Ascultați-l pe IPS Athanasie de Limassol care ne povestește pe scurt câteva întâmplări care ne arată naturalețea Sfântului Paisie strălucind chiar și în cele mai neașteptate momente ale vieții sale cum ar fi – de exemplu – atunci când l-au atacat urșii.
Sfințenia este împlinirea umanului și nu distrugerea acestuia.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Când urșii l-au atacat pe Sfântul Paisie
Au existat și încă există oameni ai lui Dumnezeu virtuoși care simt acea împăcare cu toată firea. Cred că ați auzit de Sfântul Paisie, nu? E știut faptul că în viața lui a avut parte de multe întâmplări minunate. Poate că știți și de următoarea întâmplare, însă o voi spune pentru cei care nu au auzit de ea.
Prima dată când au început aceste manifestări se afla în Epir. Era la o mănăstire în pădure și cobora iarna să meargă la biserica satului pentru liturghie. Acolo l-au atacat doi urși. În acea zonă, sus, sunt și urși sălbatici care pot mânca încă și oameni. Nu-s precum urșii de la grădina zoologică din Lemmesou care nu se plimbă deloc. Acei urși sunt zvelți și atacă, nu sunt precum urșii grași.
Urșii l-au atacat, așadar, iar Gheronda ținea în mână două prescuri. Voia să le ducă la biserică. Când urșii s-au oprit în fața lui, el le-a împărțit o prescură, zicându-le: „Uitați! Am două prescuri. Vă dau doar una, pe celaltă o duc la biserică.” Și le-a dat câte jumate de prescură la fiecare. Iar urșii au mers cu el până în sat, și apoi s-au întors fără să-l vatăme.
Și în Sfântul Munte, la chilia unde stătea, avea diverse animale: șerpi, șopârle, vulpi. Nu era însă grădină zoologică chilia Părintelui. Nici nu se ocupa cu astfel de lucruri, însă pentru el era ceva normal.
Altă dată, un alt ascet voia să scoată trei șerpi din grădina sa. A luat câte unul în fiecare mână, și pe al treilea l-a legat de mijloc. L-a pus la mijloc și l-a legat precum o sfoară, cu nod. Și așa i-a scos afară. Am văzut cu ochii mei aceste lucruri de nenumărate ori. E ca o domesticire a firii ce se petrece lângă oamenii sfinți. Acest lucru se întâmplă pentru că firea acceptă pe omul lui Dumnezeu.
Și e un lucru ce are astăzi o mare însemnătate – după cum am mai spus și altă dată – în vremea noastră stăpânește mult frica, tulburarea, nesiguranța. Se observă o stare de revoltă, uneori și a firii din pricina unor evenimente ce creează o stare sufletească de îndoială.
Cineva de la conducere ne-a spus ieri la mănăstire că au spus turcii că ne vor bombarda. Și spunea aceste lucruri la mănăstire. Ascultam și noi, erau și alți tineri acolo. Era o persoană cu o poziție înaltă. Și spunea că există pericolul să ne bombardeze turcii. Vă întrebați ce simt tinerii ca voi, care încă studiază, au visuri, vor să devină cercetători, să-și facă o carieră, să se căsătorească, să-și întemeieze o familie, să-și făcă o casă, să-și ia o mașină, să aibă bani, și toate celelalte pe care și le poate dori cineva… Sunt lucruri normale pentru un tânăr care trebuie să se gândească și la acestea.
Un bătrân e vrednic de plâns dacă se mai gândește la acestea, să mai facă case, să-și ia terenuri. Ce să mai zici? Îmi aduc aminte că am mers o dată la Sf. Paisie și țipa mânios. Când l-am întrebat ce a pățit, mi-a spus: „Ce să mai zici?! A venit un bătrân de 70 de ani ca să-l pomenesc să-și întemeieze o familie creștină. La 70 de ani! Nu-i suficient că voia să se însoare, voia și o familie creștină! Adică să-și caute o bătrânică credincioasă…!” Nu râdeți! Sunt oameni de 70, 80 de ani, de obicei dintre cei bogați, care nu înțeleg că anii tinereții s-au sfârșit și, deși au 80 de ani, vor să investească, să se îmbogățească. Toată ziua numai la asta se gândesc. Nu se opresc. E patimă.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!