
Vânzările de Biblii cresc exploziv: Ce se întâmplă?
9 aprilie 2025
Iisus este foarte dificil de înțeles și de relaționat – Jonathan Pageau & Dr. Martin Shaw
10 aprilie 2025Urmăriți o frumoasă prezentare a unuia dintre cele mai celebre și prețioase manuscrise ale Sfintelor Evanghelii – Evangheliarul din Kells, pentru a realiza din nou cu câtă dragoste tratau creștinii din trecut textele sfinte.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Prezentarea Evangheliarului din Kells
Dumnezeul nostru a umplut lumea cu lucruri frumoase, iar creștinii din toate timpurile au fost inspirați să creeze lucruri frumoase spre slava lui Dumnezeu. Unul dintre cele mai frumoase lucruri create vreodată e o comoară din Irlanda, incomparabilul Evangheliar din Kells.
Astăzi, cei mai mulți dintre noi avem cărțile prea la îndemână. Putem cumpăra cărți de oriunde, putem citi pe telefoanele noastre. Este foarte ușor să găsim ceva de citit. Și uităm că în cea mai mare parte a istoriei creștine, cărțile au fost incredibil de rare, incredibil de scumpe și foarte greu de obținut. Dintre toate cărțile apreciate de umanitate în ultimii 2.000 de ani, cele mai valoroase au fost întotdeauna cele patru Evanghelii care conțin înțelepciunea, viața și învățătura lui Iisus Hristos Însuși. Așa că, pentru păstrarea acestor cărți, pentru a se asigura că sunt protejate, una dintre sarcinile multor creștini era de a face aceste cărți frumoase, să-L slăvească pe Hristos prin prezentarea artistică a învățăturilor Sale.
Dintre numeroasele manuscrise și cărți cu Evanghelii ilustrate, din Europa de Vest, cel mai faimos este probabil Evangheliarul din Kells. Evangheliarul din Kells este o comoară a Irlandei și, într-adevăr a întregii istorii literare. Cartea nu și-a început viața însă în Irlanda. A fost creată între sec. VI-IX pe insula monahală scoțiană Iona. Unii cercetători cred că această carte a fost creată pentru a comemora 200 de la ani de la moartea Sfântului Columba, călugărul misionar irlandez care a fondat mănăstirea din Iona. Această carte ar fi fost creată de mai mulți călugări de-a lungul multor ani, și deși a fost creată pe Iona, nu a rămas acolo pentru foarte mult timp. Când în sec. IX, raidurile vikingilor s-au întețit pe coasta Scoției, mulți dintre călugării din Iona au fugit și au luat cu ei cartea în siguranța mănăstirii din Kells, din Irlanda. Și acolo cartea a rămas timp de opt secole, luând numele pe care îl are: Evangheliarul din Kells (Cartea din Kells).
Există 680 de pagini în Evangheliarul din Kells, aproape toate ilustrate colorat și decorate cu noduri celtice incredibil de complicate. Detaliile devin atât de incredibil de mici încât mintea modernă este uimită că acest lucru a fost făcut într-o epocă fără lupă, și lucrat doar la lumina naturală. Un text din sec. al XI-lea descrie această carte drept „cel mai prețios obiect al lumii occidentale”, și s-ar putea să nu se înșele. Este incredibil de uimitoare și foarte intrigantă. Un călător din sec. al XII-lea a vizitat Irlanda și a văzut cartea, și a scris despre ea: „Este plină de fină măiestrie, dar s-ar putea să nu observi. Privește mai atent la ea și vei pătrunde chiar în altarul artei. Vei descoperi complexități atât de delicate și de subtile, atât de pline de noduri și legături, cu culori atât de proaspete și vii, încât ai putea spune că toate acestea sunt opera unui înger și nu a unui om”.
Această carte conține cele patru Evanghelii, în care absolut nimic nu a fost considerat neimportant. Chiar și cuprinsul este o operă de artă, în întregime, cu coloane și desene florale împletite. Iar pe măsură ce parcurgi paginile Evangheliilor, vei întâlni litere majuscule diferite, fiecare realizată ca o pictură minusculă. Pagina de deschidere a Evangheliei lui Ioan conține doar fraza „La început era Cuvântul”, iar aceasta ocupă întreaga pagină, formând o mare demonstrație de frumusețe spre slava Cuvântului.
În sec. al XI-lea, Evangheliarul din Kells a fost de fapt furat din mănăstire, în mod curios nu din bibliotecă, ci chiar din Biserică. Acesta a fost un mare șoc, însă, în mod miraculos, a fost găsită peste două luni, se pare că sub o stâncă. Coperta aurită și câteva pagini de la început și sfârșit, lipseau. Trebuie să fi fost smulse de hoți. Nu vom ști niciodată cum arătau, se presupune că erau uluitoare. Dar faptul că această carte a fost păstrată nu în biblioteca monahală, ci în Biserică, arată că această carte a fost concepută pentru a fi văzută, pentru a fi văzută de oamenii care mergeau la slujbe, pentru a-i inspira, și încuraja, pentru a le arăta frumusețe. Această carte a fost făcută pentru a ne inspira și ridica ochii spre cer. Frumusețea face acest lucru, ea are acest efect asupra umanității, motiv pentru care timp de secole creștinii au creat arhitectură, iconografie și cărți, pentru a slăvi frumusețea Creatorului.
În sec. al XVII-lea, Oliver Cromwell a invadat Irlanda și chiar și-a adăpostit caii în Biserica în care era păstrat Evangheliarul din Kells. Așa că, guvernatorul din Kells a luat cartea și a trimis-o la Dublin pentru a fi păstrată în siguranță, iar de atunci cartea a rămas în Dublin. În prezent, cartea poate fi văzută la Trinity College din Dublin, unde este deschisă la o pagină diferită, în fiecare zi. Cu toate acestea, datorită tehnologiei moderne, oricine din întreaga lume poate acum vedea scanările de înaltă calitate ale acestei cărți online, și poți petrece ore întregi pe aproape orice pagină din această carte. Fiecare pagină merită privită! De la pagina celor patru evangheliști care conține simboluri ale Evangheliilor folosite din cele mai vechi timpuri, la imaginea Fecioarei și a Copilului, inspirată din iconografia bizantină, până la cea mai faimoasă pagină dintre toate: Chi Rho, elaborând în mod dramatic, în manieră celtică, un simbol antic care reprezintă numele lui Iisus Hristos.
Despre acestea este această carte. Hristos ne inspiră să creăm frumusețe, să apreciem frumusețea, pentru că El aduce frumusețea în lume. Evangheliarul din Kells ne amintește nu doar de frumusețea lui Hristos, ci și de o carte în care cuprinsului, dar și literelor și cuvintelor individuale li s-a dat atât de multă atenție și semnificație, încât ne inspiră să aducem frumusețea în viețile noastre, chiar și în cele mai mici lucruri; ele pot fi înălțate și făcute frumoase spre slava lui Hristos.
Însoțim acest episod cu o ceașcă de ceai verde de iasomie cu pară, și este frumos, floral și revitalizant. Spuneți-ne dacă v-a plăcut acest episod, pentru că Evangheliarul din Kells, deși este cel mai faimos, cu siguranță nu este singurul manuscris ilustrat magnific din istoria creștină a Occidentului. Deci, dacă doriți să auziți despre Evangheliile Lindisfarne și despre alte texte celebre, vom face episoade și despre acestea.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
