Citiți rubrica duminicală „Întrebări și răspunsuri” alcătuită din întrebările pe care ni le-ați trimis și cărora le-am răspuns pe platformele O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte.
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Prin ascultare, răbdare și rugăciune. Dacă ai primit flacăra, pleacă.
Să te concentrezi pe dragostea lui Hristos! Să te rogi să-ți dea dragostea Sa și să nu analizezi prea mult urâciunea care e posibil să existe pentru că atunci o să devii și tu urâtă.
Când vrea Domnul. De obicei când omul se mortifică de voia sa și egoismul său.
Posibil. Tendința către perfecțiune este de la Dumnezeu. Să nu o folosim greșit.
Prin rugăciune, întrebare și ascultare de cei validați de Dumnezeu precum și prin atenția la conștiința noastră.
Să te rogi cu dragoste pentru el.
E greu de discernut însă vezi când se estompează Hristos în inima ta.
Păi, tocmai dacă nu avem iubire de sine putem să-i iubim pe alții. Trebuie să cerem această iubire de la Hristos.
Da, se poate. Nu e atât de importantă sursa cât protecția noastră prin spovedanie, împărtășanie, pocăință și fapte bune.
Ai program duhovnicesc zilnic, constant. Fericirea este starea raiului și vine NUMAI prin despătimire. În clipa în care mergem pe calea ascetică a Bisericii atunci încet-încet vom deveni.
Evident! Dacă este canon, este canon.
Prin rugăciunea pentru el, exemplu personal și abia la final câteva argumente.
Spovedește-te des, regulat. Roagă-te în fiecare zi și în timp o să apară și căința.
Da, există. Căsătoriile între cei din religii diferite sunt acceptate doar cu pogorământ – e nevoie de binecuvântare de la arhiereu – și sunt pentru diaspora, mai ales. Nu contează rasa.
Da, însă dacă omul se spovedește regulat și are paza minții atunci nu are de ce să se teamă.
Pentru că oamenii sunt iubitori de sine și nu mai știu să se comporte.
Încrederea în propriul gând. Atacurile demonice.
Unde poți însă într-adevăr înspre răsărit. Când ne uităm la ele trebuie să ne uităm către răsărit.
Să ne smerim, să ne rugăm, să ne spovedim și să facem ascultare. Să avem gând bun față de toți. Să iubim pe Dumnezeu și pe ceilalți.
Asta pentru că te-ai amăgit. Să-i iubești pe toți oamenii însă nu-i absolutiza și nu aștepta ca ei să facă voia ta.
Dacă tu te vindeci sufletește atunci continuă. Este normal ca în timp relația să se transforme. Să fim atenți la noi înșine.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
3 Comment
Părinte, deci se pot căsători în Biserica Ortodoxă, cu binecuvântare de la arhiereu, un ortodox cu un necreștin/nebotezat? Eu și soția mea, care încă nu e creștină, ne-am căsătorit în diaspora, dar numai legal, nu și religios, nu am știut că ne putem căsători religios dacă ea nu e botezată, e pentru prima dată când aud de această posibilitate… De un an-doi ea e catehumen, dar încă nu e pregătită să se boteze, nu știe când și dacă va fi… Oare să cerem aprobare să ne căsătorim în biserică înainte de botezul ei?
E mult mai bine să se boteze.
Am înțeles, mulțumesc. O întrebare conexă, oare ea trebuie să fie făcută catehumen de preot printr-un anume ritual? Am citit că acel ritual e deja inclus în taina botezului, pe scurt, dar cu secole în urmă era mult mai extins și făcut separat de botez, cu mult timp înainte. Ea acum se roagă, mergem la sfintele moaște și la biserică când putem, ascultă mult vorbele părintelui Paul Truebenbach, deci în virtutea acestor circumstanțe care durează de un an-doi cred că deja poate fi considerată catehumen, chiar dacă încă nu e decisă să se boteze, dar dacă e bine să fie făcut și un anume ritual, vă rog să-mi spuneți.