Urmăriți o frumoasă și delicată reprezentare a Parabolei celor chemați la cină, parabolă povestită de Domnul nostru Iisus Hristos.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Parabolele lui Hristos – Pilda celor chemați la cină
Fericit e cel ce va prânzi, în Împărăția lui Dumnezeu, i-a spus cândva un om lui Iisus. Atunci Iisus a răspuns acelei afirmații prin următoarea pildă:
Un împărat a făcut o cină mare și a chemat pe apropiații săi. La vremea cinei, a trimis pe sluga sa ca să cheme invitații: „Veniţi, că iată toate sunt gata!” Însă fiecare dintre ei încerca să se scuze, găsind o oarecare îndreptățire ca să nu meargă la cină. Cel dintâi i-a zis: „Ţarină am cumpărat şi am nevoie să ies ca s-o văd; Te rog să nu mă pui la socotelă.” Şi alt invitat i-a spus: „Cinci perechi de boi am cumpărat şi mă duc să-i încerc; te rog spune-i Stăpânului tău pricina pentru care lipsesc și mă îndreptățește.” Al treilea a zis: „Femeie mi-am luat de curând şi de aceea nu pot veni la ospăț”.
Şi întorcându-se, sluga a spus împăratului acestea. Atunci, mâniindu-se, împăratul a zis robului său: „Ieşi îndată în pieţe şi pe uliţele cetăţii, şi adu-i aici pe săraci, şi pe neputincioşi, şi pe orbi, şi pe şchiopi”. Sluga a împlinit porunca stăpânului său, iar apoi s-a întors și i-a spus: „Doamne, s-a făcut precum ai poruncit şi mai este mult loc în casă.” Şi a zis atunci stăpânul către slugă: „Ieşi la drumuri şi la țarini, afară din cetate, şi sileşte să intre în casă pe toți pe care-i vei afla.”
Și astfel, în final, casa împăratului s-a umplut. Terminând Hristos de spus pilda, a spus celor care ședeau în jurul Său: „Vă adeveresc că nici unul din oamenii aceia care au fost chemaţi nu va prânzi în Împărăția lui Dumnezeu!”
Însă cine erau cei chemați, care n-au acceptat să stea la masă cu El? Dumnezeu, înainte să coboare pe pământ, a ales un popor ales, care să pregătească pe oameni pentru venirea Sa. Acesta era poporul lui Israel. La aceia trimisese pe profeți, care vorbiseră de Mesia, de Hristos, Care va mântui lumea. Însă, atunci când a venit, evreii nu l-au acceptat. Și astfel, Hristos a chemat toate neamurile să ia parte la Împărăția Sa; și aceia L-au primit.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
10 Comment
As avea o intrebare legata de Sfanta Impartasanie.
De ce trebuie, ca toti oamenii din biserica sa fie impartasiti cu aceeasi linguirita si nu se pot folosi lingurite de unica folosinta de catre preot?
As aprecia o explicatie mai detaliata, decat standardul raspuns „Cine are credinta, nu se teme de boli, ce ar putea lua impartasindu-se dupa altii.”
Stiu ca, Iisus apare in biblie spunand ca a fi curat in interior e mai important, insa nu zice nicaieri ca nu ar trebui sa ne pese de igiena. Apoi, daca nu ar trebui sa ne temem de herpes, hepatite si cate altele ce le-am putea contacta, la fel de bine ne-am putea toti vaccina cu acelasi ac?
Mi se pare, ca atunci cand Iisus spune lucruri precum „sa-ti urasti familia si sa-i urmezi Lui…”(Luca 14:16) sau „…daca ochiul tau te face sa pacatuiesti, mai bine sa-l smulgi afara si sa-l arunci…” (Matei 18:9) sunt considerate expresii figurative.
De ce atunci, lucuri precum igiena este luata ad literam?
Pentru ca in potir este Insusi Hristos! Si materia se sfinteste, de asemenea.
Atunci, de ce nu se pot folosi lingurite de unica folosinta, din plastic sau lemn, care mai apoi se pot clati cu apa sfintita si arse?
Iisus Hristos nu a pus painea si vinul in potir si a zis „acesta este trupul si sangele Meu” si L-a servit apoi cu lingurita apostolilor.
Inteleg, ca acestea sunt folosite ca si masuri de siguranta de catre biserica ( ca impartasania sa nu se dea pe jos, sa nu se foloseasca pentru alte ritualuri, etc.), insa eu cred ca biserica ar trebui sa se gandeasca si la sanatatea oamenilor.
Biserica, ii condamna pe cei care se indoiesc de aceasta practica si a transformat-o intr-un test de credinta. Iisus are o alta parere despre ceea ce inseamna credinta.
In mod implicit Sfanta Impartasanie este si pentru sanatatea trupeasca a oamenilor.
Pentru ca pur si simplu nu poti sa ne imbolnavesti luand Sfanta Impartasanie cu aceeasi lingurita! Punct!
Puteti sa cautati in cartile si articolele de medicina, despre transmiterea bolilor.
Cati oameni se trezesc, cu o hepatita A si spun, ca sigur au luat-o de la ceva lucrare dentara.
A aceepta aceasta practica, nu este egal cu a avea credinta cat samnata de mustar.
Din pacate, sunt foarte multi oameni care nu vor sa se imparatseasca, altii chiar si mai rau, nu mai merg la biserica, in principal din cauza aceste practici. Pentru ca, li s-a spus mereu ca, daca nu accepta acest obicei, nu au credita si bietii oameni cred ca poate asa o fi si atunci ce sens are.
Eu nu incerc sa conving pe nimeni de nimic.
Intrebarea mea era directionata preotilor si bisericii. Poate, poate pot sa imbunatateasca putin obiceiulrile bisericesti, care tot de ei au fost aduse.
NU. Sf. Împărtășanie vindecă de boli – nu îmbolnăvește. Din această cauză nu este nevoie de mai multe lingurițe. Oamenii care cred că Sf. Împărtășanie sau lavida (lingurița) transmite boli au o credință greșită insuflată de diavol. Să-și schimbe ei această greșeală și nu Biserica să iasă din Adevăr.
Multumesc Parinte! Sa mai traduceti si publicati astfel de pilde.
Minunea trăită de o călugăriță la Sfânta Împărtășanie https://www.chilieathonita.ro/2023/07/10/minunea-traita-de-o-calugarita-la-sfanta-impartasanie/
Fariseii din vechiul testament au crezut și ei în Adevăr și au strigat blasfemie, erezie.
Mulțumesc de răspuns și am să consider sfatul dumneavoastră.
Dumnezeu sa mă ierte și Dumnezeu să va ierte.