Ascultați un cuvânt plin de har al p. Spiridon Bailey despre modul în care noi creștinii ar trebui să ne raportăm la averea materială, dar și la cea spirituală.
Audiție plăcută!
Powered by RedCircle
Cum ar trebui să se raporteze creștinii la bani? – p. Spiridon Bailey
Evanghelia ne provoacă referitor la atitudinea noastră față de bogație. În capitolul 19 al Evangheliei după Sfântul Matei citim despre tânărul care se apropie de Iisus întrebându-L: Ce trebuie să fac pentru a moșteni viața veșnică? Iar în răspunsul lui Iisus vedem ceva foarte important, în special pentru lumea noastră modernă, Iisus spune: Ca să moștenești viața veșnică urmează poruncile, împlinește cele zece porunci, îl cheamă la fapte. Acestea sunt faptele pe care trebuie să le faci: împlinește cele 10 porunci.
Acest lucru este important pentru că sunt creștini astăzi duși în rătăcire de lupi în haine de oaie, lupi care le vor spune că faptele nu sunt necesare, le spun că pentru a fi ucenici ai lui Hristos nu trebuie să realizeze nicio faptă. Aici Îl vedem pe Iisus contrazicând acest lucru complet. Vorbele pe care le spun acești înșelători sunt oportunitatea diavolului de a ne fura sufletul. Când auzim aceste învățături eretice, trebuie să fugim de ele! Este minciună, este înțelăciune și este de la diavol!
Da, credința ne salvează, desigur, dar credința fără fapte, așa cum spune Sfântul Iacov, este moartă, credința fără fapte este moartă! Credința nu reprezintă doar idei despre Dumnezeu, gânduri, a fi de acord cu anumite doctrine că El este Fiul lui Dumnezeu, că a murit și a înviat. A fi de acord cu aceste idei nu este suficient. Aceasta nu este credință. Credința aduce roade în viețile noastre. Rodul faptelor bune, rodul virtuților! Tânărul Îl asigură pe Iisus: Da, am respectat toate poruncile toată viața mea! Și Iisus îi spune: Atunci, ca sa fii desăvârșit trebuie să dai tot ce ai săracilor. Vinde toate bogățiile tale și dă [banii] săracilor.
Aici Iisus îl conduce la smerenie. Tânărul a venit la Iisus cu mândrie, declarând că el a ținut toate poruncile. Și apoi este întristat să afle că nu poate fi desăvârșit pentru că se agață de averea lui. El acum știe că nu este desăvârșit. Dar noi putem înțelege greșit reacția tânărului la Iisus ca pe o oarecare disperare. Dar nu este cazul. În realitate Iisus aduce vindecare acestui tânăr, îl vindecă de mândria lui, el a venit la Iisus mândru și a plecat întristat, conștient că nu e desăvârșit; el este acum mai aproape de Dumnezeu, deși nu este perfect, este mai aproape de Dumnezeu, pentru că recunoaște adevărul propriei sale imperfecțiuni. Și apoi Iisus se întoarce la ucenici și îi avertizează de efectul, de pericolul de a avea mari bogății. El spune: Este mai ușor să treacă o cămilă prin urechile acului, decât să intre un bogat în Împărăția lui Dumnezeu! Și, desigur, El îi asigură apoi că la Dumnezeu toate lucrurile sunt posibile.
Bogățiile lumești reprezintă un mare pericol pentru noi. Acolo unde este comoara noastră, acolo este și inima noastră. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că a manevra banii cu înțelepciune, într-un mod evlavios, este o abilitate mai greu de învățat decât meșteșugul de a lucra cu lemnul și pielea și metalul. E cea mai dificilă abilitate de învățat și trebuie să fim atenți. Sfântul Ioan Gură de Aur ne mai spune și că trebuie să ne comportăm cu banii așa cum am face cu un șarpe otrăvitor, veninos, pentru că în orice moment se poate întoarce să ne muște.
Sfântul nu spune că nu trebuie să ne ocupăm niciodată de bani, desigur că trebuie, dar trebuie să ne urmărim reacția, să fim atenți la noi înșine, la mișcările inimii noastre când ne ocupăm de bani. Iisus spune: Ca să fii desăvârșit trebuie să dai săracilor. Pentru adevăratul creștinism generozitatea este mereu un semn al adevăratei credințe, al adevăratului creștinism, întotdeauna. Trebuie să-L imităm pe Dumnezeu a cărui generozitate este nelimitată. Adâncurile generozității lui Dumnezeu față de noi nici nu ni le putem imagina, nu putem nici măcar începe să contemplăm adevăratele adâncimi ale generozității lui Dumnezeu.
Bătrânul Efrem din Sfântul Muntele Athos și din Arizona ne spune că atunci când dăm săracilor este ca și cum am da împrumut lui Dumnezeu, pe care El ni-l va înapoia în viața de apoi, în împărăția Sa, prin comori eterne. Facem un împrumut cu câteva lucruri materiale, cu banii acestei lumi, și Dumnezeu ne va răsplăti în Împărăția Lui cu comori eterne. Și ne amintim cum Iisus a văzut-o pe văduva săracă dând doar un bănuț în templu și a remarcat că darul ei, donația ei, a fost mai mare chiar și decât cea a oamenilor bogați care au dat mult, pentru că oamenii bogați au dat din surplusul lor, ea a dat din nevoia ei.
Și Iisus a văzut asta! El a văzut și a înțeles dincolo de micul dar pe care lumea putea vedea că l-a dat ea. Dar ar trebui să auzim avertismentul Sfântului Ioan Gură de Aur, care ne spune că cei care au mijloacele de a da și nu dau, vor fi tratați ca niște hoți în ziua Judecății. Dacă avem capacitatea de a dărui, de a împărți, și o reținem și refuzăm să împărțim, refuzăm generozitatea, atunci vom fi tratați ca hoți în ziua Judecății. Deoarece noi ținem pentru noi ceea ce e al lui Dumnezeu. Toate lucrurile sunt de la Dumnezeu aparțin lui Dumnezeu, tot ceea ce avem aparține lui Dumnezeu, și atunci când refuzăm să împărțim, reținem proprietatea lui Dumnezeu, generozitatea lui Dumnezeu, refuzăm generozitatea lui Dumnezeu către ceilalți.
Există o veche zicală: Amintește-ți de Dumnezeu la vreme de pace și El își va aminti de tine în vremuri de întristare. Desigur, acest lucru se aplică vremurilor noastre de belșug și sănătate, când viețile noastre sunt pline. Totul aparține cu adevărat lui Dumnezeu și la moartea noastră vom renunța la tot, vom muri și nu ne vom putea agăța nici de un singur ban, nu ne vom putea ține de niciun bănuț când murim și mergem să-L întâlnim pe Dumnezeu. Nimic nu este al nostru. Și ne demonstrăm credința în viața viitoare și în generozitatea lui Dumnezeu, împărțind cu alții. Acesta este semnul credinței noastre, e o credință vie când împărțim lucrurile lui Dumnezeu cu alții din viața noastră. Au fost sfinți incredibil de bogați și și-au folosit bogățiile lor pentru a arăta îndurare, pentru a împărți milostivire.
Orice ne dă Dumnezeu, fie că suntem bogății mari sau chiar o sumă mică, cum ar fi văduva și bănuțul ei, orice ne dă Dumnezeu este o oportunitate de a împărți, este o oportunitate de a împrumuta lui Dumnezeu.
Și mai există un alt fel de milostenie, pe care suntem chemați ca creștini să o îndeplinim și anume faptele de dragoste, pur și simplu mângâierea altor oameni în nevoia lor, a le împărtăși credința noastră, a-i ușura pe oameni, nu doar material, ci spiritual. Aceasta e o formă de milostenie. a-i ușura pe oameni în nevoile lor, spiritual vorbind. Și în toate formele de milostenie, în toate formele de împărtășire și generozitate, trebuie să dăm cu bucurie, cu recunoștință. Dăruiește ca act de mulțumire lui Dumnezeu știind că participăm la generozitatea lui Dumnezeu atunci când dăruim. Doar cu un bănuț, o bătrână, spunea Hristos, s-a arătat demnă de împărăția lui Dumnezeu, cu un singur bănuț! Dumnezeu să ne dea harul de a practica milă și generozitate atât în exterior, cât și în interior și să primim și noi mila lui Dumnezeu în ziua Judecății!
„Unii cred că Vechiul Testament este mai strict decât Noul, dar ei judecă greșit, se păcălesc. Cel Vechi nu pedepsea dorința de a se agăța de bogăție, pedepsea hoția. Dar acum bogatul nu e condamnat pentru că îi ia averea altuia, ci pentru că nu își dă propria sa avere” (Sf. Grigorie cel Mare)
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!

2 Comment
Doamne ajuta! Sarut mana Parinte.
Ne puteti da va rog un cuvant despre cum ar trebui sa ne raportam la buletinele cu cip?
https://www.activenews.ro/stiri/Buletinele-cu-CIP.-Anunt-oficial-Romanii-vor-intra-in-posesia-lor-in-2025-194537
https://www.activenews.ro/opinii/Mihai-Tirnoveanu-Punctul-meu-de-vedere-in-privinta-buletinului-cu-cip-179084
Acestea inca nu sunt insemnarea de pe mana sau frunte, sunt insa multi Parinti care au atras atentia ca nu trebuie acceptate. Sunt deja acestea o lepadare de credinta?
Nu sunt o lepădare de credință. Suntem mult mai strâns controlați prin cipul(urile) din telefoane (smart).