Ascultați-l într-un cuvânt mângâietor pe părintele Pimen Vlad care ne vorbește pe scurt despre alegerile prezidențiale precum și despre sfinții din luna decembrie.
NOTĂ: Clipul a fost filmat înainte de anularea alegerilor, însă mesajul rămâne valabil.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
E prea multă agitație, să încercăm să ne liniștim un pic
Iată, dragii mei, că ne vedem iarăși, la loc de liniște! Să mai luăm o pauză, să ne liniștim un pic, da? Știți de ce zic asta? Că știu că e multă agitație acuma în țară la noi. Multă agitație la nivel, așa, politic, să zicem, la nivel de tot ce vreți. N-o să intru în discuții pe tema asta, pentru că sunt de ajuns cei care au tot discutat. Dar și eu am fost întrebat de mulți și s-o rânduit în urmă cu vreo trei săptămâni să vină Răzvan Bucuroiu, îl știți, jurnalist. Acesta a insistat foarte mult să facem o mică filmare – interviu. Acolo m-o întrebat și el, că era în urmă cu trei săptămâni, de alegeri, de toate, cam cum ar trebui să arate un președinte, și-am spus acolo, nu mai intru în amănunte.
Portret de președinte. Să ne rugăm înainte de a vota
Așa, pe scurt doar, aș putea spune: să fie om credincios, care are frică de Dumnezeu, care să aibă un duhovnic, să se spovedească, să participe la o Sfântă Liturghie, deci să fie cât de cât acolo prezent. Nu cerem perfecțiunea la nimeni. Toți au defectele lor, fiecare, să zicem așa, anumite derapaje ale lor, ca oameni. Al doilea lucru: să aibă o familie, o familie închegată, să aibă câțiva copii acolo, deci om care să fi crescut câțiva copii, ca să știe ce înseamnă creșterea copiilor, că o să îi pese și de tot ce ține de educația copiilor. Și dacă are o familie întemeiată, adică aia legală din soț și soție, cum se spune, dintre un bărbat și o femeie, cum dintotdeauna a lăsat-o Dumnezeu așa.
Și să-i pese de țara asta și nu să stea toată ziua doar să arunce cu noroi în alții. Ați înțeles? Adică, să dovedească că e un om cu picioarele pământ și are legătura cu Dumnezeu. Ați înțeles? Așa că alegerea e la voi, ce faceți mai departe. Cercetați, rugați-vă, rugăciune multă, faceți toți câte un acatist la Maica Domnului ca să vă lumineze să luați alegerea bună pentru că tot de voi, din țară, depinde. O spun asta pentru că iubesc țara mea, România, și de asta și vreau să-i fie bine și de asta de voi depinde dacă vă rugați să vă lumineze Dumnezeu, să nu vă lăsați influențați de tot ce este în jur, prin televiziuni și prin toate, să faceți alegerea bună. Da? Să luați hotărârea bună, să faceți ceea ce trebuie. Da, dragilor?
Să menținem legătura cu Dumnezeu
Zilele trecute, după ce o trecut alegerile și s-a intrat în turul ăsta doi și au rămas doar doi candidați, a venit Cristi Bumbenici pe aici, că el vine mai des. Știți, este cel cu care am făcut 10 ani filmări, are canalul lui de YouTube. Și am discutat un pic și tema asta, adică a insistat el, m-o întrebat, i-am răspuns. Deci, dacă vă interesează părerea mea, o găsiți și la Răzvan Bucuroiu și la Cristi Bumbenici pentru situația de acuma, ce se întâmplă. Da, dragilor?
Ați văzut că eu încerc să evit subiecte din astea, să încep să intru să fac politică. Nu! Îmi pasă de țară, de asta am și spus lucrurile astea, dar în același timp încerc, în limita în care pot eu, ca om, dacă pot să fac ceva să mă rog mai mult ca să intervină Dumnezeu, ca să fie bine pentru țară. Ați înțeles? Dar o să fie bine atâta timp cât ținem și noi legătura cu Dumnezeu și-i respectăm poruncile, nu ne întoarcem cu legi împotriva poruncilor lui Dumnezeu, că atunci suntem pe cont propriu. Ați înțeles, dragilor?
Vreme numai bună de grădinărit
Și uitați că acum suntem în luna decembrie, lună de iarnă frumoasă. La noi încă e oarecum cald. Am avut ploi, am avut zăpadă pe vârful Athonului, dar acum chiar mă uit că unde sunt eu, în livadă, se vede frumos vârful Athonului, are doar frânturi de zăpadă pe el, ce a mai rămas, mare parte s-o mai topit. Deci timpul la noi, Slavă Domnului, încă îi timp, așa cum spun, minunat prin care poți să mai faci ceva, de-asta am mai făcut și eu. Am pus prin grădină, acolo în fața bisericii, în partea aceea, o grămadă de flori, de bulbi, sute. Am primit de la oameni, mi-au adus bulbi de tot felul, de lalele, de zambile, de narcise, de multe alte flori, care nici nu mai știu cum se mai cheamă. Am pus sute acolo. Chiar am muncit vreo două zile cu drag ca să fac lucrul ăsta.
Sfinții lunii decembrie
Sfântul Sava cel Sfințit
Da, dragilor! Și e luna decembrie, lună de iarnă, dar plină de sfinți minunați. Și vedem în zilele următoare: acum-i Sfântul Sava cel Sfințit, un sfânt mare. Slujbele Bisericii, chiar și cele de la noi din țară, se țin după tipicul Sfântului Sava. Se spune că e o rânduială care a fost făcută de Sfântul Sava cel Sfințit. El este din zona aceea a Ierusalimului, din pustie de acolo, cei care ați fost la Sfântul Sava de la Betleem știți că se coboară și acolo, în pustie, e mănăstirea făcută de Sfântul Sava și formată acolo de el într-o rânduială frumoasă. Ați înțeles? Un sfânt minunat care s-o nevoit mult și o lăsat ceva în urmă. Adică, pe lângă ucenici, Sfântul Sava ne-o lăsat, putem spune, o rânduială, un tipic al Bisericii. Da! De-asta are și trecere mare la Dumnezeu.
Sfântul Ierarh Nicolae, bunicuțul nostru
După aceea, pe cine avem? Pe bunicuțul nostru, pe Sfântul Ierarh Nicolae, care-i prăznuit foarte mult de toată ortodoxia și mai ales la noi în țară. El o fost milostiv, o fost blând, o fost bun. Toți așteaptă cadouri de Sfântul Nicolae, să i se puie prin cizme, chiar și cei care poate nici nu cred prea mult și tot așteaptă să primească ceva. Ce-o făcut Sfântul Nicolae? De ce s-a ajuns ca lucrul ăsta să fie în tradiția poporului? Era foarte milostiv și avem o grămadă de minuni în viața lui prin milosteniile lui și se spune că se ducea și ajuta pe mulți fără ca aceștia să știe. Le arunca bani la cei săraci și de asta este minunea aceea cu omul acela căruia i-a murit soția și apoi afacerile nu i-au mai mers și a rămas sărac.
Omul nu mai avea nici soție, era singur cu trei fete pe care a reușit să le crească mari, dar nu mai aveau ce mânca. Era și atunci ca și acum, decăderea asta umană, să zicem așa, și a început să întrebe cu ce vor trăi mai departe. Una din fete era de căsătorie și deși era om credincios, a început să-i intre gând în cap: ”Ce-ar fi să dau eu fetele la desfrânare? De acum au crescut, sunt de măritat și ne aduc un venit, să avem cu ce trăi”. Deja în capul lui se învârtea asta, încă nu le spusese fetelor, dar se gândea în capul lui la lucrul ăsta. Pentru un venit, ca să aibă cu ce trăi, putea ca până la urmă să ajungă să-și piardă sufletul și să-și distrugă propriile fete.
Ajutorul dat tatălui celor trei fete
Sfântul Nicolae, care era episcop în zona aceea și era luminat de Dumnezeu, a știut gândul din capul omului și a luat o pungă cu galbeni, cum era înainte, și s-a dus după miezul nopții, când știa că dorm toți. Era vară și cum omul avea geamul deschis la casa unde locuia, sfântul s-a dus încet în curte, a aruncat pe geam punga cu galben și o fugit fără ca să-l simtă cineva. Când s-au trezit dimineață, au găsit o pungă cu galbeni și s-au minunat. S-au uitat roată să vadă de unde au venit, nicio șansă nicăieri. Omul și-a zis: ”Mă, înseamnă că a făcut Dumnezeu o minune, că a știut ce vreau să fac!” și atunci a găsit un tânăr care o plăcea pe fata cea mai mare și a căsătorit fata.
Sfântul Nicolae, care urmărea din umbră, cum se zice, lucrul asta, s-a bucurat mult că omul și-a dat în căsătorie fata și tinerii au fost cununați frumos la biserică și s-a gândit ”Măi, omul ăsta mai are două fete. Trebuie să-l ajut!”. După ce s-a căsătorit prima fată, și-a dat seama că omul iar are nevoi și s-a dus din nou într-o noapte cu o pungă de galbeni și-a aruncat-o iar pe geam. S-o trezit omul, iară erau bani aruncați în casă și s-a gândit: ”Măi, uite cum s-a îngrijit Dumnezeu! Dar nu cred că i-a trimis Dumnezeu din cer, trebuie să aibă un om al Lui prin care mi-o trimis banii”. Având acești bani, bineînțeles o dat-o în căsătorie și pe a doua fiică, a avut cu ce să-i facă nuntă și să fie bine.
Aflarea celui care făcea milostenie
Dar după aia omul a început să se roage pentru că o văzut că Dumnezeu îi poartă de grijă: ”Doamne, te rog, arată-mi pe omul Tău, vreau să-l cunosc, să-i sărut mâinile și picioarele. Cine-i binefăcătorul ăsta pe care l-ai trimis și ne-a ajutat?”. Și s-o pus pe rugăciune, dar nu numai atât. Se mai odihnea ziua și nu mai dormea noaptea, mai ales spre miezul nopții, când bănuia el… stătea cuminte acolo în rugăciune ca Dumnezeu să-i descopere omul. Mă uitam aici la o păsărică, e atât de frumoasă și colorată. Stă pe o crenguță un pic mai încolo și se uită încoace să vadă ce spun. Și a început să se roage. Bineînțeles, Sfântul Nicolae era bucuros și el că s-a căsătorit și a doua fată și la un moment-dat, iarăși după miezul nopții, s-a dus și a aruncat a treia pungă cu galbeni.
Dar omul, fiind treaz și în rugăciune, când au căzut banii a ieșit direct pe ușă și a alergat după el, și până să iasă sfântul din curte, omul l-o și ajuns din urmă și l-o recunoscut. Era episcopul îmbrăcat, cum se zice, camuflat în haine sărăcăcioase ca să nu fie cunoscut. L-a recunoscut și a căzut la picioarele lui zicând:
– Sfinte al lui Dumnezeu, m-ai salvat, îți mulțumesc!
– Măi, așa a rânduit Dumnezeu! Ia și căsătorește-ți și a treia fiică și să nu mai spui la nimeni lucrurile astea până după plecarea mea!
Ați înțeles? Toate le făcea în ascuns. Și așa, omul și-a căsătorit cele trei fiice, datorită milosteniei Sfântului Nicolae și de asta e de-acum tradiție cumva că Sfântul Nicolae face milostenie, ajută, nu lasă pe nimeni dintre cei care îi cer ajutorul. E ca un bunic din ăla, de multe ori s-a arătat ca un bătrân cu barbă albă, luminos, care întotdeauna intervenea și îi ajuta pe cei în nevoi.
Sfântul Nicolae învie un mort
Odată se zice că era într-o călătorie pe o corabie, s-a ridicat o furtună mare și era, cum se zice, haos pe corabie. Toți erau disperați și sfântul s-a pus la rugăciune și încet, încet, cu rugăciunile lui s-a liniștit marea. Acum na, un corăbier s-a agățat pe un catarg să tragă pânzele corabiei ca să le aranjeze după furtună și a alunecat și a căzut tocmai din vârful catargului pe punte și a rămas mort pe jos. Toți corăbierii erau bucuroși c-o scăpat de înec, dar s-au întristat cu toții pentru că le-a murit unul dintre tovarășii lor de nădejde. Atunci, Sfântul Nicolae s-a pus la rugăciune și după aia s-a dus la el și i-a zis: ”Frate, ridică-te!” și s-a ridicat omul ăla sănătos. Deci, l-a înviat pe cel mort!
Da, dragilor! Vedeți cât e de minunat Sfântul Nicolae? De aceea se spune că e ocrotitor și al celor care călătoresc pe mare. Sunt multe minuni cu Sfântul Nicolae, să le căutați! Eu am mai vorbit despre Sfântul Nicolae, am făcut filmare specială, cred că anul trecut sau acum doi ani, căutați și o să găsiți povestite minunile lui frumoase. Să vă rugați la Sfântul Nicolae pentru că-i plin de milă, e ca un bunic din acela care ne ascultă întotdeauna rugăciunile și ne ajută. Da, dragilor?
Sfânta Muceniță Filofteia
După aceea, în următoarea zi o avem pe Sfânta Muceniță Filofteia. În traducere înseamnă ”prietenă a lui Dumnezeu”. E sfânta noastră, sfântulița noastră, eu așa îi zic pentru că era o copilă, gândiți-vă că avea 12-13 ani. O copilă pe care o slăvit-o Dumnezeu, o copilă care o rămas orfană de mamă. Avea doar tată, iar mama era vitregă. Și na, cu o mamă vitregă vă dați seama că nu a avut o viață ușoară. Dar ea moștenise niște calități de la mama ei, era foarte milostivă și foarte credincioasă. De asta contează cum e mama, cum își crește copiii. Copiii au nevoie și de tată și de mamă ca să-i crească cum trebuie, nu repede la divorț și după aia intervine altă mamă, ajung în altă familie și iese haos. Să fie tatăl și mama care i-o născut, copiii au nevoie de așa ceva.
Aici așa a îngăduit Dumnezeu, că i-o murit mama Sfintei Filofteia și atunci avea mama vitregă. Și na, ca mamă vitregă mereu o mai prigonea, o mai certa, îi căuta nod în papură, când venea taică-su acasă se plângea că Filofteia nu e ascultătoare, că nu face treabă, dar ea făcea de toate. Vă dați seama că nu toate mamele vitrege sunt așa, dar uneori sunt. Tatăl ei era cât de cât înstărit și se ducea la munca câmpului. Mai avea și câțiva slujitori cu care muncea câmpul și Sfânta Filofteia era trimisă de mama ei să ducă mâncare la câmp. Vă dați seama, săraca, la 12-13 ani căra cu spatele toată mâncarea pe care trebuia s-o ducă la prânz. Dar ea ce făcea? Pe cine mai întâlnea, cerșetori, amărâți, copii amărâți, le împărțea din mâncare.
N-o dădea pe toată, dar cu toate astea, la câmp nu mai era suficientă, nu mai ajungea. Taică-su i-a reproșat nevestei:
– Măi, nevastă, dar nu trimiți mâncare de ajuns?
– Ba trimit, cum nu trimit!
– Păi, uite, că nu ne-am săturat!
– Dar știu eu ce face fiică-ta asta pe drum, cui i-o mai dă?! Că știu eu cum e ea!
Mucenicia unei copile
Ei, așa i-a băgat lui taică-su în cap ideea și atunci el, când știa că trebuie să vină cu mâncarea, a ieșit mai înainte pe traseu și o stat ascuns să vadă ce face Filofteia și a văzut cum împărțea mâncare la câțiva cerșetori. Când a văzut el acestea, după plecarea cerșetorilor, a ieșit din ascunzătoare și a coborât spre ea, s-o apropiat și de ciudă, nici n-o apucat să mai ajungă la ea, și a aruncat cu barda spre copilă, așa cu toată ura, fiind întărâtat și de nevastă. Ei și așa a îngăduit Dumnezeu ca securea să i se înfigă Sfintei Filofteia într-un picior. Sfânta a căzut și și-a dat sufletul. Așa a îngăduit Dumnezeu, putea să sufere, putea să nu moară, dar o îngăduit Dumnezeu așa. Când a văzut-o căzută, s-a dus repede, o luat securea și a văzut că nu mai mișca.
O dat să se apropie, să o ridice în brațe, dar nu s-a putut apropia. Sfânta Filofteia a fost înconjurată deodată de o lumină, și el nu a mai putut cu mâinile lui să se atingă de ea. Era ca și o pedeapsă a lui Dumnezeu, pentru că și-a omorât propria fiică din cauză că făcea bine. Atunci a intrat spaima în el, o alergat repede în sat și l-a anunțat pe preot, preotul i-a spus repede la episcop și au venit toți acolo și au văzut-o pe sfânta în lumină, plecată la Domnul în lumină. I-au luat trupul și l-au îngropat cu cinste, pentru ca mai târziu să avem sfintele ei moaște și numai atât, să se facă și multe minuni la mormântul ei. După aceea a fost pusă în raclă, unde se duce atâta lume care primește ajutor.
Să nu uităm de Sfinți, ei sunt mijlocitorii noștri la Dumnezeu
O copilă, da! Ați văzut că Dumnezeu are în Cer de la copii până la toate categoriile, ca să ne dea exemplu că se poate să ne sfințim? De asta o avem și pe Sfânta Filofteia, sfântulița de la Curtea de Argeș. Când aveți ocazia, duceți-vă, închinați-vă la ea, cum se spune, salutați-o și cereți-i ajutorul că vă ajută. Ați înțeles, dragilor? Iată un motiv de bucurie, Sfânta Filofteia! Dacă vă permite timpul de ziua ei, duceți-vă și vă bucurați cu Sfânta împreună și cu toți cei care se duc acolo, de slujba care se face în cinstea sa. Ați înțeles, dragilor?
Deci, vedeți câți sfinți minunați avem? Sunt mulți, a fost și Sfânta Varvara, care e una dintre cele mai mari mucenițe. Adică, sunt sfinți minunați în Cer, mijlocitori pentru noi. De asta, dragilor, să nu uitați de sfinți pentru că ei sunt prietenii noștri și mijlocitorii noștri în fața lui Dumnezeu. Și bineînțeles, ca întotdeauna, să nu uităm de Maica Domnului că e Împărăteasa Cerului și a pământului și are cea mai mare îndrăzneală la Dumnezeu. Încercați acum, cum am mai spus, ca să luați hotărârea corectă, citiți câte un acatist la Maica Domnului ca să vă lumineze! Da, dragilor? Închei aici!
Să ne ajute Bunul Dumnezeu, Maica Domnului și toți sfinții în tot ceea ce facem în viața noastră și să-I avem mijlocitori când plecăm dincolo, la Dumnezeu. Da, dragilor? Doamne ajută!
Și dacă tot v-am vorbit așa oleacă din livadă, vedeți aici cum au căzut în mare frunzele, nu mai sunt, dar o să învârt camera ca să vedeți Athonul pe care l-am avut în față cât timp v-am vorbit și m-am bucurat de toată priveliștea asta minunată. Vedeți? Ia să încerc puțin să apropii ca să vedeți Athonul cât e de minunat și frumos!
Da, să ne ajute Bunul Dumnezeu și Maica Domnului! Doamne ajută!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!