Urmăriți un dialog foarte frumos cu părintele Cosmin Brînză în care acesta ne vorbește despre cum este de ajutor Biserica pentru cei nevoiași, precum și despre cum putem să fim și noi de ajutor acestora.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Introducere
Părintele Teologos: Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin. Părinte, spune-ți un Împărate ceresc, vă rog frumos.
Părintele Cosmin Brânză: Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, care pretutindenea ești și pe toate le împlinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și te sălășluiește întru noi și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește Bunule sufletele noastre.
Părintele Teologos: Amin. Dragii noștri, ne aflăm cu Părintele Cosmin Brânză, un părinte foarte bun. Bun, sigur, în sens duhovnicesc, Dumnezeul îl judecă. Eu așa socotesc că este un părinte bun. Dar spun foarte bun, de ce? Pentru că se ocupă de problemele altora. O să-l las pe el să spună titulatura oficială, și exact ce face. În orice caz, el este șeful, dacă doriți. Vă rog să mă iertați părinte! Este șeful departamentului de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei în ceea ce privește ajutorarea altora și găsirea diferitelor proiecte, astfel încât tinerii dotați sau bătrânii în nevoie să poată să fie ajutați ca să creștem iubirea în univers. Acum, prezentați-vă Sfinția voastră, că am spus așa, foarte băbește.
Fiideajutor.ro – Platforma faptelor bune
Părintele Cosmin Brânză: Ați vorbit, ați prezentat foarte bine. În principiu, la departamentul acesta pe care, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan îl conduc, urmăresc să dezvoltăm proiectele sociale filantropice misionare ale Arhipiscopiei Iașilor, încercând să aducem o coerență atât în comunicarea proiectelor cât și în dezvoltarea lor. De câteva luni, pentru că noi suntem cumva un departament nou, avem 9 luni de activitate prin care încercăm practic să ajutăm colegii noștri din aparatul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor care dezvoltă proiecte în interesul oamenilor nevoiași sau în interesul comunității. Îi ajutăm să comunice mai bine proiectele lor și să atragă susținere pe de o parte și în mod esențial vizibilitate. De aceea, noi, ca departament, nu avem proiecte proprii, ci proiectele noastre sunt toate proiectele Arhipiscopiei Iașilor care vizează ajutorarea oamenilor aflați în dificultate, așa cum frumos ați spus, fie dacă vorbim despre tineri care au nevoie de sprijin în educație, fie, despre bătrâni aflați în nevoință, persoane dependente, mămici aflate în dificultate, șamd.
Părintele Teologos: Aveți un site? Pentru că la ora asta toată lumea este pe internet. Nu zic că e foarte bine, dar ca să știe oamenii unde să vă găsească.
Părintele Cosmin Brânză: Da. Platforma noastră principală de comunicare este fiideajutor.ro. Noi o intitulăm platforma faptelor bune. Este hub-ul prin care îi chemăm pe oameni să vadă ceea ce Mitropolia noastră încearcă să întreprindă și, de asemenea, locul în care îi chemăm pe oameni să sprijinească demersurile noastre. Îmi place să spun de multe ori că acest site este un răspuns smerit la întrebarea care adeseori se pune: “Ce face Biserica?” Desigur, acest site nu surprinde tot ceea ce face Biserica, dar este un răspuns din perspectiva activității sociale și, desigur, un răspuns ce concentrează activitatea pe partea de nord-est a României, pe trei județe principale, Iași, Botoșani și Neamț. Desigur, noi încercăm să ajutăm și oamenii din alte zone, dar aceasta este zona noastră de acoperire. Deci, este un răspuns smerit, spunem noi, la această întrebare care prea des se pune, cumva și pe nedrept, la ce anume face Biserica. Am avut bucuria să descopăr, lucrând în ultimele nouă luni, faptul că mitropolia noastră ajută în mod lunar 665 de elevi și studenți la studii cu o bursă medie de 392 de lei.
Părintele Teologos: 665? 65. Oamenii ajutați să nu fie 666. Ajutați să fie mai mult…
Părintele Cosmin Brânză: Exact, să sărim direct.
Părintele Teologos: Direct. Da,da.
Susținerea tinerelor talente și educația pentru viitor
Părintele Cosmin Brânză: Ceea ce mi se pare un număr impresionant. Desigur, că mitropolia cointeresează mai multe forțe de sprijin aici, mai multe persoane individuale, mânăstiri, schituri, companii, care au intenția de a oferi. Însă, activitatea noastră, revenind la departamentul pe care îl coordonez, este aceasta de a aduna toate datele din cadrul administrației eparhiale și a oferi o imagine frumoasă. Nu cred că este, cu smerenie spun, nu cred că este o instituție aparte de stat care să ofere un astfel de sprijin tinerilor aflați în dificultate. De aceea, în momentul actual, noi avem pe platforma fiideajutor.ro patru proiecte principale. Bursierii Sfintei Parascheva – un program educațional al arhiepiscopiei noastre, prin care încercăm să susținem performanța educațională. Și, nu numai atât, încercăm să luptăm și cu abandonul școlar, mai ales în zonele rurale unde copiii sunt folosiți mai mult pentru munca câmpului. Și atunci, noi încercăm să facem acest vot al credinței în om. De a vedea potențialul în fiecare și de a ajuta să-l creștem. Proiectul acesta este desigur un proiect al sectorului de învățământ.
Părintele Teologos: Bun, oprește-te puțin. Poți să ne dai niște exemple? Adică, niște povești frumoase, reale, bineînțeles.
Părintele Cosmin Brânză: Da. Cea mai recentă poveste frumoasă este cea a campioanei europeene, Maria Anistoroaei, campioana europeană la șah. Avem o bursă pusă sub ocrotirea Sfântului Ioan Maximovici, pentru olimpici și campioni. O bursă prin care încercăm să susținem performanța. Și am avut bucuria să atragem susținere în ceea ce privește participarea ei la campionatul european de anul acesta. Ea a luat campionatul național la vârsta ei, acum în aprilie. Urmează în august să meargă la european, în noiembrie la mondial în Italia. Și mai are încă un campionat mondial acum în Georgia. Și, la fel, încercăm să o susținem pe tot parcursul ei de talent, sportive să spunem.
E o tânără talentată. Și cei care vor intra pe site-ul nostru fiideajutor.ro, vor vedea materialele pe care le-am realizat cu ea. Materiale de foarte bună calitate, și cu antrenorul ei. Și, desigur, pe lângă această bursă pentru olimpici și campioni, avem și burse sociale pentru orfani. Avem acum șapte orfani pe care încercăm să îi trimitem în excursie, în tabără. Șapte tineri din ciclul gimnazial care sunt orfani și de mamă și de tata, și nu au posibilități să meargă mai departe. Desigur, exemple sunt. Din 665 de cazuri, regăsim toate poveștile de viață posibile și imposibile.
Avem copii cu handicap, copii care au un talent la învățare, copii orfani, copii care se confruntă cu sărăcia. Avem copii din familii cu mulți copii, care beneficiază mai ales de bursele dezvoltate de departamentul Provita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei noastre. Avem copii care împart munca câmpului și munca școlii, copii olimpici. Sunt foarte multe cazuri. Și mărturisesc faptul că sunt atras de acest subiect, pentru că este mare lucru să oferi un cuvânt bun și mai mult decât un ajutor, unui suflet care simte că are potențial, dar mediul înconjurător poate îl inhibă.
Părintele Teologos: Da. Îl trage în jos.
Părintele Cosmin Brânză: De asemenea, acest program educațional mai are o direcție de activitate. Noi, ca Arhiepiscopie, începem de anul acesta să susținem școlile defavorizate din mediul rural încercând să facem investiții în infrastructură, astfel încât copiii să aibă condiții de învățare decente și chiar bune și foarte bune, astfel încât impactul educațional în viața lor să fie unul profund.
Părintele Teologos: Unul de așteptat. Da, e foarte important asta. De ce? Pentru că copiii sunt viitorul țării. Poate că este o expresie de lemn, dar este o expresie foarte actuală. Și, din păcate, este o mare tragedie astăzi pentru că se vede în alte țări, de exemplu în Statele Unite, învățământul este în colaps. familia este în colaps. Și, deci, viitorul Statelor Unite, nu spun cu răutate lucrul ăsta, spun cu o mare tragedie, este un viitor negru, un viitor în colaps. Noi, dacă nu ne axăm și nu ne concentrăm pe pregătirea copiilor întâi de toate ca și caractere. Și aici chiar fac apel la părinți să se ocupe de creșterea copiilor lor, de cizelarea caracterelor lor. Și dacă școala și dumneavoastră, mă rog, Mitropolia, nu se ocupă de creșterea copiilor și ca și caractere, și profesional, atunci, într-adevăr, viitorul țării, cred că o să fie foarte, foarte discutabil.
Părintele Cosmin Brânză: Cu siguranță. Mă obsedează de multe ori gândul acesta pe care Domnul Îl spune că:” Dacă nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în Împărăția Cerurilor.” Iar ceea ce vedem în societatea actuală, cu frumusețile ei desigur, dar și cu aspectele ei mai negative, este că se merge spre o maturizare precoce și nefastă a copiilor.
Părintele Teologos: Evident.
Părintele Cosmin Brânză: Acest efort pe care noi încercăm să îl facem alături de colaboratorii noștri este și în direcția aceasta de a-i păstra în copilărie
Părintele Teologos: Da. De a fi înțelepți, dar curați.
Părintele Cosmin Brânză: Exact. De a-i păstra în copilărie. De a extrage cât mai mult acum când creierul este cel mai absorbant, când dispoziția de a învăța este cea mai deschisă de a acumula cât mai mult. Pentru că, până la urmă, cunoașterea naturală este baza cunoașterii lui Dumnezeu. De aceea, ținem mult la acest proiect, și, mai ales, la dezvoltarea în zona științelor exacte. Pentru că științele exacte nu sunt incompatibile cu revelația dumnezeiască, dimpotrivă, ele sunt foarte complementare.
De aceea, în săptămâna din urmă, am fost unul din sponsorii unui concurs național de matematică care s-a dezvoltat la Iași. Și am încercat să sprijinim 200 de copii care au participat la Iași din toată țara, într-un mod surprinzător, să spunem. Pentru că nu te-ai aștepta ca Mitropolia Moldovei și Bucovinei să susțină un concurs de matematică. Dar tocmai pentru a arăta faptul că nu este o incompatibilitate între științele exacte, care ne ajută să cunoaștem în mod natural creația pe care Domnul a făcut-o, și să ne apropie de El până la urmă.
Părintele Teologos: Evident, evident. Alt proiect pe care îl aveți?
Sprijin pentru vârstnici, mame în criză de sarcină și recuperarea din adicții
Părintele Cosmin Brânză: Alt proiect. Avem un proiect dedicat bătrânilor. Mitropolia noastră are două zone de interes – una pe județul Botoșani, și una pe județul Neamț – în care dezvoltă cluburi ale seniorilor, pentru vârstnici. Avem la Bălțătești în Neamț și la Miorcani în Botoșani. Sunt bătrâni care suferă de singurătate și care au probleme medicale. De aceea, ne-am dezvoltat la Bălțătești, funcționează. La Miorcani este în curs de finalizare, deși activități facem și la Miorcani. Dar, la Bălțătești oferim împachetări în parafină, servicii de kinetoterapie, activități sociale, implicarea lor în tot felul de activități artistice, astfel încât perioada bătrâneții să nu fie o perioadă a poverii excesive, deși bătrânețea însăși este o povară.
Părintele Teologos: Da, prin sine.
Părintele Cosmin Brânză: În mod obiectiv, să zicem așa. Și acum ne concentrăm foarte mult pe asigurarea unor mese zilnice pentru cei 180 de bătrâni. Pentru că în fiecare zi centrul nostru de la Miorcani oferă masă zilnică caldă pentru 180 de bătrâni, încercând practic să vină cu un aport material în desfășurarea zilnică a vieții lor. Un alt proiect este Centrul Maternal Sfânta Emilia, pe care îl dezvoltă departamentul Provita din cadrul Sectorului de Misiune. Probabil părinții care au mai fost la dumneavoastră au mai vorbit despre activitatea Provita.
Este un proiect care este în curs de desfășurare, dar unul extrem de necesar, pentru că o mamă aflată în criză de sarcină nu trebuie judecată, ci trebuie ajutată. Pentru interesul superior al copilului în primul rând, și al ei în al doilea rând. Pentru că, alternativa este dezastruoasă în primul rând pentru copil, și în al doilea rând, și în aceeași măsură pentru ea. De aceea Mitropolia noastră încearcă să fie proactivă în sprijinirea și creșterea natalității, chiar și în situații în care sarcina este nedorită. Decât avortul, mai degrabă, evident, alegerea vieții și sprijinirea mamei, ca ea să prindă curaj și putere de a merge mai departe. Un alt proiect interesant pe care îl dezvoltă Arhiepiscopia noastră este Centrul Ortodox de Recuperare din Adicții.
Este un proiect care se desfășoară în cadrul Sectorului de Misiune, iar la momentul de față suntem în reamenajarea unei case parohiale din orașul Iași, pentru transformarea ei într-un centru de cazare pentru persoanele care suferă de adicții. Părintele Iulian Negru din Arhiepiscopia noastră desfășoară o activitate intensă pe acest subiect. Și noi am prins foarte mult curaj pentru promovarea acestui proiect când am început să observăm oameni vindecați prin activitatea pe care părintele o desfășoară.
Și de aceea consider că este foarte important acest proiect. Pentru că o persoană care suferă de adicții are nevoie de un tratament holistic integrat cu cazare, cu discuții multe, cu etape de consiliere, cu un grup de suport, astfel încât pentru o perioadă mai mică, mai medie, sau mai lungă de timp, să își poată reprinde forțele în propria persoană și în Domnul, pentru a putea depăși această boală. Pentru că, până la urmă adicția este o boală. Am văzut cu mult drag persoane care s-au recuperat din jocuri de noroc, din pornografie, preoți care au suferit de anumite probleme din această sferă și care s-au recuperat alături de preoteasa lor.
Părintele Teologos: Slavă Lui Dumnezeu!
Părintele Cosmin Brânză: Iar pentru mine, pentru noi mai ales, dar pentru mine ca tânăr preot au fost exemple extraordinare.
Părintele Teologos: Putem să povestiți un exemplu? Fără să dați nume, bineînțeles.
Recuperarea din adicții: o misiune esențială
Părintele Cosmin Brânză: Da. Noi avem la Arhiepisocpie, ca o mică paranteză, avem o chestie genială. În sensul în care, după Hirotonie toți preoții merg într-un bootcamp de două săptămâni. Două săptămâni merg într-o tabără din care nu pleacă. Noi îl facem în Mânăstirea Miclăușeni cu un program făcut de cei de la învățământ de la noi. Și două săptămâni stăm în formare. Iar în aceste două săptămâni avem și un modul de adicții. Și părinții ne aduc tocmai preoți care au suferit fie de alcoolism, în general de alcoolism sau de alte patimi, și care le-au deturnat viața pentru o anumită perioadă de ani. Și pentru noi au fost foarte folositoare. Și ne-am întâlnit cu un părinte care a fost alcoolic 20 de ani. Dar nu numai el, ci și soția sa, doamna preoteasă. Foarte impresionant.
Am văzut cum vrăjmașul te ispitește și te poate deturna, dar cum harul lui Dumnezeu, cu oamenii specializați și cu inimă mare, te poate salva și te poate face curat la loc, nou la loc. Și am fost foarte bucuroși. Experiențe și haioase, pentru că patima beției te duce și în situații, care aparent sunt puțin haioase, dar sunt extrem de tragice în esență. Și este minunat să vezi cum soț și soție merg împreună pe drumul patimii, dar tot împreună ies din patimă prin harul și mila lui Dumnezeu.
De asemenea, oameni care au pierdut mii de euro la jocuri de noroc, și prin ajutorul părintelui și oamenilor din departamentul respectiv, reușesc să depășească momentul. Și, na, în fine, tot felul de experiențe interesante. Ce mi s-a părut interesant, o vorbă a doamnei preotese, care a spus în felul următor. Părintele deja o luase pe drumul acesta, și ea a încercat să crească copiii. Și a spus că până la momentul respectiv nu a pus strop de alcool în viața ei în gură. Era atât de tristă și supărată, încât, uitându-se la televizor cu copiii, plecând ochii sub televizor a văzut o sticlă aurie de vin. Și i-a venit un gând și a zis că:” Sigur mă voi simți mai bine dacă voi gusta.” Și frumos spune doamna: “Am băut atunci prima oară și m-am trezit după 20 de ani.”
Părintele Teologos: Doamne ferește!
Părintele Cosmin Brânză: Și, iarăși, un lucru impresionant este că din cei doi copii, unul preluase și el obiceiul. Și amândoi acum vindecați, încercau să-l vindece pe el. Să-l scoată pe băiatul cel mare din această parte. Și, la o întâlnire după vreo 2-3 ani parcă, și el începuse cei 12 pași. Știți că este metoda Minnesota, de tratare a adicțiilor în 12 pași. Și el deja începuse să ajungă pe la al cincilea pas, încercând să scape de acest lucru. Aceasta este frumusețea ortodoxiei. Anume că, oricând este o șansă pentru a deveni nu numai cum ai fost, ci mai bun decât ai fost.
Părintele Teologos: Da. Pentru că, în ortodoxie, dincolo de aceste metode în pași, există harul lui Dumnezeu care ajută, există spovedania care dezleagă de energia demonică, și există nădejdea vieții veșnice. Pentru că, da, posibil ca în Vest, să poți să depășești anumite patimi, dacă le poți depăși. Dar problema cea mai mare este că nu ai un sens. Doar Dumnezeu dă sens. Doar Dumnezeu dă această nădejde a depășirii morții. Nădejdea iubirii adevărate. Pentru că omul are nevoie ca de aer de Dumnezeu. Are nevoie ca de aer de perfecțiune. Pentru că omul este făcut să ajungă la perfecțiune. El, în clipa în care câștigă o victorie în față unei adicții se bucură. Dar după aceea? Acolo e problema cea mai mare.
Și din cauza asta socotesc că Ortodoxia astăzi are un cuvânt foarte greu de spus, un cuvânt esențial, prin aceea că îi dă omului sens, îi dă omului un sistem de valori corect. Și, mai ales, că poate să îl prevină. Pentru că toate aceste lucruri sunt vorbite, sunt spuse de către Sfinții Părinți. Și oferă ajutor harul lui Dumnezeu, adică oferă iubire. Și în clipa în care omul primește iubire, în clipa respectivă, omul este puternic. Pentru că sufletul se hrănește cu iubire. Un suflet hrănit este un suflet sănătos, un suflet tare. Și deci se poate opune adicțiilor.
Dacă sufletul respectiv nu are iubirea necesară – probabil că doamna preoteasă nu a avut iubirea necesară – atunci sufletul cade. Din cauza asta socotesc că este foarte bine ca dincolo de toate aceste metode provenite dintr-o oarecare experiență omenească, să avem mai presus, și pe primul plan ortodoxia, pe Sfinții Părinți. Ei sunt într-adevăr medicii de suflet care îl vindecă pe om într-adevăr.
Părintele Cosmin Brânză: Cu siguranță, cu siguranță. Bucuria pe care noi o avem la acest departament pe care îl coordonez, și care se manifestă prin fiideajutor.ro, este faptul că arătăm că Dumnezeu are încredere în om. Mi-a plăcut o idee de la Mitropolitul Antonie Bloom, care zice că: “Dumnezeu în care tu nu crezi, el crede primul în tine.”
Părintele Teologos: Da, crede mai mult în tine El, decât crezi tu în El.
Părintele Cosmin Brânză: Și de aceea mi se pare interesantă această strategie pe care Mitropolitul nostru a gândit-o în direcția aceasta, și pe care noi încercăm să o implementăm. Tocmai pentru că dincolo de a răspunde smerit la întrebarea “Ce face Biserica?”, este de fapt, un act de credință în chipul lui Dumnezeu din fiecare om. Și, un act de iubire, un act de comuniune, un act de – cum frumos ați spus aseară într-o discuție cu grupul – un act de relaționare și de iubire între noi. Pentru că, nimeni nu este singur bun, ci noi suntem buni doar în relație unii cu alții. Și căpătăm valoare unii cu alții.
De aceea, și această platformă are acest rol de a pune laolaltă oameni care pot ajuta, oameni care au nevoie de ajutor, și oameni care pot distribui ajutorul. Pentru că, noi practic încercăm să și distribuim ajutorul prin rețeaua noastră firească, obiectivă a Bisericii. Pentru că, Biserica este răspândită aproape în fiecare comunitate. Și dacă noi suntem în fiecare comunitate ca Biserică, dator este pentru noi să și ajutăm în fiecare comunitate. De aceea cei care sunt curioși vor găsi în vara aceasta pe platforma noastră o secțiune dedicată parohiilor. Parohiile noastre fac foarte multe activități. Sunt preoți foarte slujitori, foarte inimoși. Este un act de mare jertfelnicie pentru ca un tânăr cu potențial să meargă într-un sat uitat de lume și să slujească acolo 50-100 de familii cu problemele lor. Este un act de martiriu, aș putea spune, puțin exagerând, dar este pentru că este o răstignire la nivel.
Și atunci, dorința noastră este să sprijinim aceste activități frumoase și bune pentru întărirea comunității întru Hristos, și încercăm astfel să promovăm în vara aceasta secțiunea “Mica bucurie a zilei”. De ce i-am spus așa? Pentru că încercăm să promovăm proiecte mici: tabere, mici excursii, pelerinaje, mese pentru bătrâni, pachete, șamd. Fiecare cu creativitatea sa, a părintelui din fiecare parohie. Și cumva, noi îndemnăm oamenii să ofere donații mici pentru proiecte mici. O mică bucurie a zilei. Să oferi undeva, cuiva, unui părinte care încearcă să facă un pas înspre mai bine, cu “B” mare.
Mica bucurie a zilei: Proiecte mici cu impact mare
Părintele Teologos: Deci, părinții să înțeleg, preoții cer ajutor. Voi aveți o listă. Și care dorește să doneze, donează.
Părintele Cosmin Brânză: Exact, noi încercăm. De asemenea, la echipă ne-am concentrat foarte mult pe zona asta de comunicare și marketing pentru a crea materiale frumoase vizual, în zona comunicării și relațiilor publice. Avem materiale jurnalistice bune, fotografii, videouri, astfel încât să transmitem. Pentru că acestea sunt instrumentele generației în care trăim. Și este păcat să nu le folosim dacă Domnul ni le-a lăsat la îndemână. Pentru că ele sunt bune.
Părintele Teologos: Da, bineînțeles. Și cred că Biserica are nevoie ca de aer de comunicare la ora asta. Are o problemă. Din punct de vedere uman, are o problemă cu comunicarea, cred. Și apreciem foarte mult, și tot respectul nostru și toată dragostea noastră, pentru un altul că a făcut, că a dat drumul la așa ceva. Și socotesc că Biserica trebuie să se implice. Și e foarte bine că faceți asta mai mult în cotidian. Adică, se rezolvă problemele oamenilor. Întâi de toate problemele ideologice, adică învățătura duhovnicească, și după aceea și problemele trupești, problemele materiale de care vă ocupați dumneavoastră. Este foarte bine pentru că omul fiind trup și suflet, socotesc că soluția trebuie să fie trup și suflet. Adică, trebuie să fie o soluție holistică. Trebuie să fie o soluție globală. Ați spus de cele trei județe. Aveți cazuri și când ajutați pe cineva din alt județ sau din altă țară?
Părintele Cosmin Brânză: Da. În special mămici aflate în dificultate sau cazuri medicale. Avem cazuri medicale care sunt referite către noi, fie prin Sectorul Social al Arhiepiscopiei, fie prin zona medicală a Arhiepiscopiei. Pentru că Arhiepiscopia noastră dezvoltă și o frumoasă activitate medicală. Și în funcție de resursele pe care le avem, sau în funcție de gravitatea cazurilor, încercăm să facem o selecție, astfel încât să oferim ajutor acolo unde este în mod special nevoie. Așa încât, am avut doamne pe care prin departamentul Provita le-am ajutat și le-am cazat în apartamentele protejate pe care Arhiepiscopia le are.
Am avut cazuri medicale de copii din Timișoara, Cluj, care au avut nevoie de ajutor. Desigur, cazuri reale, veridice, încercând astfel să fim cât mai transpareți. Pentru că este plin internetul de tot felul de scamatorii. De altfel, încercăm prin platforma noastră fiideajutor.ro să oferim și garanția veridicității unui demers, inclusiv în zona medicală, inclusiv în zona socială sau comunitară, încercând în acest fel să păstrăm și o legătură intensă cu donatorul. Adică, mizăm foarte mult pe transparența procesului și pe încredere, astfel încât fiecare om care donează, fie punctual, fie recurent, să aibă o viziune coerentă asupra implicării sale. Pentru că este o bucurie și pentru el în momentul în care știe că ajutorul mic sau mare pe care îl oferă este distribuit.
Părintele Teologos: Este folosit într-adevăr după voia lui Dumnezeu, să zicem.
Părintele Cosmin Brânză: Exact. Noi, marele avantaj pe care îl avem ca Biserică este că încă prezentăm încredere. Încredere multă. Oamenii se uită la noi, la preoți, la instituție ca atare. Ceea ce este un dar la Dumnezeu pe care trebuie să îl exploatăm în interesul…
Părintele Teologos: Și să îl protejăm, adică să avem grijă să nu dăm cu piciorul.
Părintele Cosmin Brânză: Exact. Și să îl exploatăm în interesul creșterii credinței în om. Și în ajutorul, evident, pentru că până la urmă a fi creștin înseamnă a face poruncile Domnului. Și asta este un lucru pe care de multe ori noi îl uităm. Noi suntem creștini teoretici, speculativ să spunem, dar facem ca în Gaițele: “Eu nu înjur și nu blestem, dar arză-l focul pe care…” șamd. La fel și noi. Sunt creștin, dar n-am un leu să dau, sau nu am un litru de lapte să ofer, șamd. Așa încât, aici cred că stă marele avantaj al acestui proiect pe care îl coordonez cu echipa mea. Eu sunt un smerit coordonator.
Părintele Teologos: Câți sunteți?
Părintele Cosmin Brânză: Noi suntem patru în echipă. Am căutat să selectăm oameni cu foarte mare experiență pe zonele țintite pe care le-am dorit. Avem videograf, avem specialist în comunicare și relații publice, avem administrator, astfel încât să nu facem joacă de copii, ci să facem efectiv lucrarea Domnului cu oameni specializați, mai ales în sectorul de specializare al lor, dar să fie cu inima aproape de oameni și cu nădejdea Împărăției Cerurilor. Pentru că, este foarte important acest lucru. Să vedem de ce facem lucrul ăsta. Pentru că acest proiect nu este un exercițiu de imagine pe care Biserica îl face, ci este un demers misionar pe care Biserica îl face, astfel încât în plasa Împărăției lui Dumnezeu să intre cât mai mulți oameni.
Protecția vieții: Centrul Maternal Sfânta Emilia
Părintele Teologos: Să ajute Bunul Dumnezeu! Ceea ce vreau să menționăm, că în cazul în care ajutați un om sau o doamnă, o mămică care se află într-o situație mai dificilă, ea trebuie să fie sigură de toată discreția dumneavoastră.
Părintele Cosmin Brânză: 100%. Da. Nici nu se pune problema. Noi avem o experienta. Înainte de a coordona acest departament am slujit Biserica în Sectorul de Misiune al departamentului Provita și am dezvoltat acest instrument de sprijin concret pentru mame aflate în dificultate. Am achiziționat în unele mitropolii apartamente protejate. Am dezvoltat o linie de telefonie verde pentru consilierea mamelor.
Părintele Teologos: Ce înseamnă telefonie verde?
Părintele Cosmin Brânză: Telefonia verde (Telverde) este un număr cu apelare gratuită, care are un format special: 0800 800 116. Chiar acesta este numărul. Dacă cumva ne ascultă o mamă aflată în dificultate, poate suna la 0800 800 116, un număr de telefon la care orice mamă aflată într-o criză de sarcină poate suna și poate găsi specialiști din partea departamentului Provita care o pot ajuta, îi pot oferi un sprijin fie telefonic, fie și concret, dacă este cazul. Interesant este că la acest număr au sunat și bărbați.
Părintele Teologos: Da?
Părintele Cosmin Brânză: Da. Și eu însumi am consiliat bărbați. Nu. Eu nu am consiliat. Vă dați seama că am încercat să formez un grup de femei, care să consilieze femei. Dar, au fost situații în care bărbații au sunat, și atunci am intervenit cu această problemă că: “Partenera mea vrea să facă avort, și eu nu vreau, și nu știu ce să mai fac să o conving.” Ceea ce m-a impresionat foarte mult. Pentru că, rareori, vezi bărbați atât de curajoși care să meargă până pânzele albe pentru viața unui om. Omul lui, până la urmă. Și desigur, avem o experienta cu cei de la departamentul Provita în a proteja intimitatea și discreția fiecarei persoane și nu doar a mamelor, ci a tuturor elevilor. Pentru că, și în cazul bursierilor, și în cazul bătrânilor, căutăm să respectăm demnitatea umană, și de a nu promova situația specifică nefastă a unei persoane, astfel încât să fie rușinată.
Mai ales că, în zona burselor există și acest fenomen de bullying, care este foarte prezent, de intimidare. Folosesc termenul de bullying pentru că este consacrat. În română, cel mai potrivit termen este cel de intimidare sau de agresivitate. Și atunci, trebuie să fim foarte atenți când promovăm. Și desigur, pe site-ul nostru fiideajutor.ro, în general promovăm cazurile de performanță. Cum este cazul Mariei, cum este cazul și al altor copiii care se pot lăuda cu darul de la Dumnezeu pe care ei l-au primit. Și este mai ușor, pentru că nu creăm o situație sensibilă. Un proiect drag aș vrea să mai prezint.
Părintele Teologos: Sigur.
Unitate în slujire: mobilizarea tinerilor teologi pentru cauze sociale
Părintele Cosmin Brânză: Avem un proiect pe care îl vom lansa cât de curând săptămână aceasta. Un proiect a masteranzilor de la Teologie.
Părintele Teologos: O, frumos!
Părintele Cosmin Brânză: Este similar cu ceea ce v-am povestit cu Mica bucurie a zilei. Pe parohii, am încercat să cointeresăm teologi cu inimă bună și care vor să facă activități, dar poate nu au o platformă necesară. Și am cointeresat un număr de zece masteranzi de la Masterul de Misiune și slujire pastorală de la Iași să gândească o campanie de strângere de fonduri pentru o cauză socială. Și ei, cu mintea lor și cu inima lor, au identificat o cauză total deosebită, și anume sprijinirea copiilor cu dizabilități din Iași care fac terapie prin cățărare.
Părintele Teologos: Cățărare?
Părintele Cosmin Brânză: Da. Este o metodă de terapie extraordinară pe care am văzut-o cu ochii mei în momentul în care am mers și am filmat ce aveam de filmat. Spectatorii sau vizualizatorii noștri vor vedea la momentul potrivit pe fiideajutor.ro o metodă extrem de interesantă și frumoasă. Am avut senzația, privind acea terapie, petrecerea noastră în lumea aceasta cu Îngerul Păzitor. Deci, era copilul cu dizabilități, autism, sau alte afecțiuni din acest spectru care nu se putea coordona, dar avea un om, să spunem normal, fără probleme, care îl sprijinea.
Părintele Teologos: Ca un Înger Păzitor.
Părintele Cosmin Brânză: Și era o imagine atât de duhovnicească, teologică, încât un om care de abia se mișca și nu putea fii atent, era coordonat delicat de un om care avea o viziune mai amplă asupra realității. Și țin foarte mult la acest proiect pe care acești studenți îl vor prezenta cât de curând. O data, pentru că merită să ajutăm acești îngerași care suferă în această lume.
Părintele Teologos: Cred că pentru ei această terapie prin cățărare se referă la dobândirea unui obiectiv care pentru ei pare imposibil. Și îi oferim o bucurie imensă în clipa în care el vede că a cucerit Everest-ul.
Părintele Cosmin Brânză: Corect. Sau că încearcă să facă o mișcare mai bine, să facă o priză mai bună.
Părintele Teologos: Exact. A reușit ceva.
Părintele Cosmin Brânză: Țin la acest proiect o dată pentru acești copii, dar țin la acest proiect și pentru mobilizarea acestor studenți. Pentru că, în această lume dominată de akedie. Pentru că, aceasta este înțelegerea mea personală asupra acestei lumi. Că trăim într-o lume akedică, să-i spunem așa.
Părintele Teologos: Akedia este plictisul, urâtul, asfaltarea duhovnicească.
Părintele Cosmin Brânză: Exact. Este foarte mare lucru ca zece tineri să-și pună inima, mintea, și trupul la contribuție ca să slujească cuiva. De ce? Noi uităm un lucru. Domnul Însuși ne spune că: ”Cel care vrea să fie mai mare între voi, acela să slujească.” Și noi uităm că, de fapt, calea Împărăției este calea slujirii. Și de aceea țin mult la acest proiect și mai ales la acești teologi care înțeleg esența vieții întru Domnul nostru Iisus Hristos. Și vă invit și pe dumneavoastră să îi susțineți în demersurile lor. Și, desigur, dacă veți considera vrednic să ne susțineți în toate demersurile noastră, ca împreună să fim o comunitate întru Domnul. Cum Domnul însuși spune, mi-a rămas în minte din Joia Mare: ”Ca toți să fie una, precum Noi suntem una.”
Părintele Teologos: Adică, uniți în iubire. Pentru că, unitatea Sfintei Treimi, un singur Dumnezeu în trei persoane, se realizează prin iubire, prin identitate de voință. Cum vedeți viitorul?
Depășirea provocărilor prin credință și solidaritate
Părintele Cosmin Brânză: Luminos. Eu văd viitorul luminos, pentru că dacă n-ar fi luminos, înseamnă că Dumnezeu n-ar exista. Este un viitor luminos, pentru că atât timp cât avem Liturghie, atât timp cât avem părinți sfătuitori, atât timp cât avem scripturile, nu avem de cine teme. Domnul ne spune: ”Bucurați-vă!” Domnul ne spune: ”Îndrăzniți! Eu am biruit lumea. ”Atenție, nu oamenii. Că oamenii de multe ori înțeleg “Am biruit omul.” Ci, duhurile lumii.
Părintele Teologos: Așa este. Păcatul.
Părintele Cosmin Brânză: Iar noi, ca și ortodocși, ca și creștini în general, trebuie să fim puțin mai pozitivi, mai veseli.
Părintele Teologos: ”Nu 666! Nu Antihrist!”
Părintele Cosmin Brânză: Exact. Pentru că noi la Sfânta Liturghie, când frângem trupul spunem: ”Iisus Hristos învinge.”
Părintele Teologos: Așa este.
Părintele Cosmin Brânză: Și aceasta este coordonata vieții noastre: ”Iisus Hristos învinge.” De aceea, nu avem de ce să ne temem. Desigur că, viața este dură, viața este rea, crucea este dură, crucea este rea. Dar, de fapt, în spatele acestei răutăți este, de fapt, viața vieții, Mântuitorul nostru. Este Iisus Hristos.
Părintele Teologos: Învierea. Depășirea morții.
Părintele Cosmin Brânză: De aceea, trebuie să fim puțin mai veseli, puțin mai optimiști, puțin mai curajoși. Pentru că, Domnul e cu noi. El ne spune:” Iată, Eu voi fi cu voi până la sfârșitul veacului.” De aceea, noi de multe ori avem impresia aceasta lansată cumva de Nietzsche, să zicem că Dumnezeu a murit și că Dumnezeu s-a depărtat, cumva, și ne-a lăsat singuri.
Părintele Teologos: Asta e erezie.
Părintele Cosmin Brânză: Dar Domnul este între noi.
Părintele Teologos: Evident.
Părintele Cosmin Brânză: Și Domnul este în noi. Iar, făcând faptele Domnului, este șansa noastră de a-L vedea pe Domnul în ceilalți oameni. De multe ori am stat și m-am gândit ce înseamnă. Ce înseamnă că: “Dacă veți face unuia dintre aceștia mici ceva bun, Mie îmi veți face.” De multe ori am stat și m-am gandit. Și nu poți înțelege lucrurile acestea decât dacă începi să faci. Și începând să faci, îți dai seama că începi să devii altceva. Cum spun părinții, că îl găsești pe Domnul dacă faci poruncile Lui. Și aceasta este esența, repet, a acestui demers pe care noi îl facem. Nu un exercițiu de imagine, nu PR, nu advertising, ci este o încercare de a cointeresa mai mulți oameni în a împlini poruncile Domnului astfel încât Domnul să fie prezent în noi și între noi.
Părintele Teologos: Și în ceilalți. Și să îl vezi pe Hristos. Să vezi frumusețea Lui Hristos cel înviat în tine și în ceilalți.
Părintele Cosmin Brânză: Și, mai mult decât atât, de ce am fi triști când noi avem chipul Lui Dumnezeu în noi? Noi avem rațiune, avem sentimente, avem voință. Trebuie doar să oferim acest efort de voință de a pune rațiunea stăpână. Atât de simplu și atât de complicat e.
Părintele Teologos: Bineînțeles.
Părintele Cosmin Brânză: Să punem rațiunea deasupra și să…
Părintele Teologos: Dar, o rațiune iubitoare, nu o rațiune rece. Deci, nu vorbim de un intelectualism aici. Ci, vorbim într-adevăr de așa numita înțelepciune.
Părintele Cosmin Brânză: Exact. Înțelepciune. Și, mai mult decât atât, când spun acest lucru, încerc să combat ceea ce afectează pe tineri foarte mult. Pentru că, în cazul tinerilor trăim o akedie hipersexualizată. Dacă mi se primește să spun. Anume că, tinerii au impresia că ceea ce simt este și real.
Părintele Teologos: Este o himeră.
Părintele Cosmin Brânză: Pentru că nu tot ceea ce simți este și real. De aceea, trebuie să pui înțelepciunea deasupra, doar pentru a-ți putea coordona interiorul tău ca să ajungi la potențialul maxim. Potențial care înseamnă unirea cu Domnul Iisus Hristos în mod real, tainic, în cămara inimii tale.
Părintele Teologos: Amin. Mulțumim tare, tare mult Părinte, pentru o așa foarte scurtă prezentare! Și mai ales, pentru curajul care trebuie să fie insuflat oamenilor. Pentru că, într-adevăr, Hristos pe de o parte a biruit lumea, pe de altă parte învinge în continuu. Adică, cum spuneam la un moment dat, game over. Adică totul s-a terminat. Trebuie doar noi să ne ținem ca și femeia aceea cu scurgerea de sânge. Trebuie să ne ținem de poalele hainei, de poalele cămășii lui Hristos. Asta trebuie să facem.
Părintele Cosmin Brânză: Doamne ajută!
Părintele Teologos: Mulțumim tare mult! Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Părintele Cosmin Brânză: Amin.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!