Ascultați-l pe părintele Pimen Vlad cum ne povestește viața Sfântului Stelian și ne dă sfaturi folositoare de suflet pe marginea acesteia.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Într-un peisaj de toamnă
Iată, dragii mei, că ne vedem iarăși! Încerc un pic să vă arăt și vârful Athonului în spate. Cred că o să mă vedeți pe mine mai în întuneric, să zicem, din cauză că eu sunt la umbră, lumina fiind mai în spate, automat se vede mai bine ce e în spate, dar nu contează, că mă știți destul de bine și de bun și de nebun, cum se spune. Aici se vede un acoperiș, construim o casă chiar mai sus de biserică și acuma chiar se lucrează la acoperiș.
Am încercat să mai schimb locul, să mai vedeți un pic vârful Athonului, să vedeți, atât cât se poate, pădurile de toamnă cum au început să-și schimbe culoarea, să aibă atâtea feluri de culori minunate. Am zis să încerc să vă bucurați și voi un pic de priveliștea asta frumoasă. În partea cealaltă e marea, se vede frumos, că aici suntem la înălțime.
Dragilor, despre ce să mai vorbim? Vedem că în luna noiembrie avem iar sfinți minunați: Sfântul Nectarie, care s-a prăznuit, la care au fost atâția români și merg permanent. Atâția români se bucură de el, îi cer ajutorul, primesc folos și se vede cât de îndrăgit este în România. La mânăstirea Radu Voda este o părticică din sfintele sale moaște, mi se pare că acum au și la Patriarhie, sunt în mai multe locuri în țară, deci este un sfânt drag românilor, și el îi iubește pe români și îi ajută, judecând după câte minuni face și în România.
Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor
Pentru că vedem în lumea asta necazuri, boli, femei care poate nu pot să facă copii, nu rămân însărcinate, sau mame care își pierd copiii din diferite boli, m-am gândit să vă vorbesc un pic despre Sfântul Stelian din Paflagonia. Nu am acum o icoană a lui, dar o să pună părintele la montaj, ca să să vedeți, sfântul are în brațe un copil. Sfântul Stelian e ocrotitorul copiilor și o să înțelegeți de ce se spune asta.
Sfântul Stelian s-a născut în Adrianopol, prin secolul al șaselea, în perioada iconoclastă, când era o luptă în Imperiul Bizantin și erau mulți uciși din cauză că se închinau la icoane. Era o luptă împotriva icoanelor și în perioada aceea s-a născut Sfântul Stelian din părinți binecredincioși. Ei aveau o durere mare pentru că le mureau copiii, nu apucau să se nască pentru că mama pierdea sarcinile. Se ruga la Dumnezeu și cerea ajutorul, dorea atât de mult copii, pentru că știm că din timpurile vechi se socotește că cu cât îți dădea Dumnezeu copii mai mulți, cu atât erai mai binecuvântat de Dumnezeu.
Copilăria
Ei s-au rugat foarte mult și a îngăduit Dumnezeu să li se nască un copil, care a ajuns Sfântul Stelian. După mai multe sarcini pierdute, vă dați seama cu câtă dragoste și cu câtă grijă a fost crescut, dar cu toate acestea, copilul suferea că nu mai avea frați. Mai vedea în alte familii că sunt copii mai mulți, că se joacă împreună și era o suferință pentru el că n-are frați cu care se joace, să vorbească cu ei. A înțeles care e situația, cum se spune, și cumva își alina dorința alergând la biserica din apropiere și permanent se ducea și se ruga acolo. Își găsise mângâierea la biserică.
În felul ăsta, încet-încet, a crescut Sfântul Stelian însă a venit timpul, înainte de vreme putem spune, să-i plece la Domnul amândoi părinții și a rămas el cu toată averea, pentru că ai lui stăteau bine material. El iubea foarte mult biserica și pe Dumnezeu, dar iubea și foarte mult copiii pentru că mereu a dus lipsa fraților. Avea un dar, cum se spune, îi ajuta, făcea tot ce putea ca să-i mângâie.
Retragerea din lume și primirea darului de a vindeca
Când a rămas singur, el a dat la săraci tot ce avea, toată avuția și s-a dus într-o mănăstire, undeva în Cappadocia, unde erau mănăstirile Sfântului Vasile. Acolo a făcut multă ascultare și nevoință ani de zile, și starețul de acolo, văzându-i râvna, se gândea să îl hirotonisească preot, să fie un slujitor vrednic, dar sfântul își dorea mult să rămână în smerenie și în ascultare și a cerut binecuvântare să se retragă la liniște. Văzând și duhovnicul și starețul lui că asta își dorește, l-au lăsat, i-au dat binecuvântare să se retragă la liniște.
S-a dus undeva în munți, într-o peșteră și a început nevoința acolo. Se spune că, la un moment dat a venit o molimă în zonă aceea și mureau copiii. Când a ajuns și la el știrea asta, pentru că avea dragostea asta față de copii, se zice că s-a pus și s-a rugat mult timp, până când s-a oprit molima și mulți copii au fost salvați. În felul acesta a primit de la Dumnezeu, pentru dragostea lui față de copii, darul de a vindeca bolile.
A ajuns cunoscut, dar a rămas smerit
După aceasta, femeile care mai aveau copii bolnavi alergau la el la peșteră și sfântul se ruga pentru ei și plecau sănătoși acasă. Primise darul ăsta de a vindeca, de a ajuta în special copiii. Mila lui era foarte mare față de copii și chiar femeile care aveau probleme la sarcină îi cereau ajutorul și el se ruga pentru ele și le ajuta.
Încet, încet, faima lui s-a dus peste tot, venea lume de peste tot la el și-l căutau, dar cu toate astea, el se adâncea în smerenie și spunea: ”Nu-s nimic eu! Nimic nu fac cu puterea mea, toate-s cu darul lui Dumnezeu!”. Deci el se vedea pe el cât mai păcătos, cât mai mic, niciodată nu se credea că-i cineva, că face ceva. Nu! Deci îl iubea pe Dumnezeu din toată inima, dar în același timp pe el se vedea jos și tot ce făcea, făcea din drag și permanent făcea minuni în felul ăsta. Alergau oamenii la el, îi cereau ajutorul și el cu tot dragul se ruga și îi ajuta și, cum am spus, cel mai mult pe copii. De asta e considerat ocrotitorul copiilor.
Așa și-a dus Sfântul Stelian ani de zile nevoința acolo, la peșteră. Cu toate că se spune că se făcuse cărare până acolo și foarte mulți alergau și îi cereau ajutorul, el nu lăsa pe nimeni să plece nemângâiat.
Plecarea la Domnul
Au trecut anii și după aceea i-a venit timpul să plece și a rugat părinții mănăstirii ca trupul lui să fie îngropat acolo. Și a plecat la Domnul așa, ca un înger, după multă nevoință și a fost îngropat la mănăstire. Mai apoi, la mormântul lui au început să se facă o grămadă de vindecări. În special mamele cu copii bolnavi alergau la mormânt și se întorceau cu ei sănătoși acasă.
Se spune că, după un timp, când l-au dezgropat, avea trupul întreg. Atâta dar primise de la Dumnezeu!
În timp, Biserica l-a canonizat și a devenit Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor și se prăznuiește pe 26 noiembrie, deci luna asta. Am înțeles că și în București este o biserică care purta hramul Sfântului Nicolae și a primit al doilea hram Sfântul Stelian. Și pe la 1700 și ceva s-au adus moaștele Sfântului Stelian acolo. La biserica asta din București, nu mai rețin cum se cheamă, dar trebuie să fie cunoscută, găsiți racla cu moaștele Sfântului Stelian.
Cei care aveți nevoie, duceți-vă acolo și rugați-vă la Sfântul Stelian, pentru că este mare făcător de minuni. În special pentru copii, cum am spus. Femeile care vă doriți copii și nu puteți avea, duceți-vă și rugați-vă la Sfântul Stelian și acasă să aveți icoana lui. Citiți-i Acatistul, faceți o rugăciune la el și o să vă ajute. Cei care sunteți prin zona Bucureștiului, duceți-vă la biserica lui și rugați-vă că o să vedeți cât ajutor primiți de la Sfântul Stelian.
Sfântul Nectarie, vindecătorul
Vedeți că Dumnezeu a lăsat sfinți pentru orice situație, adică le-a dat câte un dar aparte? Așa cum i-a dat Sfântului Stelian să ocrotească copiii, la fel avem Sfântul Nectarie, care e vindecător foarte mare de cancer și de multe alte boli, pentru că și el a suferit mult în viața lui – prigoniri și de toate – și Dumnezeu i-a dat un dar mare. Toți care se duc acolo cu credință, primesc ajutor. Vedem prin lumea asta că ne-a lăsat Dumnezeu atât de mulți sfinți să avem, să n-avem motive că n-avem la cine ne ruga, la cine cere ajutorul.
Sfinții Rafail, Nicolae și Irina
Chiar dacă sunt sfinți mai vechi, vedem mai recent, chiar dacă sunt sfinți vechi, sfinții Rafail, Nicolae și Irina, din insula Lesvos, câte minuni fac și ei. Erau numiți de un părinte cu viață sfântă ”sfinții de serviciu ai zilelor noastre”, cei care sunt în alertă și care aleargă să ne ajute. Sfinții Rafail, Nicolae și Irina fac vindecări în toată lumea asta. Sunt în limba greacă vreo 80 de cărți doar cu minunile lor. Câte minuni fac, câte vindecări de orice boală!
Avem nevoie mai mult ca oricând de ocrotirea sfinților!
De asta, când aveți ocazia și mai ajungeți prin Grecia, locurile astea se știu: la Sfântul Nectarie, în Eghina, la Sfântul Ioan Rusul în Evia, Cuviosul Iacov Tsalikis și Cuviosul David sunt tot în Evia. Apoi, la Salonic e Sfântul Dimitrie. De aici, e avion spre insula Lesvos, dar se poate și de la Kavala, cu corabia sunt vreo nouă ore. Când aveți ocazia, la o plimbare, la un concediu, mai rupeți o zi, două și mai alergați și pe la sfinți, că nu știți cât de mult vă ajută și vă ocrotesc. Noi nu ne dăm seama câtă nevoie avem de ei în toată nebuneala asta a zilelor noastre. Vedem că în unele locuri sunt războaie, în alte locuri cutremure, în altă parte inundații.
Era întrebat unul din părinții de demult când va veni sfârșitul lumii și el spunea că atunci când nu va mai fi cărare de la un vecin la altul și nu va mai fi dragoste între oameni și vor fi semne în cer și pe pământ (așa cum spune și la Apocalipsă): vor fi cutremure, boli, inundații, războaie. Le vedem pe toate astea acum, dar nu înseamnă că gata, mâine, poimâine vine, dar sunt semne că se apropie.
Oamenii o țin din patimă în patimă, se aprobă toate urgiile posibile pe pământ, toate țările se înarmează și bagă banii în așa ceva. Adică totul a luat-o cu viteză la vale, în toată nebunia asta, în direcția greșită. Nu mergem spre Dumnezeu, ci toate au pornit împotriva Lui și atunci ce să mai facă și El cu noi, dacă vede c-am luat-o razna?!
Să ne îngrijim de viața noastră pentru că nu știm când plecăm!
Ați înțeles, dragilor? De asta să avem un pic grijă ce facem cu viața noastră! Să ne spovedim mai des, să ne împărtășim, să facem bine după putere. Să mergem duminica la Sfânta Liturghie, să fim un pic atenți cu viața noastră pentru că-i scurtă și nu știm când plecăm. Vedem fiecare că ni se apropie timpul, dar nu știm când și deodată vedem că a dispărut vecinul, a dispărut nu știu cine. Aflăm că a plecat, și ne mirăm că îl știam sănătos. De asta se zice că ne naștem pe rând și murim pe sărite, când ne vine timpul și e bine să ne pregătim un pic.
Dragilor, să nu uităm de Maica Domnului! Avem pe toți sfinții mijlocitori, dar cea mai mare mijlocitoare e Maica Domnului. Ea e de-a dreapta Mântuitorului și are cea mai mare îndrăzneală, cum se zice, la Mântuitorul, la Dumnezeu și atunci pe Ea s-o punem prima dată și după aceea toată ceata de sfinți, la care avem evlavie, să ne rugăm ca să ne ajute.
Dragilor, să ne ajute bunul Dumnezeu, Maica Domnului, Sfântul Stelian despre care v-am spus, ocrotitorul copiilor, Sfântul Nectarie, Sfântul Ioan Rusul, Sfinții Rafail, Nicolae și Irina și toți sfinții. Doamne ajută!
Părintele Pimen nu are pagină de Facebook
Ca încheiere, nu știu, poate am mai spus-o, dar o adaug că am uitat: să știți că eu nu am pagină de Facebook. Sunt foarte multe pagini, sunt nu știu câte grupuri cu numele meu. Aș vrea să știți, pentru că pe unele grupuri am văzut că postează tot feluri de prostii. Să știe toată lumea că nici nu știu cine are grupurile astea deschise. Dacă tot ați făcut grupurile astea, măcar protejați-le în așa fel ca să nu posteze tot felul de nebunii oricine vrea acolo. Cei care le-ați deschis, încercați să nu-și piardă scopul. Nu mai zic eu nimic, că de ce le-ați deschis în numele meu sau așa, dar măcar să fie de folos dacă tot vă folosiți de numele meu. Pentru toți ceilalți: să știți că eu nu am pagină de Facebook.
Doamne ajută, să ne ajute Maica Domnului!
Dacă tot v-am vorbit un pic, uitați căsuța așa, în limita în care se vede. E mult mai jos, vedem cât se poate: uitați parterul cu etaj, ne ducem un pic spre vârful Athonului, ca să-l vedeți cum trebuie, cât e de frumos. Dacă tot am vorbit și de mare, s-o vedeți un pic și pe ea. Toate sunt frumoase, toate-s într-o rânduială făcută de Dumnezeu. Cum se spune, Dumnezeu le-a făcut bune foarte.
Doamne ajută!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Multumim mult, Parinte!🙏❤️
Ziduri, ziduri…