Ascultați un cuvânt scurt și foarte bun al IPS Athanasie de Limassol în care acesta ne dovedește că în fiecare zi este (sau ar trebui să fie) Crăciunul!
Audiție plăcută!
Powered by RedCircle
În fiecare zi este Crăciunul! – IPS Athanasie de Limasol
– Binecuvântați, Gheronda! Aș dori să ne spuneți câteva cuvinte despre zilele care vin, despre Nașterea Domnului, pentru că ne-am pierdut ținta în toată această alergătură zilnică. Unii lucrăm, avem familii numeroase și așteptăm să vină Crăciunul. Va veni Crăciunul, și vom trece peste el ca gâsca prin apă. Vă mulțumesc!
– Cine așteaptă Nașterea Domnului doar de Crăciun a pierdut sensul duhovnicesc al acestei sărbători. Nașterea Domnului este absolut în fiecare zi. În fiecare zi serbăm Paștile. În fiecare zi Hristos este în mijlocul nostru! Atunci când săvârșim Sfânta Liturghie, când ne împărtășim este Crăciunul, e Paștele, e Răstignirea Domnului și Învierea. Dacă aștept asta doar pe 25 decembrie, vor trece repede zilele acestea fără să pricep nimic.
În fiecare zi e Crăciunul! „Iată acum vreme potrivită, iată acum ziua mântuirii.” Acum! Astăzi merg la liturghie. Cum voi putea sta cu smerenie la liturghie, cerând milă de la Dumnezeu? Firește că din acest motiv există și sărbătoarea Nașterii Domnului. Este ca o staționare, o zi [specială]. Să facem ceea ce putem. Să-L lăsăm pe Dumnezeu să ne vorbească în inimile noastre. Să facem răbdare cu simplitate în situația în care ne aflăm.
În Pateric se spune că a mers un Avva într-o mănăstire ca să caute un mare sfânt, care se afla acolo. Era sărbătoare, era praznic. Și toți frații erau în biserică prăznuind, cântând și priveghind în cinstea acelei mari sărbători. Iar acel Avva privea-n stânga și-n dreapta să vadă cine-i acel mare sfânt despre care primise înștiințare de la Dumnezeu că are un har mai mare decât toți. Și-l întreabă pe Stareț dacă sunt de față toți părinții. „Sunt toți”, îi răspunse Starețul. „Sigur? Cineva lipsește.” „Mai e unul cam puțintel la minte, e la bucătărie, pentru că e bucătar și pregătește să mănânce frații după liturghie. „Mergem să-l vedem și pe acela!”
Și a mers Starețul pentru că i-o ceruse acel Avva străin. Și au mers să-l vadă pe acel frate puțintel la minte. Era plin de tăciuni, murdar, așa cum era pe atunci la bucătărie. Acela pregătea mâncarea acolo. Și Avva îl privea întrebându-se dacă este vorba despre acel părinte care are mult har. În acea clipă mâncarea a dat în foc și a început să dea pe dinafară. Iar acela s-a năpustit asupra focului, a prins oala și a luat-o de pe foc fără să se opărească. Și i-a spus Starețului: „Gheronda, Hristos este aici! Nu este [numai] în biserică.”
Nu spun asta ca să stăm acasă de Crăciun și să gătim! Acel monah avea ascultare la bucătărie în timpul slujbei. Orice ni s-ar întâmpla, orice greutate am avea, să o înfruntăm corect. Măcar în ziua de Crăciun. Cu răbdare, cu nădejdea la Dumnezeu! Cu dragoste de Hristos! Nu vă temeți! E Nașterea Domnului! Dumnezeu se va naște-n inima noastră! Trebuie să deprindem acest secret: să nu depindem de evenimente exterioare. Poate să se întâmple orice în jurul nostru. Ce avem noi în inima noastră? Nu ne vatămă nici instalațiile luminoase, nici brazii, nimic! Important e ce se află în inima noastră. Dacă-n inima noastră e smerenie, acolo Hristos se va naște. Dacă nu e, nici în pustia Karouliei să merg, nu mă va ajuta cu nimic!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!