Am alcătuit pentru voi o nouă rubrică duminicală cu întrebări primite de la cititorii site-ului O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte și răspunsurile pe care le-am scris.
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Da, mândrie, încrâncenare și o dorință absurdă de a se auto-îndumnezei.
Prin pocăință, atenție și mai ales prin spovedanie păcatele dispar.
Ambele. Dacă cineva o provoacă altuia, atunci poartă răspunderea pentru asta. Dacă își provoacă sie-și prin tăierea voii după Dumnezeu – asta este mântuitor.
Du-te și stai câteva săptămâni fără nicio responsabilitate la o mănăstire și vei vedea.
Pentru că Biserica nu este ONG. Este conlucrarea dintre om și Dumnezeu sub timp. Avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu care vine prin Biserică.
Prin ascultare adevărată.
Multe și grave. Răspândirea minții și deci întunecarea ei. Pulverizarea persoanei. Nu, deloc. Doar pe termen scurt și dacă se dorește doar eficiența materială în detrimentul persoanei.
Conducător duhovnicesc, program duhovnicesc constant, lipsa de griji. Curaj!
Scrie toate grijile pe o foaie (electronică sau de hârtie). După care adu-ți aminte de moarte, judecată, veșnicie. Zii „Care din acestea mă ajută să am o veșnicie fericită”. Și taie!
Pentru că astfel se împlinește persoana. Așa ne-a creat Dumnezeu.
Să ne rugăm cu „Doamne Iisuse…” – mai ales înaintea deciziilor importante. De asemenea, să avem inimă milostivă față de aproapele.
Mare patimă. Da, prima victorie este să ții gura închisă când te tulburi.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
5 Comment
Părinte, dacă considerați util, va rog sa ne vorbiți despre înființarea patriarhiilor. Știu că este un subiect sensibil acum…
Interesul meu pleacă de la o vizită asta vara la Veliko Tarnovo, am aflat istoria locului și faptul că au avut patriarhie de pe la anul 1000.
Văd că majoritatea patriarhiilor au fost înființate din voință politică și dorință de independență, ceea ce nu îmi pare un duh creștinesc.
Apoi îmi par cumva relațiile dintre patriarhie și mitropolii sau între patriarhii ca relațiile dintre avva și ucenici sau între avve….
Se poate face o analiză duhovnicească? Există roade bune sau dimpotrivă?
Sau poate nu se cade să analizăm subiectul și să cădem în judecarea patriarhiilor…
Mă ierți!
Într-adevăr este un subiect sensibil pentru că sunt amestecate și neputințele firii noastre căzute. Toți suntem oameni păcătoși. Relațiile dintre Patriarhie și Mitropolii sunt mai degrabă administrative-părintești și nu (preponderent) părintești ca și în cazul relației Avva-ucenic. Toți dorim desăvârșirea însă toți mai avem până acolo.
Va Multumim Parinte si Doamne ajuta. Am o intrebare, cu privire la persoane care neau ranit sufleteshte, am iertat, ma rog pentru ei si imi sunt dragi, dar cind vorbesc sau ii vad imi rascolesc amintiri citeodata. Ce putem face sa nu ne amintim de trecut?
Și eu sunt într-o situație asemănătoare acum. Poate ne ajută Părintele, când îi permite timpul! 🙏
Saru’ mana parinte.Cum sa ne comportam cu cei din jurul nostru care hulesc biserica, preoții, cele Sfinte , (îndoielnici)in prezența noastră?