Ascultați o argumentație foarte bună a lui Jonathan Pageau în care acesta ne vorbește despre logica absurdă care spune că originea omului este o maimuță.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
În regulă, deci Ramal întreabă: „Bună jonathan! Care este simbolismul maimuțelor în viziunea medievală asupra lumii? Părerea mea este că are o mică legătură cu cenocefalia, dar pare puțin limitativ. De asemenea, care sunt aspectele simbolice ale tendințelor mai moderne ale evoluției umane?” Cred că este interesant, există unele legende medievale interesante despre maimuțe antropoide, de exemplu.
Așa că puteți vedea o legendă, de exemplu, despre Evanghelia Nașterii Domnului, care vorbește despre Hristos în Egipt, care întâlnește o sclavă și această sclavă Îl deranjează… Este o poveste foarte ciudată, așa că nu fiți surprinși. Deci, această sclavă Îl deranjează pe Hristos pentru un motiv oarecare atunci când El este copil și pentru că El este atotputernic, o transformă într-o maimuță. Apoi Maica Domnului îi spune: „nu poți face asta, nu ar trebui să faci asta”. Așa că El o transformă înapoi în om.
Dar există legende de genul acesta. De exemplu, există legende evreiești ciudate din Evul Mediu care vorbesc despre cum descendenții lui Cain au devenit maimuțe. Și există, de asemenea, o întreagă idee, așa cum ai spus, despre noțiunea de cenocefalie; este posibil ca una dintre întâlnirile care au dus la povești despre cenocefalie să fi fost oamenii din nord, europeni sau orice altceva, care au întâlnit maimuțe antropoide și nu au fost în stare să discearnă dacă acestea erau sau nu oameni, și asta pentru că nu erau obișnuiți să vadă maimuțe, iar maimuțele stau în picioare și au trăsături similare cu ale noastre, așa că există un sens în care ele sunt un fel de intermediar ciudat între oameni și alte animale, putând fi percepute astfel.
Dar ceea ce este interesant mai ales este să înțelegem cum, în mintea medievală, ei văd lucrurile ontologic, ei nu le văd cum le văd evoluționiștii, ca un progres al cauzalității mecanice și fizice, ei le văd ontologic că maimuțele sunt mai jos decât oamenii și de aici ideea: Cain se degradează și coboară în corp și își pierde aspectul superior, și atunci devine o maimuță. Și acest tip de gândire există și astăzi. Știi, când cineva sugerează că altcineva… în gândirea evoluționistă există o întreagă gândire mitologică. Așa că, de exemplu, atunci când un progresist spune că cineva este ca un om al cavernelor sau că este retrograd, că este din trecut, ceea ce sugerează e că acea persoană e mai asemănătoare cu o maimuță decât el, asta este ceea ce sugerează.
Deci, ceea ce o persoană medievală ar fi putut sugera ontologic despre cineva că este mai animalic, că ar fi mai mult ca o maimuță, progresistul o face referitor la timp, și tinde să vorbească despre provincialul prost sau altceva cum că e aproape ca un om al cavernelor sau aproape ca o maimuță. Deci, puteți vedea că multe dintre aceste lucruri sunt încă în jurul aceluiași mod de gândire, doar că sunt încadrate puțin diferit, dar sfârșesc prin a fi foarte asemănătoare. De fapt, am vorbit despre asta în articolul pe care l-am scris pentru „Secretele câinelui lui Dumnezeu”, pentru cartea noastră de benzi desenate.
Am scris despre relația dintre acest tip de păcat progresist. Și există chiar și un clip despre asta, cred că se numește „Cum dezumanizăm”. Puteți viziona acel clip și să vă faceți o idee despre modul în care diferite persoane dezumanizează în sensul considerării altora drept animale. Așadar, Annie Crawford spune: de-evoluție. Da, exact, există într-adevăr un sentiment că acesta este mai mult modul medieval de gândire. Dar este interesant de înțeles. Deci, atunci când un evoluționist spune ceva de genul: „originea oamenilor sunt maimuțele”, el spune multe de fapt despre viziunea sa asupra lumii, fiindcă viziunea sa asupra lumii e bazată doar pe fenomene și schimbări fizice, și atunci va tinde să spună ceva de genul: „originea omului este o maimuță”, ceea ce este o nebunie dacă te gândești bine la asta.
Și este la fel de stupid ca a spune ceva de genul „originea lui David al lui Michelangelo e o carieră de piatră”. Este ca și cum, în loc să se uite la partea inteligentă a lucrurilor, se uită doar la caracteristicile fizice și consideră că aceasta este originea. Dar asta pentru că ei nu înțeleg, nu pot vedea cum lucrurile se unesc în scopuri și cum lucrurile se unesc în identități și aceste identități sunt mai înalte decât… Este ca atunci când acești mitocani pe care îi auziți, îmi pare rău că sunt puțin agresiv aici, dar când îi auziți pe acești oameni spunând ceva de genul: „Ești 99,9% la fel ca o maimuță” și tu îi zici: Bine omule, ce înseamnă asta? Nu înseamnă nimic. Ai putea spune ceva de genul: Sunt, de asemenea, 99% la fel ca… orice vrei tu, în funcție de cum calculezi, ai putea spune: comparativ cu asta, sunt 99% la fel ca un fir de iarbă. Aceste tipuri de comparații sunt atât de prostești și absurde. Diferența calitativă este cea care reprezintă adevărata diferență, nu aceste diferențe cantitative.
Diferența dintre o maimuță și un om… Dacă nu poți vedea diferența dintre o maimuță și un om, ai probleme serioase, prietene, pentru că diferența e foarte calitativă, este diferența dintre cineva care îl poate numi pe celălalt iar celălalt nu îl poate numi înapoi. Aceasta este diferența dintre un om și o maimuță. Eu pot îmblânzi o maimuță, dar o maimuță nu mă poate îmblânzi pe mine. Este destul de simplu. În regulă! Eu pot pune o maimuță într-o grădină zoologică, dar o maimuță nu poate pune un om într-o grădină zoologică. Acesta este un mod destul de bun de a înțelege diferența dintre un om și o maimuță. Oricum, îmi pare rău, nu vreau să fiu prea dur cu bieții evoluționiști. În regulă, gata!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!