Ascultați un cuvânt de folos al părintelui Philip Hall care ne explică de ce și cum trebuie să fim morți când se naște Hristos în lume.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Mort – p. Philip Hall
Acesta este [programul] „Veniţi şi veţi vedea” cu părintele Phillip Hall : întorcându-ne către Hristos și urmându-L – în sec. 21. Părintele Phillip este preot paroh la biserica ortodoxă a Tuturor Sfinților din Lincolnshire, în Lincoln, Anglia.
În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh! Unul este Domnul. Amin! Ei bine, de ce anume credeți că aveți nevoie cu adevărat în această viață, acum, că intrăm în perioada postului Crăciunului, al Nașterii Domnului? Omul cel bogat din parabolă era sigur: el avea nevoie de bani, de mulți bani. Avea tone de grâne și urma să își dărâme toate hambarele, – care erau, de fapt, banca lui -, să le reconstruiască și să își depoziteze acolo grânele – care erau, de fapt, banii lui – și urma să trăiască în lux, pace, siguranță, înconjurat de tot felul de lucruri frumoase. Ce bine de el!
Dar ce spune Sfântul Pavel? El zice: „M-am răstignit împreună cu Hristos”. Adică chiar viu fiind, el este de fapt mort. Iar acel om bogat, până pe seară a ajuns și el să fie mort. Și de ce anume au nevoie oamenii morți de la lumea aceasta? Ei bine, nu au nevoie de absolut nimic din lumea aceasta. Nu mănâncă și nu beau, bunurile lor, banii lor sunt împărțiți altor oameni, sunt dați. Se citește un testament și totul apoi e dat altor oameni sau altor lucruri. Nu au nevoie de îmbrăcăminte, nu au un statut, nu au frumusețe, nu au învățătură nici experiență, nici abilități care să mai fie ale lor. O persoană moartă nu poate monta un raft. Dacă îi lauzi pe cei morți ei nu se bucură, iar dacă îi insulți, nu le pasă, nu-s interesați de ce gândești despre ei. Sunt complet lipsiți de ambiție, de mândrie, de semeție și așa mai departe…
Asta înseamnă să fii mort, și acesta este de fapt felul de viață pe care îl trăiește Sfântul Pavel. El nu avea nevoie de niciunul din lucrurile acestea, era mort pentru toate acestea. Sfântul Apostol Pavel spune că el era așa, dar cu o diferență importantă: avea credință în Fiul lui Dumnezeu, el trăia în dragostea Fiului lui Dumnezeu, primindu-L pe El, Cel ce Se dăruise pe Sine pentru noi toți. Aceasta înseamnă că, în ciuda faptului că nu avea nimic – și cu adevărat nu avea nimic -, el nu avea nici măcar libertatea de a merge dintr-un loc în altul pentru o bună bucată de vreme din viața lui… el avea totul. Și neavând nimic, el avea, de fapt, TOTUL.
Când privim în hambarele cerești ale Sfântului Pavel, contul lui bancar ceresc, trezoreria lui cerească, aceasta e plină dând pe dinafară, bine îndesată, deoarece chiar dacă era sărac în lumea aceasta, Sfântul Pavel este bogat în cele ale lui Dumnezeu. Trecându-se cu vederea pe sine însuși, generos față de ceilalți, dând din propria sa persoană tuturor celorlalți. Și așa trebuie să fim și noi. Nu ca omul ce a crezut nebunește că va putea acum trăi în mare lux, răsfățându-se pentru restul vieții sale. Viața sa a fost așa de scurtă… Nici măcar nu s-a trezit a doua zi. Iar când a deschis ochii, în lumea cealaltă, va fi privit să vadă că acel cont ceresc al lui era mai puțin de zero. Da!
Deci trebuie să fim ca Sfântul Pavel, ca un cadavru, morți, răstigniți lumii acesteia, dar pe deplin vii în Hristos, neîngrijindu-ne de toată această nebunie, a [concentrării] asupra propriei noastre persoane. Morți deja în atât de multe aspecte, dar totuși plini fiind de viață, viguroși, activi în rugăciune, proactivi în fapte de iubire, nefiind limitați de lumea aceasta și de meschinăria ei, ci pe deplin liberi în Hristos, bazându-ne pe credința în El, și nefiind de fel îngreunați de păstrarea unor obiceiuri sau legi mărunte, reguli dietetice și altele cu care oamenii, chiar creștinii ortodocși, devin atât de obsedați în această perioadă a anului.
Ținem post, dar o facem pentru a ne reaminti să fim răstigniți, să fim morți acestei lumi și [să fim] pe deplin vii pentru Hristos. Așadar, plini de Duhul Sfânt, plini de căldura credinței, ne întoarcem acum către praznicul Nașterii lui Hristos, al Întrupării Lui. Călătorie minunată! Pomeniți-mă! Dumnezeu să vă binecuvânteze! Amin.
Însoțiți-ne din nou și data viitoare la „Veniți și veți vedea” cu părintele Phillip Hall, un program susținut financiar de către ascultătorii postului de radio Ancient Faith.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Incredible întâmplări și minuni in noaptea de Crăciun 1951 in temnițele de exterminare comuniste: https://m.activenews.ro/stiri/Minune-dintr-o-noapte-de-Craciun-cu-martirul-Gherasim-Iscu-plecat-la-Ceruri-din-temnita-de-mana-cu-schingiuitorul-sau.-Staretul-de-la-Tismana-l-a-rugat-pe-Sfantul-Inchisorilor-Valeriu-Gafencu-sa-se-roage-pentru-el-164385
Da, îți recomand să citești toată cartea! („Întoarcerea la Hristos” de Ioan Ianolide)