Ascultați un cuvânt necesar astăzi al părintelui Iosia Trenham în care acesta ne arată necesitatea faptului de a învăța să fim mulțumiți.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Să învățăm să fim mulțumiți – p. Iosia Trenham
Bun găsit tuturor! Dumnezeu să vă binecuvânteze! Vă mulțumesc mult pentru că v-ați conectat. Am pregătit astăzi o reflecție pentru edificarea dumneavoastră pe care am intitulat-o: ”Să învățăm să fim mulțumiți”.
Dacă sunteți creștin ortodox, știți că în ultima vreme, în sfintele Liturghii duminicale am citit textele evanghelice desemnate concentrate în special pe bogățiile pământești: parabola nebunului bogat, parabola cu Lazăr și omul bogat. Aceste texte critică foarte mult ispita lăcomiei și a materialismului și îi cheamă pe creștini la o viață mult mai înaltă. Și de aici, încurajare de astăzi despre a învăța să fim mulțumiți.
Nemulțumirea domnește în zilele noastre, fără îndoială. Avem un nivel ridicat de tulburări sociale asociate cu standardele de viață și economie. Tocmai am terminat un ciclu prezidențial foarte lung al candidaților noștri, candidați care apelează constant la lăcomia noastră, promițându-ne o mare prosperitate economică. Este ceva cu care se confruntă nu doar America, o foarte rea situație financiară în care nu am mai fost niciodată, o datorie atât de îngrozitoare, niveluri copleșitoare ale datoriei, cred că 36 trilioane de dolari, și, desigur, cea mai mare parte a achitărilor din datorie au fost doar mici bandaje pe o rană deschisă. Nu este doar o problema pentru America, ci pentru Occident în general. Am trăit ca risipitorii foarte mult timp, foarte lacomi și cheltuind mult mai mult decât câștigăm.
Desigur, dacă vedeți la nivel, orice tânăr care își ia primul card de credit și începe să-l folosească la maxim, este evident un semn de o imensă imaturitate și o rețetă pentru dezastru. Am trăit național și aș spune și cultural peste tot în Vest pe același principiu și acum plătim îngrozitor pentru asta. Am reflectat recent asupra acelui text incredibil, Democrația în America, scris de Alexis de Tocqueville în sec. XIX, după vizita sa frecventă aici, în țara noastră, în timpul căreia el a observat gândirea americană despre bani și pentru profit și, de asemenea, despre lăcomie. Noi avem un accent pe asta ca nici o altă țară poate din toate timpurile, și suntem foarte buni la asta ca națiune de-a lungul istoriei.
Dar texte evanghelice din duminica trecută: pilda cu bogatul nebun și cea cu omul bogat și Lazăr, foarte mult ne cheamă să ne îndepărtăm cât mai mult de această pământeană concepție despre bogăție, această obsesie pentru banii, ca și cum cum banii ne-ar face fericiți și mulțumiți.
O zi binecuvântată în Domnului tuturor, frați și surori! Pe 17 noiembrie când comemorăm pe Sfântul Grigorie Taumaturgul, Începem acest nou curs la Școala Catehetică Sfântul Ioan Hrisostom. Școala este acum disponibilă atât pe magazinele Apple, cât și pe Google Play.
Există mulți tineri astăzi care sunt învățați de dascăli pe social media și în universități că aproape totul este despre bani. Educația este despre bani, trebuie să fii educat astfel încât să poți obține un loc de muncă, ceea ce nu este deloc o înțelegere clasică a educației, o înțelegere civilizată a educației. Asta nu înseamnă să minimalizăm nevoia de a ne susține pe noi înșine și de a dezvolta o carieră și a gestiona finanțele. Nu propun asta în nici un caz, dar această idee că vei obține 50 de milioane de dolari până când vei avea 50 de ani, asta este o nebunia criptografică, care este de atâta interes pentru atât de mulți. Multă lăcomie, aceasta e o distragere masivă a atenției de la sensul și satisfacția în viață, de la atingerea scopului vieții, de la ceea ce e scopul vieții. El spune că atât de multe lucruri adânci din cultura noastră rămân adevăruri ascunse.
M-am gândit în mod special la un lucru pe care l-a spus și la care m-am gândit în ciclul politic prin care tocmai am trecut. El spune că America va rămâne o republică până când Congresul descoperă că poate să mituiască publicul cu banii publici. Uuu… Auci… Obținerea de bogății, această obsesie culturală actuală de a obține bogății, e foarte importantă. Nu mă înțelegeți greșit! Obținerea de bogății e chemarea lui Dumnezeu pentru tot poporul Său, dar noi trebuie să definit bogățiile în mod corespunzător. Bogățiile pe care merită să ne concentrăm în mod serios nu sunt bogățiile pământești, care nu pot asigura fericirea umană și nu vor avea nici o relevanță în viața viitoare, cu excepția unui standard prin care vom fi judecați, și anume cum ne-am raportat la ele.
Adevăratele bogății nu sunt aur, argint, acțiuni și obligațiuni și proprietățile imobiliare. Adevăratele bogății sunt bogății care nu pot fi luate: dragoste, credința, Evanghelia însăși, unirea cu Hristos, a deveni membru al Bisericii și a avea un loc pregătit pentru tine în Paradis de însuși Iisus unde să poți trăi cu El și cu Sfinții pentru totdeauna. Aceasta este adevărata bogăție și tot restul nici măcar nu merită comparație. Cele 50 de milioane de dolari până la 50 de ani sunt lipsite de valoare dacă nu știi de ce ești în viață, dacă nu știi ce să faci cu banii, dacă nu-i folosești pentru a-ți asigura veșnicia, dacă nu o folosești pentru a-i ajuta pe cei împovărați, dacă nu o folosești pentru a avansa după Voia lui Dumnezeu.
Pentru ce sunt? Sunt o distragere uriașă a atenției. Căutarea bogățiilor pământești este o mare distragere pentru a rămâne un risipitor, pentru că mulți care sunt obsedați de achiziționarea de bogății pământești sunt complet săraci din perspectiva Raiului. Dacă vreți să știți mai multe despre asta, citiți scrisorile Domnului pe care le-a scris Sfântului Ioan în cap. 2, 3 și în Apocalipsă, unde spune uneia dintre cele șapte biserici: Știu că tu crezi că ești bogat, dar ești sărac, orb și gol din perspectiva lui Dumnezeu. Un adevărat risipitor…
Ceea ce trebuie cu adevărat să cultivăm este mulțumirea creștină, astfel încât, indiferent de condiția financiară în care ne aflăm, indiferent de aranjamentul pământesc în care ne aflăm, fie că prosperăm sau nu pe plan pământesc, suntem mulțumiți. Acest lucru este ceea ce creștinii ar trebui să lucreze pentru a obține mulțumirea creștină. Mulțumirea creștină nu înseamnă, desigur, să încetăm să lucrăm pentru o situație mai bună. Nu! Dar noi insistăm să ne definim cuvintele într-un mod creștin, nu într-un mod secular materialist. Noi lucrăm pentru o zi mai bună, nu ne împăcăm cu răul, nu suntem resemnați, nu e ca și cum nu am avea ambiție. Avem ambiție, dar nu este ambiție pământească, nu este una egoistă, ci ambiție Dumnezeiască. Ambiția de a ajunge în Împărăția lui Dumnezeu! Prima ambiție a oamenilor!
Deci mulțumirea creștină nu înseamnă să încetăm să muncim pentru o zi mai bună. Chiar deloc! Noi definim o zi mai bună în conformitate cu standardul lui Hristos într-un mod semnificativ. Mulțumirea înseamnă ca după ce faci ceea ce este responsabilitatea ta, după ce ai muncit și ți-ai pus inima în ceea ce Dumnezeu te-a cheamat să faci, să te odihnești după voia Lui, să rămâi în bucurie detașat de circumstanțele pământești, acesta este patrimoniul creștin. Muncim pentru Dumnezeu și apoi îi lăsăm Lui rezultatele și ne încredem în El, în aranjamentul prosperității noastre pământești sau al sărăcie noastre, sau mișcarea între cele două, care este foarte întâlnită.
Permiteți-mi să vă citesc din Sfântul Pavel, poate cel mai încurajator și detaliat sfat despre mulțumire. Provine din minunata sa epistolă către Filipeni, o epistolă care este punctată de învățături despre bucurie de la început până sfârșit. El spune astfel în Cap. 4: ”M-am bucurat mult în Domnul, că a înflorit iarăşi purtarea voastră de grijă pentru mine, precum o şi aveaţi, dar v-a lipsit prilejul. N-o spun ca şi cum aş duce lipsă, fiindcă eu m-am deprins să fiu îndestulat cu ceea ce am. Ştiu să fiu şi smerit, ştiu să am şi de prisos; în orice şi în toate m-am învăţat să fiu şi sătul…” E un cuvânt foarte importatnt aici! Secretul creștin trebuie să fie învățat! ”
În orice şi în toate situațiile știm să ne descurcăm cu mijloace smerite și știm să trăim și în belșug. Am învățat secretul de a fi sătul sau flămând, atât din a avea din abundență sau din a duce lipsă… Le cunoștea pe ambele… ”Toate le pot întru Hristos, Cel care mă întăreşte.” Ce text incredibil! A învățat virtutea! Sfântul Pavel a avut o convertire dramatică în viața sa, dar acesta a fost începutul vieții sale creștine, care l-a pus pe drumul de maturizare, de a deveni ca Hristos pe pământ și el a fost credincios să rămână în cuvântul lui Iisus și să învețe să fie credincios lui Hristos și a spus că unul dintre lucrurile pe care le-a învățat a fost cum să fie mulțumit, cum să nu-și lege propria dispoziție interioară de circumstanțelor exterioare. Acesta este secretul creștin! Poți avea o viață interioară bogată, plină de bucurie și mulțumire, complet deconectată de toate lucrurile exterioare, inclusiv sănătatea, situația financiară, chiar și în cazul lui Pavel, dacă ai libertatea de a te deplasa sau ești în lanțuri în închisoare.
De ce cântau Pavel cu Sila în închisoarea din Filipi, închiși în lanțuri, în butuci, imnuri la miezul nopții? Acesta e Sfântul Pavel! A învățat, a crescut și Hristos l-a întărit în orice împrejurare pentru că El ne conduce la maturitate, maturitate astfel încât să avem o detașare a condiției noastre interioare de circumstanțele noastre exterioare. Pavel era mulțumit în umilință sau prosperitate și a spus că a făcut-o prin învățarea secretului și secretul este Hristos. ”Toate le pot întru Hristos, Cel care mă întăreşte.” Și acest lucru nu este un secret, nu este un dar pe care îl obțin doar cei ajunși la sfârșitul vieții lor. Acesta este un lucru pe care noi toți creștinii ar trebui să îl manifestăm. Sfântul Pavel face o altă referire la acest lucru, în a doua sa epistolă către Corinteni, unde face o colectă pentru cei săraci din Ierusalim și pentru Bisericile care erau în Macedonia. Chiar dacă erau în circumstanțe teribile, au fost persecutate și erau sărăcite.
Ascultați ce spune despre ei: ”Şi vă fac cunoscut, fraţilor, harul lui Dumnezeu cel dăruit în Bisericile Macedoniei; Că în multa lor încercare de necaz, prisosul bucuriei lor şi sărăcia lor cea adâncă au sporit în bogăţia dărniciei lor.” Aici e o Biserică care a fost într-o mare încercare de suferință și totuși el spune că au avut o bucurie abundentă și chiar deși erau săraci, ei au dat cu mare dărnicie și cu bucurie. Aceasta este întreaga Biserică în Macedonia și acest lucru este ceva ce putem face cu ajutorul lui Dumnezeu. Știți acel celebru verset: ”Toate le pot întru Hristos, Cel care mă întăreşte.” (Filipeni 4:13)
Mulți creștini memorează acest verset și recită acest verset. Cred că acest verset este magnific! Pot face toate lucrurile prin Hristos care mă întărește! Este un verset incredibil, dar mulți îl memorează fără să-și amintească contextul, iar contextul este despre starea financiară și să învățăm să fim mulțumiți în orice condiție financiară am trăi. Deci, ce sunt toate aceste lucruri pe care să le putem învăța prin Hristos care ne întărește? În ce avem nevoie ca El ca să ne întărească? Avem nevoie de puterea Lui să ne învețe cum să fim mulțumiți cu voia Lui, cum să ne odihnim în voia Lui în timp ce muncim pentru slava Lui, astfel încât că putem fi fericiți în toate circumstanțele și că exteriorul nu trebuie să dicteze interiorul.
Să nu ratăm acest context! Să ne deconectăm viața interioară de condițiile financiare exterioare și să trăim într-o stare de fericită mulțumire. Aceasta este moștenirea noastră de la Domnul Dumnezeu. Să se împlinească în viețile noastre dragii mei!
Pentru mai mult, dacă doriți să aflați mai multe despre asta și să vă gândiți mai mult la asta, puteți de fapt să ascultați seria de conferințe intitulată Bucurie și expunere a epistolei Sfântului Pavel către Filipeni, care se găsește în prelegeri teologice pe aplicația PatristicNectar pe care sper că o aveți pe telefon și o împărtășiți cu prietenii și cu cei dragi. Puteți asculta aceste prelegeri acolo oricât de mult doriți. Fie ca Dumnezeu să fie cu voi! Rugați-vă pentru noi!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!