Ascultați un frumos cuvânt despre Intrarea în Biserică a Maicii Domnului precum și despre Sfânta Ecaterina.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Cum s-a terminat procesiunea pentru venirea ploii, ploaia a început
Iată, dragii mei, că ne vedem iarăși! Vedeți că sunt undeva, la căldurică. Încerc să fac filmarea asta în chiliuță aici la mine, chiar pe patul meu. Locul meu, aici din cauză că afară plouă de vreo două zile, de fapt e a treia zi astăzi. Putem spune că e o mare binecuvântare, după mult timp fără de ploaie pentru că aici în Athos e firesc ca pe timpul verii să nu plouă. A fost o vara secetoasă, cred că o singură ploaie a fost. Și uite că Maica Domnului ne-a dat un pic de ploaie de toamnă, o ploaie liniștită, cum se spune, o ploaie zăcătoare, care curge liniștit, ușor și intră în pământ. Deja e treia zi, asta înseamnă că se alimentează din belșug pământul.
Chiar am înțeles că și pe la Kareia, unde au icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, s-au făcut procesiuni în zilele trecute pentru ploaie, că sunt anumite zone, mănăstiri care sunt dependente de apă. Noi suntem mai sub Athon și aici chiar dacă e mai secetă, noi tot avem apă, dar sunt alte mănăstiri care rămân chiar fără apă și atunci pentru că se lungise lipsa ploii, au făcut procesiune și am înțeles că imediat ce s-a încheiat procesiune a și început ploaia. Adică, Maica Domnului a avut grijă să fie toate așa cum trebuie.
Dar ați văzut prin lumea asta țări unde au fost inundații, adică a fost o ploaie din aia care rupe tot în cale când vin revărsări de nori. Ei, nouă ne-a dat Maica Domnului ploaie liniștită, ploaie cu belșug am putea spune, care alimentează pământul. Vedem că pământul are nevoie de apă ca să se alimenteze izvoarele, dar și ca să fie roditor. Adică toate au fost făcute într-o rânduială de Bunul Dumnezeu.
E nevoie de rugăciune. Datorită faptelor noastre, lumea se dă peste cap
De aceea e nevoie de rugăciune tot timpul, ca Dumnezeu să ni le dea pe toate așa cum trebuie, în firescul lucrurilor, pentru că vedem că uneori Dumnezeu mai îngăduie și să fie în afara firescului, din cauza tuturor decăderilor noastre, ca să ne atenționeze că nu-i bine, că odată cu noi atragem tot cursul ăsta al naturii, că dacă noi, oamenii, o luăm cum se zice, pe arătură și ieșim din firescul lucrurilor prin faptele noastre, atunci și natura se dă peste cap. De asta avem inundații sau alte lucruri rele, pentru că le atragem prin ceea ce facem noi, dragilor. Ați înțeles?
Slavă Domnului pentru toate! E frumos și când plouă și când nu plouă, totdeauna e frumos! Dar toamna parcă își intră în firescul ei când plouă. Pe lângă că se îngălbenesc frunzele și apar o mulțime de culori și totul e o frumusețe, când plouă parcă se liniștesc toate, se spală, se curețe. E plăcut să stai liniștit, să-ți continui mersul vieții în firescul ăsta al ploii, în liniște și pace. Bineînțeles că mai trebuie să dai drumul la căldură că să răcește. Deci, toate au rânduiala lor, toate la timpul lor. Da, dragilor?
Așadar, luna noiembrie este și ultima lună de toamnă. De asta e și mai rece, e timpul de trecere de la ploaie la zăpadă. De multe ori chiar este zăpadă deja, am putea spune că începe iarna deoarece urmează decembrie când și firescul lucrurilor a fost dintotdeauna ca să fie zăpadă. Acum însă s-au mai dereglat lucrurile din cauza noastră toate în lumea asta.
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
Să rămânem la luna noiembrie. Ce urmează după sărbătorile frumoase care au trecut, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, Sfântul Ioan Gură de Aur și așa mai departe? Urmează Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Este o sărbătoare mare pentru Biserică. De ce? Pentru că Maica Domnului a fost făgăduită lui Dumnezeu. Sfinții Părinți Ioachim și Ana au cerut să li se dea un copil și ei îl vor dărui lui Dumnezeu. După rugăciuni, lacrimi și plânsete le-a dat-o pe Maica Domnului, pentru că nașterea unui copil însemna binecuvântare, revărsarea dragostei lui Dumnezeu asupra omului. Vă dați seama câtă bucurie a fost pe ei când le-a dat-o pe Maica Domnului! Deja erau la vârsta când nu mai puteau să aibă copii și totuși la Dumnezeu toate sunt cu putință. De asta spun: să avem încredere și credință în Dumnezeu totdeauna, că El poate oricând să depășească rânduiala firii.
Așa le-a fost dată să o aibă pe Maica Domnului. Câtă bucurie în familia lor! Când a ajuns copila la vârsta de trei anișori au dus-o la templu s-o dăruiască Domnului după cum au promis. Așa era în legea veche, la templu era un loc unde erau aduse fecioarele care erau dăruite Domnului ca să stea acolo până la vârsta de 15 ani.
Pregătirea Maicii Domului s-a făcut în Templu
Așa era rânduiala atunci. A fost dusă și Maica Domnului la templu, o copilă de trei ani. Gândiți-vă, a fost dusă și lăsată acolo fără părinți, în grija celor de la templu care se îngrijeau de ele. Erau femei mai în vârstă și preoții la templu care se îngrijeau de ele. Copilele până la vârsta de 15 ani învățau de toate, învățau să lucreze, să tricoteze, învățau școală, învățau tot ce se putea acolo în templu. Adică nu stăteau degeaba acolo, ci erau crescute cum trebuie până la 15 ani când urmau să fie date să se căsătorească, să-și urmeze calea vieții, așa cum era firesc atunci.
Doar Maica Domnului s-a dăruit cu totul Domnului. Asta însemna pe toată viața, să nu se mai căsătorească. De asta se spune că atunci când a fost dusă la templu a fugit pe trepte, a intrat în biserică și a alergat direct în Sfânta Sfintelor. Pe timpul acela Sfântul Proroc Zaharia și Sfântul Grigore Palama ne spun foarte frumos că venea Arhanghelul Gavril și îi aducea mâncare din Cer, hrană cerească. Vă dați seama? Să vină Arhanghelul să-i aducă hrană cerească? Deci, Ea era pregătită de atunci prin viața ei. Stătea în Sfânta Sfintelor unde arhiereul intra doar o dată pe an, dar Ea ea avea intrarea liberă acolo și era povățuită de Arhanghelul Gavril. Vă dați seama ce minune?
Hramul chiliei este: ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”
Noi avem hramul bisericuței de la chilia noastră ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” și eu mereu mă gândesc, de câte ori intru în biserică, cum vine Măicuța Domnului și aleargă Ea cum a alergat când era o fetiță de trei anișori și intră în bisericuța noastră. E hramul Ei, al intrării în biserică și zic că și la noi vine și intră Măicuța Domnului. De asta încercăm permanent ca bisericuța noastră să fie păstrată curată și frumoasă. Mereu mi-am dorit și de când am construit-o m-am rugat la Maica Domnului să fie cea mai frumoasă, dacă se poate, din cele ale schitului nostru, din toate chiliile astea și a rânduit Maica Domnului în așa fel să fie frumoasă, să fie așa plăcută, odihnitoare, cu sfinți blânzi, plăcuți, să-ți fie drag să stai în biserică.
Noi simțim lucrul ăsta întotdeauna, că dacă Maica Domnului a rânduit să avem Sfânta Liturghie în fiecare zi de atâția ani, este darul Maicii Domnului care se află în bisericuța noastră. De asta ne e drag totdeauna când ne ducem la bisericuță, să să fim acolo, să ne bucurăm de harul care este acolo. Da, dragilor? De aceea să vă duceți și voi la biserică cât de des puteți. Să aveți o biserică de suflet unde să vă fie drag să vă duceți cât mai des, să stați și să vă rugați, să vorbiți cu Dumnezeu, să vorbiți cu Maica Domnului. Nu știți cât folos primim, pentru că viața e scurtă. Vedem prin ce trece lumea asta, când sus, când jos, când războaie, când cutremure, când inundații… Nu știm cât mai avem!
Să ne pregătim din timp pentru veșnicie. Să o avem pe Maica Domnului mijlocitoare.
De aceea să încercăm să ne pregătim! Vedem atâția oameni care pleacă peste noapte. Dintr-o dată cazi și te-ai dus. Tot ce ai adunat, nu contează dacă e mult sau puțin, rămâne aici, nu iei nimic cu tine. Ne ducem acolo cu ceea ce am făcut în viața asta bun sau mai puțin bun.
Nu numai că ne ducem cu ele după noi, dar răspundem după cum am lucrat: dacă am lucrat cu sinceritate, dacă am lucrat pentru Dumnezeu, dacă scopul nostru a fost mântuirea și să ne apropiem mai mult de Dumnezeu. Adică toate celelalte să fie lucruri ajutătoare, să nu fie ele scopul vieții noastre pentru că tot ce e materie rămâne aici pe pământ. Da, dragilor? Să avem mare grijă că viața e scurtă și oricând putem pleca și o să ne căim poate în zadar, dacă n-am fost atenți. Așa cum am mai spus, să o avem pe Maica Domnului ca mijlocitoare pentru că Ea poate mult, foarte mult poate cu mijlocirile ei. Mereu să-i cerem ajutorul, dar să nu uităm să-i și mulțumim în fiecare zi pentru că are grijă de noi, pentru că mijlocește și se roagă pentru noi.
Sfânta mare Muceniță Ecaterina
Tot în luna asta, pe 25 noiembrie avem iar o sfântă mare, Sfânta Mare Mucenița Ecaterina. E una dintre cele mai mari mucenițe. A fost fiică de împărat și se spune că era cea mai înțeleaptă și cea mai frumoasă la timpul ei. Am mai vorbit de viața ei sfântă și în alte filmări, dar întotdeauna îmi amintesc cu drag de ea. Eu am mai scris și poezii cândva, am undeva și o broșură cu poezii. Am scris vreo 20 de strofe în care am pus în versuri viața Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina, o tânără care nu a ținut cont de nimic, nici de cinstea care i se dădea ca fiică de împărat, nici de bogăție, nici de slavă, nici de înțelepciune, nici de frumusețe. Pe toate le-a pus pe locul doi și l-a ales pe Hristos.
Prințesa Ecaterina nu își găsește prinț
Gândiți-vă ce frumos, o tânără la 18 ani! E frumoasă viața ei, s-o citiți sau să căutați celelalte filmări în care am vorbit despre ea! Tânăra asta le-a lăsat pe toate și l-a iubit atât de mult pe Hristos încât și Hristos i-a dăruit inelul de logodnă. Se spune că deși primise cereri de la fii de împărați, ea a spus că se va căsători doar cu acela care o va întrece în trei lucruri: să fie din viță nobilă împărătească, să fie mai înțelept decât mine și mai frumos decât mine, pentru că toți îi ziceau că întrecea în frumusețe pe oricine. Toți îi spuneau:
– Măi, mai de neam bun sunt fii de împărați mari, dar mai înțelept și mai frumos decât tine nu are cum să fie cineva, nici un tânăr sub soare!
– Atunci nu vreau să mă căsătoresc dacă nu-mi găsiți un astfel de tânăr!
Se mai zice că mama sfintei era creștină în ascuns și o crescuse frumos pe fată, dar Ecaterina încă nu era creștină pentru că nu fusese botezată și femeia a luat-o pe sfântă și a dus-o la un pustnic să ia cuvânt de învățătură. Sfânta i-a povestit pustnicului despre condițiile sale de căsătorie, iar acesta a zâmbit când a auzit ce voia ea și i-a zis că știe el un tânăr care o întrece în toate lucrurile despre care spusese ea.
Aflarea unui prinț pe măsură
Era prima dată când îi spunea cineva așa ceva, că există cu adevărat un tânăr care o întrece în toate și atunci un pic s-a schimbat la față, s-a mirat și a întrebat cine este acel tânăr. Pustnicul i-a dăruit o icoană cu Maica Domnului cu Mântuitorul în brațe și i-a spus: ”Uite, vezi aici chipul tânărului când era copil și al Maicii Lui. Dacă vrei într-adevăr să-L vezi, du-te acasă, închide te în camera ta și roagă-te la Mama Lui ca să ți-L arate pe Fiul Ei și sunt sigur că o să ți-L arate!”.
Ecaterina își dorea foarte mult lucrul acesta și deși i se părea ca fiind o poveste, ea fiind foarte înțeleaptă și își dădea seama că ceva este mai presus de înțelegere și s-a dus, s-a închis în cameră și s-a rugat zice-se, trei zile și trei nopți și în a treia noapte a văzut-o pe Maica Domnului în lumină, cu Mântuitorul în brațe care și El strălucea de lumină, dar nu o privea pe Sfânta Ecaterina. Mântuitorul era cumva la pieptul Maicii Domnului și când se ducea ea pe o parte ca să-L privească, El întorcea capul și nu putea. Atunci Maica Domnului zice: ”O vezi, Fiul Meu, pe Ecaterina cât e de frumoasă și de înțeleaptă?”.
Mântuitorul a răspuns ”Nu e frumoasă și nici înțeleaptă, e mai proastă decât toți!”. Sfânta Ecaterina își dorea și mai mult să-L vadă. Maica Domnului l-a întrebat pe Mântuitor ce poate să facă Ecaterina ca să-L poată vedea și El i-a spus: ”Trebuie să se ducă la pusnicul acela și el o va învăța ce să facă, pentru că atât timp cât e nebotezată ea e în întuneric, în idolatrie și nu poate să Mă vadă!”
Botezul Ecaterinei
A doua zi fata și-a luat două slujnice și a fugit repede la pusnic și i-a cerut ajutorul, să o învețe ce să facă pentru a putea să vadă tânărului. Atunci părintele, ușor, ușor, a învățat-o taina creștinătății, iar după ce a botezat-o i-a zis: ”Du-te acasă acum și te roagă, sigur îl vei vedea pe tânăr!”. După botez s-a dus Ecaterina acasă, s-a pus din nou pe rugăciune și a văzut-o din nou pe Maica Domnului în slavă și pe Mântuitorul la fel, dar acum privea la ea cu drag, ieșeau raze de lumină din chipul Lui și era atât de frumos Mântuitorul încât ea s-a îndrăgostit pe loc, cu dragostea aia dumnezeiască.
Și Maica Domnului l-o întrebat:
– Fiul Meu, îți place de Ecaterina?
– Îmi place tare mult! E frumoasă, e foarte frumoasă! E înțeleaptă, e cea mai înțeleaptă! Și e atât de înțeleaptă și de frumoasă încât vreau să mi-o fac mireasă!
Primirea inelului de logodnă de la însuși Mântuitorul.
Sfânta Ecaterina când a auzit asta o căzut în genunchi și-o spus: ”Te rog, primește-mă măcar ca una din roabele tale!”, adică nu se considera vrednică să-i fie o mireasă. Atunci, Maica Domnului i-a spus: ”Fiul meu, dăruiește-i inelul de logodnă dacă o primești mireasă” și atunci Mântuitorul i-a dat un inel Sfintei Ecaterina, i l-o pus pe deget și i-a spus: ”De acum să nu mai primești alt mire pământesc pentru că ești mireasa mea!”. Vă dați seama câtă bucurie pe Sfânta Ecaterina? Când și-a revenit din vedenia asta, n-o mai văzut-o pe Maica Domnului și pe Mântuitor, dar a văzut inelul pe degetul ei și și-a dat seama că totul a fost adevărat. Zice că atâta dragostea avea pentru Mântuitorul încât era permanent în rugăciune, în har și se ruga la Mântuitorul și la Maica Domnului.
Mucenicia Sfintei Ecaterina
Și bineînțeles, după aia o trăit o perioadă în rugăciune până când împărații păgâni au început cu toată nebunia jertfelor aduse idolilor. Atunci ea nu a mai putut răbda, o ieși în public și i-a mustrat și de acolo începe toată viața ei, căutați-o… confruntarea ei cu toți înțelepții. Gândiți-vă, erau cei mai înțelepți din împărăție și i-o biruit pe toți cu înțelepciunea ei. În afară de înțelepciunea pământească, pentru că știa atâtea limbi, îi citise pe toți scriitorii, pe toți filozofii ăștia păgâni, Sfânta Ecaterina mai avea și înțelepciunea dumnezeiască. Cât poate Harului lui Dumnezeu și cum i-o biruit pe toți încât toți filozofii ăia mari i s-or închinat ei și au cerut să devină creștini. Din cauza asta au fost aruncați în foc de împărat care n-o mai putut răbda de ciudă când a văzut că toți și au plecat la picioarele ei.
Iar după ce sfânta a trecut prin munte chinuri, când o venit timpul să-i taie capul ea se ruga la Dumnezeu ca să nu-i rămână trupul în mâinile păgânilor. Se spune că atunci când i-o tăiat capul n-o curs sânge, o curs lapte din trupul ei ca să arate puritatea și curăția ei întru toate, iar trupul ei a fost luat de îngeri și dus pe Muntele Sinai în Egipt, în insula Sinai. Ați înțeles? Mult timp a stat pe muntele acela, este muntele Sfintei Ecaterina. După un timp au fost găsite moaștele ei acolo și mai târziu a fost construită la poalele muntelui mănăstirea Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina. Poate ați fost acolo, am fost și eu, chiar am stat o săptămână odată cu mai mulți ani în urmă, e foarte frumos acolo.
Să îi cinstim cum se cuvine pe sfinți și să le cerem ajutorul
Da! Vedeți cât o slăvit-o Dumnezeu în momentul în care s-o lepădat de toate lucrurile omenești, lumești și l-o iubi pe Dumnezeu și i s-o încredințat cu totul Lui și nu a mai interesat-o nimic? Nici viața ei, nici nimic, nici c-au chinuit-o, nu! I s-a dăruit lui Dumnezeu și o avem acum ca pe una dintre cele mai mari mucenițe, Sfânta Mare Muceniță Ecaterina! Vedeți ce sfinți minunați avem în calendar și în Cer mijlocitori? Doar să ne rugăm la ei și să ni-i facem prieteni! Ați înțeles, dragilor? Iar când e ziua lor să ne ducem la bisericile unde se prăznuiesc pentru că e ca și cum ne-am duce la ziua onomastică a cuiva. Adică poți să-i trimiți o scrisoare sau un telefon de la distanță, dar e altfel când te duci și ești prezent acolo să-ți saluți tu prietenul, să-l îmbrățișezi, să-i spui ”La mulți ani!”.
La fel e și cu sfinții, e altfel când te duci și faci un pic de osteneală la o biserică închinată sfântului. Te duci, te rogi acolo, aprinzi o lumânare, îi mulțumești sfântului pentru ajutor, îl saluți, îi zici că ai venit să-i spui și tu acolo, un salut de ziua lui. Ați înțeles, dragilor? Să facem și noi așa că ne-a dat Dumnezeu atâția sfinți minunați la care să le cerem ajutorul pentru că avem nevoie. Nu ei au nevoie de noi, noi avem nevoie de ei! Noi avem nevoie de sfinți, de Maica Domnului, de Dumnezeu pentru că noi suntem aici în valea asta a plângerii. Ne luptăm pe valurile vieții și mereu avem nevoie de ajutor, de o mână întinsă de care să ne sprijinim. De asta să avem grijă să cerem ajutorul ca să găsim acea mână întinsă.
Viața este cum este, dar când ne lăsăm cu totul voia lui Dumnezeu și a Maicii Domnului, indiferent prin ce greutăți am trece, viața devine mult mai ușoară, să știți! De aceea să avem grijă, dragilor! Da?
Să lăsăm lucrurile dă meargă de la sine, are Dumnezeu grijă de toate
Așa în câteva cuvinte am vrut să vă spun lucrurile astea, nu mă lungesc mai mult pentru că și eu am avut câteva zile mai așa… frumoase, eu nu zic grele, am mai avut cu coloana așa, m-a durut mai tare vreo trei zile că n-am mai putut merge, abia târâiam un picior după mine pentru că aveam dureri mari. E firescul lucrurilor după ani de zile de muncă și de toate câte s-au adunat în timp e normal să ne mai doară una, alta, dar știe Maica Domnului că toate-s de folos. De asta încerc și eu cât pot să vă mai spun câte ceva, când n-oi mai putea și vedeți că nu vă mai spun înseamnă că atât a fost, să zicem, oameni suntem și noi și avem o limită cât putem duce.
Anul ăsta am avut un an plin, cât am putut m-am dus pe unde am fost invitat. Bine, am fost invitat în multe locuri, dar numai în câteva am putut merge. De aceea poate simt și eu trupul că mai încetează și atunci las și eu la mila Maicii Domnului. Cât mai îngăduie și se mai poate mai spunem, cât nu… e bine așa, cum se spune, tragem pe dreapta și mai lăsăm lucrurile de la sine așa pentru că noi nu suntem nimic. Nu suntem noi centrul pământului, cum se spune, să cred că dacă nu fac eu, gata, se pierde nu știu ce, nu! Dumnezeu are oameni peste tot, poate să ridice, cum se spune, și din pietre oameni care să-și facă treaba în lumea asta, să fie folositori pentru oameni, pentru toți cei din jur.
De aceea nu mă gândesc că gata, dacă nu mai pot eu nu știu ce se pierde. Nu se pierde nimic, Dumnezeu mereu are oameni peste tot! Eu așa socotesc, atât cât mi s-o îngăduit, atât fac! Cât pot înseamnă că atât e de folos că toți avem limita noastră și toate sunt într-o rânduială de la Dumnezeu. Da, dragilor?
Să ne ajute Bunul Dumnezeu, să ne ajute Maica Domnului și toți sfinții! Doamne ajută!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!