Urmăriți un scurt și folositor material în care ni se spune cum face Biserica Ortodoxă evanghelizare.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Cum face Biserica Ortodoxă evanghelizare?
Părinte, cum evanghelizează Biserica Ortodoxă? Aceasta este o întrebare foarte bună. Suntem foarte familiari în America cu „evanghelizare” într-o anumită formă, care într-un fel e străin pentru Biserica Ortodoxă. Principala metodă de evanghelizare a Bisericii Ortodoxe este prin practicarea propriei noastre vieți spirituale. Trebuie mai întâi să cultivăm o viață de pocăință, de rugăciune înainte de a putea evangheliza. În această viață de rugăciune, în cultivarea Duhului Sfânt din noi, pe care l-am primit în Taina Botezului, harul lui Dumnezeu curge din noi.
Fiindcă harul lui Dumnezeu este Cel ce atinge inimile altora. aducându-le la El. De fapt, așa cum spune Sf. Apostol Pavel, Duhul Sfânt este Cel ce se roagă în noi. Prin urmare, trebuie să ne străduim să nu stingem duhul cu păcatele și patimile noastre. Dar dacă căutăm să ne pocăim de păcatele noastre și să scăpăm de păcat și patimi, Duhul Sfânt prinde viață în noi. Și El curgând din noi, ieșim în lume cu dragostea lui Hristos, cu harul lui Dumnezeu. Și în interacțiunile noastre zilnice, în împărtășirea credinței, printr-o simplă invitație, oamenii sunt atinși de harul lui Dumnezeu și atrași către Ortodoxie. Aceasta este una din cele mai puternice metode de evanghelizare.
O altă modalitate de evanghelizare e să ai informații despre Biserică mai disponibile la îndemână în limba engleză, în timp ce oamenii studiază și caută, dorind să afle ce este Adevărul, voind să afle modul autentic de închinare așa cum era practicat de apostoli. Și când merg la cărțile de istorie să studieze, descoperă că modul de închinare cel mai des cunoscut azi în societățile occidentale este foarte diferit de practica Bisericii din vremea apostolilor și a Bisericii Primare.
Aceste mijloace au devenit eforturile misionare principale practicate de Biserica Ortodoxă: viața sa interioară de rugăciune, angajamentul cu lumea în arătarea dragostei lui Hristos, slujirea nevoilor altora, trăirea Evangheliei în mod autentic, pe măsură ce căutăm să lăsăm Evanghelia să fie vie în noi prin pocăința noastră zilnică.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
7 Comment
Apropo de traducerea materialelor ortodoxe în engleză, ChatGPT e extrem de bun în acest sens, pentru o perioadă n-am găsit nicăieri în engleză rugăciunile de la finalul fiecărei catisme din Psaltire, ci doar psalmii, și am folosit ChatGPT ca să le traduc pe cele din română pentru cineva care avea mare nevoie, cu comanda „please translate these Orthodox prayers to English: …”, și am fost uimit de cât de bine sunt traduse, respectă incredibil de bine limbajul bisericesc și conținutul.
E la mile distanță de traducerea google, inițial, înainte de GPT-4, foloseam Google și acea traducere nu înțelegea deloc limbajul nostru bisericesc, o sumedenie de greșeli, apoi GPT-3.5 a fost ceva mai bun dar tot cu greșeli, iar acum GPT-4o e aproape perfect, înțelege contextul și adaptează textul, e ca și cum ar fi traducerea unui părinte ortodox.
Trebuie să folosim aceste unelte să traducem în engleză absolut toate scrierile ortodoxe ale tuturor părinților ortodocși, și să dăm slavă Domnului că ne-a dat aceste unelte, fiindcă în trecut părinții trebuiau să muncească luni sau chiar de ani zile la astfel de traduceri, era mare muncă, iar acum se poate realiza efectiv în câteva secunde cu ChatGPT.
„Trebuie să folosim aceste unelte ..”
Că bine zici. Eu zic să înlocuim și tzârcovnicul cu „MuseNET” de la Open AI, poate și pe popa la predică cu un chat gpt mai modern…. (popa de la noi zice mereu la predică același lucru, în rest e băiat bun)
Acuma dacă aveți o sugetie / metodă hi-tec de înlocuit pe preoteasă… ceva gen un avatar în metavers cu opțiune volum reglabil ….
Bine glumesc, (poate nu e hazliu pentru dumneavoastră, mă scuzați) dar eu unu, nu știu de ce, dar nu m-aș ruga după texte de la chat gpt citire.
Se referă la internet/video (streaming) și unelte de promovare/transmisie și nu atât la unelte generative.
Da, așa cum a zis și părintele, mă refeream la traducerea materialelor, nu la generarea de materiale noi. La traducere ChatGPT cu GPT-4o e extrem de bun. Eu sunt fluent în engleză și am recunoscut valoarea traducerii automate, dar dacă ar fi fost să o fac eu de la zero, n-aș fi reușit sau mi-ar fi luat foarte mult timp să traduc cu limbajul arhaic Englezesc corespunzător limbajului arhaic Ortodox român.
Iar apoi la clipuri, nu știu ce metodă are părintele când traduce toate aceste clipuri din engleză în română pentru postări zilnice, eu nu cred că le traduce manual, eventual doar le verifică și le corectează manual, după ce folosește un program automat, că altfel i-ar lua foarte mult timp care poate fi folosit în alte scopuri. Chiar, părinte, ne-ați putea spune ce program folosiți pentru a genera subtitrările și transcripturile în română?
Părinte, sunt metodele de contracepție un păcat? Dacă da, e un păcat mare sau unul mai mic? Iertare dacă greșesc, dar presupun că și majoritatea preoților le folosesc, fiindcă dacă nu le-ar folosi ar avea 12-13 copii, nu 2-3. Cred că 99% dintre cuplurile căsătorite la folosesc, și atunci, dacă e un păcat mare, cum primește lumea sfânta împărtășanie? Cum spovedim așa ceva? Lună de lună, an de an, decadă după decadă, tot zicem duhovnicului că le-am folosit, și continuăm să luăm împărtășania? Fiindcă presupun că dacă creștinii ar fi opriți pe acest motiv, doar 1% ar lua.
Prin metode de contracepție mă refer la metode care previn fecundarea ovulului, nu mă refer la acelea de urgență care ucid ovalul deja fecundat.
Eu stiam că este păcat, cel putin așa știu de la duhovnic, de exemplu sunt unii duhovnici care sunt deacord cu metoda calendarului , alții nu sunt… așa si cu aceste contracepții, unii sunt deacord alții nu. Dar dacă am fii sinceri cu noi , ne-ar vorbi altfel Dumnezeu și am știi cu adevărat ce este păcat și ce nu este. De exemplu sunt cupluri din biserica, care stau împreună, necăsătoriți, ei spun că își păstrează fecioria, deși dorm în același pat…iar duhovnicii lor îi împărtășesc, deci….nu știu ce să mai zic, ce mai este păcat, ce nu mai este , Dumnezeu știe….sunt mulți ipocriți în biserică, spun altora că aia e păcat și cealaltă dar ei nu păstrează mai nimic din ce îți spun.
Este un subiect delicat si cred ca este unul din principalele motive pentru care tinerii care sunt intr-o relatie sa nu doreasca sa se apropie de Taina Cununiei pentru ca de cele mai multe ori este pus accentul pe partea materiala (trup) si contorizarea pacatelor si nu pe implinirea si legatura spirituala (iubirea) care ne inalta catre Dumnezeu.