Citiți rubrica săptămânală „Întrebări și răspunsuri” din care fac parte unele dintre comentariile pe care ni le-ați scris și cărora le-am răspuns.
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Prin oamenii pe care îi validează în fața ta și prin conștiința ta. Să fim atenți la ascultarea noastră și la conștiința noastră.
E mai bine să evităm. Este energie demonică.
Da, foarte, foarte bine!
Da.
Focul iubirii dumnezeiești stinge focul iubirii omenești.
Să nu fii expus unor centri de atenție puternici înainte de a învăța. Vezi: Războiul de gând; Despre paza minții și gânduri – părintele Teologos
Moartea este o trecere. Raiul și iadul sunt stări întâi de toate cu toate că sunt și locuri. Raiul și iadul sunt disjuncte.
Întrebăm și ne rugăm.
Foarte bine.
Dumnezeu știe! Noi să ne concentrăm pe viața noastră duhovnicească.
Numele monahilor se schimbă la tunderea în monahism. Legătura cu Sfântul numelui este esențială pentru fiecare om. Din cauza asta în monahismul athonit, monahism care este în Sf. Tradiție (în România a intervenit barda comunismului) se evită a se da nume generice de genul „Ioan” și se dau nume mai specifice: „Prodromos” (protector: Sf. Ioan Înaintemergătorul), „Damaschin” (protector: Sf. Ioan Damaschin) … etc. … și „Teologos” (protector: Sf. Ioan Teologul). Numele este dat de către conducătorul duhovnicesc (stareț). Nu și-l alege viitorul monah.
Prin detașarea de lucrurile temporare.
Pentru că lunea se serbează Puterile Îngerești. Este comun postul în monahism și de acolo sunt influențați mirenii.
Prin Sf. Spovedanie și Sf. Împărtășanie (dacă dă binecuvântare preotul). Acestea sunt principalele. Desigur că și rugăciunea ajută. De asemenea, și dezlegările Sf. Vasile ajută.
Să avem voință și atenție. De asemenea, să ne rugăm și să mustrăm cu curaj!
Nu neapărat. Există o corelație însă nu te gândi astfel ci doar să te concentrezi pe lupta ta duhovnicească.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
15 Comment
Gheronda, nu stiu daca s-a aflat la sf Munte, dar de ziua Unirii a fost furate dintr-un muzeu din Olanda coiful dacic de aur de la Coțofănești (sec 4 ien) si 3 bratari de aur descoperite la Sarmisegetuza (sec 1 ien)
Expozitia trebuia sa se inchida azi
Cred ca rugaciunile Muntelui pot ajuta Poliția sa recupereze aceste comori care fac parte din patrimoniul national.
Multumesc pt postari.Imi sunt de mare folos.
Un preot de mir cu familie si copii care traieste in lume si e duhovnic,ce datorie are in fata Domnului in privinta dragostei:
1 dragostea fata de Dumnezeu
2 dragostea fata de turma pastorita
3 dragostea fata de familia lui.
Sau familia ( 3)e imediat dupa Dumnezeu?
Eu am citit la Parintii imbunatatiti rusi ca asa e ordinea fireasca,dar ,in caz ca 2 si 3 se inverseaza ,trebuie sa avem dragoste si intelegere pentru Parintele Duhovnic,care e si el om si are limitele lui.Si cu rugaciunile noastre pentru Parintele nostru il ajutam sa capete putere ca sa faca Voia Domnului. Sau de ce sa ne pierdem timpul cu asa ceva,mai bine ne vedem de noi si de ce avem noi de facut.Nu e treaba noastra ce face Parintele nostru.
Asa e,nu e treaba mea,Dumnezeu judeca, nu eu,doar ca ma intristeaza si ma doare.Nu vreau sa imi schimb Duhovnicul ,l-am gasit ff greu,este iubit de Sfantul Nectarie care e „bunicutul” meu.
Am sa „vorbesc ” cu Sfantul Nectarie despre asta si am sa cer sa ma lumineze.
Dvs.Parinti ce indrumare aveti pt mine,va rog?
Este foarte dificil și de cele mai multe ori fără discernământ ca un preot să pună turma înaintea familiei. Dumnezeu, însă, știe pe fiecare! Însă dvs. ca femeie poate că nu e bine să întrebați așa ceva pentru că o să judecați pe preoți și nu e de folos sufletului dvs.
Mi se pare că e mare confuzie în lume, oamenii se alipesc prea mult de duhovnic și devin idoli pentru ei, am observat la foarte mulți creștini, însă viața lor este haos si confuză, nu trăiesc autentic, tot timpul fac ascultare de duhovnic dar fără discernământ. Am văzut familii de preoți care se dedică mai mult oamenilor, le asculta necazurile însă de familia lor nu au timp nici măcar o ora pe săptămână, iar copiii lor ajung să nu mai meargă la biserică.Este atâta confuzie căci nu mai există echilibru în ceea ce facem, nu mai este discernământ. De unde această confuzie? După pandemie s-a înrăutățit această stare, o văd la prieteni, familie, nu se vede diferența intre un creștin și necreștin, ambele tabere sunt confuze și trăiesc în haos.De ce nu se mai vede acea diferența între cei lumești și cei creștini? Oare așa de mult s-a infiltrat duhul lumii ăsteia peste noi creștinii?
Părinte vă facem și noi o întrebare:
Acum ~1lună s-au modificat regulile de vizită la sfantului munte. Care este impactul ?
Ne gândeam mai mulți la fezabilitatea unui pelerinaj
Impactul este la intrare. Fiecare se descurcă cum poate în ceea ce privește permisele de intrare.
Mulțumesc, Mulțumim,
Dar e mai puțină lume? Cei care trec …. sunt mai bisericoși? 🙂
Numai bine:)
Da, este mai puțină lume. Dumnezeu îi știe! 🙂
Ce părere aveți despre ÎPS Teodosie? Obiectiv fiind. Pentru cine nu știe, Sfântul Sinod a intervenit de mai multe ori de-a lungul timpul cu clarificări, recomandări, mustrări, impuneri pentru ÎPS sa. Nu vreau să le enumăr, nici să iau în considerare și diversele procese din justiție (cu care a mai apărut la știri).
Disclaimer: Nu răspund în locul părintelui…
Mă dau și eu cu părerea de postac pe internet 🙂
Cred că ce se întâmplă cu IPS Teodosie e viața normală a unei instituții ecleziastice.
Din păcate, discuțiile au devenit publice, presa de scandal și-a băgat coada și a făcut din țânțar armăsar.
Mă iertați, numai bine 🙂
Este un ierarh controversat. Îmi dau seama că a răspunde la întrebare oarecum înseamnă a judeca, ceea ce e păcat și chiar e o îndrăzneală să cer asta părintelui. Voiam însă să știu cum se vede situația din afară. Eu nu am nimic împotriva sa, dar când Sfântul Sinod zice ceva parcă îți vine să apleci urechea și să ții cont. Concret:
– i se reproșează că la Radio Dobrogea în emisiunea „Cuvântul ierarhului” dădea învățături nu tocmai aliniate cu canoanele (ceva de genul);
– inserează în slujba Liturghiei moliftele Sf. Vasile, în apropiere de momentul împărtășirii cu Sfintele Taine;
– spune pe de rost moliftele / rugăciunile de dezlegare;
– nu are voie să slujească în afara eparhiei sale;
– alți ierarhi nu au voie să accepte invitația de a sluji în eparhia ÎPS;
– a săvârșit slujba Învierii în pandemie contrar indicațiilor (chiar de două ori în anul respectiv);
– împărtășirea cu o linguriță în pandemie nu mi s-a părut deloc un gest de sfidare, dincontră: a dat dovadă de curaj și credință;
– hirotonirea unor persoane care nu erau fii duhovnicești ai eparhiei (ceva de genul;
– citește moliftele fără pregătirea credincioșilor cu post, spovedire;
– etc.
Și prefer anonimatul de data asta, deși mai comentez sau pun întrebări pe site, fiindcă dubiul cu privire la ÎPS Teodosie este de natură foarte personală. Altfel, desigur că pot să îmi și asum neîncrederea dacă trebuie.
Sunt mai multe chestii de zis la ce spui, e greu de discutat pe comentarii
1/ pădure fără uscaturi nu găsești.
2/ episcopia e meserie grea. Deci dacă „achetăm” orice episcop îi găsești purici. (Adică fiind meserie grea, sigur faci erori, sau chestii discutabile. Problemele sunt cu mulți factori și rezultatul nu e niciodată evident perfect alb/negru)
3/ când iei prin sinaxar și citești vieți de sfinți ierarhi, te iei cu mâinile de păr. Adică iei pe Sf. Grigorie care a fost acum 2 zile, sau pe Sf. Nectarie, (și câți alții) când vezi căror probleme au trebuit să găsească rezolvare sau ce contemporani/colegi aveau … vezi că episcopia e un nivel greu de judecat cu măsuri de articole din presă
4/ problema e supramediatizarea lui IPS Teodosie.
4/ Dupăia…. dacă Dumnezeu îi ține așa ? Poate o ști și Dumnezeu ce o face
(Ca să spun, cunosc un pic mediile astea, se poate și mi rău. Ierarhia e imaginea păstoriților*. Nu vreau să dau lecții, mă dau cu părerea.)
Prea sfințite, dacă citești comentariul meu, uite, eu te respect, Întru Mulți Ani 🙂 🙂 🙂
(* proverbul exact e: cum e turcul și pistolul)
Părinte, dacă e foarte, foarte bine să se botează chiar dacă nu crede 100% că e decizia corectă și o face mai mult de gura soției, atunci de ce nouă ni s-a zis că soția mea trebuie să fie 100% decisă, să nu aibă nicio urmă de îndoială, pentru a se boteza? Ni s-a mai zis că nu trebuie să o forțez deloc, că trebuie să fie 100% decizie ei. De asemenea că ea trebuie să spună anumite lucruri la botez, și că nu le poate zice dacă nu crede 100% în ele.
Dar în cazul postat de dvs. în Q&A pare că soțul se va boteza și va zice acele lucruri fără să fie 100% siguri de ele, iar el o face și la insistențele soției, nu e pur decizia sa. Oare cei cu care am discutat noi pentru soția mea au fost prea stricți? Vă rog să-mi spuneți, părinte, fiindcă, dacă e așa, am să-i zic și ei. Această strictețe e unul dintre motivele pentru care ea amână botezul, așteaptă să fie 100% decisă, să creadă 100%, ori mă tem că acest sentiment nu va veni niciodată la modul absolut decât dacă-i apare Hristos. Cred că ar trebui „să take leap of faith” chiar dacă nu se simte 100% pregătită.
Da, trebuie să facă saltul credinței. Să fie decizia ei, însă. Dacă o face din frica ta, nu e bine. Dacă o face fără să fie 100% sigură nu e chiar o problemă. Nimeni din cei care nu sunt măcar în starea de iluminare nu știu ce înseamnă Botezul.
Am înțeles, mulțumim. Nu e vorba de frică, doar îi aduc aminte din când în când.