Ascultați pe Gheronda Partenie, starețul mănăstirii Sfântul Pavel din Athos care ne vorbește pe scurt despre experiența sa personală cu Sfântul Iosif Isihastul precum și despre alți sfinți izvorâtori de mir.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Sfinții – Gheronda Partenie
Slavă Ție, Doamne!
– L-ați cunoscut pe Sfântul Iosif Isihastul?
– Da, l-am cunoscut. L-am văzut o singură dată când mă aflam în vizită la Nea Skiti, eram începător atunci și am mers la Nea Skiti, la peștera lui, cu fericitul întru pomenire Pr. Andrei. Pe atunci el nu era Stareț încă, era Părintele Serafim. El era preot slujitor vreme de peste 22 de ani în mănăstire. Singur slujise 22 de ani. Era și puțin ciudățel.
Și am mers acolo cu el, eu eram începător. El a intrat și vorbea cu Părintele Iosif, iar eu stăteam afară pe o bancă. La un moment dat a deschis ușa și Părinte Iosif a întrebat: „Și tânărul acesta ce vrea să facă?” „E frate începător.” „Aaa! Frumos!” M-am ridicat și eu, am mers și i-am pus metanie, i-am sărutat mâna și i-am spus: „Dați-mi binecuvântare!” „Să fii bine, fiule”. Și m-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci.
Iar apoi nu l-am mai văzut, căci stăteam în mănăsire, nu ieșeam unde voiam. Mă simțeam odihnit sufletește în mănăstire și o iubeam, și nu mai doream [să văd] alte mănăstiri. Firește că nici nu știam, pentru că nu mai fusesem în altă parte. Însă nu mergeam nicăieri, nici la mănăstiri, nici la schituri, stăteam în mănăstirea mea. Erau părinți care mai plecau, însă eu nu mergeam nicăieri.
Însă încet-încet am început să iubesc tot Sfântul Munte. Cum s-a întâmplat asta? Încet-încet. Am mers apoi în vârful Athonului și la Sfântul Nil în Kerasia. Acolo unde e mormântul Sfântului Nil, unde curgea mir din stâncă.
– Da, curgea mir până la mare.
– Da. Și mergea Cuviosul Acachie… Pentru că se certau pentru mir.
– Da, începeau să îl vândă, mirul.
– Da, și din cauza asta se făcuse dezbinare. Mulți se certau între ei.
Și atâta nevoință ai făcut, Sfinte, iar acum se ceartă… Ia-le mirul, să ne lase să ne liniștim și noi!
– Și s-a oprit curgerea mirului.
– Da, s-a oprit și nu a mai izvorât.
– Sfinții aveau putere.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
4 Comment
Întrebarea aceasta nu e chiar la temă. De ce unii oameni când discută, ei folosesc deseori „Doamne fereşte” chiar şi când nu trebuie; este păcat ?
Este o scurtă rugăciune care a intrat în uzul curent, rugăciune prin care oamenii cer de la Dumnezeu să-i ferească de situația, faptul relatat înainte de a rosti acest lucru.
Mi-ar placea sa aflu mai multe despre minuni si experiente cu sfinti. M-ar ajuta sa compar experientele mele cu ale celor care au discernamant duhovnicesc (mult mai mult si mai incercat decat al meu) si, in felul acesta, sa imi sporesc paza de inselarile diavolesti.
Din cauza asta încerc (sunt p. Teologos) să pun în clipurile mele exemple și experiențe duhovnicești ale sfinților sau oamenilor duhovnicești. Desigur că cel mai bine este să întrebați pe conducătorul dvs. duhovnicesc.