Ascultați prima serie dintr-un material scurt și documentat care ne explică o mulțime de simboluri creștine.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Simboluri creștine – seria 1
Simbolurile sunt o parte esențială a ființei umane. Întregul nostru alfabet e o grămadă de simboluri făcute pentru a reprezenta sunete. Folosim simboluri pentru avertismente, instrucțiuni, locații și mărci și le folosim în credința noastră. Sunt mult mai multe simboluri creștine decât putem noi încadra într-un episod, așa că ne vom uita doar la câteva. Primul și cel mai evident simbol în credința creștină este crucea. Cândva un simbol al torturii și morții, a devenit un simbol al vieții și al învierii. Este cel mai recunoscut semn creștin de pe pământ. Și îl folosim peste tot! Există câteva modele diferite ale crucii folosite în întreaga lume.
Cel mai des folosit e Crucea Latină. E o cruce simplă și e forma de bază a unei cruci folosite în crucificarea romană. Alt model destul de recent se numește crucea Ierusalimului. Datează din sec al XII-lea. Crucea centrală reprezintă crucea lui Hristos, cele patru mai mici sunt fie reprezentări ale celor patru Evanghelii, fie o reprezentare a Evangheliei care e împărtășită în toate cele patru colțuri ale pământului. Crucea celtică a pornit din Irlanda în jurul sec. al IX-lea. Prezintă un cerc în spatele crucii, ca reprezentare a Trinității prin cele trei ramuri combinată cu o reprezentare a soarelui care răsare. Crucea coptă are patru puncte la o distanță egală de centru. Fiecare capăt al crucii are 3 puncte, reprezentând Sfânta Treime. Împreună fac 12 puncte. 12 pentru 12 ucenici care merg în toate direcțiile lumii pentru a predica Evanghelia. Veți vedea această formă de bază într-o mulțime de modele ortodoxe răsăritene, o cruce care are 3 terminații la fiecare capăt.
O altă astfel de cruce e crucea Etiopiană. Crucile etiopiene sunt incredibil de complicate și nu există două la fel. Avem una aici. Crucile etiopiene sunt în mod deliberat complexe. Complexitatea lor e menită să reprezinte complexitatea vieții umane. Nu sunt două vieți umane la fel. În timp ce fiecare viață și călătorie este unică, fiecare viață și călătorie e centrată pe Hristos și cruce.
Crucea ortodoxă e simbolul ortodox cel mai bine cunoscut și e cel care apare în emoji-urile tale când cauți „Ortodox”. Deși a început în Bizanț, a devenit mai populară în Rusia și țările slave în sec. al XIII-lea iar azi e cunoscută ca o cruce ortodoxă răsăriteană. Bara de sus reprezintă semnul atârnat deasupra capului lui Isus, bara normală, cunoscută din crucea latină e acolo, iar bara de jos înclinată în sus e suportul pentru picioare care era pe cruci în timpul crucificării în epoca romană. E înclinată în sus în direcția hoțului din dreapta lui Hristos, care a ales în acel ultim moment să-L urmeze pe Hristos, să-L iubească și căruia Hristos i-a spus: „Astăzi vei fi cu Mine în paradis”. Hoțul din stânga lui Hristos a ales în mod deliberat o altă cale. L-a blestemat pe Iisus, iar direcția înclinată arată pe ce drum au ales cei doi bărbați să meargă. Se spune că acea linie înclinată de jos a fost adăugată prima dată de apostolul Andrei însuși, într-o predică a lui despre înviere și răstignire. Linia de jos era acolo și el a înclinat-o în sus.
Un design foarte asemănător cu crucea și care vine de la cruci, e ancora. Ancora seamănă foarte mult cu o cruce și a fost folosită de primii creștini aflați sub persecuție deoarece dacă ai da peste ea oriunde ai crede că este o ancoră. Dar era un exemplu perfect de simbol creștin ascuns, deoarece reflecta cuvintele lui Pavel despre „ancora sufletelor noastre”. Ancora a fost adesea înfățișată cu un alt simbol creștin, folosit în întreaga lume: peștele. Era un simbol perfect folosit de primii creștini deoarece era destul de discret. Deoarece peștele era unul dintre cele mai consumate alimente din Imperiul Roman, reflecta exact înțelegerea creștină a Euharistiei; trupul şi sângele lui Iisus Hristos. De asemenea venea din apă. Tertulian în sec. III ne numește de fapt „pești mici”. Creștinii sunt niște pești mici, născuți în apele botezului, cum peștii se nasc în apele oceanului. Se referea la semnul peștelui când a scris asta. Utilizarea simbolului peștelui ca semn creștin provine dintr-un acrostih grecesc. Cuvintele „Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul” încep cu literele care scriu cuvântul grecesc pentru „pește”.
Continuând despre litere, literele I C X C sunt abrevieri pentru „Iisus Hristos” în greacă. Au linii mici deasupra pentru a arăta că sunt abrevieri și sunt adesea scrise împreună cu cuvântul NIKA care înseamnă „biruiește”, Iisus Hristos învinge. Veți vedea asta pe aproape toate imaginile cu Iisus Hristos în arta ortodoxă răsăriteană. Un alt simbol antic și foarte răspândit este Chi-Rho. Literele Chi și Rho arată ca literele engleze X și P și sunt primele două litere ale cuvântului Hristos; Acest simbol poate fi găsit în catacombe și în bisericile din întreaga lume, din primele zile ale credinței creștine. Deoarece cele două litere reprezintă și literele latine P și X, acesta e adesea numit simbolul PAX. Pax e cuvântul latin pentru pace și a fost văzut destul de potrivit pentru un semn care L-a reprezentat pe Prințul Păcii.
S-ar putea să priviți logo-ul nostru diferit când vă dați seama că prima și ultima literă din sigla noastre formează Chi-Rho. Încă 2 litere majore apar adesea în artă creștină și adesea sub brațele crucii: alfa și omega, adică începutul și sfârșitul, care este Hristos. Hristos e alfa și omega, începutul și sfârșitul. Acest lucru e de fapt prefigurat cu crucea din Vechiul Testament. Moise, când stătea deasupra poporului Israel în luptă, își întindea brațele, prefigurând un semn timpuriu al crucii. Când brațele îi oboseau prea mult, era susținut de Aaron și Hur. În greacă numele lor sunt Aaron și Or. Alfa și Omega, sub cele două brațe ale crucii. Asta se întâmpla cu mult timp înainte, în Vechiul Testament.
Am putea vorbi mult despre simbolurile creștine, despre cele din vremurile de dinainte care au fost aduse în creștinism, despre simbolismul animalelor și plantelor care au fost văzute ca reprezentări ale diverselor lecții ale creștinismului, dar ne vom opri aici acum.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!