Urmăriți un cuvânt frumos, scurt și documentat în care aflăm care este cel mai vechi colind de Crăciun.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Cel mai vechi colind de Crăciun
Unul dintre cele mai clare semne că ne aflăm în sezonul Crăciunului este că începem să auzim o mulțime de cântece pe care le numim Colinde de Crăciun. Deși majoritatea sunt destul de recente, vom arunca o privire scurtă la cel mai vechi colind pe care l-am putut găsi. Colindele sunt o parte prin care recunoaștem imediat sezonul Crăciunului. Le auzim la radio și în filme și ne adunăm în grupuri mari pentru a le cânta.
Tradiția colindatului de Crăciun pe care o cunoaștem în Occident a început masiv cam la 1300 de ani după Hristos. În secolul al XVII-lea, protestanții din Anglia au interzis Crăciunul în întregime, precum și cântarea tuturor colindelor de Crăciun. Iar Crăciunul și orice alt festival creștin antic aproape au dispărut din calendarul creștin al lumii vorbitoare de engleză. Deși această interdicție a durat doar câțiva ani, a dus la o pierdere a înțelegerii și dragostei pentru Crăciun, care a durat câteva secole în Anglia.
Abia în Epoca Victoriană, în timpul lui Charles Dickens și al Prințului Albert (aprox. 1840-1860) Crăciunul a fost redescoperit și readus în societatea publică. De la întoarcerea Crăciunului în lumea vorbitoare de limbă engleză, colindele și colindatul au continuat ca o tradiție foarte iubită. Colindatul există în țările ortodoxe, în special în locuri precum Bulgaria, Ucraina și România, care are mii de colinde, multe dintre care sunt atât de vechi încât li s-au pierdut originile.
Acum ați putea spune că primul colind de Crăciun cântat vreodată este consemnat în Scripturi și este cântat de îngeri când li se arată păstorilor noaptea. Dar care este primul cântec de Crăciun, primul cântec al Bisericii Creștine special compus pentru ziua de Crăciun? Anumite consemnări sugerează că primul cântec de Crăciun a fost numit „Imnul îngerilor” și a fost compus de Sf. Telesfor al Romei în secolul al II-lea. Din păcate, acest cântec, atât versurile cât și muzica lui, a fost uitat de mult.
Și astfel, abia după încă vreo 200 sute de ani, în secolul al IV-lea, avem cel mai vechi colind de Crăciun păstrat. Melodia originală a acestui colind a fost pierdută de mult, dar versurile au fost păstrate. Și deși nu prea se potrivesc cu ceea ce am considera acum un colind, este cel mai vechi cântec de Crăciun pe care îl avem în Biserica Creștină. Acum rețineți că majoritatea colindelor pe care le știm și le iubim în lumea occidentală au o vechime de doar 200-300 de ani. Unele excepții datează de aproximativ 700-800 de ani. Cel pe care îl prezentăm astăzi datează de aproape 1.700 de ani.
Autorul acestui imn de Crăciun este un episcop din secolul al IV-lea pe nume Ilarie. Sunt multe pe care aș dori să vi le spun despre Sfântul Ilarie, inclusiv despre exilarea și lupta lui împotriva ereziei și despre peripețiile sale, dar le vom păstra pentru un viitor episod. Ceea ce voi spune este că numele Ilarie este potrivit pentru un sfânt pe care îl amintim de Crăciun. Numele Ilarie înseamnă „bucuros” sau „fericit”.
Imnul lui Ilarie a fost scris inițial în latină. Tradus ar suna cam așa: „Iisus, răscumpărătorul tuturor popoarelor s-a născut. Veniți toți credincioșii să-L sărbătorim. Steaua strălucitoare licărind din ceruri vestește nașterea Sa și, mergând înainte, pe magi îi conduce la leagănul Său. Căzând la pământ, ei aduc închinare pruncului ascuns în cârpe, și-L mărturisesc pe Dumnezeul cel adevărat, mistic dar dăruindu-i.”
Acest cântec nu este atât de cunoscut astăzi. Există mai multe versiuni ale lui online, cu muzică nouă diferită compusă pentru el, dar merită adăugat în memoria noastră alături de colindele de Crăciun. În Biserica Ortodoxă avem un număr destul de mare de imnuri unice pentru sezonul Crăciunului și dacă mergi la o Biserică Ortodoxă, fii atent la ele, pentru că sunt pline de teologie profundă. Pentru a cita un alt Sfânt Ilarie, sau Ilarion, așa cum și-l pronunța el, care a fost un episcop martir al sec. XX, el a scris asta despre Crăciun: „Slujba Nașterii Domnului are un element aparte de teologie. De-a lungul seriei cărților de cult (de slujire) ale Bisericii nu vei găsi conținut dogmatic mai abundent decât în slujbele de Nașterea Domnului. Aici, în expresii scurte, dar puternice, este conținută ideea fundamentală a Creștinismului: reînnoirea naturii umane căzute prin Întruparea Fiului lui Dumnezeu.”
Așadar, în acest sezon al sărbătorilor și colindelor de Crăciun, încercați să acordați atenție imnurilor antice, deoarece Crăciunul este mai mult decât un timp de distracție și râs și de sărbătorit cu prietenii, ci este un moment cu adevărat cosmic, un moment în care Răscumpărătorul tuturor popoarelor strălucește.
Vă mulțumesc mult pentru vizionarea încă unui episod de Crăciun. Vă amintim că avem destule episoade de Crăciun pe acest canal, despre magii înțelepți și despre ciobani și multe lucruri interesante.
De curând am vizitat niște buni prieteni de-ai mei care aveau un dulap plin cu diferite tipuri de ceai, așa că, înainte să plec, mi-au oferit o selecție de pliculețe de ceai să le iau acasă și pentru următoarele zeci de episoade voi avea tot felul de arome diferite de încercat. Iar ceaiul de azi este ceaiul de Crăciun Eggnog (cu lapte și ouă) și este un ceai negru de Crăciun cu aromă naturală de eggnog. Are gust încântător de Crăciun. Mulțumesc domnule și doamna Conrad!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!