În conformitate cu noua decizie emisă de Sfânta Chinotită a Sfântului Munte Athos, care intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2025, există următoarele noi restricții în ceea ce privește pelerinajul în Sfântul Munte Athos:
- Pentru Schiturile de obște – maxim 200 pelerini pe lună
- Pentru Bisericile centrale (Kyriakon) ale celorlalte Schituri – maxim 50 pelerini pe lună
- Pentru Chilii – maxim 20 pelerini pe lună
- Invitațiile trebuie transmise către Biroul Pelerinilor cel târziu până la ora 12:00 a zilei anterioare sosirii.
- Se interzic grupuri mai mari de 5 (cinci) pelerini dacă aceștia NU sunt elevi, studenți, rasofori sau cadre militare
- Accesul pelerinilor va fi permis exclusiv pe baza invitațiilor. Este strict interzisă mutarea și cererea de cazare la alte Chilii sau Mănăstiri fără invitație oficială din partea acestora.
În ceea ce privește Schitul nostru, pentru că suntem 20 de chilii și avem și un Kyriakon, numărul de pelerini permis zilnic pentru fiecare Chilie este de 1 pelerin.
Atragem atenția că depășirea numărului maxim stabilit de pelerini nu va fi posibilă, iar nerespectarea acestor reguli va duce la anularea invitațiilor și raportarea situației la Sfânta Epistasie.
Chilia noastră rămâne deschisă pentru pelerinii care caută liniște sufletească, rugăciune și binecuvântare, însă toate vizitele trebuie organizate în conformitate cu reglementările de mai sus.
Pentru cei care sunt cunoscători de greacă mai arhaică, vă oferim mai jos pagina importantă din documentul în original:
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
15 Comment
Doamne ajută! Eu sînt jurist cu experiență de 30 de ani, iar interpretarea mea este că fiecare Chilie are dreptul la 20 de pelerini. După cum observați, exprimarea in întregime este la plural, la Schituri, Biserici, Chilii, dar se înțelege că fiecare dintre ele are dreptul la numărul respectiv de pelerini.
Și eu mă gândeam la același lucru. Mă gândesc că poate, în general o chilie e 20/lună și poate Chilia Întrării Maicii Domnului în particular 1/zi.
Sărbători fericite la toți și la toate 🙂
Adică 50:30=1,67 => 1pelerin/zi sau 20:30=0,67=> 1 oelerin/zi
E mai complicat. E vorba și de kyriakonul Schitului precum și de anumite rotunjiri etc.
Dacă noi nu știm, trebuie să avem încredere în traducerea părinților cunoscători de greacă. E vorba de 20 de pelerini pentru fiecare chilie, dar LUNAR. Nu știu unde se găsește acest cuvânt în textul scanat, dar cu siguranță așa trebuie înțeles. La 20 chilii plus biserică principală la Schitul Lacu, ar însemna 20×20+50=450 pelerini lunar. Din ce ne spune părintele Teologos, ar fi posibil chiar mai mulți: 20 chilii x 1 pelerin/zi x 30 zile = 600 pelerini/lună.
Totuși, pentru iubitorii Sfântului Munte e o veste tristă, în Ajun de Crăciun. Pentru că sunt chilii la Schitul Lacu cu peste 10 locuri de cazare (care ar putea fi ocupate zilnic, se înțelege). Capacități și disponibilitate de a primi există, desigur, dar asemenea restricții vor afecta în special pelerinajele la așezămintele românești, care sunt doar sub formă de schituri și chilii, nu mănăstiri. Un schit mare, cum e Prodromu, va mai putea primi doar 6-7 pelerini zilnic, deși în ultimii ani au extins foarte mult capacitățile de cazare.
Deși nu vorbesc/citesc greaca, cunosc alfabetul (folosit și în numeroase notații științifice) și unele cuvinte. Nu am citit că în privința mănăstirilor mari ar fi de asemenea restricții. Nu am vazut termenul „Iera Moni”. Documentul pare a se referi doar la chilii și la schituri – „Ieron Skiton” și „Ieras Skitas”. Poate ne ajută cunoscătorii de greacă cu o traducere mai detaliată.
Doamne ajută și sărbători binecuvântate tuturor!
Am fost de 4 ori in Muntele Athos (ultima data acum cateva luni) si cred ca aceste restrictii sunt absolut necesare avand in vedere situatia actuala. Prea s-a transformat totul in turism. Acum probabil va mai ajunge in Muntele Athos doar cine isi doreste cu adevarat.
Cat despre Schitul Prodromu de exemplu, referitor la faptul ca si-a marit in ultimii ani capacitatatea de cazare pentru pelerini, da.. asa este, dar cred ca aceasta schimbare va fi benefica pentru viata de obste de la Schitul Prodromu, pentru ca odata cu introducerea ei, parintii si fratii de acolo vor avea mai multa liniste si timp pentru rugaciune. Pentru ca pana la urma, asta este rolul monahilor, rugaciunea, nu turismul si expansiunea din punct de vedere al facilitatilor. Sunt necesare si acestea din urma, nu zic ca nu, dar nu sunt primordiale parerea mea.
Oricine care a fost regulat in Sfantul Munte Athos in ultimii ani poate sa confirme faptul ca Sfantul Munte e prea aglomerat, sa nu uitam ca nu este o statiune, ci loc de rugaciune.
In fine, sunt multe de spus. Dumnezeu sa ne binecuvinteze pe toti. Amin.
Aveți dreptate, dar din păcate cred că vor fi afectați și pelerinii care caută cu adevărat rugăciunea și participarea la slujbele de la schituri și mănăstiri. De vreo șase ani încoace și eu am venit cu regularitate (cu excepția lui 2020 când Sf Munte a fost complet închis). Mai ales singur, sau în grupuri mici, de 2-3. Anul viitor va fi însă greu de găsit cazare pentru 3, așa cum aș fi intenționat. Voi încerca probabil să vin singur, dar nici atunci nu pot fi sigur că aș găsi cazare la schiturile românești. Cu aceste restricții cererea va fi imensă încât e puțin probabil să pot primi exact în zilele în care aș putea veni. Pentru cei care depind de ferestre de timp mai înguste totul devine mai complicat, dar nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu rămâne în continuare vie!
Așa este. Cu toate acestea, grupurile mici au mai mari șanse de reușită, dacă fac rezervări din timp. Acum însă există această restricție.
Salut această decizie ,este binevenită, la Sf Munte este indicat să ajungă ce-i ce vor să dobândească cu adevărat mântuirea – dobândirea DUHULUI SFÂNT – lăsând în viața de mirean toate cele materiale. Să facem pelerinaje și în țară și apoi să mergem și acolo . Parcă se transformase totul într-o afacere, pentru unii. Așa să fie !
Doamne ajuta! Din perspectiva noastra a pelerinilor, si nu vorbesc doar din partea mea in acest context, pare-se ca vin vremuri grele, cel putin in acest moment pare ca va fi tot mai greu de intrat in Sf. Munte. Iertati-mi gandurile de mai jos, le scriu cu drag, dar si cu teama ca una dintre sursele noastre de adevar si ortodoxie pura, respectiv lumina se pune sub obroc, iar rolul luminii este sa lumineze peste toate si peste toti, nu sa fie sub obroc … Probabil ca in spatele deciziei Sfintei Chinotite stau mai multe argumente pe care nu le intelegem, perspectiva mea este mai degraba a unui simplu pelerin ortodox, dar consider ca in aceste conditii una dintre misiunile istorice ale Sf. Munte, si anume, de stalp a dreaptei credinte si pentru credinciosii din afara Sf. Munte, pentru cei care cauta insetati referinta in ortodoxie, va avea de suferit. Inclin sa cred ca aceasta decizie nu este una deloc inteleapta din mai multe perspective, iar jertfelnicia pentru fratii de „afara” care au mai multa nevoie de indrumare, nu ar trebui redusa ci din contra. Oare nu ar fi fost mai intelept ca Sf. Chinotita sa lase fiecare manastire sa isi decida modul de deschidere catre pelerini? Sa hotareasca fiecare manastire cati pelerini sa primeasca in functie de capacitate, de resurse, de linistea pe care si-o doresc vietuitorii din diferitele asezaminte, de jertfelnicia pe care doresc sa si-o arate pentru mireni, etc. Sf. Chinotita si-a mai indreptat si in trecut anumite decizii care nu au fost pe deplin intelese de credinciosii din afara Sf. Munte (a se vedea perioada din pandemie …). Insa, peste toate, bunul Dumnezeu este mare si mult milostiv si le va ingadui pe toate asa cum trebuie sa se intample!
…păi cam acolo e problema. Că a fost lăsat „la liber” și astfel s-a ajuns la turism și la niște fapte ale „pelerinilor” foarte necomforme cu duhul athonit…
Exact. S-o spunem direct. Nu e normal sa te duci in Sfantul Munte si sa ai colegi de pelerinaj fumatori si cu tuica in rucsac din care trag la fiecare 30 de min. La vecernie se fuma in fata bisericii, la chiliile unde esti cazat e ca la bodega, miroase a tutun si a alcool, preoti pelerini cu tigari electronice … Inteleg ca Mantuitorul a spus ca bonavii au nevoie de doctor, dar ghizii pelerinilor nu sunt deloc fermi.
Am fost de mai multe ori in Sfântul Munte și din păcate in ultimii ani s a aglomerat extrem de tare din cauza numărului excesiv de mare de pelerini. Eu sunt de părere ca in Sfântul Munte trebuie redus destul de mult numărul pelerinilor și principalul motiv este acela ca, liniștea monahilor este grav afectată și tulburata de turismul care ia amploare tot mai mare. Sunt de acord ca foarte mulți pelerini merg cu adevarat sa se roage și sa își caute mântuirea, dar din păcate sunt mulți care vin ca in statiune ( cred ca și eu sunt unul dintre ei……) La Chitul Prodromu sunt călugări care nu mai suporta afluxul de pelerini și chiar spuneau ca au ajuns ca cel mai mare timp dintr o zi sa îl dedice activităților care țin de pelerini: curățenie prin camere, pregătirea meselor, spălarea lenjeriile, a toaletelor, etc….. Cred ca noi trebuie sa ne gândim in primul rand la ei si sa le respectam liniștea si timpul de rugaciune si sa nu uitam ca se roagă zilnic pentru întreaga lume. Îmi cer iertare dacă am suparat pe cineva. Doamne Ajuta !!
Doamne ajuta!
Ce inseamna ultimul punct? Daca ai invitatie din partea unei chilii din Schitul Lacu nu o sa poti sa te cazezi si la Prodromu?
Doamne ajuta!!!
Cea mai buna decizie! Bucurie vesnica pt fiecare membru al sf Chinotite care a contribuit la aceasta deciZie istorica!!!!!!!!!!!!!!!
Slava Tie Doamne!!!