Ascultați-l pe IPS Athanasie de Limassol care ne povestește cum Îngerul l-a salvat pe Gheronda Iosif de la moarte sigură.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Îngerul l-a salvat pe Geronda Iosif de la moarte sigură – IPS Athanasie de Limassol
Îmi aduc aminte de o întâmplare din Sfântul Munte, cred că v-am mai spus-o mai demult. Pe când ne aflam la Nea Skiti și aveam tipicul nostru de viețuire, odată tăiam crengi de arbuști, ca să aprindem focul cu ele, să ne facem pâine la cuptor. Frământam singuri, nu existau cuptoarele moderne de astăzi. Frământam singuri. Și asta implică faptul că trebuia să ne apridem singuri focul în cuptor. Iar focul îl alimentam cu crengi. Și mergeam în zilele calde să tăiem copaci (stejari). Îi coboram din munte. Cei care sunteți de la țară știți despre ce e vorba. Trebuia să uscăm crengile, ca să le putem folosi la aprins focul. Tăiam copacii cu securea – din aceea pe care o vedeți în icoane, tăind capul Sfântului Ioan Botezătorul.
Într-o zi era și Părintele Stareț Iosif cu noi, și mersesem la tăiat crengi. Părinții erau încă tineri, nu știau încă bine cum se fac astfel de treburi. Nici nu știam de mici cum să tăiem crengi cu securea, cu toporul. Cine văzuse un topor în viața lui? Eram năvalnici și cu lipsa tinerească de experiență, însă credeam că e ceva ușor de făcut.
Un frate avea un topor cu o lamă foarte ascuțită. Tăia dintr-o lovitură. Era un topor foarte sănătos, îl ascuțiseră bine părinții de dimineață. Nu știu cum s-a întâmplat, acel părinte nu a fost atent – nici părintele Sava nu cred că-și aduce aminte – Părintele Iosif se aplecase ca să curețe ceva la rădăcina copacului. Din cauza frunzișului, fratele nu l-a văzut pe Gheronda, și-a făcut avânt și a ridicat toporul cu toată puterea ca să taie o creangă. Însă, în loc să taie creanga, toporul s-a îndreptat cu putere spre sprâncenele lui Gheronda. În mod normal, ar fi trebuit să-l facă praf. Era imposibil să scape. Noi am înghețat acolo…
Ce s-a petrecut, însă? Într-un mod straniu, s-a oprit avântul toporului… Desigur că moartea Starețului nostru ar fi fost o mare nenorocire. Cel mai rău ar fi fost pentru sufletul bietului frate care l-ar fi omorât. Să faci o așa ispravă în viață era de ajuns: să-l omori pe Starețul tău… și chiar din prostie, fără să vrei. În sfârșit, într-un mod minunat, doar l-a atins pe Gheronda un pic și i-a curs puțin sânge pentru puțin timp, și s-a oprit. Noi ne-am tulburat, ne-a înghețat sângele în vene, apoi ne-am revenit. Eram toți cu gura căscată, Gheronda la fel.
Și ce s-a întâmplat? Noi n-am priceput și după acea pățanie am plecat acasă să ne revenim. Și ce ne-a spus Gheronda? În clipa în care fratele a îndreptat toporul spre Gheronda, Gheronda nu băgase de seamă ce se întâmplă, dar nici fratele nu-l văzuse aplecat acolo la rădăcină făcând ceva, Gheronda a văzut o ființă plină de lumină, ca un fulger, care cu două mâini „hrap!”, a prins toporul și l-a înțepenit.
Însă și fratele spunea că era imposibil – omenește vorbind – să se oprească avântul toporului. El nu-l văzuse pe Gheronda. Și el a simțit că i-a fost imobilizată mâna exact atunci când toporul l-a atins puțintel pe Gheronda. Și asta s-a petrecut ca să se arate că toporul a atins cu adevărat capul. Apoi am făcut o rugăciune de mulțumire către îngerul păzitor care l-a păzit și pe Gheronda, și pe frate. A fost o întâmplare foarte intensă.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!