Ascultați-l pe părintele Varnava Iankou care ne dă un sfat foarte înțelept: Să evidențiem mereu binele. Unii dintre noi, din păcate, ne concentrăm mai degrabă pe răscolirea a ceea ce socotim noi rău.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Să evidențiem mereu binele – p. Varnava Iankou
Și cel mai rău om are ceva bun în el. Ce expresie, nu?! O singură propoziție!
Pr. Anania era mereu laconic, și dacă nu auzeai ce spunea, nu-ți mai repeta. Îți zicea: „Prostănacule, să fii atent!” Prin felul lui de a fi, se distingea o dispoziție de se coborî pe sine, de a micșora imaginea așa-zisului mare duhovnic, în spatele căruia mulți aleargă și-l adoră. Pentru că e o harismă să poți să-ți dărâmi imaginea. E o harismă să nu fii „guru” duhovnicesc și să-i îndrepți pe oameni spre Hristos. Nu în sensul de a-i povățui, ci de a-i inspira. Și când îi înspiri? Atunci când tu ești inexistent și Hristos e cel care există [în legătura duhovnicească]. Și Părintele își formase acest ethos, de aceea se comporta astfel.
Să știm, așadar, că întotdeauna și cel mai rău om are ceva bun. Noi vedem [la exterior], judecăm, dăm note. Acesta e un mare adevăr. Simptomul faptului că ne aflăm în stare de cădere acesta este: întotdeauna găsim răul [în orice]. Vedem urâțenia, după cum spunea Sfântul Paisie: „Musca caută necurățiile, iar albina caută polenul.” Ce vom alege să fim? Noi mergem și săpăm, având o mare pricepere în a evidenția sluțenia. Pentru că poate ceva de felul acesta se află în interiorul nostru. Sf. Isaac Sirul nu spune la întâmplare că „Pentru cei buni toate lucrurile sunt bune.” E vorba de felul în care vedem lucrurile, de intenția și de dispoziția noastră. Dacă Duhul Sfânt locuiește în noi, suntem într-o stare de rugăciune și avem altă privire, altă optică asupra lucrurilor.
Prin urmare, dacă vedem în noi, în lume, în Biserică, să se evidențieze răul și să fie denunțat [controlat], să nu considerați că acest lucru este ceva duhovnicesc. Nu! Omul lui Dumnezeu trece cu vederea răul și dă importanță mai mare binelui. Și-și dă astfel și lui nădejde, dar și celorlalți.
Am citit cândva într-o omilie a Sfântului Ioan Gură de Aur despre cazul unui monah care a plecat din mănăstire pentru o femeie. Și Sfântul îi trimisese o scrisoare, sfătuindu-l să-și bagile mințile în cap și să se întoarcă în mănăstire. Și îi spunea așa: „Și dacă tu deznădăjduiești în ceea ce te privește, eu nu deznădăjduiesc pentru tine.” Ce expresie minunată! Aceste vorbe te ridică! Sunt cuvinte pline de iubire: „Chiar dacă tu te deznădăjduiești, eu nu deznădăjduiesc în ceea ce te privește.” Aceștia sunt oamenii frumoși, oamenii cu har, care au trecut prin multe și au luat o lecție, dobândind smerenia. „Să știm mereu că și cel mai rău om are ceva bun.” Poți să-i afli acel lucru? Găsește-l și te folosește!” Ia lucrurile bune, nu te preocupa de cele rele ale omului. „Nu-l judeca! Nu-l ameți! Pe acelea le știe și singur! Toți vorbesc despre asta! Și i-au scos sufletul bietului om.” Nu ești singurul care vede cele negative la un om. Toți ceilalți i-au spus despre asta și l-au terminat. Știe și singur acest lucru. Tu caută acel bine și lasă-l liniștit!
Acesta este un sfat simplu și practic! Cuvânt duhovnicesc cu o încărcătură vindecătoare de suflet! „Și scoate-i binele în evidență. Numai binele! Dacă are ceva bun, găsește-l și ia-l! Și pe acel lucru să te concentrezi! Și să-i subliniezi acest bine iară și iară, ca binele să se crească!” De ce crește binele atunci când îl evidențiezi? Pentru că omul prinde curaj si crede că poate să se îndrepte, își vede valoarea și priceperea și dobândește încredere [bună] în sine. Și iarăși Sf. Isaac Sirul spunea: „Dacă vezi pe cineva, înclină-te lui, cazi la picioarele lui, îmbrățisează-l, sărută-l. Laudă-l. Amintește-i de darurile și de priceperea pe care le are. Despre virtuțile pe care Nu le are! Spune-i și despre asta! Din mărinimie sufletească va încerca să le dobândească. Priviți un comportament frumos!
Poate spune cineva că spunem minciuni. Dar oare știm ce înseamnă minciuna și ce este adevărul? Sunt foarte relative aceste sensuri. Noi credem că minciuna e ceva obiectiv pe care nu-l spun în reala sa dimensiune. Însă, avem minciuna sau adevărul în noi dacă viața noastră e adevărată sau e mincinoasă. Când suntem în adevăr? Când viața noastră satisface rațiunea pentru care trăim. Și trăim mincinos dacă viața noastră intră în conflict cu aceasta. Deci, în esență, toate sunt relative.
„Și evidențiază-i binele, ca acesta să crească!” Așa omul va căpăta altă dispoziție sufletească, va privi lucrurile în altă dimensiune. Așa făceau grecii antici: se concentrau pe bine. Și ce făceau? Măreau binele, nu aminteau de rău. Și, dacă era nevoie să amintească, o făceau într-o manieră pozitivă. Ascultați un cuvânt extraordinar! Și, dacă era nevoie să amintească de cele rele, o făceau într-o manieră pozitivă. Noi, din cauza stresului, din frică, din necredință, din agonie, – și în ceea ce ne privește, dar și pentru ceilalți – subliniem răul, ca să ne apărăm pe noi, chipurile, sau pe celălalt de vreo catastrofă. Și devenim ca un oracol prezicător de rele. Sau devenim judecătorii pământului. Și ne amețim de cap, ne urâțim, dar îl sluțim și pe celălalt. Și nu avem iubirea și discernământul să spunem într-o manieră pozitivă despre cele negative ale aproapelui.
Este foarte important MODUL în care spunem lucrurile. Se poate spune în mai multe feluri.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!