Urmăriți un material scurt și clar în care aflăm de ce ortodocșii spun „La mulți ani!”.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Există multe imnuri, rugăciuni și proverbe în istoria creștinismului. Astăzi, ne vom uita la o frază scurtă pe care încă o auziți în comunitatea ortodoxă. Ce vrem să spunem când urăm „La mulți ani”?
Dacă ați avut ziua de naștere sau ziua onomastică sau o sărbătoare specială, este posibil ca un prieten ortodox să vă fi urat „La mulți ani!”. Este posibil să fi spus „Fie ca Dumnezeu să vă dăruiască mulți ani”. Și uneori, la sfârșitul slujbelor religioase, veți auzi întreaga Biserică cântând „Întru mulți ani”. În orice limbă ați auzi aceste cuvinte, această mică frază rămâne o parte integrantă a culturii ortodoxe. Ca multe dintre practicile, tradițiile și zicerile noastre străvechi, este foarte greu de stabilit cu exactitate originile acesteia sau calea exactă prin istorie.
Ce putem face e să aruncăm o scurtă privire la ceea ce se poate deduce din istorie, pentru a obține un pic mai multă prețuire pentru această frază. Exclamația „La mulți ani” este ceea ce este cunoscut sub numele de „Polihroniu”. Polihroniul practic înseamnă „mulți ani” și există multe variante de polihroniu de-a lungul timpului. Originile polihroniului datează dinaintea începuturilor Creștinismului și apare în Imperiul Roman de Vest. Un conducător triumfător sau un conducător nou anunțat era întâmpinat de popor cu strigăte sau cântece de polihroniu. Practic, ei îi urau împăratului mulți ani de domnie, mulți ani de viață. Când Imperiul Roman a fondat noua sa capitală estică, Constantinopolul, polihroniul a continuat să fie folosit acolo în limba greacă, iar polihroniul a continuat să fie folosit în alte națiuni care aveau o legătură cu Imperiul Roman.
Polihroniul este încă folosit în lumea anglofonă, cu excepția faptului că nu e prea probabil să vă fie cântat dvs. pentru că înseamnă „mulți ani trăiască regele”. Așadar, imnul național britanic actual este o formă de polihroniu. În Imperiul Roman de Răsărit, așa cum am spus, a continuat să fie folosit pentru conducători și era cântat în Biserică. Împăratul și familia sa mergeau la slujbă, de exemplu la Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol, participau la slujbă, se împărtășeau, iar când ieșeau din Biserică, la sfârșitul slujbei, oamenii cântau „Întru mulți ani”, cântau polihroniul.
Și astfel, acest lucru evidențiază o diferență ușor de trecut cu vederea în folosirea polihroniului. Acesta nu era cântat și la intrarea și la ieșirea lor din Biserică, ci numai la ieșirea lor. Iar în Bisericile Ortodoxe de astăzi, polihroniul se cântă doar la sfârșitul slujbelor. Așadar, ce implică acest lucru? Se arată că dorința pentru „mulți ani” se întâmplă atunci când împăratul a luat Sfânta Împărtășanie, când a experimentat prezența lui Hristos. Când oamenii îi urează împăratului ”Întru mulți ani” la sfârșitul slujbei, ei îi urează să fie în această stare de sfințenie. Nu este vorba doar de mulți ani de viață, este vorba de urarea de „mulți ani” în prezența lui Hristos, în această stare de sfințenie. Mulți ani pentru pocăință, și mulți ani în compania lui Hristos. Și astfel polihronul capătă o dimensiune spirituală creștină. Spre deosebire de Imperiul Roman, când oamenii urau „mulți ani de victorie” împăratului, acum victoria însemna sfințenie, însemna supunere față de voia lui Iisus Hristos.
Cu timpul, polihroniul a început să fie folosit nu doar pentru conducători, ci și pentru episcopii nou hirotoniți ”să aibă mulți ani în slujba Bisericii în adevăr!” Și din nou, la sfârșitul slujbelor: „Fie ca ei să aibă mulți ani în această stare de sfințenie”. Când credința creștină a început să se răspândească spre nord în țările slave, Liturghia și tradițiile și practicile Bisericii au început să fie folosite în noile țări, iar acestea includeau polihronul. Cântarea „Întru mulți ani” a continuat să fie folosită pentru conducători și pentru episcopii nou hirotoniți. Dar, pe măsură ce timpul trecea, au început să îl folosească pentru din ce în ce mai mulți oameni, creștini obișnuiți. A devenit o parte a societății să li se cânte acest cântec oamenilor, în special în ziua lor onomastică (de ziua numele sfântului protector). Pe măsură ce zilele de naștere au început să fie mai sărbătorite în aceste țări, această cântare de „La mulți ani” a început să funcționeze aproape ca și cântarea de „La mulți ani!” (Zi de naștere fericită) din Occident.
Folosirea polihronului și pentru cei care nu sunt Împărați, adică pentru toată lumea, s-a răspândit în cele din urmă la o tot mai mare parte a lumii ortodoxe, deci astăzi în cultura ortodoxă rămâne un lucru plăcut să urezi cuiva ”La mulți ani!” la un eveniment important. Așadar, atunci când veți auzi pe cineva urându-vă „La mulți ani!”, sunt câteva lucruri de reținut. Primul este: ești tratat ca un rege. Sunteți un copil al lui Dumnezeu. Al doilea lucru este că: această persoană care vă urează „La mulți ani!”, vă urează mulți ani în stare de sfințenie, mulți ani în prezența lui Iisus Hristos. Deci, cu acest lucru de reținut, într-o stare de sfințenie, într-o stare de creștere continuă în compania lui Iisus Hristos și a sfintei Sale Biserici, vă doresc ca Dumnezeu să vă dăruiască ”mulți ani!”
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
4 Comment
La Mulți Ani 🙂
La Mulți Ani! 🙂 Mulțumim!
Frumos, nu am stiut dar am aflat! Mulțumim!
Wow, incredibilă explicație, recunosc că niciodată nu mi-a plăcut în mod special urarea fiindcă mi s-a părut prea… materialistă… de parcă doar viața și anii de aici contează… Pentru ca acum să aflu că de fapt înseamnă „la mulți ani împărățești de sfințenie în prezența lui Hristos”, incredibil!