În materialul pe care vi-l prezentăm, p. Iosia Trenham face o excelentă trecere în revistă a motivelor pentru care Biserica Ortodoxă îi încoronează pe miri în cadrul Sfintei Taine a Cununiei.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Coroanele de la căsătorie – p. Iosia Trenham
Dumnezeu să vă binecuvânteze! Mulțumesc mult pentru prezență! V-am pregătit o reflecție intitulată „Coroanele de nuntă”.
Aș dori să vă arăt, am adus un mic suvenir, aceasta este cutia cu coroanele mele de nuntă, puteți să le vedeți? Cred că da! Păstrăm această cutie cu coroanele noastră de nuntă deasupra patului nostru, în dormitorul nostru, și scoatem aceste frumoase coroane la aniversarea noastră. Ne place să le purtăm pe cap la cina noastră aniversarea oriunde ne-am afla și să ne amintim de unirea sfântă care ne-a fost dată de Dumnezeu și să ne reangajăm în buna gestionare a tainei căsătoriei, cu ajutorul lui Dumnezeu.
Coroanele sunt magnifice, ca și acest obicei străvechi al Bisericii de a-și încorona poporul în căsătorie. Încoronarea e plină de semnificație. Eu sper ca într-o zi să fiu îngropat cu coroana soției mele în sicriu și să i-o pot pune pe cap în viața următoare, la înviere. Încoronarea este numele real al slujbei de nuntă ortodoxă, așa că atunci când participați la taina căsătoriei [să știți că] se numește încoronare. Și nucleul slujbei conține trei rugăciuni magnifice de încoronare, preotul va lua coroanele și va atinge capetele bărbatului și femeii care se căsătoresc. Câteodată sunt ținute de către nași în spate și apoi coroanele sunt schimbate în timp ce preotul cântă: „Încununează-i Doamne cu slavă și cinste!” „Doamne, Dumnezeul nostru, cu slavă și cu cinste încununează-i pe ei”, de trei ori. Este absolut magnific.
Dacă nu ai văzut niciodată o slujbă de nuntă ortodoxă, pierzi mult și te-aș încuraja să nu ratezi oportunitatea de a accepta invitația la o nuntă ortodoxă. Vei fi uluit de frumusețea și semnificația ei de la început până la sfârșit. Nu vă pot spune de câte ori de-a lungul anilor mi s-a spus de către persoane care au venit la slujbă, cât de muți au rămas la sfârșitul slujbei, cât de superbă a fost slujba și uneori vor spune: n-am știut niciodată cât de căsătorit poate fi un cuplu căsătorit. Ha-ha! Pur și simplu au simțit că, văzând slujba creștină de nuntă pentru prima dată, nu mai văzuseră nimic la fel până atunci și că noi știm cu adevărat cum să căsătorim oamenii!
Există trei motive, trei motive profunde pentru încoronare. Încoronarea reprezintă trei adevăruri, trei adevăruri magnifice. Primul e un motiv martiric pentru care încununăm un cuplu pentru că ei intră, ca oameni creștini, într-un mod de viață creat de Dumnezeu și menit ca o cale de mântuire pentru ei, Căsătoria creștină e o cale a mântuirii. E contextul în care un cuplu învață să poarte crucea și să își omoare voia lor proprie și să trăiască pentru Dumnezeu și pentru o altă persoană. Acesta este motivul martiric al căsătoriei, este unul din cele trei motive pentru care punem cununile martirilor pe capetele oamenilor căsătoriți.
De fapt, de aceea menționăm și pe cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia, care sunt niște sfinți atât de importanți în Biserică. Bineînțeles, cele 40 de coroane au coborât din Rai peste acele minunate suflete martirice în lac (unde fuseseră aruncați să înghețe) Sunt menționați la slujbă, preotul îi pomenește la sfârșitul slujbei, pe cei 40 de Sfinți Mucenici. De asemenea, cântăm, în timp ce cuplul urmărește preotul și pe nașii lor în jurul mesei de nuntă, după ce sunt încununați în acel frumos dans de căsătorie, noi cântăm: ” Sfinților mucenici, care bine v-ați nevoit.” Este această temă minunată a martiriului alegând în mod voluntar să-ți pui viața.
Și, desigur, acest lucru este poruncit explicit în lecția din epistolă pentru soț, deoarece soțul trebuie să-și iubească soția așa cum Hristos iubește Biserica, și Și-a dat viața pentru ea. Așa că un soț creștin bun este un bărbat care este dispus să-și pună soția mai presus de sine. Și chiar sub moarte să se pună pe sine pentru frumusețea și măreția ei, pentru sfințirea și salvarea ei, negândindu-se la el, ci la ea. Acesta este primul motiv pentru care punem coroane pe capetele oamenilor la căsătorie.
Un al doilea motiv este pentru că ei devin, în Sfânta Taină a căsătoriei regele și regina unei noi familii, a unui nou regat, a unei noi case în propria lor casă, în care ei sunt răspunzători înaintea Domnului pentru a stabili legi duhovnicești. Nimeni altcineva nu poate face asta pentru ei. De fapt, acest principiu că prin căsătorie se creează o familie nouă și existentă independent, astfel încât fiul și fiica acestor familii care urmează să se căsătorească, în timp ce iubirea și respectul lor rămân pentru familiile lor, ei devin o familie egală, cu familiile din care provin, au o familie nouă și existentă de sine stătător și ei trebuie să construiască acea „împărăție” spre slava lui Dumnezeu, făcând acea nouă casă, care ar putea fi un apartament mic, sau o casă mare, orice ar fi, responsabilitatea lor este să ia acea reședință a noii familii și să o transforme într-o parte din Împărăția lui Dumnezeu, o biserică domestică, ceva minunat și frumos.
De fapt, acest principiu că soțul și soția sunt suverani asupra casei lor este codificat în dreptul comun englez, este ceea ce în vest este un principiu fundamental; nu e bine susținut în zilele noastre, dar principiul este: căminul cuiva este castelul lui și nimeni nu are dreptul să intre în acel castel, nici măcar autoritățile civile, fără un motiv justificat. Asta este în spatele principiului legal al necesității unui mandat de percheziție pentru a intra în casa cuiva, un ofițer de poliție sau un agent FBI. Mă gândesc în special la încălcările flagrante ale acestui principiu care s-au întâmplat atât de mult în ultimii ani, prin exces polițienesc în țările vestice. Indiferent ce ofițeri sunt la ușa ta, ei nu îți pot intra în casă decât dacă au un mandat de judecată legitim verificat, deoarece soțul și soția sunt stăpânul și stăpâna acelui cămin, a acelei împărății. Iar biserica vrea să-și inspire copiii proaspăt căsătoriți să-și construiască casele cu demnitate și, desigur, ne angajăm să-i sprijinim. Acesta este unul dintre motivele pentru care preoții noștri intră în mod regulat în casele oamenilor pentru a-i binecuvânta cu apă sfințită, și se roagă pentru cuplu, pentru ca legătura frumoasă dintre Biserică și casă să fie întotdeauna puternică.
Un al treilea motiv pentru coroane este menționat, de fapt, în rugăciunea de la îndepărtarea coroanelor, așa că după ce un cuplu s-a căsătorit, ei se întorc la biserică după luna de miere și merg în fața bisericii, iar preotul, cu rugăciuni speciale, la va scoate coroanele de pe cap, e un fel de simbol pentru congregație că acum pot primi vizitatori, au avut luna de miere și s-au întors.
Ascultați minunata rugăciune pentru îndepărtarea coroanelor de căsătorie: „O, Doamne, Dumnezeul nostru, care ai binecuvântat coroana anului și ai permis ca aceste coroane să fie puse asupra celor care sunt uniți unul cu celălalt prin legea căsătoriei, acordând astfel răsplata lor, căci ei sunt puri, pentru că sunt uniți în căsătorie, acum făcută legal. Binecuvântează acum și prin îndepărtarea acestor coroane pe cei care s-au unit unul cu celălalt și păstrează uniunea lor indisolubilă, pentru ca ei să mulțumească tot mai mult numelui Tău sfânt – Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.”
Ce rugăciune magnifică! Dar remarcați acolo al treilea motiv pentru care coroanele sunt puse pe capetele cuplurilor căsătorite, și anume ca răsplată. La o cursă olimpică ai zice, alergătorul care câștigă cursa primește coroana pe cap. Cursa în acest caz este cursa abstinenței aceasta înseamnă că ei s-au comportat cu demnitate în timp ce s-au curtat, nu și-au înșelat fratele, în cuvintele Sfântului Pavel, în a forma o relație cu persoana de sex opus în pregătirea căsătoriei, ceea ce înseamnă că tratează o soră sau un frate (în Hristos) ca pe o soră sau un frate până când coroanele le sunt puse pe cap, nu vor înșela pe cineva prin a se juca de-a căsătoria înainte să fie căsătoriți.
Și, desigur, acesta este un act de castitate care cere efort și intenționalitate și dragoste adevărată, dragoste pentru Dumnezeu. Dacă Îl iubim pe Dumnezeu, vrem să păstrăm cuvintele Sale sfinte și dragostea dintre noi iar Biserica o binecuvântează și binecuvântarea Bisericii este și asupra patului lor. Cerem lui Dumnezeu să binecuvânteze patul lor și să îl țină neîntinat. Acest tip de binecuvântare pentru a face dragoste cu ocazia nunții este rod al binecuvântării care vine pentru cei care L-au onorat pe Dumnezeu și partenerii lor, acționând cu abstinență. Ei primesc o recompensă pentru asta, primesc coroane. Nu are sens, desigur, dacă nu respecți legea lui Dumnezeu și nu îți respecți partenerul și îndrumarea Bisericii și te joci de-a căsătoria înainte de a fi căsătorit, având contact sexual înainte de căsătorie. Acest lucru e complet deplasat.
Acum, desigur, dacă ai încălcat asta, și te uiți la acest clip și zici: „Oh, Doamne, am încălcat cu adevărat această lege”, pocăiește-te, mergi înainte și începe din nou. Fă relațiile tale onorabile. Nimeni nu este încoronat decât dacă concurează conform regulilor, spune Sfântul Pavel în epistolele sale pastorale, „Nimeni nu e încoronat decât dacă concurează conform regulilor” și regulile sunt să onorezi pe partenerul tău și să nu te joci de-a căsătoria înainte de căsătorie. Fii serios, și nu te indispune că: „Doamne, nu am făcut-o corect”, remediază și mergi înainte și hrănește relațiile tale cu onoare și castitate.
Voi încheia această reflecție despre coroanele căsătoriei, cu un citat. Acest citat este de la marele Sf. Nicolae Velimirovici care a muncit aici în America și a adormit în Domnul în Seminarul Sf. Tihon, 1956. Este autorul prologului și în prolog, el scrie acest cuvânt minunat: „Fraților, căsătoria este o taină mare și minunată, una din cele mai mari taine ale dispensei lui Dumnezeu, o căsătorie curată și onorabilă revarsă sublimitate, o căsătorie curată și onorabilă în frica de Dumnezeu este într-adevăr un vas al Duhului Sfânt. Cel care disprețuiește căsătoria, desconsideră Duhul lui Dumnezeu! Cel care defăimează căsătoria cu necurăție blasfemiază Duhul lui Dumnezeu. Iar cel care se abține de la căsătorie de dragul Împărăției lui Dumnezeu trebuie să se facă pe sine un vas al Duhului Sfânt într-un alt mod, aducând roade în sfera spirituală, ca să nu fie tăiat ca un smochin neroditor.”
Apoi ne dă această rugăciune și o voi citi acum: „O, Doamne Atotputernic, Duhul Tău cel Sfânt să ajute pe cei căsătoriți pentru ca ei în puritate, teamă și dragoste reciprocă să devină o biserică a lui Dumnezeu, în care Tu să locuiești cu bucurie, îndreptând toate lucrurile spre bine.” Amin!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
