Ascultați un material frumos în care părintele Pimen ne povestește despre sfinții din luna octombrie și ne dă sfaturi duhovnicești.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Iată, dragii mei, că ne vedem iarăși! Observați în jurul meu un covor de brândușe de toamnă. Sunt tot în livadă, sunt foarte multe brândușe și am ales un locușor special ca să le observați și voi. Uitați cât îs de firave, cât sunt de frumoase, dar înfrumusețează locul peste tot. Sunt plantate de Dumnezeu, nu de noi. Și prin păduri sunt multe, dar aici unde prind ele oleacă de soare, ies cu sutele, cu miile. Sunt foarte frumoase, foarte gingașe, așa cum ar trebui să fie și sufletul omului. El este gingaș, dar noi îl înăsprim de multe ori prin tot ceea ce facem, prin faptele noastre, prin gândurile noastre, prin purtările noastre, devenim de multe ori duri și ajungem să ne facem rău și nouă și altora.
Să ne păstrăm sufletul curat și să trăim frumos!
De asta, să fim un pic atenți să păstrăm sufletul așa cum ni l-a dat Dumnezeu. Chiar de am trecut prin anumite greutăți, prin anumite căderi, să încercăm să le reparăm prin spovedanie, printr-un pic de canon, prin Sfânta Împărtășanie și așa ușor-ușor ne putem schimba viața pentru că Dumnezeu ne-a dat-o ca s-o trăim frumos, să ne bucurăm de ea. Dumnezeu nu ne vrea încruntați, uitându-ne urât unul la altul și nemulțumiți, mereu dorindu-ne altceva decât avem. Dumnezeu ne vrea mulțumiți și ne vrea bucuroși, ne vrea veseli, ne vrea să trăim frumos și să împrăștiem în jurul nostru pace, liniște și bucurie. Vedem chiar la Înviere, ce le-a spus sfintelor femei mironosițe? Le-a spus ”Bucurați-vă!”. Bucurați-vă că a înviat Hristos! Să ne bucurăm cu toții!
Ați înțeles, dragilor? Să ne bucurăm mai des, mai mult, dar să ne bucurăm frumos, alături de persoanele dragi, împreună să trăim după Dumnezeu, o viață frumoasă. Îmi amintesc acum un fel de glumă spusă de o femeie. Zicea ea: ”M-am rugat la Dumnezeu să-mi dea un bărbat bun. Dumnezeu mi-a ascultat rugăciunea și mi-a dat un bărbat bun. Dar bărbatul meu nu s-a rugat și Dumnezeu i-a dat ce a meritat”. Ați înțeles, cum se zice, noima?
Acoperământul Maicii Domnului
Luna octombrie este o lună binecuvântată! Începând cu 1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului. Deci, Măicuța Noastră dragă, e Acoperământul Ei. De asta spun că e o lună binecuvântată pentru că Maica Domnului ne ia în brațe pe toți chiar din prima zi a lunii când O sărbătorim, când O prăznuim și Ea vine cu Acoperământul Ei, mijlocește pentru noi și ne ajută. Așa cum am mai spus și altădată, s-a arătat în biserica din Vlaherne, în timpul privegherii, umbrea toată biserica și prin asta, toată creștinătatea, cu harul Ei, cu acoperământul Ei și cu mijlocirile Ei. Ce minunat, ce frumos!
Sfânta Cuvioasă Parascheva
După aceea Cuvioasa Parascheva care ați văzut anul ăsta, a adunat vreo 300.000 de oameni care au venit în săptămâna aceea și s-au închinat la moaștele ei. Vă dați seama, 300.000?! Ce palmă e asta pentru înțelepții lumii ca să nu zicem nebunii lumii! Pentru cei care merg doar pe știință și pe rațiune. Vă dați seama cum le-a dat peste cap toate calculele lor? Ei spun că-s câțiva nebuni înapoiați care se duc să pupe moaște!… 300.000 de oameni! Gândiți-vă că nu este aproape nimic care să adune atâția oameni. Asta ce înseamnă? Înseamnă har mult acolo la Sfintele Moaște, care îi atrage pe oameni, care îi ajută și oamenii aceia pleacă cu folos.
Gândiți-vă, să stai 15 ore, să stai 20 de ore, să fie coadă de 5 kilometri și lată, de atâția oameni! Să stea oamenii acolo cu răbdare și cu credință, oameni în vârstă, copii… Vă dați seama? Atâtea ore să stai acolo și e destul de răcoare pe timpul ăsta, de toamnă. Cu credință, cu rugăciune, cu toții într-un cuget, putem spune.
Oamenii au mare încredere în Sfinți, aceștia nu i-au dezamăgit niciodată
Vă dați seama ce înseamnă asta? Înseamnă că mai este credință, credință puternică, credință care nu îngăduie la toată nebunia asta a lumii să-și facă de cap. Acelora care au planuri să dărâme credința și Biserica, li se dau toate peste cap, pentru că prin asta înțeleg că oamenii cred, că oamenii au nevoie de Sfinți, au nevoie de Dumnezeu și au încredere în Sfinți și în Dumnezeu, că nu i-au înșelat niciodată, nu i-au mințit niciodată, nu le-au promis ceva și nu s-au ținut de cuvânt. Ați înțeles? Pentru că toate mărimile și celelalte funcții ale statului și-au încălcat cuvântul de cele mai multe ori.
Oamenii au văzut, cu toții, că doar aici pot să se încreadă cu toată inima și au venit din toată țara și din afara țării cu atâta dragoste la Cuvioasa Parascheva. O copilă smerită care s-a nevoit, care s-a dus și a stat în Constantinopol și mai apoi a mers la Ierusalim și s-a nevoit și a stat ca o străină acolo. Cât de mult a slăvit-o Dumnezeu îngăduind să-i rămână trupul întreg, să facă atâtea minuni și să adune permanent atâția oameni. Noi vedem în zilele astea cam câți oameni au fost, dar să ne gândim câți oameni trec într-un an de zile pentru că permanent e coadă la Cuvioasa. Asta înseamnă că milioane de oameni într-un an de zile trec s-o salute, să i se închine, să-i ceară ajutorul sau să-i mulțumească Cuvioasei Parascheva. Ce frumos, ce minunat, cât de mult mă bucur!
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie
Să continuăm! În octombrie sunt mulți sfinți minunați. Pe 26 este Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, cel care a fost voievodul Salonicului. Moaștele lui sunt acolo și se fac slujbe și privegheri. Știu din ceilalți ani că începând cu o săptămână înainte de ziua sfântului se aduce întotdeauna o icoană făcătoare de minuni, cel mai adesea a Maicii Domnului, care se ține în biserică pentru ca lumea să se închine și se face priveghere în fiecare seară, încheiată cu Sfânta Liturghie. Toți cei care vin să se închine au permanent slujbă acolo. Când se face prăznuirea sfântului, se face procesiune pe străzi cu icoana aceasta și cu moaștele sfântului. Ce minunat, ce frumos, ce multă cinstire!
Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou
După aceea, avem pe Cuviosul Dimitrie Basarabov. Vedem la București, coadă și acolo. Poate nu la nivelul celei de la Cuvioasa Parascheva, dar foarte mare și aici. Atâția și atâția oameni și acolo stau ore întregi la coadă la fel, cu răbdare, cu rugăciune. Un cuvios care a trăit smerit, mai puțin cunoscut și uite cum l-a slăvit Dumnezeu și câtă lume adună și el!
Vedeți de ce am spus că-i minunată luna octombrie, că e plină de sfințenie? Pentru că vedem zile întregi, chiar săptămâni, oameni în pelerinaj în luna aceasta, la Cuvioasa, la Sfântul Dimitrie și în multe alte părți. Asta înseamnă că în țara noastră, dar și în celelalte, credința e vie, oamenii trăiesc, oamenii se bucură, au încredere în Dumnezeu și mă bucur tare mult.
Patru povești frumoase.
Mai vin cu o completare referitoare luna asta, ceva ce m-a bucurat și mai mult, pe lângă cele pe care le știți, că am fost la Viena, am petrecut minunat acolo frumos, clipe cu tinerii, cu oamenii, cu părinții, cu Mitropolitul. Acum să vă mai povestesc altceva: știți că eu cunosc foarte multă lume, am întâlnit multă lume și în țară, tineri și tinere de peste tot. O să vă spun patru cazuri, trei tinere din România și una din Republica Moldova, pe care le cunosc de ani de zile. Ele mi-au cerut părerea, au ținut cont de sfaturile mele, au urmărit și filmările și așa s-a format o oarecare legătură.
Amelia
Cu o zi înainte de Cuvioasa Parascheva, una din aceste tinere, Amelia, a avut căsătoria, Taina Cununiei, cu un băiat bun. Așa a rânduit Dumnezeu și s-au căsătorit. Am fost invitat să merg, dar n-am avut cum cu toate drumurile astea, cu Viena, cum am spus, dar m-am bucurat mult. Când am fost în țară în vară, am fost vreo două zile cu tinerii ăștia doi care acuma s-au căsătorit, pe la câteva mănăstiri, am stat mult de vorbă, ne-am bucurat împreună și acuma au devenit, prin Taina Cununiei, o familie sub Harul lui Dumnezeu și m-am bucurat foarte mult pentru că sunt copii buni.
Zinaida
A doua poveste este despre fata din Basarabia, Zinaida, o copilă care a suferit mult, o trecut prin multe, multă suferință, nu intru în amănunte. În câțiva ani de zile i-am cunoscut suferința și în limita în care am putut, i-am alinat-o să zicem așa, i-am fost alături și din acest motiv, deși nu meritam eu lucrul ăsta, ea îmi spunea ”Ești îngerul meu păzitor pe care mi l-a trimis Maica Domnului!”. Așa spunea ea pentru că în momentele cele mai grele i-am fost alături cum am putut și a făcut Maica Domnului minuni cu ea, a depășit toate momentele alea grele care păreau imposibile și acum s-a așezat pe picioarele ei și i-a îngăduit Maica Domnului un băiat bun, de nădejde.
Chiar ea îmi povestea: ”Lângă el mă simt puternică, iubită și protejată. Lângă el simt că-i viața mea!”. I-am zisă atunci să meargă înainte și să se căsătorească și chiar au făcut-o imediat după Cuvioasa Parascheva. M-au întrebat ce sfânt ocrotitor să ia pentru căsătorie că se obișnuiește să ai un ocrotitor al familiei. I-am zis că ori pe Cuvioasa Parascheva ori pe Maica Domnului. Mi-au spus mai apoi că au luat-o pe Cuvioasa Parascheva și m-am bucurat foarte mult. Iarăși o familie sub harul cununiei, sub binecuvântarea lui Dumnezeu și-a început viața.
Florina
După aceea o altă tânără, Florina, a trecut și ea prin multe greutăți. Chiar îmi spunea pentru că de mică nu a avut tată: ”V-a trimis Dumnezeu în locul tatălui meu și de când v-am cunoscut a dispărut tristețea din viața mea, am simțit că am și eu tată!”. Odată chiar mi-a scris lucrul ăsta într-o scrisoare. Prin duhovnicul care o spovedea a cunoscut un băiat bun și chiar în ziua de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie au intrat și ei sub Harul lui Dumnezeu, sub binecuvântarea lui Dumnezeu prin cununie. Acesta a fost al treilea caz.
Mariana
Al patrulea caz este cel al Marianei. Și pe ea o știu de ani de zile și ei i-a plecat tatăl la Domnul de mult timp și mereu repeta și ea că sunt ca și tatăl ei. Bineînțeles și ei i-am fost alături, a ținut cont întotdeauna de părerea mea, m-a întrebat și mi-a cerut sfatul cu tot ce s-a putut. A doua zi după Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, duminică, adică de Cuviosul Dimitrie Basarabov și ea a intrat sub Harul lui Dumnezeu, prin cununie. Nu intru în prea multe amănunte.
Familii binecuvântate de Dumnezeu
Deci patru familii, patru tinere pe care le-am cunoscut bine și-au început viața prin Taina Cununiei, a căsătoriei. M-am bucurat foarte mult și am vrut să vă spun lucrurile acestea ca să vedeți că mai avem familii bune, familii de tineri care se întemeiază și care pornesc cu Dumnezeu înainte, care au duhovnic, care se spovedesc, care sunt sub ascultarea duhovnicului, care încearcă să ducă o viață aproape de Hristos. Chiar m-am bucurat foarte mult pentru toate persoanele acestea, pentru toate familiile acestea și nădăjduiesc ca de acum înainte, Dumnezeu să aibă grijă, să-i binecuvânteze să aibă copii, să aibă viața așa cum trebuie, așa cum i-a spus și Dumnezeu lui Adam: ”Creșteți și vă înmulțiți!”. Adică să fie sub binecuvântarea lui Dumnezeu.
Am vrut să vă spun lucrurile astea pentru că mi-s persoane dragi și m-am bucurat foarte mult pentru că și-au început viața cum trebuie. Asta înseamnă să fi sub binecuvântarea lui Dumnezeu pentru că atunci și copiii care vin vor fi binecuvântați încă din pântecele mamelor lor pentru că părinții sunt sub binecuvântarea lui Dumnezeu. Da, dragilor?
Bucurați-vă de toamnă!
Ce să vă mai spun altceva? Vedeți că a venit toamna cu toate frumusețile ei. Fiecare anotimp are frumusețea lui. Am mai întâlnit unii oameni care spuneau ”Vai, nu-mi place toamna!” sau ”Nu-mi place iarna!” sau ”Nu-mi place cutare!…”. Măi, încercați să vă bucurați de fiecare anotimp! Nu-i nimic că e mai rece, vă luați ceva în plus, un pulover, o geacă, ce-o fi! Luați-vă ceva în plus, nu stați numai închiși în casă, plimbați-vă, bucurați-vă! Mai ales toamna, duceți-vă prin păduri să vedeți coloritul pădurilor, frunzele când încep să aibă mii de culori. În pădurile de stejar, de alte feluri, cum e la noi în țară, atâta frumusețe!
Duceți-vă și vă plimbați! Care sunteți familii, luați-vă de mână și duceți-vă! Luați-vă copiii să se joace prin frunzele căzute pe jos, de care e plină pădurea. Luați-vă și trăiți frumos, bucurați-vă, slăviți-L pe Dumnezeu pentru toate lucrurile astea pentru că Dumnezeu nu uită, cum am mai spus, să răsară soarele în fiecare dimineață, să apună seara, să iasă luna, stelele. Să ne bucurăm de toată frumusețea asta din jurul nostru!
Să ne ajutăm semenii!
Dar trebuie să punem și noi ceva în toată frumusețea asta. Să ne bucurăm, să-I mulțumim lui Dumnezeu și dacă vedem oameni triști lângă noi, să încercăm să le alinăm un pic suferința cum putem noi, să simtă că nu sunt singuri. Singur nu-i nimeni că-L avem pe Dumnezeu, dar El ne-a făcut să avem nevoie unul de altul. Nu vedeți cum e viața? Unul lucrează într-o meserie, unul în alta, unul produce ceva, unul altceva și fiecare are nevoie de celălalt. Vinzi un lucru, celălalt vinde alt lucru. Tu-l ajuți cu ceva, celălalt te ajută și el. Tot timpul să avem nevoie unul de altul. De ce? Pentru că n-am fost făcuți să trăim singuri, ci să trăim în comuniune, să ne ajutăm, să ne susținem unul pe altul și să ne ridicăm spre Dumnezeu.
În felul ăsta Dumnezeu ne mântuiește pe toți, atunci când ne ajutăm unul pe altul. Ați înțeles? De asta, să avem mare grijă ce facem cu viața noastră pentru că viața e scurtă. Chiar de ni se pare nouă că e lungă, chiar de suntem tineri și zicem că mai avem ani în față, poate nu avem. Avem doar clipa de față, prezentul pentru că următoarea clipă nu-i a noastră. Dacă Dumnezeu socoate c-a venit timpul să plecăm, plecăm orice am face noi! Ați înțeles, dragilor?
Puterea rugăciunii pentru alții
De asta se spune să ne pregătim tot timpul, că nu știm când vine ziua și ceasul. Asta înseamnă să nu mai adăugăm o picătură de răutate la clipa pe care o mai avem ci, dacă se poate, de bunătate, dacă se poate o rugăciune. Chiar de nu poți, poate că ești bolnav, sau ești acasă în pat și nu poți să faci nimic, dar înmulțește un pic rugăciunile pentru tine și pentru ceilalți din jurul tău. Nu contează, roagă-te, că Dumnezeu, în bunătatea Lui îți alină și suferința și-ți aduni și cunună. Dacă tu ești în suferință, în boală și mai ai puterea să-I mulțumești lui Dumnezeu și să te rogi și pentru alții, nu vă dați seama câtă putere are rugăciunea unui bolnav care să roagă pentru alții!
Asta o spunea Cuviosul Paisie Aghioritul. El s-a rugat mult pentru ceilalți pe când avea cancer, avea dureri și era în suferință continuu, dureri groaznice putem spune. Îi spuneau mulți, chiar și maicile: ”Părinte, dar de ce nu te rogi să te vindece Dumnezeu?”. El le răspundea ”Niciodată lucrul ăsta! Altfel ascultă Dumnezeu pe un om care suferă și se roagă pentru ceilalți! Pentru că Dumnezeu vede că el suferă și nu se roagă pentru el și atunci Dumnezeu îi aduce mângâiere duhovnicească și sufletească. Îl ajută să depășească durerea și să trăiască bucurie sufletească chiar dacă este durere trupească”. Asta e o taină minunată care numai prin Dumnezeu se poate, dragilor.
Vedeți ce lucruri minunate, ce taine se ascund în spatele acestor lucruri pe care noi doar le vedem, dar nu le înțelegem? De asta, să ne lăsăm întotdeauna în voia lui Dumnezeu. Vedem ce frumos se spune la Tată Nostru: ”Facă-se voia Ta!”. Ce frumos, facă-se voia Ta, Doamne! Așa să facem și noi în fiecare zi: ”Doamne, facă-se voia Ta!”.
Să iertăm și să nu-i supărăm pe ceilalți
Și se mai spune frumos în Tatăl Nostru și această rugăciune e cunoscută de toată lumea, ”Și ne iartă nou greșalele noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri!”. Ați înțeles? E ca și cum Îi punem o condiție lui Dumnezeu, ”Doamne, să mă ierți așa cum iert și eu pe ceilalți care mi-au greșit”. Oare noi iertăm întotdeauna sau ținem minte răul? Ținem minte ce ne-a zis cineva, ce ne-a făcut cineva? Să avem un pic grijă și dacă vrem să ne ierte Dumnezeu, să iertăm și noi! Astfel, seara, când punem capul pe pernă, dacă știm că ne-am luptat să nu supărăm pe nimeni, că ne-am cerut iertare dacă am supărat pe cineva sau i-am iertat pe cei care ne-au greșit, o să vedem cât de liniștiți dormim atunci. Da, dragilor?
Să nu uităm niciodată lucrurile astea! Iar pe Maica Domnului despre care v-am spus și la început că-i Acoperitoarea noastră, să O avem ca pe o Mamă. Ea este Mama noastră care niciodată nu-i prea ocupată, nu-i prea obosită și întotdeauna are timp de noi. Și avem atâția sfinți minunați și dragi mai ales în luna asta! Să le cerem ajutorul, să-i facem prietenii noștri și o să vedem câtă binecuvântare primim! Da, dragilor?
Să ne ajute Bunul Dumnezeu, Maica Domnului și toți sfinții! Amin! Doamne ajută!
Încerc un pic să vă mai arăt brândușele de pe-aici, să le vedeți și voi. Uitați, peste tot pe aici sunt brândușe frumoase și minunate! Uitați ce frumoase sunt ele, se închid amu că-i mai spre seară!
Doamne ajută!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!