Urmăriți o frumoasă expunere în care vedem ce l-a condus pe fostul ateu, Peter Hitchens – un celebru autor, jurnalist și comentator britanic – să creadă în Dumnezeu. De luat aminte.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Acest fapt l-a condus pe fostul ateu, Peter Hitchens, să creadă în Dumnezeu.
Doamnelor și domnilor, eu urăsc această dezbatere. De fapt, urăsc să iau parte la ea aproape mai mult decât orice altă dezbatere la care am participat vreodată. De ce? Pentru că trebuie să vin aici și să apăr religia iubirii, a fraternității, păcii, dreptății și a întoarcerii celuilalt obraz în loc de a-i da un șut celuilalt tip între picioare. Și trebuie să ascult, în timp ce fac asta, pe acești domni care îmi amintesc constant de cea mai iritantă, enervantă, revoltătoare persoană pe care am cunoscut-o vreodată, și anume: eu ca adolescent.
Sincer, nu-i așa că am mai auzit cu toții că Horus, Mithra… sunt toți la fel? Nu, nu sunt toți la fel, toți sunt în dezacord unul cu celălalt, trebuie să fie o greșeală. Nu pot avea dreptate toți. Acestea sunt chestiunile acestei dezbateri (Sixth form debate). Nu s-a spus nimic serios împotriva conceptului de Dumnezeu din partea opoziției în această seară. Mă aștept să vină ceva serios de la cel de-al treilea vorbitor, dar nu a fost nimic până acum. Sper, chiar sper, pentru că ar fi drăguț, deoarece aceasta nu este în esență o dezbatere serioasă, așa cum s-a desfășurat până acum din cealaltă parte. Și nu este serioasă dintr-un motiv foarte simplu: nu dezbatem ceea ce ar trebui.
Voi avea și ceva poezie aici, pentru aceia dintre voi care apreciază astfel de lucruri. Este din capitolul 38 al Cărții lui Iov. Domnul Dumnezeu vorbește din vijelie și întreabă: „Cine este cel ce pune pronia sub obroc, prin cuvinte fără înţelepciune? Încinge-ţi deci coapsele ca un viteaz şi Eu te voi întreba şi tu Îmi vei da lămuriri! Unde erai tu, când am întemeiat pământul? Spune-Mi, dacă ştii să spui. Ştii tu cine a hotărât măsurile pământului sau cine a întins deasupra lui lanţul de măsurat? În ce au fost întărite temeliile lui sau cine a pus piatra lui cea din capul unghiului?”
Răspunsul, doamnelor și domnilor din opoziție, este că ei nu au nicio idee. Nici eu, nici nimeni din această cameră. Nu avem nici cea mai slabă idee. Nimic din ce ar putea spune oricare dintre noi în seara asta nu ar putea convinge pe cineva că ei știau că Dumnezeu există. Ceea ce discutăm aici este o chestiune de opinie, iar o chestiune de opinie, domnule președinte, e o chestiune de alegere. Adevărata întrebare aici este de ce alegem ceea ce alegem? Și aceasta e cea mai fascinantă parte a dezbaterii, adresată [de cel mai inteligent ateu încă în viață, Thomas Nagel, care întreba:] „De ce eu și colegii mei atei ne dorim atât de mult să nu existe un Dumnezeu?”
De ce, doamnelor și domnilor, ei doresc atât de mult să nu existe un Dumnezeu? De ce ai vrea să nu existe un Dumnezeu? De ce ți-ai dori să trăiești într-un haos fără scop în care niciuna dintre acțiunile tale să nu aibă vreo semnificație, în care să nu existe speranță de dreptate, în care viețile tuturor celor pe care i-ai iubit s-au încheiat brusc la moarte și nu mai au nicio semnificație? De ce ți-ai dori în mod activ să trăiești într-un univers atât de dezgustător? Ar trebui să ai un motiv foarte întemeiat. Și cred că acești domni chiar au un motiv foarte întemeiat pe care nu doresc niciodată să-l discute: ei nu vor dreptate, ei vor ca morții să fie morți, ei chiar vor ca universul să fie lipsit de scop, ei nu vor ca propriile lor acțiuni să aibă altă semnificație decât efectul lor imediat. Va trebui să discutați cu ei de ce trebuie să fie atât de fixați pe acea propunere.
Dar din partea noastră a dezbaterii, ceea ce spunem este că dacă dorim dreptate pentru noi înșine, o dorim și pentru alți oameni. Și similar, dacă o dorim pentru alții, o cerem și pentru noi înșine și o aducem asupra noastră și pe baza acestui fapt, construim, cu oarecare dificultate, cu o anumită cantitate de cunoștințe istorice, în cazul unora dintre noi cu o cantitate enormă de cunoștințe științifice despre univers, construim o credință care ne ajută să descoperim, pe cât este posibil, ce anume ar trebui să facem și cum ar trebui să trăim având convingerea că există dreptate, că există speranță, că moartea nu este sfârșitul, că acțiunile noastre au o semnificație dincolo de ceea ce facem pe moment.
Asta este, de fapt, ceea ce discutăm: Vrei [să existe Dumnezeu] sau nu vrei? Dacă nu vrei, atunci poți pur și simplu să recurgi la tachinare și zeflemea și să batjocorești credințele altora. Eu nu vreau să fac asta, cred că ateii au un punct de vedere serios. Înțeleg de ce ei par atât de nerăbdători să ți-l impună, și știu că datorită distrugerii generale a creștinismului instituțional din societatea noastră, mulți tineri se simt sub o mare presiune de a se conforma, deoarece este foarte la modă să urmezi ateismul în acest moment. Și mai știu că un număr de oameni care sunt în cele din urmă slujitori ai puterii sunt destul de nerăbdători să risipească din societatea noastră forța enormă de limitare a puterii pe care o oferă credința creștină.
Este interesant că, deși nu a fost numit corespunzător, Laplace a fost citat mai devreme în seara asta că a batjocorit ideea de a avea nevoie de conceptul de Dumnezeu, pentru că el înțelegea perfect universul fără acesta. De ce asta ar rămâne în picioare, nu știu, dar el credea că nu are nevoie de acea explicație. Căutați despre Laplace și veți afla ce persoană nesuferită a fost. Nu mă mir că nu avea nevoie de conceptul de Dumnezeu, Astfel de oameni nu au nevoie pentru că Dumnezeu în societatea noastră are poziții foarte opuse acesteia.
Și de aceea eu, după mulți ani în care nu am crezut în Dumnezeu, am ajuns la concluzia să aleg și să acționez ca și când ar fi un Dumnezeu. Dumnezeu este principala opoziție în societatea noastră la puterea nemiloasă și nedreaptă, la tirani, la autocrați, la despoți, la criminali, la persoanele care își tratează vecinii ca pe niște gunoaie. În esență, odată ce am renunțat la acest concept în societatea noastră rămânem cu nimic. Ateii nu doresc să discute despre asta pentru că ei știu exact despre ce vorbesc eu, sunt foarte conștienți de implicațiile a ceea ce spun eu pentru societate în general, ei știu perfect că dacă nimeni nu ar mai crede în Dumnezeu, viețile confortabile pe care ei le trăiesc în suburbii extrem de plăcute, unde pot avea încredere în oameni că nu-i vor înșela, jefui sau viola, ar ajunge la un sfârșit. Ei vor să păstreze secretul pentru ei înșiși, ei vor să aibă toate bucuriile și toate avantajele oferite de creștinism, dar să nu plătească nimic în schimb.
Nu, nu încă, pentru că voi termina imediat. În mod normal o fac, dar în seara asta m-am hotărât să nu. Am decis să le dau o lovitură creștină. Și de aceea, când provoci partea ateistă în acest punct, ei fug, refuză să discute. De aceea nimeni nu răspunde niciodată la întrebarea lui Thomas Nagel: „De ce își doresc [ateii] atât de mult să nu existe Dumnezeu?”. Ei bine, vă voi spune de ce. Sunt exact aceleași motive pentru care eu îmi doresc foarte mult să existe Dumnezeu. Votați pentru moțiune, vă rog! [Aplauze]
Stephen Hawking a scris în „Marele Plan” că este greu de imaginat cum poate funcționa liberul arbitru dacă comportamentul nostru este determinat de legea fizică. Așa că se pare că nu suntem altceva decât mașini biologice și că liberul arbitru este doar o iluzie.” Aceasta este poziția unui naturalist care crede că nu există nimic dincolo de ceea ce simțurile noastre pot testa. Totuși, în interior, noi țipăm și flămânzim și însetăm după dreptate. Când vedem pe cineva nedreptățit, mai ales dacă sunt săraci, bătrâni, bolnavi, sau foarte tineri, inimile noastre țipă că este nedreptate, că trebuie făcut ceva. Întrebare: Dacă suntem o mașinărie biologică cu acțiuni prestabilite, atunci de ce avem o pasiune pentru dreptate? Și dacă acea pasiune este doar o iluzie, atunci de ce să facem ceva pentru ea?
Dacă sunt doar mașini biologice care se lovesc unele de altele și se sparg, atunci de unde vine valoarea umană? Bineînțeles că vedem și înțelegem valoarea umană în inima noastră. Chiar și cei mai mulți atei înrăiți cred în valoarea umană și în valoarea vieții umane, chiar dacă doar pentru oamenii care sunt de acord cu ei. Și, deși nu ele m-au adus la credință, eu cred pe deplin că pasiunile noastre pentru dreptate și dorința noastră de iubire reprezintă ceva cu mult mai Mare decât mașini biologice fără scop care operează într-un efect de domino în masă. În schimb ele reprezintă însăși imaginea lui Dumnezeu. Imago Dei. Hristos este Rege. Fiecare genunchi se va pleca. Absolut.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!