Rubrica de astăzi vă aduce în atenție câteva teme de bază din viața duhovnicească. Mulțumim și de această dată celor care ne trimit întrebări pe baza cărora alcătuim rubrica duminicală „Întrebări și răspunsuri”.
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Prin ascultare sinceră.
Cea care luptă cel mai mult și/sau cel mai des.
Orice iubire adevărată este nedreptate în favoarea persoanei iubite. Trebuie însă să ne supunem legii duhovnicești a lui Dumnezeu ca să nu deviem. Păcatul distruge iubirea.
Da, continuă! Curaj!
Harul face acest lucru. O să-ți dai seama.
Cu răbdare și dragoste înțeleaptă. Să nu escaladeze tensiunile.
Da, dacă vezi că nu rezistă la corecție și că nu este păcat frontal.
Să ne gândim mai puțin și să trăim mai mult. Rugăciunea și spovedania ajută. Iubirea este mântuitoare.
Lipsa dragostei și credinței.
Să fii atentă la tine însuți și să accepți că o stare „neinteresantă” este mai bună. Pacea este starea sufletului sănătos.
Prin depărtarea de centrii de influență, rugăciune și prin spovedanie.
Vezi la cine te gândești mai mult timp.
Depinde la ce te referi. În general da, dacă este vorba de smerenie adevărată. Dacă este vorba de relație abuzivă, nu e bine.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!

14 Comment
Doamne ajuta,cand trec prin perioade mai dificile si nu imi permit sa fac milostenie decat 1leu de exemplu,totusi nu dau leul acela pentru ca imi este rusine ca este mult prea putin,este acea rusine mandrie la mine?
da. Fă ce poți.
Părinte, care sunt păcatele frontale care nu trebuie urmate chiar și cu riscul de a nu face ascultare și de a crea tensiuni și răzvrătiri față de cei care ni le cer și față de care in mod normal ar trebui să facem ascultare?
Lepădarea de credință/ereziile, păcatele trupești, violențele trupești, vrăjitorii – în general păcatele de moarte.
Doamne ajuta parinte!
Ce putem face ,dacă am simțit o mica supărare față de duhovnic,dar aceasta a trecut foarte repede(nu am impresia ca as fi avut-o) și plâng pentru ea sau ne vin gânduri împotriva sa,iar acestea ganduri nu le vreau,se considera a fi un pacat ?
Doamne ajută părinte. O persoană de alta religie poate sa bea aghiazma mica dimineața și să ia anafură?
nu
Doamne ajuta!
Parinte Teologos,
Va rog sa mă sfătuiți cum ar trebui sa o conving pe fiica mea ( are 24 de ani ) sa nu mai coase duminica sau in zi de sărbătoare. Ea spune ca nu este păcat deoarece o face ocazional din plăcere. I-am arată si ce scrie in Exodul 20:8-11 dar , s-a supărat pe mine…..
Va multumesc,
Cristina
Munca e peste 50% durere, sacrificiu, responsabilitate. Dacă o face din pasiune și-i oferă mai multă plăcere decât durere, atunci nu prea e muncă, e mai degrabă relaxare pentru ea. Depinde cum o face.
Presupun că dacă un pictor pictează lucrări la comandă ca să aibă din ce trăi, atunci aia e muncă și ar fi bine de evitat duminica. Dar dacă iese în natură și pictează din pasiune, atunci ar putea fi ok duminica, ar fi mai degrabă ca o plimbare în parc, dar după Liturghie și rugăciuni, desigur.
Notă: nu am cunoștințe sigure de acest lucru, nu sunt părinte, părintele știe mai bine, e doar o opinie.
Duminica nu lucrăm pentru că este mai mult har. Dacă ea prin cusut se apropie mai mult de Dumnezeu (personal, nu cred) să facă asta. În mod normal ar trebui să se roage, să studieze sau să facă un lucru mai duhovnicesc, spiritual.
Părinte vă fac și eu cu o întrebare:
Ce să facă un „șef ” cum să se poarte la serviciu: pe de o parte ierarhia fixează obiective abitioase (poate chiar irealiste) pe de altă parte echipa e învățată să meargă ușurel…
Echipa se plânge, că le cere multe, pentru ierarhie nu e de ajuns, e între ciocan și nicovala.
Acum, pe lumea ailaltă nu te duci cu obiectivele împlinite, ci cu cum te-ai purtat cu aproapele.
Dacă aveți vre-un sfat, mulțumesc mult
Fii înțelept ca șerpii și nevinovat ca porumbeii. Să fii iubitor și să minimizezi conflictele.
Multumesc
Eu din pacate sunt intelept ca porumbeii si nevinovat ca serpii 🙁
Bună ziua.
Este bine să ne rugam pentru alții? Chiar dacă ei nu știu acest lucru? Nu încalcă astfel liberul albitru a acelei persoane?