Vă oferim mai jos două stări de spirit: Starea de spirit românească și starea de spirit străină relativ la Nașterea Domnului.
Nu este vorba de muzică aici, chiar dacă am încercat să alegem cele mai reprezentative piese care exprimă dorința oamenilor de a veni un Mântuitor.
Se observă superioritatea netă din punct de vedere duhovnicesc a pieselor românești relativ la piesele străine care, cu toate că sunt extraordinare din punct de vedere tehnic, sunt mult inferioare din punct de vedere spiritual.
Piesele românești ne oferă dragostea și bucuria speranței depășirii morții prin Mântuitorul întrupat. Toate piesele românești sunt înregistrate recent.
Piesele străine nu au deschiderea către Cer și nicio soluție pentru că Soluția este Hristos și le-am ales pentru că sunt reprezentative pentru starea de spirit din străinătate acum.
Piesele străine sunt următoarele:
- Ed Sheeran: Under the tree – o piesă înregistrată recent cu foarte multe vizualizări care exprimă foarte bine singurătatea pandemică din lumea neortodoxă
- Deep Purple: Child in time – un clasic care a schimbat istoria muzicii și a societății (este piesa care a avut un rol hotărâtor în oprirea războiului din Vietnam) prezentată într-un clip formidabil realizat recent prin tehnologii de top de Inteligență Artificială, clip reprezentativ pentru starea duhovnicească a vestului.
- Thomas Bergersen: A Christmas Carol – o suită pentru orchestră și cor înregistrată de unul dintre cei mai mari compozitori în viață special pentru acest Crăciun.
Să fim virtuoși și să avem conștiința valorii noastre ca neam!
Piesele străine
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
44 Comment
Mulțumim Părinte🙏, aveți dreptate,the Grinch este foarte la modă anul acesta in străinătate.
nu m-am gandit niciodata ca „Child in time” ar fi un colind! Este mult prea departe de ideea pe care o am despre ce inseamna un colind, dar inteleg acum legatura
Desigur. Îmi place mult comentariul dvs. pentru că, de fapt, validează ideea articolului: toți oamenii doresc Raiul și un Mântuitor care să-i ducă acolo însă abordarea este foarte diferită cu rezultate foarte diferite din cauza lipsei sau prezenței ortodoxiei oferite exact de acest Mântuitor. Am ales-o și pentru că nimeni nu poate spune că cei de la Deep Purple nu sunt geniali sau că nu execută corect partitura – în special Ian Gillan. Deci singura diferență este harul luminător care vine prin ortodoxie.
Și-ncă românești…
https://www.youtube.com/watch?v=e1tIlE_xtL0
Da, desigur – maestrul Tudor Gheorge este o somitate – însă articolul nu este despre cele mai frumoase colinde ci despre comparația între cele două stări ASTĂZI întru așteptarea Mântuitorului. Din această cauză am ales clipurile publicate „de curând”. Mulțumim însă pentru material!
Sărut mâna, Părinte!
Când am postat colindele cântate de Maestrul Tudor Gheorghe, am avut în cap ce-ați scris dumneavoastră: „Să fim virtuoși și să avem conștiința valorii noastre ca neam!”, considerând că se potrivește mănușă, mai cu seamă că începe cu un poem de-al lui Radu Gyr…
Mulțumesc frumos și eu pentru lămuriri!
În familia extinsă am sași, care sunt luterani.
Am putut vedea înregistrări cu serbările lor de Crăciun și le-am comparat cu slujbele noastre. O diferență atât de mare de profunzime, care lipsește desăvârșit în primul caz.
La fel și cântece siropoase din lumea anglo-saxonă, mai ales, care au direct legătură cu Crăciunul, puse față in față cu colindele noastre: la fel, totul acolo se oprește la nivelul sentimentului, o trăire entuziastă de moment, iar mâine înapoi la cotidian. Nimic transformator, nicio așteptare mai profundă.
Singurul regret pe care îl am în legătură cu biserica noastră este că, cel puțin în prezent, lipsește duhul de comunitate. Din păcate, abordăm mult prea individualist „mersul la biserică”, la modul am venit, am stat la Liturghie, am plecat înapoi la hobby-urile și activitățile mele. Bine ar fi o mai mare implicare și, mai ales, activități pentru tineri, care, din păcate, deseori neavând parte de o îndrumare adecvată în Biserică, caută răspunsuri în zone lumești sau iau decizii proaste, care îi aduc în același punct ca pe mulți alții care nu au legătură cu Biserica
Așa este. Omul de la sine-și nu poate ajunge în Cer. Ref. la Biserică: se reface lent și este influențată de pandemia singurătății care există la această oră pe planetă. Este nevoie de timp.
Iertați-mi lipsa de discernământ, dar, dincolo de contrastul evident, dacă mijesc mai bine ochii sufletului, întrevăd niște nuanțe chiar și între exemplele românești. În cel mai curat duh îmi par măicuțele. Apoi, cred că alunecăm înspre comercial. Și mai jos, se ivesc duhuri amestecate.
Oare ceea ce vreți să arătați este că, indiferent de starea duhovnicească a interpretului, ADN-ul nostru este ortodox?
Rugați-vă pentru mine, păcătosul, pentru că ceea ce văd e răul din mine!
Da. În ortodoxie există tonuri de alb. În afara ortodoxiei există, însă, tonuri de negru. Diferența între cele două este mare. Nu am dorit să denigrez pe străini – în mod intenționat am căutat să găsesc piesele contemporane (ok, „Child in time” are aproape 55 de ani, însă viziunea grafică prin AI este nou-nouță) care să fie cât mai duhovnicești (relativ la vest) tocmai pentru a evidenția diferența.
Melodiile occidentale despre Craciun sunt gretoase. Cred ca daca as avea un Craciun sau un Paste ca in Occident, as fi pe pastile antidepresive. Fara Hristos, Impartasanie, Sfanta Liturghie, fara Duhul Sfant nu exista sarbatoare, oricat ai decora casa, orice bunatati ai manca. Sensul sarbatorilor este sa ne impartasim de Duhul Sfant si de efectele duhovnicesti-ontologice aduse de acea sarbatoare, de acel eveniment.
Nu vreau să supăr pe nimeni, în ultimii 4 ani văd tot mai mulți creștini ortodocși care cânta precum neoprotestantii, eu venind din zona baptistă pot să observ aceleași derapaje la ortodocși, înainte, ortodocșii cântau dar fără să le vedem fețele, erau smeriți, ori cântau în grup, cor ceva, înainte așa era si la neoprotestanti, grup, cor până când au început unul câte unul să își arate vocea care mai de care mai frumoasă iar omul nu se mai uita către rugăciune ci către persoană,cât de frumos cânta, ce voce angelică și câte și mai câte, nu mi se pare nimic duhovnicesc la niciunul dintre cântăreții de mai sus, unii au versuri mai tradiționale însă tot apar ei în față, să se arate cât de frumos cânta ei, că ți se face pielea de găină etc etc, duhovnicesc este ce cântă măicuțele si mai este ok Tudor Gheorghe, foarte autentic omul, nu mă face să priveac către el omul cu voce, mă face să privesc la versuri ce mă duce cu gândul la comoara țării noastre care încet încet se cam evaporă printre falsa noastră smerenie, ni se pare că avem ceva duhovnicesc însă dacă ne evaluăm, ne dăm seama că suntem departe cu toții de adevăr….iertare, dar asta am simțit să vă spun.
Doamne ajută!
Aș putea adăuga o listă de colinde deosebite?
https://youtube.com/playlist?list=PLeWrrocE2j-f1HzPY9NsUKtPSZ7gJPEJn&feature=shared
Exista si in Vest colinde vechi absolut minunate, centrate pe Hristos. Doar ca astazi in lumea seculara nu se mai aud asa mult, si se asculta mai mult „cantece” de Craciun, nu colinde.
Așa este Anamaria, dar știi cum suntem noi ortodocșii,ni se pare că ale noastre toate sunt sublime și duhovnicești și pe ale altora le vedem greșite, fără sens. Cu adevărat că și cei din vest au colinde minunate, însă trebuie să avem inima deschisă către asta, să nu ne mai credem noi ortodocșii că suntem mai aparte decât ceilalți.
Noi ȘTIM că ortodoxia este singura religie mântuitoare după cum a și fost dovedit în istorie de către Biserică. Nu vorbim aici de calități artistice aici ci despre viața veșnică.
Depinde la ce vă referiți prin „minunate” – la calitatea artistică? foarte posibil. La calitatea duhovnicească, mântuitoare? foarte, foarte discutabil. Vestul nu este ortodox. Vezi și răspunsul meu la „Emi”.
Cred că sunt multe colinde în Vest care ne pot mișca sufletește și ne aduce mai aproape de Dumnezeu, părinte, uneori poate chiar mai mult decât o fac colindele noastre, alteori mai puțin, de la caz la caz. Uitați un foarte bun exemplu – https://youtu.be/9UwpVfZ_LPY?si=8F3M5aC87fqyB3NM – O Come All Ye Faithful într-o interpretare absolut minunată a lui Nat King Cole.
Chiar dvs. ne-ați zis că motivul pentru care postați la Paști filmul lui Zeffirelli Iisus din Nazaret e puterea acelui film de a aduce foarte mută lume la credință, chiar dacă nu e Ortodox. Ați adus argumentul acesta în discuții contradictorii aici în comentarii de la oameni indignați că postați filme catolice. Dar dacă oamenii au venit la credință după ce au vizionat filmul, atunci există artă catolică mântuitoare.
Dacă există filme catolice mântuitoare, atunci cu siguranță trebuie să fie și melodii. Iar valoare artistică contează și ea. Nu vorbim aici de Sfintele Taine, vorbim de lucrări de artă. La lucrările de artă nu poate fi complet separat mesajul de valoarea artistică. O lucrare cu mesaj creștin bun, sănătos, dar realizată prost din pdv artistic, va atinge mai puține inimi. O lucrare care e și cu mesaj creștin, dar și realizată foarte bine din pdv artistic, va avea potențialul să atingă mai multe inimi. La Iisus din Nazaret a contat foarte mult performanța actoricească a lui Powell, regia de maestru a lui Zeffirelli, coloana sonoră a lui Maurice Jarre (tatăl lui Jean-Michel Jarre), imaginea, costumele, scenografia și celelalte performanțe actoricești de excepție. Deci mântuitor n-a fost doar mesajul filmului, ci și valoarea sa artistică, care a făcut ca mesajul să penetreze inimile oamenilor.
Lucrurile funcționează diferit la arta laică față de arta sacră (icoanele). Maica Domnului la fel ajută indiferent de cum e pictată pe icoană, dacă te rogi la ea. Dar filmele religioase ajută mai mult dacă sunt realizate mai bine.
Gândiți-vă la Vangelis pe partea de muzică. Acolo nu e doar faptul că e Ortodox, sunt mulți ortodocși compozitori care n-au atins inimile cu compozițiile lor la fel ca Vangelis. Geniul său artistic a contat foarte mult.
Eu nu văd mai mare putere de mântuire în colindul Leru-i Ler, de exemplu, decât în O Come All Ye Faithful de la linkul de mai sus. Și a zice asta nu e ceva neortodox sau necreștin, fiindcă Leru-i Ler nu e artă sacră, nu e Liturghie, nu e Sfântă Taină, e o melodie populară cu ritm săltăreț care mai degrabă îmi aduce aminte de țopăiala dansului popular decât de pacea și gingășia nașterii lui Hristos.
Ah, apropo, în clipul de la link există o secvență animată absolut minunată, e pentru prima dată când văd într-un film ideea că steaua care a călăuzit pe cei 3 magi era de fapt Arhanghelul Gabriel. E minunată animația la acel moment, steaua efectiv explodează într-o baie de lumină orbitoare, iar când ochii ni se obișnuiesc, vedem că de fapt steaua e Arhanghelul… Exact ceea ce ne-ați spus fie dvs fie părintele Pimen Vlad, nu mai rețin.
„pentru A”, dacă așa ai dedus tu, ce să mai zic, chiar e dureros cum răstălmăcești cuvintele mele, hai să îți spun ceva, cunosc pastori neoprotestanti care au avut aceeași soartă că sfinții din închisorile comuniste, au fost bătuți, omorâți da? Nu numai preoții ortodocși au pățit asta, vă rog nu mai răstălmăciți cuvintele.Am spus un adevăr că biserica ortodoxă nu avea o comunitate de ani de zile, îți dau exmeplu clar, colegii mei nu mergeau la biserica decât de Crăciun și Paști, nici colegii din liceu nu mergeau, doar femeile in vârstă, aveam in sat la bunica mea prieteni, nici ei nu mergeau la biserica, mamaia mea care era baptista le spunea să se ducă la biserica lor la ortodocși măcar dacă la cultele neoprotestante nu vor să vina, bunica mea a fost un om tare blând care nu a încercat să convertească pe nimeni, nici unchii mei, sau rudele mele , își vedeau de grădină lor, însă vecinii, prietenii noștri nu mergeau la biserica, din păcate ăsta este adevărul pe care nu vreți să îl vedeți, răstălmăciți cuvintele, aveți un suflet încrâncenat, in ortodoxie nu trebuie să existe ură, gata cu ura, încetați să înveninați oamenii cu părerile voastre distorsionate, nu sunt adevărate, deja este o problemă la voi că nu vreți să vă dați acei ochelari jos…. Creștinii ortodocși nu erau practicanți înainte, îi numărai pe degete pe cei care mergeau la biserica, înțelegi? Dar dacă voi nu vreți să deschideți ochii e partea a doua, nu îmi mai bat capul să vă conving, biserica ortodoxă a fost intr-o adormire totala multă multă perioadă, ceea ce se întâmplă acum si la neoprotestanti, la fel sunt și ei în acest moment, dacă nu se trezesc mulți vor pleca și vor deveni atei, cunosc destui prieteni de -ai mei care au plecat de acolo dar nu mai cred în nimic…. vă rog să nu îmi mai răstălmăciți cuvintele
Atrage, atrage însă în ce direcție și până unde. Din păcate nu există filme ortodoxe despre viața lui Iisus și atunci postăm ce avem. În cazul muzicii, însă, există și este un păcat să coborâm nivelul. Colindele din Vest (inclusiv cea pe care ai postat-o) sunt mult mai laice și nu atât de smerite ca și o colindă autentică ortodoxă.
Părinte Theologos, vă rog mult, nu mai spuneți lucrurile astea, eu am fost baptistă, știu ce înseamnă să fii baptist, am trăit multe experiențe cu Dumnezeu și acolo, am ales ortodoxia pentru ceva mai profund însă niciodată nu o să pot denigra religia in care m-am născut, acolo am învățat despre Hristos, mi-a ajutat de multe ori.Parinte, știți cât bulling am primit că sunt baptistă? Nu știți , încă de la grădiniță au râs copiii de mine din cauza preotului din sat care ne privea cu ură pe noi sectarii, vreți să va mai spun cum m-am simțit eu ca și copil când mi-a spus profesoara de religie că voi arde si voi deveni cenușă in școala generală? Culmea a mai ajuns și măicuța, dar așa ură avea acea femeie că nu o pot scoate din minte nici până in ziua de azi, in fiecare săptămână făcea bulling asupra mea, timp de vreo trei ani, efectiv mi-a distrus atâtea lucruri în mine că atunci când povestesc de toate lucrurile astea mă apucă întristarea și durerea sufletească.Am primit bulling la cel mai înalt nivel, dacă aveau putere mă ardeau, înțelegeți cât de grav este când lăsați pe aici comentarii iar Oamenii pot interpreta eronat ce spuneți dvs? Nu știți ce a fost și este încă in sufletul meu , nici nu vreau să empatizati, dar vă spun că este o durere pe care nu o pot descrie atunci cand te urăște cineva că ești de altă credință.De fuecare dată când aud o predica despre sectari sau eretici mă cuprinde un tremur in mine și am stări de îmi vine să plâng, nu puteți știi ce este în sufletele celor de alte credința, voi vedeți din exterior toate. Am momente când mă smintesc predicile sau comentariile unor preoti despre sectari, îmi vine să nu mai merg la nicio biserica, așa un gust amar mi-au lăsat toate astea , sunt niște amprente care nu se vor șterge niciodată. Eu zic că cel care iubește pe Dumnezeu, are multă dragoste și nu vorbește despre grădină altuia ci își vede de grădină lui cum să dea rod, vă rog să nu mai faceți aceste diferențe între catolici, neoprotestantii și ortodocși, pentru mine este dureros, mă smintește treaba asta, mă răscolește.Iertare dar nu am putut să nu scriu. Să ne ajute Dumnezeu să avem dragoste, asta ne lipsește vu desăvârșire.
Îmi pare rău însă trebuie să arătăm care sunt căile greșite și care este calea corectă. Nu vorbesc cu ură însă trebuie să spunem adevărul. Îmi pare rău că vă simțiți astfel.
Când spuneți că este un păcat să coborâm nivelul, vreți să spuneți că efectiv păcătuim dacă ascultăm colinde străine în această perioadă? Ele și în bisericile noastre se cântă uneori. Chiar și părintele Tănase de asociația Pro-Vita Brâncoveanu a adus colinde străine catolice la concertul caritabil de Crăciun, iar el e mult mai conservator relativ la alți părinți ortodocși.
Sau ați zis că este păcat în sensul expresiei românești „e păcat să nu facem cutare…”, nu neapărat de păcat duhovnicesc.
Părinte, nu este așa!! Credeți că dacă tot spuneți adevărul și argumentați pe aici diferențele dintre aceste religii o să îi schimbați pe oameni?? Care vrea să cunoască adevărul caută și fără mărturisire și adevăr, eu așa m-am trecut la ortodocși, căutând, nu mi-a mărturisit nimeni, dacă era să mă iau după mărturisirea dată de profesoară de religie si preotul din sat eu acum nu mai eram ortodoxă. Cel mai corect si bine este să ne rugăm în taină pentru oameni și să avem dragoste, în rest toate argumentele sunt în zadar, ați observat si discuțiile cu privire la alegerile parlamentare, degeaba aduceați argumente căci omul nu era deschis pentru acestea.Iertare dar eu spun sincer ce am pe suflet, vă spun că mă doare foarte tare că se aduc atâtea argumente, este același sentiment pe care l-am avut în școală, efectiv îmi vine să plâng , când sunt astfel de discuții pe teme de religie, politică sau alte domenii, chiar si de educație a copiilor, mai bine nu intrăm în ele, mai bine iubim și ne rugăm, eu așa simt să fac, altfel risc să mă trezesc cu remușcări…nu mai am energia de a argumenta oamenilor despre adevăr, mă risipesc, chiar dacă nu le spun cu ură, efectiv cred că este nevoie de liniște și așezare sufletească ca sa spunem un adevăr, de multe ori cel înțelept tace și se roagă, pentru că cei care vorbesc prea mult devin caraghioși, mi mi se face milă, uneori îmi provoacă stări ciudate, nici nu le pot descrie însă simt o tensiune, cel mai bine este să căutăm pacea. Vă doresc sărbători cu bucurie!! Doamne ajută
Părinte, apropo de ce a zis Emi mai sus. Acum câteva zile mi-au bătut la ușă două doamne, voiau să-mi vorbească despre biblie și despre Iisus. Eu le-am zis că sunt Ortodox și că nu apreciez propaganda sectară pe care o fac și am închis ușa. Dar apoi am avut dubii, oare am făcut rău că m-am comportat așa? Oare am păcătuit că le-am vorbit așa și am închis ușa? Fiindcă ele voiau totuși să vorbească despre biblie și despre Hristos, chiar dacă prin prisma lor eretică.
Mai bine să nu vorbești cu ele.
Încă ceva, când eram la neoprotestanti îmi plăcea să cânt, chiar simțeam tot ec cântam , IL simteam pe Dumnezeu aproape de mine, cântam cu unchiul meu cu chitara, era ceva divin, apoi când m-qm trecut la ortodocși, ce credeti ca imi spuneau creștinii ortodocși? Că am duh neoprotestant, ca nu e ok să cânt că mă laud, că așa erau toți sectarii, am fost bulingita de creștinii ortodocși practicanți cu privire la ce cântam, deși eram ortodoxă apoi încet încet m-am închis în mine și mi-am înăbușit talantul, l-am ingropat practic, eu care cântam duminică de duminică cu grupul de tineret din biserica baptista sau mai cântam singură, efectiv ortodocșii m-au terminat și pe partea talantului meu, acum regret că am ascultat vorbele lor si nu am continuat să cânt pentru Dumnezeu, la 36 de ani ai mei nu mai am timp să fac ceva cu muzica, clar, oricum nu te bagă nimeni în seamă, deja grupurile pslatice si coralele sunt făcute , nu intră oricine în grupuri, așa că am mai adăugat încă o durere sufletească peste care trebuie să trec și să mă vindece Dumnezeu cum știe El mai bine…..m-am saturat de bulling și păreri….
Cunosc o persoană care în tinerețe a trecut de la ortodoxie la baptiști unde a stat mulți ani, apoi a revenit la ortodoxie și este la fel de sensibilă când se discută despre secte. A fost la baptiști pentru spiritul de comuniune/frățietate care se regăsește acolo, dar a revenit pentru bogăția spirituală a ortodoxiei.
Pe de altă parte, știu de la o prietenă ortodoxă care a frecventat câțiva ani o adunare sectară (doar din curiozitate) că pentru a fi primit ca practicant în adunarea lor trebuie să fii agreat de ei, să ți se dea acordul (deci primirea în religia lor ar ține strict de gustul șefilor grupării, apropo de frățietatea lor).
Că mândria are un teren bun de dezvoltare acolo, pentru că fiecare interpretează biblia după propria înțelegere. Și că la niște adunări generale anuale când se întâlnesc membrii mai multor biserici se iscă niște certuri și scandaluri de pomină.
Si am auzit odată un duhovnic spunând că cel care a trecut pe la sectari toată viața va rămâne amprentat de gândirea sectară.
@Emi, în societatea românească există multă durere referitoare la sectele neo-protestante, deoarece ele au încercat să ruineze adevărată credință ortodoxă deja existentă de secole pe aceste meleaguri. Una e să te duci ca baptist în China să propovăduiești creștinismul, acolo acest gest devine unul pozitiv, fiindcă oamenii sunt atei, iar orice informație despre Hristos, chiar și una distorsionată, e de dorit comparativ cu întunericul ateismului comunist. Dar alta e să propovăduiești aceste credințe distorsionate într-o țară deja creștină care are adevărata credință, nedistorsionată, și nu are nevoie de distorsiuni. Pentru noi acesta e un asalt, e o declarație de război. Și războiul crează monștri de ambele părți, de aceea ai suferit bullying de la unii ortodocși. Noi trebuie să urâm păcatul (ideologia sectei în acest caz), dar să iubim păcătosul (sectantul în acest caz), dar din cauza stării de război duhovnicesc în care ne aflăm cu sectele (război provocat de ele, nu de noi), unii greșim și ajungem să urâm oamenii…
Domnule R, nu știu unde a fost acea cunoștință a dvs, eu provin din familie de pastori, nu am văzut nicăieri mândrie sau certuri ori discuții, ba chiar mergeam la întruniri de tineret cu evangheliști și alte culte în multe adunări, nu e frumos ce spuneți, indiferent dacă ar fi adevărat, cel mai bine este să vă vedeți de ale voastre. Să vedeți și la ascor cum era acum câțiva ani, pe nașa mea au dat-o afară doar pentru un simplu argument și idee ,deci nu e vorba de religie, e vorba de ceea ce ai în suflet….eu am fost 20 de ani la baptiști, deci nu am trăit nimic din ceea ce spuneți….poate că or fi excepții dar așa este si la ortodocși și peste tot.
Domnule A, căci nu va arătați numele pe aici, nu pot fi de acord cu tine, creștinii ortodocși trebuie să iubească și pe vreme de război , nu să urască și să distrugă suflete!! Plus că biserica ortodoxă era intr-o adormire totală la acea vreme din cauza comunismului, d-asta au avut succes cultele neoprotestante, nici nu se implica cu tinerii din sat, erau numai oameni în vârstă care credeau în superstiții și tradiții fără sens, deci ar fi bine să vedeti adevărul, nu să fiți încrâncenați pe tema asta totdeauna.Acuk biserica ortodoxă luptă altfel, strâng tinerii în grupuri, tabere etc, înainte nu era așa, tocmai e asta au câștigat o perioadă cultele, însă balanța se va echilibra cumva,nu mai fiți răutăcioși
@Emi Deci sectele au observat o vulnerabilitate a adevăratei credințe Ortodoxe, care era atacată de demonii comunismului și nu putea forma comunități deoarece marii duhovnici erau închiși, torturați și uciși, iar sectele au profitat de asta, venind cu alternative păcătoase distorsionate la acele comunități, încercând să dea lovitura de grație Bisericii Ortodoxe tocmai când sfinții ei erau uciși. Asta îmi explici tu de fapt. Ceea ce sectele au făcut în România a fost și este demonic. Sub masca păcii ele ascund sabia războiului.
Pentru Emi, ascorul este asociație, nu biserică, pe când acele grupări sectare se denumesc biserici. Dacă au înlăturat-o din ascor, nu a fost dată afară din biserică.
„pentru A”, dacă așa ai dedus tu, ce să mai zic, chiar e dureros cum răstălmăcești cuvintele mele, hai să îți spun ceva, cunosc pastori neoprotestanti care au avut aceeași soartă că sfinții din închisorile comuniste, au fost bătuți, omorâți da? Nu numai preoții ortodocși au pățit asta, vă rog nu mai răstălmăciți cuvintele.Am spus un adevăr că biserica ortodoxă nu avea o comunitate de ani de zile, îți dau exmeplu clar, colegii mei nu mergeau la biserica decât de Crăciun și Paști, nici colegii din liceu nu mergeau, doar femeile in vârstă, aveam in sat la bunica mea prieteni, nici ei nu mergeau la biserica, mamaia mea care era baptista le spunea să se ducă la biserica lor la ortodocși măcar dacă la cultele neoprotestante nu vor să vina, bunica mea a fost un om tare blând care nu a încercat să convertească pe nimeni, nici unchii mei, sau rudele mele , își vedeau de grădină lor, însă vecinii, prietenii noștri nu mergeau la biserica, din păcate ăsta este adevărul pe care nu vreți să îl vedeți, răstălmăciți cuvintele, aveți un suflet încrâncenat, in ortodoxie nu trebuie să existe ură, gata cu ura, încetați să înveninați oamenii cu părerile voastre distorsionate, nu sunt adevărate, deja este o problemă la voi că nu vreți să vă dați acei ochelari jos…. Creștinii ortodocși nu erau practicanți înainte, îi numărai pe degete pe cei care mergeau la biserica, înțelegi? Dar dacă voi nu vreți să deschideți ochii e partea a doua, nu îmi mai bat capul să vă conving, biserica ortodoxă a fost intr-o adormire totala multă multă perioadă, ceea ce se întâmplă acum si la neoprotestanti, la fel sunt și ei în acest moment, dacă nu se trezesc mulți vor pleca și vor deveni atei, cunosc destui prieteni de -ai mei care au plecat de acolo dar nu mai cred în nimic…. vă rog să nu îmi mai răstălmăciți cuvintele….Aici trebuia să fie comentariul meu, însă din greșeală l-am postat in altă parte
@Emi, distorsiunile grave sunt la sectele neo-protestante, nu la Ortodoxie. Noi nu avem distorsiuni de credință, Biserica Ortodoxă e Biserica lui Hristos, de care sectele s-au rupt. Distorsiunile noastre sunt personale, sunt păcatele noastre personale, care nu sunt ale Bisericii, ea fiind perfectă, fiindcă e trupul lui Hristos. Sectele nu sunt trupurile lui Hristos, că Hristos unul a fost, nu mai mulți.
Comuniștii au lucrat activ la distrugerea Bisericii și credinței în România începând cu 1946, de aceea multă lume în comunism a pierdut contactul cu viața duhovnicească. Acesta nu este un eșec al Bisericii lui Hristos, este un eșec al nostru ca neam că ne-am îndepărtat de Ea, și un eșec al omenirii că inventat și a susținut această ideologie comunistă atee care urăște Biserica lui Hristos.
A existat o luptă în anii 30 și 40, prin Mișcarea Legionară, care a încercat să oprească ascensiunea comunismului la noi. În timpul luptei, comunitățile de creștini erau mari și extrem de unite. Dar a venit Uniunea Sovietică cu tancurile și cu ateismul militant și le-a ruinat.
Neo-protestanții au avut la dispoziție sute de ani de democrație neîntreruptă în Occident, fără război în propriul pământ (SUA) unde să-și solidifice comunitățile. Ortodoxia a avut parte de invaziile imperiului Otoman, apoi de primul război mondial care a ruinat Europa, apoi de al doilea război mondial care a ruinat și ce a mai rămas de la primul, iar apoi de Stalin care a vrut să dea Ortodoxiei lovitura de grație și să-l întroneze pe Satan în Eurasia.
Nu încerca să ma convingi cu chestii istorice, multe popoare au suferit, chiar și africanii, romii, indienii, evreii, hai să nu ne mai dăm victime, peste tot a fost așa suferință și cotropire a popoarelor sărace, cei puternici câștigă și scriu istoria după bunul plac.
Nici nu vreau să mai aduc argumente că mă risipesc aici cu voi, pentru mine toți sunteți la fel când văd contraziceri că ăla e adevăratul creștin , că ăla e sectar, că ăla e nush cum, foarte urât se vede din exterior, cert este că nu aveti niciunul dragoste….mai bine vă rugați să vă detașați de ura asta dintre voi. Sunt dezamăgită de ce înseamnă ortodoxie, tot ce înseamnă creștinism.E multă ură și venin, sper vreodată să vă reveniți în fire cu toții, altfel degeaba ești ortodox și nu ai trăire, dragoste și liniște sufletească….nu te va încălzi cu nimic că ești botezat ortodox atâta timp cât tu ai această răutate.Sarbatori cu bucurie la toată lumea, să vă bucure Hristos inimile cu adevărat, lăsați dezbinarea deoparte, priviti la ieslea din Betleem, altfel o să privim doar la paiele din iesle și vom rămâne cu asta și atât.Dumnezeu să ne ierte pe toți!
@Emi, Eu nu încerc să te conving de nimic fiindcă intențiile tale sunt clare, eu scriu pentru alții care citesc aceste rânduri și ar putea fi influențați de propaganda sectară pe care o faci aici în comentarii cu iscusință. Folosești aceleași tactici folosite de mișcarea LGBT, mai întâi pozezi în victimă, apoi ceri să fie dragoste și acceptare.
Nu există acceptare pentru păcat. Erezia de care sectele dau dovadă este un mare păcat.
Îmi pare rău că am crezut în comentariul tău inițial cu bullyingul, se pare că făcea parte din tactica ta de propagandă.
Dar dacă într-adevăr ai suferit de bullying din partea ortodocșilor, atunci repet: Acela e păcatul lor personal, ei nu trebuie să te urască pe tine în mod personal, dar ei trebuie și sunt îndreptățiți să urască erezia baptistă pe care tu o ai, fiindcă e un pare păcat.
@Părinte, cu ocazia asta am aflat și răspunsul la întrebarea mea de mai sus către dvs, dacă am făcut bine sau nu că am închis ușa celor două sectante care au venit chipurile să-mi zică despre biblie. Cred că am făcut bine, fiindcă ceea ce vor ei să facă în România, intenția adevărată, nu e răspândirea mesajului lui Hristos, ci răspândirea ereziilor și atacul Bisericii Ortodoxe. E aceeași formă de război ideologic și duhovnicesc, sabia ascunsă sub masca zâmbetelor și a citatelor din biblie.
Donnule A, aveți cu adevărat o probleme, chiar îmi distorsionați cuvintele, aveți o imaginație bogată, eu nu fac aici propagandă, eu am explicat cât de poate se simplu și clar ce am pătimit în perioada aceea pe când eram baptistă, eu în acest moment sunt foarte dezamăgită de creștini, în general, nimeni nu are dragoste, nici ortodocșii ,nici sectarii așa cum îi apostrofați voi toți, eu chiar am rămas traumatizată de aceste bullinguri, e treaba ta că înțelegi greșit și răstălmăcești cuvintele mele, deja ai întrecut măsura cu acea comparație LGBTQ, mă uimesc și mai tare de răutatea unora ca voi, nu ai decât să crezi și să îmi compari intențiile cu cine dorești tu, însă este clar că empatia și dragostea între creștini nu există.Tu nu mă cunoști ca persoana, așadar și prin urmare măcar să ai puțin respect față de mine, sunt trăirile mele, ale multora ca mine, nu o spun cu răutate ci cu mila față de cei care nu înțelegeți omul care a trecut printr-un bulling urât, se pare că mă voi opri aici pentru că nu ați înțeles niciunul ce am vrut să spun, doar știți să căutați argumente și să vă găsiți scuze pentru toate bullingurile pe tema religiei. Când veți ieși din bula voastră va fi urât pentru voi pentru că nu ați știut să aveți iubire față de semeni, mă repet de o mie de ori, degeaba ești botezat ortodox dacă nu aveți milă, spune undeva prin Sfânta scriptură, Milă voiesc și nu jertfă , sper măcar acest verset să îl înțelegi, dacă iar vei răstălmăci cuvintele mele atunci eu nu îți voi mai răspunde, te las să rămâi cu imaginația ta bogată.Dumnezeu să te ajute să lasi acei ochelari ca sa poti vedea mai bine.Sarbatori cu bucurie!
Ma refer la „minunate” din multe puncte de vedere, dar si duhovnicesc. Cateva titluri ca exemplu: Gloria in excelsis Deo, Es ist ein Ros entsprunge, Adeste fideles, Tu scendi dalle Stelle. Chiar si arhicunoscutul Silent Night.
Am ascultat Gloria in excelsis Deo cântată live de un tenor creștin-ortodox român smerit și a fost o experiență divină, incredibilă, mult peste variantele de pe internet precum Andrea Bocelli și alții. E ideal atunci când se combină smerenia și căldura ortodoxă cu capodoperele artistice din vest.
Fraților, eu zic să ne rugăm , să ne bucurăm de Sfânta Sărbătoare care se apropie și să lăsăm de-o parte contradicțiile, deoarece nu ne aduc niciun folos sufletesc.
Sărbători binecuvântate!
Da, aveti dreptate. Iubesc foarte mult colindele in general. Tezaurul de colinde romanesc e de o bogatie si profunzime pentru care nu am cuvinte, dar ma misca mult si unele din Vest, de aceea am comentat. Nu vreau sa supar pe nimeni. Craciun binecuvantat tuturor!