Urmăriți un material scurt și clar în care ne sunt prezentați Sfinții patroni (protectori) și ce relație trebuie să avem cu ei.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Sfinții patroni (protectori)
Biserica este plină de sfinți, iar creștinii, în mare parte, au sfinți protectori. Astăzi vom vorbi despre ceea ce face un sfânt patron. În acest episod, vom vorbi despre sfinți. Avem deja episoade pe acest canal despre diferiți sfinți și despre subiectul sfințeniei, episoade cu prezentarea sfinților și vorbirea cu ei sau mijlocirea sfinților. Poate doriți să le vedeți și pe acelea, acesta fiind un alt videoclip din serie. Înțelegerea lucrării sfinților protectori începe cu înțelegerea noastră despre Iisus Hristos și ceea ce face El. Ceea ce face El este să ne aducă în unitate. Biserica nu e legată de spațiu și timp, e o comunitate care se întinde în cer și eternitate. Ca creștini, suntem cu Hristos, și ca creștini care pleacă și merg în Rai, rămânem cu Hristos.
Deci sfinții sunt cu Hristos, cum suntem noi, suntem o singură Biserică creștină. Ca și comunitate creștină lucrăm împreună, ne rugăm împreună, ne rugăm unul pentru celălalt. Dumnezeu ne poate încuraja pe fiecare dintre noi să se roage pentru cineva la care nu ne-am gândit de mult timp sau pentru cineva de departe. Dacă Duhul Sfânt ne vorbește aici pe Pământ printre toate aceste distrageri, cu cât mai clar poate să vorbească acelor sfinți care sunt cu El în Rai.
Cuvântul „patron” vine de la un cuvânt latin vechi, care înseamnă practic „tată”, dar e un cuvânt care ar putea însemna și „apărător” sau „protector” al cuiva. Patron este cineva care are grijă de tine, cineva care îți oferă sprijin. Și care e cea mai mare formă de sprijin pe care am putea-o oferi vreodată cuiva? Aceea de a te ruga pentru ei, de a-i sprijini în credința lor și în viața lor cu Dumnezeu. Asta face un sfânt patron: ne sprijină prin rugăciune. Pentru că sfinții nu sunt atotștiitori, Dumnezeu e Cel ce ghidează legăturile dintre noi și semenii noștri creștini și semenii noștri din Rai, sfinții!
Sf. Ioan Gură de Aur ne spune: „Trebuie să căutăm mijlocirea, rugăciunile fierbinți ale sfinților, pentru că ei au îndrăzneală deosebită înaintea lui Dumnezeu”. Acea îndrăzneală, apropiere, vine din o lungă perioadă de timp și experiență cu Dumnezeu și în compania Lui. În timp ce toți sfinții se roagă pentru noi și împreună cu noi și sunt membri ai Bisericii noastre, unii sfinți devin mai familiarizați cu anumite comunități.
Multe biserici ortodoxe sunt cunoscute pentru celebrarea evenimentelor biblice, așa că veți avea Biserica Bunei Vestiri, sau Biserica Schimbării la Față, dar majoritatea bisericilor ortodoxe sunt numite după prietenii lui Hristos: sfinții. De exemplu: dacă ați dat peste o Biserică Ortodoxă dedicată amintirii Sf. Apostol Andrei, el e patronul acelei biserici. Lui i s-a cerut să fie un membru al acelei comunități, să se roage pentru ei și cu ei. Organizațiile și ministerele sau comunitățile civile, orașele, statele și țările, ar putea avea proprii sfinți patroni. Orașul Atena, de exemplu, îl are pe Sf. Dionisie Areopagitul ca sfânt patron și e menționat în cartea Faptele Apostolilor fiind un sfânt local. Anglia îl are pe Sf. Gheorghe din Lida, Scoția pe Sfântul Apostol Andrei, iar Irlanda de Nord are pe Sf. Patrick. Steagul britanic e de fapt format din cele 3 steaguri care îi reprezintă pe acești 3 sfinți.
O comunitate a unei profesii sau a unei practici ar putea să vadă un anumit sfânt ca sfânt patron al acelei lucrări. De exemplu, în multe bucătării ortodoxe din întreaga lume veți vedea icoana Sf. Eufrosin bucătarul. E frumos să gătești în compania acestui sfânt, el se poate ruga pentru noi în timp ce gătim, pentru că facem ceea ce și lui îi plăcea să facă. În occident, veți auzi adesea de sfântul patron al orice… – „Sf patron al lucrurilor pierdute” sau „sfântul patron al doctorilor”. Mai structurat și mai tehnic veți găsi în lumea catolică. În Ortodoxia Răsăriteană nu suntem atât de atent compartimentați cu cine este sfântul patron al ceva anume.
Ca toate relațiile, anumiți oameni și comunități se vor simți mai aproape de diferiți sfinți. Majoritatea creștinilor ortodocși vor vedea pe Sf. Nicolae din Mira ca patronul marinarilor, și, în anumite părți din Grecia, slujba de patron a marinarilor aparține Apostolului Andrei, pentru că era pescar, marinar, a adus Evanghelia în acele părți din Grecia, au o prietenie strânsă cu el. În Ortodoxie, relația noastră cu sfinții e organică, deoarece focusul nostru prim e relația noastră cu Iisus Hristos, este o o relație Adevărată. Și, prin El, reușim să întâlnim mulți dintre prietenii Săi. Biserica e o comunitate. Sfinții sunt cu noi pentru că Hristos e cu noi, Biserica e unde e Hristos, fiind trupul lui Hristos.
Asta ne aduce la sfinții patroni personali și la sfântul patron al fiecărei persoane. Acesta e un sfânt căruia i s-a cerut să se roage pentru această persoană și, prin urmare, orice membru al Bisericii creștine nu e niciodată singur pentru că are familie, are pe cineva care se roagă pentru el. Sfinții patroni nu epuizează numărul de oameni pentru care pot fi patroni, pentru care și cu care se pot ruga. Ei sunt în afara spațiului și timpului, dar noi avem probleme să ne imaginăm asta. Un creștin dobândește un sfânt patron la botez și acel creștin, după botez, are un nume în Biserică, iar acel nume e numele sfântului, este „numele de creștin” al acelei persoane.
Acest obicei antic al botezului creștin e motivul pentru care încă ne referim la prenume ca „numele creștin”. Importanța numelor merge mult în urmă în istoria creștină, chiar în Vechiul Testament. Avraam a fost inițial Avram, soția sa Sara era înainte Sarai, Simon a devenit Petru, Saul a devenit Pavel. Numele au o valoare importantă și asta a continuat în Biserica Creștină. Dacă o persoană la botez nu are un nume de creștin, ci ceva diferit și nu e niciun sfânt cu acest nume, i se va da numele unui sfânt să fie folosit în slujbe. În slujbele Bisericii, i se vor adresa cu numele lui de creștin când primește Sfintele Taine.
Sfântul meu patron este Sf. Ștefan din Perm. Am fost numit după el. Numele meu e Ștefan, în fiecare an de Sf. Ștefan, care e pe 26 aprilie, îl sărbătoresc pe sfântul meu patron, sărbătoresc că fac parte din Biserică și sărbătoresc prietenia pe care am avut-o cu el de când m-am născut. Am avut o icoană a lui în camera mea, lângă patul meu, de când îmi amintesc, îl iubesc mult, în fiecare an sărbătoresc ziua numelui meu celebrându-l. În afară de rugăciunile lui pentru mine, mi-a dat și viața lui ca exemplu de urmat, cineva care mă inspiră.
În Biserica Primară, vedem că viețile martirilor, ale sfinților i-au inspirat pe creștini și au început foarte repede să-și numească copiii după marii sfinți pe care îi admirau. Sf. Ioan Gură de Aur ne zice de ce să-ți numești copiii după sfinți e o idee bună: „Așadar, lăsați numele sfinților să intre în casele noastre prin numirea copiilor noștri. Să antrenăm nu numai copilul, ci și tatăl, când reflectă că el e tatăl lui Ioan sau al lui Ilie sau al lui Iacov, căci dacă numele va fi dat cu atenție să facem onoare celor care au plecat și ne apucăm de rudenia cu cei drepți, mai degrabă decât cu strămoșii noștri, și acest lucru ne va ajuta mult pe noi și pe copiii noștri. Nu faceți acest lucru pentru că e un lucru mic. Scopul e să ne aline. A lua numele sfinților e o mare îndatorire pentru că ceea ce spune Sf. Ioan aici e: sfinții sunt adevărații noștri strămoși în credință. Ei sunt adevărata noastră familie.
Pentru cei care vă îndreptați spre Biserica Ortodoxă, probabil veți avea o discuție despre alegerea unui sfânt patron. Nu sunt multe sfaturi pe care ți le putem da în afară de să vorbești cu preotul tău și roagă-te pentru asta. Dar ceea ce pot spune e că nu e o decizie înfricoșătoare. Nu o poți greși, pentru că indiferent pe cine iei drept sfânt patron, nu e singurul sfânt care se va ruga pentru tine de-a lungul vieții tale creștine. Adevărata frumusețe a sfinților patroni pe care îi avem ca și comunitate și ca indivizi e înțelegerea frumoasă a lucrării lui Hristos și a lucrării unificatoare pe care o face Hristos. Când merg la Biserică, nu mă rog doar pe cont propriu și nu mă rog doar cu oamenii pe care îi văd în jurul meu. Mă rog printre marele nor de martori, mă rog alături de Sf. Ștefan din Perm, patronul meu, mă rog alături de Sf. Gheorghe soldatul sau Sf. Andrei Rubliov artistul, sau Sf. Macrina învăţătoarea. Suntem o singură comunitate în eternitate și pe Pământ, Biserica Creștină.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!