsoare”.
Clipurile „brain rot” sunt concepute cu un singur scop: să atragă vizualizări. Mulți creatori de video-uri s-au prins cum să creeze material adictiv. Menținând conținutul rapid, colorat și stimulant, înșeală creierul, făcându-l să creadă că asta este ceva la care trebuie să te uiți în continuu. Creierul nostrul e setat să ne uităm în continuare. Excesul activează centrul de gratificație din interiorul creierului mijlociu unde se produce dopamina și e trimisă către nucleul Accumbens din ganglionii bazali. Recent, fenomenul de ”brain rot” a devenit o îngrijorare pentru părinți, profesori și chiar pentru medici.
Cercetători de la Dove Press au efectuat un studiu pe 1051 de tineri adulți chinezi între 18 și 27 de ani. Studiul a atătat că există o legătură directă între platformele sociale și gradul redus al abilităților profesionale. Cei care petrec mai mult pe monitoare au un nivel mai scăzut al abilităților de planificare, rezolvare a problemelor și luare a deciziilor, fără a menționa și memoria slabă. Și ”Jurnalul de psihiatrie” a făcut cercetări extensive despre efectele negative pe care le are internetul asupra percepției. În concluzie, conținutul „brain rot” chiar conduce uneori la ”putrezirea creierului”. Studiul arată că cei care petrec timp excesiv în lumea virtuală au adesea o cantitate mai redusă de materie cenușie în creier. Materia cenușie ne ajută să ne controlăm impulsurile și să luăm decizii. Acest studiu e făcut pe un eșantion de oameni mai în vârstă, așa că imaginați-vă ce efecte are la copiii care stau mereu pe ipad. Nu e de mirare că părinții și profesorii sunt îngrijorați, mai ales că acest conținut video „brain rot” e adresat Generației Alfa.
Un studiu la care au participat 7097 de mame și copii a ajuns la concluzia că copiii care petrec mai mult timp pe ecrane au probleme de dezvoltare mentală mai mari. Copiii de 1 an care stau mai mult de 4 ore pe ecran pe zi arată semne de întârziere în privința comunicării și a aptitudinilor de rezolvare a problemelor până la 2 ani. În societatea de azi s-a văzut că și înainte de statul acasă în pandemie aptitudinile copiilor din Gen Alfa (adică sub 14 ani) erau în decădere. După pandemie folosirea internetului s-a intensificat și mai mult. În ciuda a toate astea, copiii continuă să ia cu asalt lumea virtuală, și în mod special materiale ”brain rot”. Asta deoarece aceste materiale sunt făcute în special pentru ei. Creatorii de materiale video profită de atenția scăzută a Generației Alfa și crează materiale adictive. Posibilitatea derulării la infinit pe social media îi ține pe utilizatori conectați ore în șir. „Am început cu câteva video-uri iar apoi am început să văd tot mai multe. Mă uitam oricând aveam un moment liber, ziua și noaptea.” Având toate astea în vedere, ne rămâne să răspundem la următoarea întrebare. Cum am ajuns aici?
2. Vocabularul ”brain rot”.
Dacă în urmă cu an ai fi întrebat pe cineva ce înseamnă ”brain rot” nu ar fi putut să descrie. Dar acum nu se mai pune problema. Acum este mult mai ușor să identifici materialele ”brain rot” pentru că acestea au un lucru în comun: vocabularul. ”Oprește-te, ești atât de șalant.” „Iartă-mă că sunt atât de șalant. Dar ai un gyatt de nivel 10. Fără glaze”. Conținutul „brain rot” a devenit așa de comun pe rețelele sociale că a creat în esență propriul său limbaj. Vocabularul ”brain rot” e plin de cuvinte din cultura ”pop” și a internetului pe care majoritatea oamenilor din lumea reală nu le înțeleg. Acest argou e luat din video-uri la modă și formează propoziții fără niciun sens dacă nu te uiți la acest tip de conținut. ”Hm, ce sigma, frate? „Ăaa, ce sigma?” De cele mai multe ori argoul „brain rot” provine de la influenceri, în special de la cei care transmit în direct.
Kai Cenat, un influencer celebru, a fost primul care a popularizat cuvinte de argou ”brain rot”. În anul 2023, Kai a introdus celebrul deja cuvânt ”rizz”. – Frate, am ținut-o într-una zicând că eu am „rizz”, „w rizz”. La început chatul meu arăta așa: Ce e aia frate? „Rizz”? Ce ciudat sună! Deși ”rizz” nu a fost un cuvânt inventat de Kai, el a fost cel care a făcut acel cuvânt să devină viral. În clipurile sale Kai utilizează cuvântul ”rizz” ca să descrie pe cineva care e atrăgător la persoana de care este atras. Chiar s-a zis că ”rizz” este o prescurtare pentru ”carismă romantică”. „Deci îi faci rizz pe amândoi până când zici: ia stai puțin, lucrurile încep să meargă cum vrei. E ca și cum mergi de la un punct mort până devii atât de șiret cu ceea ce spui încât fetele încep să fie curioase: dar cine este el…?” Deși definiția adevărată s-a pierdut de-a lungul timpului, rizz a devenit un termen așa de folosit încât popularitatea sa a ajuns dincolo de internet. A devenit parte din vocabularul zilnic, nu doar pentru jucătorii de jocuri video, ci și pentru internauții obișnuiți. De atunci, din ce în ce mai multe argouri au fost preluate de la influencers și folosite de publicul general. Kai a devenit iar sursa pentru un alt termen viral de tip ”brain rot” și anume ”taxa Fanum”.
Kai e membru al unui grup de influenceri numit AMP (Toate Mijloacele Posibile). Mulți din membrii grupului AMP locuiesc împreună în aceeași casă, fiecare având propiria sa cameră din care fac transmisii video în direct. Unul dintre membrii grupului AMP este Fanum, un alt popular creator de conținut. El a devenit faimos online deoarece intra adesea în camera lui Kai și fura mâncarea pe care Kai o comanda. Fanum colecta bucăți din mâncarea lor ca pe un fel de taxă și asta se întâmpla oricând cineva din casă comanda mâncare care arăta apetisantă pentru el. Privitorii au început apoi să decupeze aceste interacții și să le numească ”taxa Fanum”. Termenul a devenit foarte popular pe rețelele sociale, în special pe TikTok, și printre membrii Generației Alpha.
– Ți-ai pierdut mințile? Ai încuiat ușile din casă?
– Imi pare rău. Imi pare foarte rău.
– Ce naiba e cu tine?
Influencerul ”YourRage” este un alt exemplu. Acesta folosește cuvântul ”Gyatt” ca să descrie o femeie atrăgătoare. Din nou, internetul a preluat termenul și l-a făcut și pe acesta viral. ”Când zicem gyatt ne referim la o persoană cu fund mare. Gyatt e o expresie de genul ăsta: Gyatt! Oh, vai! Gyatt! Deși vorbirea în jargon este ceva normal pentru fiecare generație, cu vocabularul ”brain rot” este puțin diferit. Nu numai că este folosit excesiv, dar pare că înlocuiește chiar limbajul. În mod normal cuvintele în jargon sunt puse împreună aleatoriu, nu cu intenția de a avea vreun sens, ci e doar un amalgam de cuvinte. Asta face comunicarea cu noua generație mult mai grea.
– Dacă vreți să ziceți despre cineva că este grozav cum ați zice?
– Probabil că ”Mad lit on God” [intraductibil] sau cam așa.
– Cum? ”Mad lit on God”?
– Da. Adică G-O-D. [Dumnezeu]?
– ”Mad lit on God, on God no cap”. [intraductibil]
Impactul ”brain rot” este mai mult decât modul cum vorbesc copiii. Acesta lasă efecte de lungă durată și asupra moului cum arată.
3. Standardele de frumusețe ”brain rot”.
”Looksmaxing” (maximizare a aspectului) a devenit o nișă virală a internetului pe toate platformele sociale. Deși poate fi datată la mijlocul lui 2014 pe forumurile online, numai de curând a devenit populară pe rețelele sociale. ”Lookmaxxing” încearcă să te facă să arăți cât mai atragător posibil, prin maximizarea aspectului tău, după cum o arată și numele. Dar originea cuvântului are o și mai neagră istorie decât am crede. Cuvântul a fost creat inițial de comunitatea „incel” pentru a descrie procesul extins de care este nevoie pentru a fi catalogat de femei că arăți bine.
Membrii ”lookmaxxing” trec printr-un proces de ajustare cum ar fi operații faciale sau diete nesănătoase pentru a obține ceea ce ei cred că este aspectul ideal pentru un bărbat. Grupul este angajat activ în ceea ce se numește ”Lookism”, adică a privi negativ pe aceia care nu sunt văzuți ca atrăgători. Ei folosesc doar trăsăturile fizice pentru a judeca caracterul persoanei și nimic mai mult. Aceștia au ajuns până acolo încât un întreg site a fost numit ”lookism.net”, care avea logo-ul ”Pentru că înfățișarea contează!” În anul 2018 un băiat de 17 ani, numit Tom, s-a înregistrat și el pe site, zicând că este un tip blond, atrăgător. Încercând să vadă ce iese și-a postat propria fotografie pe web-site să vadă ce vor zice alții. Replicile au fost șocante: oamenii l-au încurajat să facă operații estetice, sau să utilizeze steroizi pentru a-și crește mușchii. Un utilizator anonim a scris că nu este atrăgător și că are gene proaste. Pe ”looksmaxxing” mereu există moduri de a-ți îmbunătăți aspectul, chiar dacă pentru aceasta trebuie să cheltuiești sute de mii de dolari.
Deși ”looksmaxxing” nu mai e așa de radical în comparație cu ce era cândva, încă se adresează acelor comunități cu standarde de frumusețe aproape imposibile. În timp ce unii oameni caută acolo doar sfaturi de înfrumusețare, pentru alții a devenit o obsesie care a condus la ”brain rot”. Când ”looksmaxxing” a intrat inițial pe social media mainstream era mai mult o memă, introdusă printr-un „mewing” (mieunat). „Mieunat” înseamnă atunci cînd atingi limba pe partea de sus a gurii, făcând ca linia fălcilor să arate mai ascuțită. Au fost reacții deferite la asta, unii au adaptat mieunatul la rutina lor zilnică, în timp ce alții făceau mișto de asta. Înițial a părut să fie o tendință care vine și trece, la fel de repede cum au trecut și altele, dar aceste exerciții faciale simple au fost doar începutul unei căi întunecate pe care mulți au început să o urmeze.
Comunitatea ”looksmaxxing” în social media a început să devină atât de intensă încât a crescut aproape ca un cult. Mulți membrii ai grupului erau așa de obsedați de aspectul lor fizic încât au început să încurajeze comportamente discutabile. Ești „mogged” (cea mai tare). Cuvântul ”mogging” este utilizat atunci când o persoană este mai atractivă decât alta, în mod normal când sunt puse una lângă alta. Așa cum ”looksmaxxing” a părut inițial a fi o tendință mai puțin extremă, ”mogging” a devenit aproape sinonim cu punerea cuiva la pământ pe baza înfățișării sale. Băiatul din stânga știe că este depășit ca aspect. Adeseori membrii ”Looksmaxx” dau vina pe înfățișarea lor pentru faptul că au o viață socială săracă și că nu pot atrage femei, folosind ”mogging” ca standard pentru propria valoare.
Într-o postare care a fost ștearsă de pe r/socialskills, cineva a vorbit despre cum a fost depășit ca aspect de o fată atrăgătoare într-o farmacie. Postarea detalia cum s-a simțit el atunci când femeia din fața lui era mai atrăgătoare decât el și l-a făcut să se simtă conștient de sine. Dar el a mers și mai departe, creând scenarii despre ce simțea ea pentru el. El dorea să vorbească cu ea dar s-a reținut pentru că a crezut că ea era dezgustată de el. El credea că ea ar gândi: Cine se crede acest tip urât ca să vorbească cu mine? Acesta nu este un caz singular. Sunt nenumărate postări ca acesta pe Reddit de la oameni cu același mod de gândire. O altă persoană de pe Reddit a povestit cum a fost bântuit ani la rând de gândul la un salvamar care, credea el, că-l depășea în frumusețe. El a explicat cum flirta cu o fată de mai multe luni. Într-o zi când vorbeau la bazin, un salvamar și-a manifestat rapid interesul pentru ea, mai repede decât el. Ea i-a mărturisit cât de mult îl place pe salvamar și cât de chipeș e acesta. Deși întâmplarea a avut loc în urmă cu 3 ani, el este încă urmărit de asta.
Atât timp cât acestei comunități îi pasă atât de mult de înfățișare vor merge foarte departe cu asta. În anul 2023 cîteva filtre au devenit virale pe TikTok. Aceste filtre măsoară unghiul ochilor sau mărimea unor caracteristici faciale. Acestea erau ca să te ajute să vezi dacă te încadrezi în standardele frumuseții ideale. Folosind super modele ca inspirație, ca Francisco Lachowski și Jordan Barret, membrii ”looksmaxxer” au standarde de frumusețe foarte specifice. Ca să ajungi la ele trebuie să îndeplinești anumite criterii. Unul dintre acestea este să ai ochi de vânător. Aceți ochi au o oarecare înclinare, ceea ce înseamnă că sunt ridicați la colțurile din exterior Sunt chirurg facial și dați-mi voie să vă explic acest nou filtru de înclinare a ochilor. Acesta este unghiul care se formează din colțul interior al ochiului către colțul exterior al ochiului. Dacă unghiul este pozitiv, înseamnă că colțul exterior este puțin mai sus decât cel interior. Fixația de a avea ochi de vânător a dus la nebunie pe TikTok, o mulțime de tineri devenind obsedați să obțină acel aspect. „Zona ochilor e cea care te face sau te distruge. Zona ochilor deține un loc pivotal în ceea ce privește atractvitatea feței.” Nu toată lumea este născută cu ochii de această formă și de aceea mulți au recurs la metode de modificare a formei ochilor, numite ”squintmaxxing”.
În cadrul ”looksmaxxing” există subcategorii în care se oferă sfaturi de înfrumusețare, precum aranjarea părului. Cu ”squintmaxxing” oamenii încearcă în mod continuu să-și alungească ochii ca să se asemene cu ochii de vânător, sperând că dacă o vor face pentru suficient de timp vor ajunge să aibă forma ochiilor dorită. Dar una dintre cele mai comune și controversate metode folosite de ei este cea numită ”starvemaxxing” (înfometarea). Pentru a obține acel fizic subțire al unei fețe cizelate, mulți ”looksmaxxer” se supun unor diete foarte restrictive. Cu atât de multă negativitate în această comunitate, unii dintre membrii săi au transformat asta într-o afacere.
Kareem Shami este un student de 22 de ani din San Diego care a devenit imaginea tendinței ”looksmaxxing” după ce a postat acest video, în care și-a arătat schimbările fizize și faciale între vârsta de 17 și 20 de ani. TikToker-ul Kareem Shami, cunoscut cu aliasul de ”Psihopatul sirian” crează videoclip-uri de înfrumusețare adresate grupului ”looksmaxxing”. Acestea includ sfaturi despre aranjarea părului, igienă personală și exerciții faciale. Kareem împărășește propriile opinii contra cost pe ”Mogwarts Academy”. Pretinzând a fi cea mai bine cotată comunitate de auto-îmbunătățire continuă, comunitatea „Mogwarts” are peste 2205 membrii din ”looksmaxxer”. Pentru 10 dolari pe lună, cotizanții au acces la peste 14 ore de material exclusiv și lecții personale despre cum să arate cel mai bine. Asta deschide accesul și la alte resurse precum un forum de descuții, webinarii live și tutoriale video. În ciuda comunității sale înfloritoare, s-a pus în discuție dacă ”Mogwarts” este doar o memă. De asemenea, a fost criticată că ar profita de cei naivi. Oameni care au achiziționat cursul spun că materialul este reciclat din alte surse cum ar fi forumuri sau websiteuri. Alții au spus că întregul curs este material ”brain rot” și l-au criticat atât pe Kareem cât și ”Mogwarts” pentru taxa lunară pentru niște sfaturi de bază care pot fi găsite printr-o simplă căutare pe google. Unele aplicații au fost create în mod special pentru ”looksmaxxers”. „Umax” este o aplicație care poate calcula în ce măsură te încadrezi în standardul de frumusețe al grupului „looksmaxx”. Îți faci un selfie cu aplicația și te va evalua pe baza a 6 criterii: per ansamblu, potențial, masculinitate, calitatea pielii, linia maxilarului și forma pomeților. Deși aplicația e gratuită, utilizatorii nu-i pot accesa caracteristicile dacă nu plătesc pentru a le debloca. „Looksmaxxing” este doar o parte din conținutul „brain rot”. Aceste standarde de frumusețe au impact și asupra femeilor.
4. Estetica „brain rot”.
Știi dacă ești drăguță ca o pisică, ca o vulpe sau ca o broască țestoasă? Sunt în total 10 tipuri diferite, iar noi vom analiza fiecare tip de formă a feții pentru a înțelege mai bine caracteristicile și farmecul fiecăruia. Originare din Asia de Est, tipurile faciale de animale au fost folosite în industria frumuseții pentru a descrie diferite forme și trăsături ale feței. Dar de când a devenit popular în America de Nord, a scăpat puțin de sub control. Pentru început, această comparație este foarte de nișă în cultura internetului, ceea ce o face greu de înțeles pentru cei care nu sunt mereu online. Deși tipurile de fețe de animale sunt menite să descrie diferite tipuri de fețe, multe dintre persoanele care apar în aceste videoclipuri sunt modele, actrițe sau influenceri care au făcut tratamente de înfrumusețare costisitoare. Multe tinere de pe rețelele de socializare se simt inferioare acestora deoarece nu arată ca femeile din videoclipuri, așa că ele fie încearcă să se încadreze într-unul dintre aceste arhetipuri, fie își fac operații estetice. Și aceasta e doar o parte a unei tendințe pe termen lung care se întâmplă pe internet. Aspectul fizic, trăsăturile de personalitate sau alte caracteristici au început să fie grupate în „estetică”.
Estetica există de când există internetul. Mulți oameni atribuie site-ului Tumblr popularizarea acestui concept la începutul anilor 2010. Când ne gândim la estetică în secolul XXI, ne gândim adesea la feed-urile Instagram hiper-specifice sau la gaura de vierme nesfârșită a nișelor estetice de pe tumblr.com. O estetică în termeni de internet se referă la lucruri sau oameni cu o personalitate sau un stil specific, de la e-girls la cottagecore (fete de țară), fetele tinere trec prin #estetica la fiecare câteva săptămâni. Își cumpără garderobe complet noi, își vopsesc părul și uneori chiar capătă personalități noi pentru a fi în pas cu Estetica. Dar, uneori, totul poate deveni un pic confuz. „Tu oferi energie de golden retriever ca iubit, și e minunat, pentru că eu vreau să dau energie de pisică neagră. „
Poate părea inofensiv la început, dar urmărirea esteticii poate fi dăunătoare. Ele se schimbă rapid și este obositor să ții pasul cu ele. Și, de asemenea, încurajează supraconsumul. Pentru că un lucru la care TikTok se pricepe foarte bine este crearea acestor microtendințe hiper-specifice care durează doar o săptămână și pentru care oamenii cheltuiesc sute, dacă nu mii de dolari, iar apoi, în săptămâna următoare, lunea viitoare, nu mai sunt la modă. Social media este sursa unor probleme financiare majore. La un moment dat, copii de 8 ani mergeau la Sephora să cumpere produse de machiaj și de îngrijire a pielii concepute pentru adulți, produse care le pot afecta pielea. Dacă doriți să aflați mai multe despre asta, vedeți videoclipul meu numit „Cum a distrus internetul generația Alpha”.
Acum să ne scufundăm mai profund în câteva estetici specifice cu origini mai problematice. Una dintre cele mai infame tendințe de pe social media în ultimele luni este estetica „Coquette” (Cocheta). Identificată prin utilizarea excesivă de fundițe delicate roz tip bebeluș și cântece ale Lana Del Rey, estetica Coquette a preluat social media. Estetica Coquette, odată populară pe Tumblr, a reapărut și s-a răspândit pe internet, devenind chiar o memă. În timp ce majoritatea oamenilor au văzut asta ca pe o microtendință care va dispărea, alții nu au simțit la fwl și o estetică temporară a devenit curând o consecință permanentă. Tendința a mers mult mai departe de a pune fundițe pe orice, deoarece estetica Coquette nu este doar un aspect, ci și un stil de viață pe care doar anumite persoane îl pot trăi. Pentru început, o femeie Coquette trebuie să arate într-un anumit fel: piele palidă, siluetă subțire, delicată, ceea ce nu au multe persoane în mod natural. Multe altele au vrut să o recreeze pentru ele însele și, dat fiind că în toate fotografiile de referință erau femei nesănătos de slabe, unele au început să facă tot ce era necesar pentru a obține acest aspect.
Deși estetica și filozofia sunt frumoase, unii dintre oamenii din comunitate în ansamblu nu sunt. Există ideea că trebuie să fii foarte slabă pentru a fi Cockette, pentru că ce se prezintă de obicei în această estetică sunt fete foarte subțiri. Dar asta nu e singura parte dăunătoare. Estetica Coquette are de fapt o istorie întunecată pe care nu mulți o cunosc. Conform definiției date de dicționarul Merriam-Webster, „Coquette” e o femeie care se străduiește, fără afecțiune sinceră, să câștige atenția și admirația bărbaților. Și deoarece estetica Coquette se concentra atât de mult pe delicatețe și inocență, a devenit preferata bărbaților care aveau o fixație pentru partenere mai tinere, mult mai tinere. Dar pentru cei cărora nu le plăcea rozul sau dantela, o altă estetică controversată a cucerit rapid social media în ianuarie 2024. Aceasta a fost ciudat de specifică.
Pe 6 ianuarie 2024, un utilizator TikTok a postat un videoclip care a devenit viral. „Fata curată a ieșit, era soției de mafiot a intrat.” În videoclip ea vorbește despre cum a vrut să scape de estetica fetelor curate, care era o estetică în care femeile purtau fundițe la spate, stiluri minimaliste și machiaj natural. În schimb, ea a propus ca toată lumea să înceapă să adopte „estetica soției de mafiot”, care se baza pe moda soțiilor de gangsteri și mafioți, mai ales din emisiuni TV și filme. Referințele comune erau personaje precum Alvira din filmul „Scarface” sau Talia din „The godfather” (Nașul). Imediat, TikTok a intrat în joc. Creatorii de modă au început să poarte paltoane mari de blană, bijuterii ostentative și machiaj îndrăzneț, orice ar purta o soție de mafiot stereotipă. În curând, estetica „soția de mafiot” a devenit o temă la modă pe internet, virală pe rețelele sociale și prezentă în știri și reviste.
Dar, în timp ce viața soției de mafiot părea fascinantă din exterior, aparențele sunt înșelătoare, deoarece realitatea de a fi soția unui criminal renumit este orice, dar nu estetică. Deoarece soțiile mafioților sunt legate direct de mafie, viețile lor sunt permanent în pericol. Soții lor sunt periculoși și, chiar dacă viețile lor sunt mizerabile, ele trebuie să rămână cu ei sau să se confrunte cu consecințe grave. Soțiile reale ale mafioților au început să vorbească despre experiențele din viața reală și despre cât de inconfortabile erau cu această tendință. Ally K, TikToker și fostă soție de mafiot, a postat un videoclip ca răspuns la unul dintre videoclipurile virale ale esteticii „soție de mafiot”, unde a vorbit despre realitatea sumbră de a fi soție de mafiot. „Voi toate faceți și purtați ce vreți, dar Soția de Mafiot nu este un machiaj, este a ști că seiful din dormitorul tău cu banii în el este momeala, înseamnă să fii mai bună decât doctorii la resuscitare și prim ajutor.” Ally a continuat să se destăinuie despre trecutul ei ca soție de mafiot și în alte videoclipuri de pe canalul ei. Ea a povestit despre incidentele care s-au întâmplat în căsnicia ei, cum ar fi că soțul ei îi dădea regulat analgezice speciale pentru durerile de cap. Ea a vorbit și despre modul cum machiajul gros și închis la culoare pe care toată lumea de pe internet părea să-l iubească nu era doar o alegere cosmetică, machiajul era folosit pentru a ascunde rănile. Prin aceste povești, ea le-a reamintit oamenilor că viața ei nu era estetică și că a fi soție de mafiot nu ar trebui să fie o atracție. Unii oameni au devenit atât de deconectați de lumea reală încât nu mai pot face diferența între ceea ce este real și ceea ce este fals.
5. „Brain rot” în viața reală.
Dacă ați fost pe internet în ultima vreme probabil ați văzut această memă. Desenată de artistul de război Tom Leia, „Privirea de 2 000 de yarzi” a fost publicată inițial în revista Life în 1945 și a fost menită să prezinte șocul pe care l-au simțit cei din armată în timpul războiului. Deși a fost publicată pentru prima dată în urmă cu aproape 80 de ani, „Privirea de 2 000 de yarzi” a devenit celebră abia de curând. Utilizatorii rețelelor de socializare au început să o folosească drept memă, redenumindu-o „Privirea de 1.000 de metri”. „Privirea de 1000 de metri” e folosită ca imagine de reacție la ororile care persistă online în orice moment, fie că e vorba de cea mai penibilă postare pe care ați văzut-o și care vă înfioară atât de tare încât deveniți ca o gaură neagră, fie de imagini de coșmar care vă traumatizează pentru totdeauna. Imaginea a devenit una dintre cele mai utilizate imagini ca meme online.
Mulți oameni nu o mai văzuseră niciodată, așa că atunci când utilizatorul TikTok, @Joshlunchbox, a postat acest videoclip au fost cel puțin surprinși. Josh, studiind într-o bibliotecă, a văzut o carte cu imaginea „Privirea de 2.000 de yarzi”. El a postat-o cu comentariul: „Întorceți-vă în mediul digital, nu aveți ce căuta aici”. Postarea a devenit imediat viral. Josh, ca și mulți alții, a fost complet șocat de faptul că „Privirea de 2.000 de yarzi” era o piesă de artă reală și nu doar o memă de pe internet. Mulți comentatori au fost de acord cu Josh, spunând că dacă vedeau această imagine în viața reală, și-ar fi pierdut mințile. Oamenii au crezut sincer că „Privirea de 2.000 de yarzi” fusese creată pentru a fi o memă. Au uitat cum era viața în afara internetului.
În comentarii, o mulțime de oameni au spus că ei simt că au într-adevăr „creierul putrezit”. Un comentator a spus că atunci când a văzut pentru prima dată un cal în real a început să citeze Bojack Horsemen, care este un serial animat despre un cal umanoid. Un alt comentator a vorbit despre momentul în care i-a spus cuiva povestea lui Sisif. Când persoana respectivă l-a întrebat de unde știa despre ea, a trebuit să citeze sursa ca TikTok. Videoclipul lui Josh a deschis porțile pentru discuții despre „brain rot”, în special despre modul în care Gen Z și Gen Alpha sunt atât de cronic online încât par să nu-și poată aminti o lume care a existat fără tehnologie atașată de tine în fiecare secundă. Acest lucru are sens, având în vedere că, în zilele noastre, internetul e sursa noastră pentru orice, nu doar pentru divertisment, ci chiar și pentru știrile din lumea reală.
Deși „brain rot” (putregaiul creierului) a fost adesea asociat cu lucruri precum meme, argou și referințe ale culturii pop, putregaiul creierului poate proveni și din consumul excesiv de conținut și mai întunecat. Pandemia a dus la o creștere dramatică a orelor petrecut pe ecran pentru mulți, iar multe dintre aceste ore au fost dedicate la ceea ce experții numesc „Doom scrolling” (căutare de știri rele). Este un obicei nesănătos din mai multe motive și unul la chiar merită efortul să renunți. „Doom scrolling” este activitatea de a petrece mult timp uitându-te la telefon sau calculator și citind știri negative. Dat fiind că majoritatea știrilor noastre vin din social media, este mult mai ușor să faci „Doom scroll”. Asta dă oamenilor un sentiment negativ, dar totuși par să nu se poată opri din asta. Asta pentru că „Doom scrolling” este adictiv.
Potrivit directorui clinic de la Universitatea din Pennsylvania, oamenii fac „Doom scroll” în căutare de răspunsuri. Mai ales în timpul crizei „statului acasă” când nimic nu era sigur, oamenii credeau că dacă vor găsi răspunsuri la întrebările lor se vor simți mai bine. Dar, desigur, răspunsurile nu fac decât să ducă la mai multe întrebări. Articolele și videoclipurile momeală pentru clickuri atrag atenția, dar toate sunt doar știri false. „Da, un avertisment de Cod Roșu pentru viața tuturor a fost trimis și dacă aveți un iPhone plecați imediat.” Pe subredditul „r/productivity” există zeci de postări de la oameni care spun că derularea după știri negative le-a distrus viața. Primul lucru pe care îl fac dimineața e să intre pe TikTok pentru a urmări știri rele, iar acest lucru le dă complet peste cap restul zilei. Își putrezesc intenționat creierul, dar nu știu cum să se oprească. Deci, având tot acest conținut dăunător pentru creier, ce impact poate avea asupra copiilor de astăzi?
6. „Brain rot” la Generația Alpha.
Pentru copiii din generația Alpha, care sunt dependenți de dispozitivele lor, internetul este adevărul lor și toate acestea au consecințe reale care încep în sfârșit să iasă la iveală. Ei consumă în exces conținut de pe social media, iar brandurile și creatorii exploatează asta. Conform unui studiu realizat de Asociația Americană de Psihologie, copiii cu vârste între 10 și 12 ani sunt mai dependenți de social media deoarece creierul lor creează recompense sociale după ce intră pe rețele. Acestea sunt ca hormonii fericirii pe care îi pot obține din interacțiunile zilnice, cum ar fi vorbitul cu prietenii, dar mult mai intense. Atunci când ne implicăm în social media, aceasta eliberează o cantitate mare de dopamină pentru recompensare a creierului. Este generos în sensul că este practic infinit, TikTok nu se termină niciodată.
Dar dependența de social media nu înseamnă doar creșterea timpului petrecut în fața ecranului. Ea are, de asemenea, consecințe grave în ceea ce privește învățarea și dezvoltarea Gen Alpha. Tinerii profesori din Generația Z vorbesc despre comportamentul deficitar al elevilor din Generația Alpha, iar unii dintre voi încep în sfârșit să ne creadă când vine vorba despre cât de mult am ratat ștacheta pentru creșterea corectă a acestor copii.
Mulți profesori au folosit social media pentru a împărtăși povești din clasele lor despre elevii lor, dar nu pentru un motiv bun. „Eu predau la una dintre cele mai bogate școli. Dar când vă spun că acești copii nu pot citi, nu pot scrie și nu pot înțelege, nu o spun ca să fiu amuzant, sunt foarte serios.” Nation’s Report Card a raportat că 67% dintre elevii de clasa a patra nu sunt considerați competenți la citire. Scorurile la citire și matematică din Statele Unite sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. Și, deși nu putem da vina pentru toate acestea pe conținutul „brain rot”, copiii cu vârste între 8 și 12 ani stau în medie aproape 5 ore pe zi pe ecrane. Deci, nu este exagerat să spunem că ar putea exista o corelație acolo. Ca să nu mai vorbim de faptul că mulți dintre acești copii nu au abilități de înțelegere de bază. „I-aș putea întreba: Cine e personajul principal al poveștii tale, cea de patru paragrafe pe care tocmai am citit-o? Ei nu pot spune, nu știu, ei nu știu, nu știu… Ne-a luat 4 săptămâni, 4 săptămâni să putem răspunde la o întrebare printr-o propoziția completă.”
Acest lucru poate explica și de ce generațiile tinere, în special Gen Alpha, sunt atât de atrase de cumpărăturile online. Din cauza lipsei lor de cultură medie și de înțelegere sunt ușor influențați de marketing. Web Purify a intervievat peste 1.000 de părinți din SUA și a constatat că 16% dintre copii sunt dependenți de cumpărăturile online, iar 22% le preferă ca principală sursă de divertisment. Chiar și cu preocupările majore pe care le-am abordat, nu tot ce e online este dăunător pentru copii. Conținutul „brain rot” există, dar la fel și conținutul excelent. Puteți învăța aproape orice cu câteva clicuri. Personal, eu am învățat mai mult într-un an online de unul singur decât în 6 ani de școală tradițională. Tot ceea ce știu despre YouTube se datorează exclusiv internetului. Generația Alpha este incredibil de inovatoare și avidă de tehnologie. Dacă vor folosi aceste instrumente pentru a face bine, eu știu că ei pot schimba lumea.
Visual Venture. Așteptați, înainte de a pleca, asigurați-vă că vedeți acest clip despre impactul internetului asupra generației Alpha, deoarece se încadrează exact în conținutul de „brain rot” și abonați-vă. Vă iubesc, băieți. Pace!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
