Vizionați pe părintele Pimen cum ne vorbește despre blândețea și smerenia pe care trebuie să le avem precum și despre noile restricții impuse de conducerea Sfântului Munte Athos relativ la vizitele pelerinilor.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Nașterea Domnului pe stil nou
Iată, dragii mei, că ne vedem iarăși! Nu îmi mai amintesc, dar cred că e prima dată când vă vorbesc din biserică sau poate am mai făcut o dată mai demult.
O să încerc să vă spun câteva lucruri. Motivul pentru care fac în biserică este că afară plouă și e vânt, mai am și eu o problemă. De vreo trei zile am fost mai mult la pat. La coloană am ceva probleme mai grave și fac un pic de tratament cu injecții, încerc oleacă să mai repar ca să mai pot funcționa, cum se spune, să merg mai departe. Nu mă gândeam să fac filmarea, dar îl am pe părintele Teologos care în fiecare zi îmi mă întreabă când fac filmarea și am zis ca așa cum sunt, hârbuit, să cobor până în biserică și să încerc să vă spun câteva lucruri.
Știți că eu o fac cu o săptămână înainte, azi este chiar ziua de Naștere a Domnului, dar filmarea o să apară după o săptămână. M-am bucurat și eu, am mai ascultat câte o colindă, am intrat și eu în bucuria asta a colindelor care anunță Nașterea Domnului pe care o prăznuiți în țară, că știți că la noi este o diferența de 13 zile și în Athos o să o avem mai târziu. Asta nu înseamnă că suntem separați de biserică, suntem împreună, doar că Athosul ține lucrul ăsta, diferența de 13 zile.
Să fim blânzi și smeriți cu inima
Despre ce să mai vorbim noi acum? Îmi amintesc că astăzi, când eram la masă, se citea cuvântul și între alte explicații acolo se vorbea de blândețe și smerenie și era citatul din Sfânta Scriptură unde ne spunea Mântuitorul: ”Priviți la Mine, că sunt blând și smerit cu inima!”. Ați auzit ce vrea Dumnezeu de la noi? Să-i urmăm Lui, să fim blânzi și smeriți cu inima. Așa ne spune Mântuitorul. Ce înseamnă blând? Să avem bunătate față de toți, nu contează cine sunt. Să avem bunătate. Oricine îți cere o bucată de pâine, dă-le. Oricine-ți cere ajutorul, ajută-l. Adică să fim cu bunătate, nu cu răutate, pentru că iarăși spune într-un loc: ”Ajunge zilei răutatea ei!”. Ajunge câtă răutate este în lumea asta, să nu mai adăugăm și noi!
Ce înseamnă smeriți? Să nu ne ridicăm niciodată deasupra celuilalt și nici să nu ne socotim că suntem ceva. Toți Sfinții Părinți ne spun că cel care se apropie mai mult de Dumnezeu se vede din ce în ce mai rău, mai păcătos, mai nevrednic și atunci niciodată nu îndrăznește să-i judece pe ceilalți, să se compare cu ei că el se vede în apropierea lui de Dumnezeu, în ce stare este el, de nevrednicie, de murdărie și atunci se smerește din ce în ce mai mult. Ați înțeles? Deci, are un motiv de smerenie mai multă cu cât se apropie mai mult de Dumnezeu.
Să judecăm mai puțin pentru a ne apropia de Dumnezeu
Iar când ne vedem pe noi să ne cercetăm fiecare, nu imediat să ne uităm la ceilalți și să-i judecăm, să zicem că noi suntem mai buni, că noi nu facem ca ceilalți, că uite ce face unul, ce face celălalt. Asta înseamnă că suntem departe de Dumnezeu, că ne îndepărtăm mereu de Dumnezeu tot mai mult. Cu cât judecăm mai mult, cu cât ne comparăm mai mult cu ceilalți și ne socotim mai buni, cu atât înseamnă că suntem mai departe de Dumnezeu.
Ați înțeles dragilor? Să ne cercetăm pe noi și să vedem dacă avem mereu tendința de a-i judeca, de a-i osândi pe ceilalți, de a-i vorbi de rău, atunci asta înseamnă că e o problemă la noi, înseamnă ne-am îndepărtat de Dumnezeu. Ne-am îndepărtat din ce în ce mai mult și nouă ni se pare că suntem buni. De multe ori ni se pare că suntem mari luptători, apărători ai Bisericii, apărători ai nu știu ce și noi de fapt ne tot îndepărtăm de Dumnezeu, dar Îl folosim ca în numele Lui să aruncăm cu noroi în dreapta și în stânga și să facem rău celor din jur spunând: ”Doamne, dar în numele Tău am făcut cutare și cutare!”.
Biserica este apărată de Iisus, nu de noi
Ne spune la Sfânta Scriptură: ”Plecați de la Mine, că nu vă cunosc pe voi!”. Să n-ajungem și noi acolo și să ne spună Hristos să plecăm de la El că nu ne cunoaște! Să avem mare grijă că Dumnezeu nu ne vrea mari luptători că să apărăm noi Biserica. Cap al Bisericii El este, Hristos. Deci, nu noi apărăm Biserica. Biserica și-o apără El dacă e nevoie. Pe noi ne vrea blânzi și smeriți. Ați înțeles, dragilor?
Să ne cercetăm și să ne rugăm mai mult
Rugăciune multă, ne vrea să fim rugători, adică să păstrăm contactul cu El, pentru că nu e nevoie să batem la ușa lui Dumnezeu pentru că El este acolo tot timpul. E nevoie doar să o deschidem, ați înțeles? Noi nu trebuie să batem, noi trebuie doar să deschidem, că El stă la ușa inimii noastre și așteaptă acolo. Uitați-vă și acum, cum a coborât El pe pământ la Naștere. A coborât, a luat trup, a venit la noi. Așteaptă, vrea să ne schimbăm, vrea să fim mai buni și noi ne tot uităm în dreapta și în stânga căutând motive de a ne petrece timpul cu alte lucruri, dar nu rugăciune.
Să zicem că unii simțiți că sunteți luptători, că vreți să faceți ceva. Ia cercetați-vă cât timp puteți să stați să vă rugați fără să vă împrăștiați cu mintea, cu gândurile, fără să vă enervați, doar să fiți liniștiți și să vă rugați?
Cercetați-vă să vedeți, pentru că în numele lui Dumnezeu faceți, vă luptați, strigați, dar vedeți care e legătura voastră cu Dumnezeu în numele căruia ziceți că sunteți luptători? Ia vedeți cât timp puteți să stați în rugăciune neîmprăștiați, în rugăciune liniștită, pașnică, fără să vă gândiți la cineva, fără să aveți ură față de cineva? Încercați și cercetați-vă în numele Dumnezeului pentru care luptați. Ia vedeți, puteți sta de vorbă cu El? Sau poate nici nu reușiți să stați de vorbă cu El, mintea să împrăștie. Atunci în numele cui luptați, dacă timp n-aveți să stați de vorbă cu El și nici nu puteți? Deci, aici să ne cercetăm noi, dragilor, m-ați înțeles?
Accesul în Sfântul Munte se va limita
Dar ce să vă mai spun eu? Vedeți că recent pentru Sfântul Munte s-au mai pus câteva, să zicem restricții. Am primit și noi recent hotărârea de la conducerea Athosului ca să se restricționeze oleacă intrarea în Athos a oamenilor, adică să fie mai puțini. Motivul este acela că nu au fost niciodată atâți oameni cum ca anul acesta și anul trecut. Poate în zece ani adunați la un loc nu au fost cât au fost în ăștia doi ani. Cel puțin o mie de oameni intrau zilnic în perioada asta. Hai să zicem că s-au mai liniștit în perioada asta a sărbătorilor, dar gândiți-vă ce înseamnă să intre o mie de oameni în Athos și care stau două-trei zile, se adună doua sau trei mii pe zi care sunt permanent în Sfântul Munte, pe la toate mănăstirile.
Asta nu a mai fost niciodată și unde vin mulți, automat nu sunt doar din aceia evlavioși, care încearcă să se poarte frumos. Vin unii din curiozitate și asta face trecerea spre turism, să zicem. S-au format și organizatori foarte mulți care aduc oameni. La un moment dat s-au mai produs anumite lucruri, pentru că nu toți, cum se zice, aveau treabă cu Dumnezeu și de asta s-a ajuns până la conducerea Athosului cu anumite lucruri care nu au fost bune. S-a discutat de câteva luni și s-a decis că trebuie un pic restricționat ca să se liniștească un pic și să nu devină Athos-ul turistic cum e la Meteora și în alte părți. Așa că s-a hotărât, să se limiteze accesul.
Decizia a fost luată de conducerea Sfântului Munte pentru a păstra liniștea
Mi-a trimis cineva mesaj că a început un preot să țipe, să spună: ”Gata, se dărâmă Athosul, se distruge, uite ce vrea să facă Patriarhul Bartolomeu, a luat venitul mănăstirilor și vrea să le dărâme!”. Măi, oameni buni, de ce deviați în alte lucruri? N-are nicio treabă Patriarhul, astea-s lucruri de organizare ale Athosului în a cărui conducere este câte un reprezentant de la fiecare mănăstire. Acolo se discută și se hotărăsc aceste lucruri fără să ajungă la Patriarh. Adică, Athosul are organizarea lui, nu vă aruncați să trageți concluzii din astea și să aruncați cu noroi unde nu are nicio treabă. Asta a fost la nivel de Athos, de conducere a Athosului, au discutat toate mănăstirile și au decis ca o perioadă să se restricționeze. Nu știm cât, o perioadă.
Toate sunt într-o rânduială, știe Maica Domnului
Se urmărește ca Athosul să-și păstreze oarecum liniștea, să nu se depășească anumite lucruri, că dacă se duce liniștea și din Athos și se dă în turism, vin continuu oameni și se dă totul peste cap și atunci nu-i bine. Adică trebuie să înțelegeți și voi, oamenii, și să știți că dacă se fac anumite lucruri în Athos, înseamnă că sunt cu îngăduința Maicii Domnului. Știe Ea de ce, pentru că a mai fost perioada pandemiei când la fel nu s-a venit, a fost o perioadă de liniște, iar acum au venit atât de mulți cât n-au venit în toți anii. Acum poate îngăduie Maica Domnului iarăși să se liniștească un pic. Sunt anumite lucruri care nu țin de noi și de asta trebuie să le acceptăm cum vin, ca din mâna Maicii Domnului. Ați înțeles?
Am atins subiectul ăsta pentru că am văzut că mulți dau în altceva, dar nu este așa. Toate sunt într-o rânduială, ați înțeles? Nu a hotărât cineva anume. Tot din cauza situației, venind mulți români, unii, cum se zice, nu s-au purtat cum trebuie. În special au fost cazuri de români, știm și noi câteva, când s-a mai băut, au făcut oarecum scandal. Deci, s-a ajuns la anumite lucruri neplăcute și atunci fiind pe la mănăstiri, vă dați seama cine erau cei care făceau asta… români. De asta zic, pentru că s-a dat în partea turistică, au fost câteva cazuri și atunci s-a luat hotărârea asta, ați înțeles? Toate au o rânduială, știe Maica Domnului!
Să încercăm să le facem pe toate cu dragoste
Da, măi dragilor, ce să vă mai spun eu? Să încercăm să le facem pe toate cu dragoste pentru că Hristos este dragoste și dacă nu le facem cu dragoste, se pierde timp în zadar. Vedeți nebuneala asta în lume, s-au întors unul împotriva altuia, ura a ajuns la nivel de cinste, se vorbesc rău unii pe alți. Nu așa clădim nici sufletul nostru, nici o țară, nu cu ură și răutate. Dacă vrem să clădim ceva pe temelie tale, atunci trebuie să fie pe sinceritate, pe bunătate, pe smerenie și pe dragoste. Ați înțeles?
Ce câștigăm noi dacă am câștiga lumea întreagă și am pierde sufletul? Gândiți-vă, ce poate să dea omul în schimb pentru sufletul lui? Noi ne gândim în general foarte mult la partea materială. Trebuie și asta, de acord, dar să nu fie asta totul pentru că atunci trăim în zadar pe pământul ăsta, ca și animalele, doar să mâncăm, să dormim, să ne distrăm și în rest nimic. Să nu uităm că avem un suflet venit de la Dumnezeu, scânteia Dumnezeiască, care e veșnic și se întoarce la Dumnezeu pentru a da socoteală de cum a trăit aici pe pământ. Ce a făcut, adică s-a îngrijit omul să-l pregătească pentru veșnicie? Pregătim trupul ăsta, vedem că dacă îl doare ceva îl tratăm, îi dăm să mănânce la timp, îl lăsăm să se odihnească.
Să nu uităm că avem și suflet și el are nevoie de hrană
Trupului îi mai dăm să aibă casă, să aibă căldură, îl mai plimbăm, îi oferim de toate. Dar să nu uităm că avem și suflet, lui ce-i oferim? Pe el îl lăsăm? El are nevoie de hrană sufletească, duhovnicească, are nevoie de bunătate, are nevoie de dragoste, are nevoie de rugăciune, are nevoie de Sfânta Împărtășanie care vine bineînțeles după spovedanie. Abia după toate astea viața noastră devine mai frumoasă, mai liniștită, mai calmă.
Nu ne aruncăm repede în toate cele lumești cum se zice, atunci când sufletul nostru are o așezare prin toate tainele astea ale Bisericii, că fără ele suntem pierduți. Fără spovedanie și fără împărtășanie nu ne mântuim. Să ne fie clar, că nimic necurat nu intră în Împărăția Cerurilor și dacă nu ne spovedim o să ducem toată sarcina asta a păcatelor în spatele nostru și ne chinuim, avem o viață de chin, fără bucurie, fără liniște sufletească. Și atunci de ce trăim pe pământul ăsta? Ați înțeles, dragilor? Să încercăm, cum am mai spus și cum am început, să fim mai buni unii cu alții, mai îngăduitori și să ne rugăm mai mult unul pentru celălalt!
Durerile sunt din ce în ce mai mari
Ce să vă spun mai mult? Nu mă mai lungesc pentru că am încercat să stau și eu pe scaunul ăsta, dar deja mă doare spatele că nu rezist mult să stau așa. Stau mai mult întins pe pat, așa o scot la capăt, în rest, mă mișc așa ca și robotul pentru că la orice mișcare bruscă sunt dureri foarte mari. Discutând cu mai mulți, varianta e să ajung un pic la operație, să rezolvăm ceva ce am pe la coloană. Încerc s-o mai lungesc, dar de câțiva ani tot lungesc și văd că acum din ce în ce mai des nu-i bine, cum să zice, trupește. Durerile sunt mai dese și mai lungi. Încercăm să reparăm ce se poate omenește, ce nu, e la mila Domnului.
Da, dragilor? Să ne ajute Bunul Dumnezeu, Maica Domnului și toți sfinții! Vedeți că suntem în bisericuța noastră, Maica Domnului e aici. Am încercat să fac filmarea aici, am zis să vedeți și voi un pic bisericuța. Aici avem noi slujbele și Sfânta Liturghie în fiecare zi. Aici, în bisericuța noastră, unde e liniștea noastră.
Doamne ajută!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
13 Comment
Multa sanatate Parinte. Maica Domnului sa va usureze suferinta si sa va vindece. Doamne ajuta!
Amin! Asemenea!
Multa sanatate va dorim .
Amin! Asemenea!
Se va limita accesul în Sfântul Munte, însă care este criteriul prin care se va restricționa acest acces?
Cum veți deosebi pelerinii de turiști? Scandalagii, de cei cu bun simț?
Că dacă restricționați doar așa, micșorând numărul intrărilor, nu este o garanție că nu veți avea scandalagii printre cei puțini intrați.
În acest sens, pentru escluderea turiștilor și eventualilor scandalagii, cred că o bună ideie ar fi ca la documentația pentru eliberarea permisului de intrare (diamonitirion) în Sfântul Munte să se ceară și o adeverință de la duhovnic.
Iar ca să nu se cadă în ispita traficului cu adeverințe, în acordul în scris al duhovniculul, acesta să își asume răspunderea bunei purtări a fiului său duhovnicesc.
Cum ne asigurăm de autenticitatea acestei adeverințe? De unde știm că nu sunt făcute pe bandă rulantă?
Maica Domnului sa va ocrotesca, Parinte drag!🙏❤️
Amin! Asemenea!
Multa sanatate părinte.
Doamne Ajută.
La mulți ani binecuvântați și cu har, părinți dragi!
Să ne rămâneți aproape și în acest an, așa cum ne-ați fost atâta timp! Unii dintre noi și-au regăsit calea pe care o rătăciseră – datorită dumneavoastră.
Vă mulțumim din suflet, cu recunoștință, părinte Pimen, părinte Teologos, sunteți în rugăciunile noastre.
Pomeniți! Mulțumim la Maica Domnului!
Doamne ajută!
Mulțumim din suflet Părintelui pentru tot efortul, având în vedere starea de sănătate! 🙏🙏
Maica Domnului să vă ocrotească dragi Părinți !🙏
Amin! Asemenea!