Urmăriți o discuție interesantă în care abordăm câteva aspecte ale războiului hibrid, război care are mai multe fronturi și la care este supus neamul românesc.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Introducere
Părintele Teologos: Dragii noștri, ne aflăm din nou cu Ionuț Drăgoi, care este patronul unei firme… Cum se numește?
Ionuț Drăgoi: ,,DMI IT Systems.”
Părintele Teologos: ,,DMI IT Systems”. Contează mai puțin, sigur, în discuția noastră lucrul ăsta, pentru că o să vorbim, de fapt, despre ceva care are legătură, dar nu directă cu domeniul lui de activitate, care este în informatică. Cu toate că o să atingem anumite aspecte din informatică pe tema asta și o să vorbim despre războiul hibrid.
Problema cea mare, aici, este faptul că vin foarte mulți oameni…, sau hai să zic așa, destui oameni la noi în în Sfântul Munte, și spun: Părinte, ce facem dacă o să intre România în război, dacă vine rusu, dacă… și eu le spun de foarte multe ori. Oameni buni, trebuie să aveți conștiința faptului că sunteți deja în război; că România este o țară în război. Trebuie să ne asumăm acest lucru și să știm să fim treji astfel încât să ne opunem acestui război, care, bineînțeles, principala lui componentă este componenta ideologică, vorbim de un război ideologic, care la ora asta… chinuie, de fapt, cred că ăsta este cuvântul: presează, chircește foarte mult neamul.
Trebuie să știți oameni buni că sunteți conduși prin frică și confuzie și principalul vector de atac împotriva, împotriva țării este, hai să spun așa, mass-media. Dar mă refer la mass-media în general. Adică vorbim și de internet, vorbim și de tot ceea ce vine, și nu mă refer numai la mass-media din România, ci mă refer și la mass-media din din din vest, să zic așa. În principal, bineînțeles, la Statele Unite, dar nu numai. Și din cauza asta o să-l rog pe Ionuț să vorbească puțintel despre, și discuția o să fie despre războiul hibrid, în principal despre războiul electronic, războinic informațional, ideologic. Ai cuvântul!
Ionuț Drăgoi: Bună ziua, iubite părinte! Doamne ajută! Vă mulțumesc frumos că m-ați invitat din nou și suntem din nou la dumneavoastră aici! Știți că venim cu dragoste și iubire de fiecare dată.
Părintele Teologos: Sigur!
Ionuț Drăgoi: Vă mulțumesc frumos!
Părintele Teologos: Pentru puțin!
Despre războiul hibrid
Ionuț Drăgoi: Legat de acest război hibrid, acesta este exact cum ați spus și dumneavoastră, un război neconvențional format din mai multe tipuri de de războaie, să le spunem așa. Aceste războaie se întâmplă zilnic să le putem spune chiar zilnic… în lume, în Europa, mai ales să putem să amintim aici și chiar războiul acesta cibernetic. Războiul cibernetic sperie și sperie foarte multă lume, putem da exemple, chiar acum au fost alegerile, când discutăm noi, în Republica Moldova. Au fost multe multe asemenea războaie prin dezinformare, prin … clonare de site-uri, informații false, fake news și acești cetățeni din Republica Moldova au avut foarte mult de suferit. Ați văzut și rezultatul a fost unul destul de interesant la alegeri.
Părintele Teologos: Da, da, da.
Ionuț Drăgoi: Adică, eu, am fost chiar de două ori în Republica Moldova într-o lună, luna trecută, și am observat oameni, adică toți oamenii voiau, erau (pro)Europa. Și, ați văzut, rezultatul a fost foarte interesant un procent destul de mic a ieșit.
Părintele Teologos: Da, și mai ales, mai ales din câte știu, în Republica Moldova a ieșit candidatul (pro)rus, pentru că a fost susținut foarte puternic de către găgăuzi. Era găgăuz, nu era român. De către găgăuzi și de către transnistrieni, care transnistrieni, care sunt… (pro)ruși, de fapt. Poți să spui niște exemple foarte concrete cu clonări de site-uri și fake news, la ce te referi?
Fake news-uri și clonări de site-uri – exemple
Ionuț Drăgoi: De exemplu: clonări de site-uri instituționale cu informații false, să le spunem… fake news-uri au fost, foarte multe fake news-uri, de exemplu, spuneau, adică aruncau tot felul de informații false cum că Europa nu le-ar fi dat bani sau că banii ar veni din Rusia, sau… chestii de…
Părintele Teologos: Am înțeles.
Ionuț Drăgoi: …de acest gen.
Părintele Teologos: Și astea erau… chiar pe față, adică erau fără, cum să spun, cu nonșalanță. Deci minciuni, minciuni nonșalante.
Ionuț Drăgoi: Exact, exact. astea se spunea, acele minciuni dar și dezinformare… în masă.
Părintele Teologos: Da, da, da. Și astea, de unde erau erau făcute, de unde erau plătite? Adică cine le susținea toate astea?
Ionuț Drăgoi: Sunt foarte, destul de multe… procese, am înțeles, deja în Rusia. Pe această dezinformare au venit bani din din Federația rusă, am înțeles, au venit foarte mulți bani, și tocmai asta a fost problema că au fost plătiți cu, oamenii au fost, erau plătiți cu bani să voteze fals, sau să vină să lanseze informații false în mass-media.
Părintele Teologos: A, și astea astea sunt …, există dovezi concrete pentru asta, nu e așa zvon?
Ionuț Drăgoi: Am înțeles că sunt mult, da, sunt cei de acolo din Republica Moldova așa spun că veneau oameni și-i opreau efectiv pe stradă să le ofere, să le ofere bani pentru asta: să voteze, sau să propage niște informații false. Și am înțeles că procuratura din Moldova anchetează foarte multe asemenea cazuri în momentul de față.
Părintele Teologos: Am înțeles. Deci, după cum vedem deja se știe la nivel înalt, adică mă refer la puterile – la Rusia, la Statele Unite, și așa mai departe, că un stat nu poate fi învins decât din punct de vedere ideologic, și deci, putem să-i creăm premisele să se autodistrugă, să facă suicid, de fapt, un suicid național, astfel încât statul respectiv să-și îndrepte atenția, să-și îndrepte ideologia către puterea atacatoare.
Ionuț Drăgoi: Exact, exact. Aceasta, asta s-a vrut. Și acestea au fost… atacurile în în Republica Moldova.
Războiul ideologic și punctele sensibile ale oamenilor
Părintele Teologos: Iarăși, cred că oamenii își dau seama, adică cei de la putere, își dau seama că un război informațional este mult mai eficace pentru că este mult mai ieftin, și este și cu niște rezultate mult mai de durată. Pentru că, dacă vine celălalt cu tancul, apropo de drama din Ucraina, atuncea, evident, că și țara atacată se opune, adică se luptă și ea. Dar, în clipa în care faci un război ideologic și îl ataci pe celălalt prin plăcere și prin schimbarea ideologiei, evident că celălalt nu numai că ți se supune, ci de multe ori chiar și… se supune cu plăcere, și chiar vrea să meargă în direcția în care tu îl atragi.
Ionuț Drăgoi: Da. Da. Sunt, am înțeles foarte multe…, se lucrează foarte mult și cu psihologi în aceste războaie… pentru a vedea… care, adică, la ce sunt oamenii vulnerabili – vulnerabilitățile oamenilor – pe această temă, să-i spunem așa, și atunci ei atacă prin războaiele acestea cibernetice și de dezinformare exact acele, exact acele puncte ale oamenilor sensibile.
Părintele Teologos: A, deci vrei să spui că… sunt așa numitele, în engleză se numesc ,,pain points”.
Ionuț Drăgoi: Exact, exact!
Părintele Teologos: Deci puncte de durere…
Ionuț Drăgoi: Puncte de durere.
Părintele Teologos: Ceea ce mă doare pe mine relativ la ordinea, că în fiecare țară, bineînțeles, că sunt anumite puncte care îi dor pe oameni, care în conștiința lor pot fi îmbunătățite și atunci se lucrează pe punctele respective. Unde mai pui că, de multe ori aceste puncte, sigur, pot să fie reale, dar de multe ori sunt exagerate sau total inexistente. Adică prin presă, prin site-uri cum spuneai și prin presa convențională, adică vorbim de televizor de obicei se pot genera astfel de mișcări emoționale, dacă dorești.
Inteligența artificială și impactul semnificativ asupra psihicului uman
Ionuț Drăgoi: Da. Mai ales, după cum am mai discutat și în episodul trecut, a apărut această inteligență artificială. Această inteligență artificială, practic, ajută foarte mult – în ghilimele -, adică ajută aceste războaie hibride. Deoarece e foarte simplu pentru atacator să creeze, oarecum, aceste războaie hibride, există acele… acel Dark web unde atacatorii, deja poate, pot să intre și să-și creeze tot felul de ,,bots”, cum sunt acei Chatbots pe care de fapt să-i acceseze, – mă scuzați!
Părintele Teologos: Da, da.
Ionuț Drăgoi: Să acceseze acei Chatbots care practic creează, pot crea mail-uri false de dezinformare, e foarte, deci, dacă până acum, știți, erau acele mail-uri în care venea ,,unchiul Sam” și ne dădea 5 milioane de euro să-i dăm datele noastre cu caracter personal, acum, adică, acele email-uri erau scrise foarte prost, agramat. În momentul de față inteligența artificială face, creează niște mail-uri de un conținut extraordinar, adică îți vine să spui: bă chiar așa este, adică …
Părintele Teologos: Am înțeles. Deci de o calitate, din punct de vedere și literară și persuasivă foarte mare.
Ionuț Drăgoi: Exact! Și din punct de vedere, cum ați spus dumneavoastră psihologic, afectează efectiv…
Părintele Teologos: Și, deci se pot, din câte am înțeles, se pot crea și știri, întregi știri pe…
Ionuț Drăgoi: Știri false.
Părintele Teologos: Știri false pe…
Ionuț Drăgoi: Da, se creează știri false,false, da, da, da. … Înainte și acest ChatGPT al nostru…era, nu avea limite, adică… era foarte ciudat puteai să întrebi:… ,,Cum, spune-mi te rog, cum să creăm o bombă, sau cum să fac?” Și-ți spunea: Mergi la magazin, îți cumperi ce trebuie, le asamblezi, le faci…
Părintele Teologos: A, deci efectiv…
Ionuț Drăgoi: Sau cum să atacăm un site? Cum să dăm jos un site? Și atunci ChatGPT spunea: Păi foarte simplu: trebuie să vezi anumite vulnerabilități, să…
Părintele Teologos: Să faci aia, aia, aia…
Ionuț Drăgoi: Să faci aia, aia pe puncte. Dar în momentul de față există niște limite și asta este…
Părintele Teologos: Am înțeles.
Ionuț Drăgoi: Foarte bine. Dar din păcate, cum spuneam… în acel Dark web…, Dark Net, există Chatbots care nu au limite și care ajută atacatorii în aceste războaie hibride să creeze panică, să creeze dezinformare, să creeze hacking.
Părintele Teologos: Și mai ales cred că să creeze și valuri emoționale.
Ionuț Drăgoi: Exact.
Părintele Teologos: Și valori emoționale, și în clipa care se generează un eveniment cu o încărcătură emoțională foarte mare, în clipa respectivă apare un val și pe acest val… ei pot să navigheze și să ducă valul unde unde se dorește, da? Cum a fost de exemplu în cazul Colectiv, clubului Colectiv…
Ionuț Drăgoi: Doamne ferește!
Părintele Teologos: Ferească bunul Dumnezeu, când…
Ionuț Drăgoi: Să-i odihnească în pace! Da.
Părintele Teologos: Amin! Da, când săracii tineri au murit acolo, unii spun că a fost chiar dat foc, să știți… așa, și se pare că, chiar așa și a fost. Dar dincolo de lucrul ăsta dacă a fost intenționat sau nu, clar, că lucrul respectiv a fost manipulat în alte scopuri care aveau și nu aveau legătură cu drama tinerilor care au murit acolo.
Ce înseamnă darkweb-ul?
Părintele Teologos: Revenind, înainte să mergem mai departe, vreau să, pentru cei care nu știu să spunem așa foarte pe scurt ce înseamnă dark web. O să dau eu o definiție, după care o să-l rog pe Ionuț să să dezvolte puțin. Să vă imaginați internetul în discuția noastră ca și un iceberg – partea de deasupra, care este doar o mică parte din internet, este partea la care, pe care o accesăm noi, site-urile pe care le accesăm noi. După care avem niște site-uri mai îndoielnice așa, mai gri să spun, și după care avem site-urile care sunt sub apă, care sunt foarte negre în care nu există absolut niciun fel de limită, da? Asta se numește dark web și acolo se adună – ferească bunul și Sfântul Dumnezeu! – toți oamenii care sunt antisistem, care, și faptul că este că este cineva antisistem nu înseamnă neapărat că este rău, ci vorbim de oamenii care sunt anti-virtute. Asta este marea problemă. Care folosesc tot felul de lucruri mai mult sau mai puțin depărtate de Dumnezeu, astfel încât să destabilizeze ordinea… ordinea socială, să destabilizeze cursul pașnic al lucrurilor și să genereze aceste forme de război, astfel încât puterea care există… la un moment dat într-o țară să fie distrusă, dar, însă nu prin prin metode cinstite, să spun așa, prin metode duhovnicești.
Adică, da, sigur, nu ne place puterea care există la ora asta în țară. Sigur, votăm, și atunci, da, puterea respectivă este înlocuită cu altcineva care…, după părerea noastră este mai bun, ci se folosesc tot felul de mijloace de manipulare, și mai ales se generează anumite acțiuni care la prima vedere par spontane, dar ele, de fapt, sunt foarte foarte bine planificate cu foarte mulți bani din afara țării atacate și, cum spuneam, se încearcă distrugerea și nu construirea, adică nu creșterea duhovnicească a țării sau dacă nu duhovnicească măcar creșterea socială a țării respective. Poți să spui și tu câte ceva legat de dark web?
Ionuț Drăgoi: Părinte, ați dat o definiție, ați acoperit, așa, cam tot ce se poate…
Părintele Teologos: Te rog să mă ierți!
Ionuț Drăgoi: După dumneavoastră, așa, știu că sunteți un mare IT-ist și vă apreciez pentru asta. Da, aveți dreptate! Exact așa este! Nu pot să aduc o completare, aș spune că acolo, practic, se întâlnesc acele grupuri infracționale organizate pe partea de IT, nu doar partea de IT, că am înțeles, că, dacă se fac, se organizează, Doamne ferește!, și crime.
Părintele Teologos: Da.
Ionuț Drăgoi: Se pot organiza acolo, și deci instituțiile din România și nu doar din România, adică poliția, serviciile secrete, instituțiile de ordine ajută practic… curățarea acestui… Dark web prin infiltrarea acolo a unor… chiar agenți, sunt agenți care sunt și încearcă și ei să facă anumite chestii și prind răufăcătorii, ceea ce este foarte foarte bine căci este foarte periculos, adică acolo poți efectiv să cumperi, cum am spune, cum ați spus și dumneavoastră – influență, să cumperi… kituri, petch-uri ca să faci rău, să…
Părintele Teologos: Deci, vreau să spun, vrem să spunem, fraților, că este un lucru foarte foarte serios. Nu era, cum era mai demult, că era un „script kiddie” – cum se numea – adică un copilaș care vrea și el să scrie un virus și așa mai departe. Sunt niște, niște grupuri foarte bine organizate care într-adevăr sunt foarte malefice și care au și sculele, din păcate.
Ionuț Drăgoi: Exact.
Cum ne putem feri de un atac cibernetic?
Părintele Teologos: Și sculele necesare. Cum am putea să ne, noi, hai să nu vorbim de actori statali la ora asta, deci, fiecare dintre noi, ce am putea să facem ca să ne protejăm cât de cât față de un un atac cibernetic?
Ionuț Drăgoi: Cred că în primul rând ar trebui să punem accentul pe acea igienă digitală, să-i spunem așa, a noastră, adică să avem grijă cum navigăm, unde navigăm, de ce navigăm, ce căutăm, să avem grijă de profilul nostru digital, adică, de ce nu să dăm un search pe Google cu numele nostru să vedem ce știe Google-ul de de numele nostru. Adică… mare grijă la această… revin, eu merg iar spre inteligența aceasta…
Părintele Teologos: Da, da, da, sigur.
Ionuț Drăgoi: Artificială, adică, haideți să luăm această inteligență artificială ca… niște omuleți sau ca un omuleț care a citit 10.000 de cărți, știți, a citit 10.000 de cărți și a stat de vorbă și cu 10.000 de persoane pe diferite teme.
Părintele Teologos: Ca și un vierme care merge prin…
Ionuț Drăgoi: Da și atunci acest omuleț nu uită nimic. Adică…, noi oamenii uităm, dacă citim o carte, rămânem cu 10 – 20%, dacă nu subliniem…
Părintele Teologos: Da.
Ionuț Drăgoi: Și nu facem adnotări pe ea. Inteligența artificială rămâne cu 100%, acel omuleț. Adică, gândiți-vă la o entitate care se hrănește și care devine mai deșteaptă…
Părintele Teologos: Învață, învață.
Ionuț Drăgoi: Învață, da, mă scuzați! Mulțumesc! Care învață de la noi de la oameni, de la utilizatori. Și apoi aplică ceea ce au învățat în diferite teme. Adică, mie îmi place să spun că ne ajută pe noi. Adică ne ajută inteligența artificială, dar ne poate și încurca…
Părintele Teologos: Evident!
Ionuț Drăgoi: …în aceste zone gri de care spuneați dumneavoastră. Deci e foarte important, cred, să avem această igienă digitală, să avem grijă să folosim, acuma cred că toată lumea are un antivirus, nu mai are rost să spunem, să folosim un antivirus, un firewall… Cred că e foarte importantă și această igienă în partea de utilizare a serviciilor bancare. Să avem mare mare grijă la partea de carduri. Adică putem cere, în momentul de față, la orice bancă putem cere un card digital. Adică să nu folosim cardul nostru.
Părintele Teologos: Da.
Ionuț Drăgoi: Ne dă un card digital care-l folosim la cumpărături. Îl încărcăm cu cât vrem. Acela apare în walletul nostru, în portofel. Mergem încărcăm cardul digital cu 500 de lei să mergem la piață, sau, apropo, în România …, nu știu dacă știți deja și în piață…
Părintele Teologos: Da?! Nu știam!
Ionuț Drăgoi: Se folosește cardul…
Părintele Teologos: Serios?!
Ionuț Drăgoi: Adică, da, da, sunt acei comercianți veniți să… și e foarte bine că vin de la țară și au un… POS și poți să pui cardul, să plătești cu cardul și în piață, adică…
Părintele Teologos: Am înțeles.
Ionuț Drăgoi: În multe locuri.
Părintele Teologos: Sigur, e foarte bine, pe de oparte, pe de altă parte apar pericolele…
Ionuț Drăgoi: Pe de altă parte apar…, aicea aș vrea să dau un, chiar un un tips la cei care utilizează…
Părintele Teologos: O indicație.
Ionuț Drăgoi: O indicație, mă scuzați, da, la cei care utilizează cardurile, să spunem, în alte țări… că cel POS ar fi securizat… Porniți Bluetooth-ul și vedeți… dacă găsiți foarte multe rețele, sau rețele suspecte de Bluetooth. Aceste ,,pisicuțe”- să le spunem așa cum le folosesc atacatorii.
Părintele Teologos: Da.
Ionuț Drăgoi: Să cloneze POS-uri sau… bancomate, merg pe pe partea de Bluetooth.
Părintele Teologos: Am înțeles.
Ionuț Drăgoi: Și atunci, dacă vedeți că sunt mai multe rețele de bluetooth sau…
Părintele Teologos: A, sunt surse de Bluetooth care nu ar trebui să fie?
Ionuț Drăgoi: Exact.
Părintele Teologos: Atunci…
Ionuț Drăgoi: Atunci, mai bine mergeți la alt bancomat sau nu plătiți cu cardul acela.
Părintele Teologos: Sau plătiți cu cash, fraților.
Ionuț Drăgoi: Sau plătiți cu cash, da.
Pericolele digitalizării și cum le putem evita
Părintele Teologos: Că e mult mai sigur. Da… E o mare problemă, și cred că într-adevăr această digitalizare, sigur, aduce anumite avantaje, motiv pentru se și avansează în direcția respectivă, dar aduce și mari mari pericole, și doar, deci ,,hacking-ul” este doar unul din pericole, celălalt pericol este controlul oamenilor.
Ionuț Drăgoi: Controlul oamenilor, da, și aș mai vrea să subliniez aici și acea ,,human fatigue” acea… oboseală…, acel…
Părintele Teologos: Surmenare?
Ionuț Drăgoi: Surmenaj, acel surmenaj al oamenilor; – atacatorii cibernetici, să știți, că profită foarte mult de acest surmenaj al oamenilor, adică: omul are sentimente, omul este creația… ce a fost… a clipelor sau a deciziilor pe care le-au luat până atunci, pe bază emoțională, pe bază de dragoste, pe bază de ură și atunci, inteligența artificială vine, practic și poate ataca în în aceste…
Părintele Teologos: A, pentru că-i știe oarecum profilul?!
Ionuț Drăgoi: Exact, ne știe profilul.
Părintele Teologos: Da. Ei, și dacă dacă omul nu este un om duhovnicesc, adică nu este aproape de Dumnezeu, atunci nu este liber.
Ionuț Drăgoi: Exact!
Părintele Teologos: Nu este liber și atunci într-adevăr este rezultatul deciziilor sale și rezultatul patimilor sale!
Ionuț Drăgoi: Din păcate!
Părintele Teologos: Din păcate, și atunci este previzibil. Da, dar dacă omul devine duhovnicesc este liber și este deasupra previzibilității. Dumneavoastră oameni buni trebuie să vă rugați ca să scăpați și de ,,hacking”, și să scăpați și de profilarea… de care fac astăzi sistemele de ,,Machine learning”- așa se numesc ,,Sisteme de inteligență artificială”.
Ionuț Drăgoi: Exact.
Părintele Teologos: Trebuie să fiți duhovnicești și să vă rugați! Și unde mai pui că dacă un sistem de recomandare bazat pe inteligență artificială te profilează, cazuri clasic cu ,,TikTok”, și nu numai, atunci ele îți dau încontinuu numai ce îți place și te țin acolo rob, te țin lipit ca și melcul de geam, și nu mai poți să ieși de acolo, și încontinuu, încontinuu generezi, îți crești adicțiile, îți crești dependența și te bagi și într-o bulă cognitivă. Și atunci, războiul ideologic este mult mai intens, mult mai…, așa mai eficace. Apropo de asta am văzut, mi-au trimis și mie și, așa, știu din surse destul de sigure, chiar foarte sigure ce distrugeri s-au făcut de către aceste platforme care au în spate inteligența artificială în cazul alegerilor din Statele Unite în care i-au terminat pe pe tinerii, mai ales pe tinerii care erau în partea democraților, în care domnul președinte, actualul președinte Trump, sigur, eu nu-l validez că nu-i urmăresc traseul politic, dar, clar, l-au făcut, l-au super demonizat pe om, da? L-au făcut Hitler, l-au făcut extremist, l-au făcut fascist, și așa mai departe.
Ei, și tinerii au făcut efectiv cu nervii, au fost foarte mulți oameni, și nu numai tineri, care au făcut cu nervii și asta tocmai datorită unui război ideologic feroce făcut prin internet, de fapt, și folosind, cum spuneam, inteligența artificială, că îi duce pe tineri într-o bulă cognitivă și ei știu numai ce li se oferă, indiferent dacă acel lucru care li se oferă are legătură sau nu cu realitatea. Deci, din cauza asta cred că trebuie să avem o gândire și foarte critică, o gândire foarte critică!
Ionuț Drăgoi: Aveți dreptate, da, da. Și să filtrăm cam tot ce gândim printr-un…
Părintele Teologos: Exact!
Ionuț Drăgoi: Filtru…
Cum identificăm dezinformarea?
Părintele Teologos: Și cum putem să descoperim aceste fake-news-uri, aceste lucruri, aceste manipulări?
Ionuț Drăgoi: Este foarte important…, părinte, să verificăm o informație în cel puțin în trei surse, adică să nu vedem o informație pe site – Doamne ferește! – a murit, că au fost tot felul de artiști, ați văzut, a murit ,,x” , a murit ,,y”.
Părintele Teologos: Da.
Ionuț Drăgoi: Și atunci…, dacă nu verificăm mai multe surse…
Părintele Teologos: O luăm de bună!
Ionuț Drăgoi: O luăm de bună, sau, aici, exact cum spuneați dumneavoastră…, afectarea în economie; tot felul de informații despre anumite companii, m-am și legat de Elon Musk cu ,,Tesla”, au fost o grămadă de informații fake-news-uri care au dus la creșterea sau scăderea la bursă a acțiunilor.
Părintele Teologos: Așa este.
Ionuț Drăgoi: Și nu doar aici, adică nu doar cu ,,Tesla”, foarte, foarte multe alte companii unde au portofel de informații au scăzut acțiunile sau iarăși, au crescut. E foarte important, cred, să avem mare mare grijă cum și de unde ne informăm. Să nu ne informăm din acele site-uri de știri, să le spunem, așa, care caută mereu scandal și sunt puse doar pe dezinformare, să-i spunem așa, cu acele ,,Breaking news”, știți? ,,Breaking news”. Adică totul e un ,,Breaking news” dacă stăm să o luăm așa.
Părintele Teologos: Da, și cred că, deci, odată vorbim de trei surse și iarăși cred că este foarte importantă calitatea surselor, evident!
Ionuț Drăgoi: Exact!
Părintele Teologos: Să nu fie părtinitoare, dar pentru că cei care fac site-urile, adică să fim serioși, vrând-nevrând, tot ai o aplecare către o anumită parte; este foarte important ca noi să discernem care este tendința unui anumit site, o anumită sursă de informații și să căutăm și cealaltă parte a monedei astfel încât să putem să avem o imagine cât de cât echilibrată referitor, da.
Ionuț Drăgoi: Aveți dreptate, da, și să ne informăm.
Părintele Teologos: Da, da, da.
Ionuț Drăgoi: Să citim cât mai mult.
Părintele Teologos: Da.
Ionuț Drăgoi: Dacă ne interesează un anumite subiecte, să vedem mai multe puncte de vedere…
Părintele Teologos: Da, evident.
Ionuț Drăgoi: Să spunem așa, a subiectului respectiv.
Părintele Teologos: Și din părți diferite…
Ionuț Drăgoi: Exact.
Părintele Teologos: Și iarăși cred că trebuie să ne întrebăm totdeauna: ,,Cui prodest”, da? O celebră întrebare care era pusă încă din din Roma Antică, care înseamnă ,,Cui folosește”. Adică cui folosește știrea asta? Cine are interesul să o promoveze? Și atunci, de acolo începem încet-încet să vedem ce se întâmplă și avem o gândire critică.
Ai amintit la un moment dat de ,,Tesla” și ai amintit la un moment dat de… ,,fake news”. Nu numai de ,,Tesla”, că nu vorbim acuma de ,,Tesla”, în general.
Ionuț Drăgoi: În general.
Părintele Teologos: Vorbim de războiul economic.
Ionuț Drăgoi: Exact.
Spionajul economic
Părintele Teologos: Deci, după, după războiul informațional avem războiul economic. Ai putea să vorbești puțin despre războiul economic?
Ionuț Drăgoi: Da, acest război economic, aici eu spun că-și are originea mai în trecut, deci în acel spionaj economic, de fapt.
Părintele Teologos: Da, da.
Ionuț Drăgoi: Asta se vrea, practic, ca acest spionaj economic. Anumite companii să profite de problemele altor companii să se ridice sau ne ridicăm pe problema altora, știți, adică în loc să facem bine, să ne unim, să creăm un imperiu, haideți să vedem, să-i facem rău celuilalt să ne ridicăm noi. Ceea ce, din punctul meu de vedere este complet…
Părintele Teologos: Rău!
Ionuț Drăgoi: Rău, da. Vă mulțumesc, părinte!
Părintele Teologos: E rău. Necreștin, rău, și așa mai departe.
Ionuț Drăgoi: Necreștin, da, da.
Părintele Teologos: Sigur. Și mare atenție, vezi că… în loc să ne concentrăm pe creșterea binelui, da, ne concentrăm pe creșterea răului, pe creșterea…
Ionuț Drăgoi: Pe creșterea răului, din păcate.
Părintele Teologos: Pe creșterea competiției. Și în clipa în care mergem pe această ideologie într-adevăr posibil să creăm un imperiu, dar este, va fi un imperiu rău. Dacă însă ne concentrăm pe cooperare și pe fiecare pe pătrățica lui să facă bine atunci, evident, că o să fie un imperiu bun care, sper, ca în următorii 2000 de ani să fie un imperiu bun, nu prea cred!
Ionuț Drăgoi: Doamne ajută, părinte, să fie bine…
Părintele Teologos: Da, da, da.
Ionuț Drăgoi: Să fie ok.
Viziune asupra impactului economic al conflictelor asupra națiunilor
Părintele Teologos: Da, deci dincolo de spionajul economic, cred că, și fake news, de care ai vorbit, cred că există și un război economic asupra popoarelor, asupra oamenilor, deci nu numai asupra firmelor…
Ionuț Drăgoi: Exact!
Părintele Teologos: Ci și asupra oamenilor: prin politici de prețuri, prin taxe, prin… Cum vezi lucrul ăsta?
Ionuț Drăgoi: Nu le văd ortodoxe, părinte! Nu sunt ortodoxe, din păcate!… Bineînțeles, sunt acele companii, nu le spunem multinaționale să nu jignim, dar sunt anumite companii care au puncte de lucru în mai multe țări și atunci aceste companii practic dau tonul, să le spunem așa, în domeniul în care… activează acestea. Sau, bineînțeles, mai fac și alte… chestii neortodoxe, să le spunem așa…
Părintele Teologos: Da. Și eu cred…
Ionuț Drăgoi: Prin plimbarea profitului dintr-o țară în alta, prin plimbarea TVA-ului, să le spunem așa, dintr-o țară în alta…
Părintele Teologos: Da, pentru că, socotesc că, aceste conglomerate care, da, sunt multinaționale…, sunt sunt lipsite de iubire, lipsite de personalitate și nu le pasă de țara pe care, hai, să nu zic, o parazitează și nici că o exploatează, cu toate că de multe ori se întâmplă lucrul ăsta, ci de țara în care se află. Ar trebui să existe, și la un moment a fost o astfel de mișcare dar din păcate s-a stins foarte curând, e vorba de ,,Corporatism responsabil „, cred că asta ar trebui să fie.
Ionuț Drăgoi: Exact. La ei contează indicatorii.
Părintele Teologos: Da.
Ionuț Drăgoi: Să fie indicatorii cum trebuie, nu contează oamenii, dăm afară dacă trebuie o grămadă să avem indicatorii…
Părintele Teologos: Da.
Ionuț Drăgoi: Corecți, asta să fie…
Părintele Teologos: E vorba de un joc, cred.
Ionuț Drăgoi: Profitul. Probabil ăsta, exact acele jocuri care le jucam când eram în tinerețe…
Părintele Teologos: Evident. Da, dar un joc foarte serios, și un joc în care oamenii sunt distruși, adică vorbim…
Ionuț Drăgoi: Aici e joc cu oameni, aveți dreptate.
Părintele Teologos: Da, da.
Ionuț Drăgoi: Nu mai e jocul… pe calculator…
Părintele Teologos: Pe puncte…
Ionuț Drăgoi: E un joc cu oameni, da…
Părintele Teologos: Exact.
Ionuț Drăgoi: Da, ceea ce, din păcate, nu este exact… ortodox, cum ați spus dumneavoastră.
Să susținem firmele care iubesc pe oameni!
Părintele Teologos: Sigur. Și din cauza asta, eu, cred că trebuie să ne interesăm pe cât posibil și să susținem firmele care iubesc țara, iubesc pe oameni, pentru că dacă dăm prea multă putere un, unei, unei firme neiubitoare în clipa respectivă vom avea și o, vom simți această ură, această tiranie. Firmele care, sigur, bun, toate, orice firmă dorește să facă bani. Dar măcar o firmă, hai să nu zic altfel, da, și eu o firmă autohtonă, dar o firmă cu un director sau cu o conducere responsabilă cred că dincolo de dezvoltarea țării, se va ocupa și de dezvoltarea oamenilor. Pe când o firmă care, căreia nu-i pasă, ci îi pasă doar de bani, firma respectivă o să distrugă, de fapt, o să-i chircească pe oameni, bineînțeles că le dă anumite produse, dar oamenii vor fi, pe termen lung, chirciți, vor fi terminați, vor fi aplatizați, vor fi eșuați în trup.
Ionuț Drăgoi: Aici aș mai vrea să adaug… o idee. Am participat la niște conferințe organizate de firme de ,,Pharma”, de farmaceutică și să știți că am fost uimit cât de preocupate sunt de binele oamenilor, adică unele dintre aceste firme.
Părintele Teologos: Da, da, da.
Ionuț Drăgoi: N-aș vrea să dau nume acum.
Părintele Teologos: Da, da.
Ionuț Drăgoi: Adică, chiar încercau, deci, era o conferință, care, încerca să aducă o plus valoare, și chiar cu inteligență artificială…, cum ar putea să ajute oamenii, aparatura nouă… oferită de aceștia, cum ar putea să, să vină spre…
Părintele Teologos: Binele oamenilor.
Ionuț Drăgoi: Binele omului, da, da.
Părintele Teologos: Sigur.
Ionuț Drăgoi: Să ajute.
Părintele Teologos: Asta e foarte important, și cred că asta depinde foarte mult de omul care este la conducerea firmei, sau hai să zic de oamenii, de cultură, de companie cum se numește. Din cauza asta, totdeauna am văzut că în timp companiile care sunt bune, să zic așa, sunt formate din oameni buni. Cred că asta este pe primul plan, dincolo, sigur, de organigrame și dincolo de ideile tehnologice, și așa mai departe, trebuie să fim oameni buni ca să creăm [bine], și în noi, și în companie și în clienți și în furnizori.
Ionuț Drăgoi: Exact, aveți dreptate.
Părintele Teologos: După războiul…
Ionuț Drăgoi: Da.
Războiul social. Războiul prin emigrare/imigrare
Părintele Teologos: După războiul economic, avem războiul social. Războiul social, sunt forme de război civil, pe de o parte, adică, sunt puși oamenii să se bată între ei, pe diferite motive, pe diferite ,,pain points-uri”, cum v-am spus la un moment dat, diferite, așa…, dureri pe care oamenii le au, dureri care sunt reale, uneori sunt exagerate. Sau alteori sunt total ireale și bineînțeles, un alt război care astăzi este, din păcate, în explozie, este vorba de războiul prin emigrare/imigrare, adică se mută mase mari de oameni astfel încât să fie dezrădăcinați, să nu aibă conștiință colectivă: Cine sunt eu? Cărui neam aparțin? Asta este conștiința colectivă.
Și bineînțeles, în clipa în care vorbim de emigranți care nu sunt ortodocși, adică emigranții care sunt exponenții unei religii, unor religii foarte foarte agresive, întâi de toate vorbim de musulmani, aici, în clipa respectivă, aceștia, intră în țara țintă și intră ca și cuceritori. Pentru că, vedeți, emigrantul adevărat este cel care se supune, se integrează regulilor din țara respectivă. Eu, în Sfântul Munte sunt emigrant, da? De ce? Pentru că mă supun regulilor din Sfântul Munte și încerc să fiu și eu aghiorit. Pe când, în clipa în care vine cineva, cum este musulmanul, de exemplu, încearcă să-și impună el regulile sale în țara țintă, asta nu mai este emigrant, este cuceritor. Înțelegeți? Ei, deci, din cauza asta trebuie să fim foarte atenți: o dată, mare atenție, să nu fim scoși în stradă pentru nimic și să ne batem între noi, ci totdeauna să căutăm îmbunătățirea situației. Și pe de altă parte, trebuie să avem mare grijă la tema emigranților. Dacă poți să spui ceva pe tema asta.
Ionuț Drăgoi: Da, aici aș vrea să amintesc și la noi în partea de IT, a început să se pună accent foarte mare pe partea de India. Adică firme mari, firme foarte mari de soft, din România, de fapt, care au punctele cu România, ele sunt la origine din Franța… Au început să… lucreze foarte, foarte mult cu partea de India. Aici sunt plusuri și minusuri, adică e foarte greu să lucrezi cu acei oameni, mi-au spus prietenii mei, foarte greu să comunici cu ei. Ceea ce livrabilul lor pe care oferă este destul de… să-i spunem așa, șubred sau din punct de vedere al securității…
Părintele Teologos: Și nu numai…
Ionuț Drăgoi: Da.
Ionuț Drăgoi: Și nu numai, da.
Ionuț Drăgoi: Și să spunem, am auzit iarăși, cineva spunea că acești. indieni, oarecum, mai lasă ceva în codul sursă, așa…
Părintele Teologos: Dar…
Ionuț Drăgoi: ,,Just for”, ,,just in case” – în caz de ceva.
Părintele Teologos: Da, da, da.
Ionuț Drăgoi: Adică trebuie verificați foarte bine ceea ce fac.
Părintele Teologos: Da, și cred că, cred că asta este o practică foarte, foarte nocivă în informatică pe care o știu și eu, posibil și în alte industrii, nu cunosc, minimizarea costurilor cu orice preț. Minimizarea costurilor cu orice preț și livrez un produs care este competitiv din punct de vedere al prețului, dar din punct de vedere calitativ este foarte foarte discutabil, șubred, cum a spus Ionuț. Ei, dar din păcate, această lipsă de calitate nu se vede la prima, la prima vedere, și bineînțeles, că lasă după cum spunea și Ionuț, de multe ori lasă și uși deschise în spate, chiar așa se și numesc în termeni de specialitate ,,back doors”, adică uși pe unde codul respectiv, produsul respectiv poate fi atacabil, da? Ei, și dincolo de asta… cred că pe acești indieni îi interesează doar banul.
Ionuț Drăgoi: Exact, au salarii, păi… cam la 20% din salariile din România, 30% la salariul lor este unul wow…
Părintele Teologos: Așa este, așa este.
Ionuț Drăgoi: 30% din salariul din România pentru ei ceva…
Părintele Teologos: Foarte, foarte bun, da…
Ionuț Drăgoi: Astronomic, da…
Părintele Teologos: Astronomic, da.
Ionuț Drăgoi: Da, da.
Activitatea unei surse oculte și neiubitoare
Părintele Teologos: Și a spus, e vorba de religie aici, și de ce? Pentru că… vorbim de religiile lor, adică vorbim de brahmanism, vorbim de budism, vorbind de yoga, vorbim de lucruri de genul ăsta, care, toate acestea îi taie omului capacitatea lui de iubire interpersonală. O parte se duce înpre o iubire foarte trupească – ferească bună și Sfântul Dumnezeu! – cealaltă parte se duce înspre desprinderea de lume înspre insensibilizare, înspre Nirvana, dacă doriți, unde Nirvana înseamnă ,,nir”, înseamnă ,,nimic”, da?! Adică omul se aplatizează, omul devine, de fapt, o legumă din punct de vedere social. Și din cauza asta, și bineînțeles, pe primul plan este totdeauna, la ei, este energia. Vorbim de energie demonică, da?! Pentru că în clipa care vorbești de energie, vorbești de activitatea unei surse. Dacă tu nu spui cine este sursa asta și sursa asta nu este o sursă iubitoare, adică vorbim de o sursă ocultă și neiubitoare, vorbim de energie demonică. Bun. Asta, ce se întâmplă în informatică. Referitor la presă, și referitor, hai să nu zic, neapărat, la presa clasică. Crezi că uneori se pot genera astfel de certuri între oameni și se pot împinge oamenii să se urască între ei?
Siteu-uri de scandal cu interese ascunse
Ionuț Drăgoi: Bineînțeles, părinte…, sunt… acele site-uri de scandal, cum le-am mai spus, adică, nu sunt site-uri afiliate unui…
Părintele Teologos: Trust.
Ionuț Drăgoi: Trust de presă. Sunt acele site-uri făcute pe butuci, să le spunem așa, pentru că în momentul de față oricine își cumpără un domeniu… Ți-ai cumpărat un domeniu, ai urcat ceva pe el, o platformă de WordPress unde postezi știri, și începi să postezi ceva ușor, așa, o săptămână, două, o lună, și după aceea, bineînțeles că…, se indexează o știre, poți să o indexezi foarte repede dacă folosești keywords-urile…
Părintele Teologos: Da, da, da.
Ionuț Drăgoi: Dumneavoastră știți foarte bine ce vreau să spun! Adică, dacă folosești keywords-urile necesare…
Părintele Teologos: Cuvintele cheie necesare…
Ionuț Drăgoi: Cuvintele cheie necesare, se indexează foarte repede știrea și atunci…
Părintele Teologos: Și apare știrea, se poate viraliza și știrea poate să fie…
Ionuț Drăgoi: Exact.
Părintele Teologos: Poate fi găsită.
Ionuț Drăgoi: Exact, și atunci aceștia postează niște știri false, dubioase, false… pentru a atinge anumite interese, atât de a da în politicieni, sau poate a… ridica pe cineva în slăvi, sau…, dar de obicei ei fac rău, cam asta e. Aceste site-uri fantomă, ele fac rău. Sunt… acolo și sunt făcute pentru a da în oameni. Și postează o știre, o viralizează imediat, o aruncă, așa, pe Facebook, ușor, știți? Și atunci toată lumea… sau pe Instagram și ea pleacă, se viralizează și din păcate, până să îți dai seama, sau până să vezi că acel site, este un site fantomă sau un site care nu este de încredere…
Părintele Teologos: Da.
Ionuț Drăgoi: Creează… panică
Părintele Teologos: Da, și…
Ionuț Drăgoi: Nebunie.
Părintele Teologos: Infecție…
Ionuț Drăgoi: Infecție…
Părintele Teologos: Infecție,…
Ionuț Drăgoi: Exact, ăsta e cuvântul potrivit, da.
Părintele Teologos: Și mai ales că oamenii îngurgitează știrea respectivă, și un om care își ia o poziție și mai ales dacă e o poziție publică, mult mai greu își schimbă poziția.
Ionuț Drăgoi: Exact.
Părintele Teologos: Mult mai greu își schimbă poziția. Bun. Asta e referitor la războaiele sociale.
Războiul științific se folosește de lipsa de cunoaștere a oamenilor. Cazuri
Oamenii sunt conduși prin frică și confuzie
Părintele Teologos: Mai avem și războaie științifice. Adică, la ora asta… este foarte multă știință, și anumiți deținători ai științei, și ai pseudoștiinței, da?! Folosesc lipsa de cunoaștere a oamenilor în anumite domenii, mai ales în domeniul Pharma, sau în domeniul medical.
Ionuț Drăgoi: Exact.
Părintele Teologos: Așa, și atunci, promovează tot felul de știri senzaționale, bombastice, cum că, vezi Doamne, cutare lucru e așa, cutare lucru e așa, ca să-i înfrice pe oameni, să-i termine pe oameni, să-i țină într-un colț prin frică. Am spus că oamenii sunt conduși prin frica și confuzie. Ce ai putea să spui pe tema asta? Sau niște cazuri, dacă ai.
Ionuț Drăgoi: Aaaa… pfuu! Aveți dreptate… Sunt foarte multe războaie de genul. Aici nu știu dacă putem aminti… Gazoductul Nord Stream…
Părintele Teologos: Da
Ionuț Drăgoi: În 2022, în septembrie, când au fost acele explozii la generatorul 1 și 2…. Nimeni n-a știut de unde vine, cine a provocat acele explozii, știți, în cazul în care aduce… gazul din Marea Britanie, din…
Părintele Teologos: Rusia către…
Ionuț Drăgoi: Rusia către Europa, prin Marea Britanie.
Părintele Teologos: Da.
Ionuț Drăgoi: Și au avut loc acele explozii…
Părintele Teologos: Da.
Ionuț Drăgoi: …în septembrie 2022, și atunci, toată, multă lume credea că au mers spre Rusia, dar aici nu se știe cine, ce au făcut.
Părintele Teologos: Într-un final…
Ionuț Drăgoi: Nici în momentul de față nu cred că s-a….
Părintele Teologos: Da. Mie mi-au trimis știrile și s-a demonstrat că, adică, s-au găsit, de fapt…
Ionuț Drăgoi: S-au găsit?!
Părintele Teologos: S-au găsit.
Ionuț Drăgoi: N-am știut!
Părintele Teologos: Da, da, da. E vorba, e vorba de niște ingineri, niște ingineri ucrainieni care au detonat…
Ionuț Drăgoi: Doamne ferește!
Părintele Teologos: Sigur, da! Dar vreau să spun că datorită științei, cum spuneam, este foarte greu de a găsi, de a intra sub toate straturile și substraturile unei știri sau a unui fapt în sine, astfel încât să poți să găsești cine a fost, de fapt. Și dincolo de asta, vezi, în clipa în care, iarăși, ai o anumită fereastră de acceptanță, se numește Fereastra Overton. Când îi vezi pe oameni că sunt sensibili, de exemplu la mediu, da? Atunci tu poți să, poți să generezi pe această fereastră, să generezi interesele, să pui interesele tale.
Ionuț Drăgoi: Exact.
Părintele Teologos: Să genereze emoții, să genereze interesele tale. Adică, de exemplu, cum spuneam că, vezi Doamne, că schimbare climaterică, și așa mai departe, și, deci, trebuie să omorâm vacile, trebuie să omorâm animalele oamenilor, de ce? …Pentru ca să păstrăm mediul. Ei, fraților nu-i așa. Pentru că mediul se păstrează, întâi de toate, ceea ce trebuie făcut, cred eu, trebuie să mergem să vedem alte surse de știri. Adică, eu m-am dus la NASA și am văzut acolo pe site-ul lor, că le-a scăpat, cred, așa, că… schimbarea climaterică de la 1800 și optzeci și…, nu mai țin minte cât, adică începutul erei industriale până astăzi, schimbarea climaterică a fost doar de un grad. E, și pentru un grad… tu…
Ionuț Drăgoi: Au făcut atâta tam-tam…
Părintele Teologos: Da, tam-tam…
Ionuț Drăgoi: Și atâta…
Părintele Teologos: Sigur. Pentru că sunt interesele altele! Deci, în clipa în care omul are animale, omul este foarte puternic, știi, că nu poți să-l controlezi pe omul care…
Ionuț Drăgoi: Exact.
Părintele Teologos: Are mâncare, știi! Ei, și dincolo de asta, vezi, că presiunea cea mare se face pe europeni. Da, dar marii marii poluanți sunt în Asia, adică: China, India…
Ionuț Drăgoi: Exact
Părintele Teologos: Că tot vorbim…, știi?
Ionuț Drăgoi: Exact, exact, prin ceea ce fac, și da, prin… tehnologiile pe care le au.
Părintele Teologos: Da. Și, deci, acolo trebuie să se îndrepte, să nu se îndrepte înspre…înspre Europa, știi? Arată foarte clar că e vorba de formă de război; foarte clar că e în formă de război, da?! Asta.
Privind spre viitor
Așa, ca și o concluzie: Cum vezi lucrurile? Cum vezi viitorul?
Ionuț Drăgoi: Aici am mai auzit o chestie interesantă, adică la multe cursuri și în mai multe medii, am văzut întrebarea aceea: ,,Cum ne raportăm la anul 2040, cum vede lumea 2040?
Părintele Teologos: Da, da, da. Cum vezi 2040?
Ionuț Drăgoi: Ohh… 2040!?… 2040 eu îl văd… cu multă inteligență artificială care ne ajută, în special în partea de medicină. Sper să evolueze… această inteligență artificială, și am văzut, am mulți prieteni medici, lucrăm cu…
Părintele Teologos: Da, da, pentru că tu lucrezi foarte mult cu spitale, cu…
Ionuț Drăgoi: Foarte mult cu spitale…, da, și aici aș avea să amintesc și pe prietenul nostru Amadeus Dobrescu de la domnul Chiru, de la Timișoara, care folosește acel robot în operații, și el spunea că vede un plus în tot ce face inteligența artificială și… un ajutor, practic.
Părintele Teologos: Da.
Ionuț Drăgoi: Și pentru ei, pentru chirurgi. Bineînțeles chirurgul este… baza.
Părintele Teologos: Evident! Omul, trebuie să, trebuie să existe om, pentru că dacă nu este om nu este empatie.
Ionuț Drăgoi: Chiar discutam, cum ar fi, adică, acești roboți, știți, să… acești roboți operatorii pot fi controlați și de la distanță, din America să opereze în România. Știți, cam ce se întâmplă dacă… pică internetul, dacă cade internetul, știți!?
Părintele Teologos: Ferească Dumnezeu, da.
Ionuț Drăgoi: Sau este un mic lad adică…
Părintele Teologos: Da, da.
Ionuț Drăgoi: Ce facem?
Părintele Teologos: Da, da, da.
Ionuț Drăgoi: Cum facem?
Părintele Teologos: Da.
Ionuț Drăgoi: Și aicea… cred că încă mai este de lucru, dar… nu știu, este acea, acea știre dacă este fake, nu este fake…, că Elon Musk, practic… vine din nou, vrea să vină și să ne garanteze acel… Starlink, să-l garanteze la telefoane să facă și o rețea de telefonie mobilă și să dea internet garantat exact ca în fibră…
Părintele Teologos: Pe partea de satelit…
Ionuț Drăgoi: Satelit, da.
Părintele Teologos: Pe partea de wireless, să zic așa, da.
Ionuț Drăgoi: Atunci, cred că s-ar rezolvat o mare, mare problemă, și multe probleme s-ar rezolva dacă am avea acest, acest internet, adică…, cred că ar fi…
Părintele Teologos: Ar fi…
Ionuț Drăgoi: Next…
Părintele Teologos: Da…
Ionuț Drăgoi: Next level, știți…, nivelul următor.
Părintele Teologos: Da.
Ionuț Drăgoi: Am putea face mult mai multe lucruri. Și acele… mașini care se conduc singure și n-ar fi o problemă cu…
Părintele Teologos: Eeehh…
Ionuț Drăgoi: Legate la semafoare și…
Părintele Teologos: Da, există, mult drum înainte până a fi mașinile. De ce? Pentru că sunt foarte multe probleme și situații neprevăzute.
Ionuț Drăgoi: Da, da.
Părintele Teologos: Și mai ales probleme etice, probleme etice. Acolo-i problema cea mare, adică pe cine calci dacă…, așa…, înțelegi? E o mare problemă și din cauza asta trebuie să fim foarte foarte atenți, aici.
Să fim optimiști prin rugăciune!
Ești optimist! Mă bucur foarte mult că ești optimist, dar ești optimist pentru că ești creștin, pentru că ești ortodox. Și eu sunt optimist, dar pentru că sunt monah am de-a face cu foarte multă… lume și, deci, optimismul meu este și…, pe de o parte și… mult mai mare, și mult mai mic, de ce? Pentru că…, da, Dumnezeu este la cârmă, dar există foarte mult păcat în omenire, foarte mult păcat. Și, deci în clipa în care crește, crește puterea, apropo de inteligența artificială, crește și responsabilitatea. Și nu știu, sunt foarte rezervat dacă cei care sunt la butoane au măsură duhovnicească corespunzătoare, cred că acolo e problema cea mare.
Ionuț Drăgoi: Eu cred că va fi bine – și aici îl am și pe fratele meu, pe Călin care el e cel mai optimist… om pe care îl iubesc și cel mai optimist om din toți cunoscuții mei și ne va fi bine, va fi bine, mergem, va fi bine!
Părintele Teologos: Așa este.
Ionuț Drăgoi: Stai liniștit că se va rezolva toate, cu voia Lui Dumnezeu se rezolvă toate, va fi bine.
Părintele Teologos: Așa este. Oameni…
Ionuț Drăgoi: Asta e important. Cu rugăciune eu am văzut, adică…
Părintele Teologos: Așa este!
Ionuț Drăgoi: Și dumneavoastră știți că…
Părintele Teologos: Știu!
Ionuț Drăgoi: Prin rugăciune am reușit să rezolv multe lucruri și să le ajutăm să fie pe un făgaș bun, normal.
Părintele Teologos: Așa este.
Ionuț Drăgoi: Pentru mine rugăciunea este sfântă!
Dacă noi suntem cu Dumnezeu totul va fi bine!
Părintele Teologos: Așa este! Și cred că ăsta este mesajul, deci și asta spune Dumnezeu. Că dacă noi suntem buni, totul va fi bine! Totul va fi bine pentru noi! Nu totul va fi bine pentru omenire, sau totul va fi bine – cum să spun -, așa, în jurul nostru, în proximitatea noastră ci pentru noi. Dacă noi suntem cu Dumnezeu totul va fi bine! Și într-adevăr trebuie să fim optimiști, chiar dacă pe plan global posibil să apară tot felul de… probleme foarte foarte serioase din cauza acestui avans.
Ionuț Drăgoi: Și mai cred că ar trebui să ne ajutăm pe noi, unii pe alții, adică aproapele, să fim mai buni unii cu alții.
Părintele Teologos: Unii cu alții, așa este.
Ionuț Drăgoi: Nu să căutăm să fie celălalt cu probleme, ca noi să ne ridicăm, știți?
Părintele Teologos: Așa este.
Ionuț Drăgoi: Adică, cred că ar trebui să creăm acel ,,networking”. ,,Networking” frățesc, de frați cu care să ne ajutăm…
Părintele Teologos: De cooperare-colaborare.
Ionuț Drăgoi: Exact.
Părintele Teologos: De iubire.
Ionuț Drăgoi: Exact, să ne iubim între noi și să…, împreună să ajungem la acel 2040…, mai bun și… benefic pentru toată lumea, să fie ok.
Soluția…
Părintele Teologos: Deci fraților, soluția este iubirea! Soluția este măsura duhovnicească, să știți! Și astfel se va aplana tot războiul. Bineînțeles că, atâta timp cât o să fie om pe planeta asta, o să fie război pentru că omul este căzut. Dar dacă noi ne iubim între noi atunci cel puțin pe plan local, cel puțin între noi, n-o să mai fie război, ci o să fie pace.
Mulțumim tare mult…!
Ionuț Drăgoi: Doamne ajută! Doamne ajută, părinte!
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!