Urmăriți un material edificator în care părintele Paul Truebenbach ne descrie cum găsesc mormonii („sfinții din zilele din urmă”) Biserica Ortodoxă. Mormonii sunt unii dintre cei mai celebri neoprotestanți însă nu într-un sens bun.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Primul lucru pe care îl voi spune despre cum e să fii înconjurat de credința LDS (Sfinții din Zilele din Urmă) este că mormonismul este, în multe feluri, un mare beneficiu pentru ortodoxie. Și motivul pentru asta este că atunci când oamenii se convertesc de la mormonism la ortodoxie, jumătate din treaba mea e deja făcută, nu trebuie să-i mai conving de viața morală, ei cred deja în familii puternice, au deja o bază morală bună și, în multe feluri, eu sunt de fapt foarte recunoscător că sunt în inima mormonismului. În același timp, voi spune că cea mai mare problemă pe care a experimentat-o mormonismul este apariția internetului.
Cu internetul, mormonii au putut să-și investigheze propria credință în moduri în care nu li s-a permis niciodată înainte și au descoperit că multe din cele ce li s-au spus erau greșite și se simt trădați, așa că cei mai mulți oameni care părăsesc credința LDS ajung să se simtă trădați și vor să părăsească complet religia pentru un timp, de obicei trec printr-o perioadă de ateism furios, nu toți, dar marea majoritate trec prin această perioadă pe care eu o numesc ateism furios. După un timp, totuși, încep să caute din nou. Când caută, mulți dintre ei descoperă Ortodoxia și află că există o Biserică care nu a apostaziat, care nu a apărut din senin, ci are rădăcini din vremea apostolilor și există până astăzi, așa că încep să caute credința.
Sfatul meu tipic pentru ei este simplu, adică: mulțumiți lui Dumnezeu pentru învățăturile bune din trecutul mormon și nu vă concentrați pe ce a fost greșit, nu deveniți negativi. Și asta e adevărat nu doar pentru cei ce provin din LDS, ci și din protestantism, din catolicism, din orice credință, nu te concentra pe negativ, ci uită-te la pietrele de temelie, la semințele adevărului care au fost bune și mulțumește lui Dumnezeu că acelea te-au condus către plenitudinea Adevărului din Ortodoxie. Nu îmbrățișa Ortodoxia din motive amare de furie împotriva a altceva, îmbrățișeaz-o din motive pozitive, deoarece acesta e cel mai bun mod de a-L iubi pe Hristos cât de bine poți.
Deci, în general, cred că dacă ești LDS și ești nemulțumit de credința ta: respiră, calmează-te, nu ești primul care trece prin asta, cu adevărat, fii holistic! Le spun oamenilor că în credința veche ei nu îți spun să fii holistic, să te uiți la fiecare aspect, ci vor să rămâi doar cu ceea ce îți spune biserica lor. Eu aș spune: în Biserica adevărată fii holistic, uită-te la istorie, uită-te la doctrină, în special uită-te la sfinți și vino să experimentezi asta! Și, pe măsură ce faci asta, vei vedea că toate se împletesc până la urmă și alcătuiesc un întreg care este complet împlinitor și vesel și frumos într-un mod în care poate nici nu ți-ai dat seama că poate exista pe acest Pământ.
Sf. Sofronie spune că atunci când cineva devine ortodox, durează cam 20 de ani pentru a deveni cu adevărat ortodox și în interior și îmi amintesc că am citit asta și am zis: „O, Doamne, 20 de ani? Sună nebunesc! ” Și apoi m-am mai gândit și mi-am zis: „Stai puțin, eu sunt ortodox de 21 de ani și da, anul trecut e primul an în care chiar am simțit că înțeleg ortodoxia.” Asta a fost acum câțiva ani, dar eu cred că există mult adevăr în ceea ce a spus. De obicei, ce se întâmplă atunci când cineva părăsește credința LDS e că are o viziune anume despre Dumnezeu, care e mai mult legată de o sală de judecată, mai mult despre vinovăție, mai mult despre judecată și nu este atât de mult despre dobândirea harului de la un Dumnezeu foarte iubitor, care e aproape de tine, și de partea ta.
Durează mult timp. Slujbele vor lucra în interiorul tău în timp, încet, dar vino la cât mai multe slujbe poți, menține-ți viața spirituală, încearcă să fii consecvent cu rugăciunea, cu postul, așa cum am spus înainte, vizitează mănăstiri, citește viețile sfinților, dar fii conștient că totul este filtrat printr-un filtru care a fost creat de-a lungul multor ani, mai ales dacă ai fost mormon multe decenii din viața ta, pentru a schimba acel filtru necesită mult timp, așa că fii foarte răbdător, cu adevărat răbdător. Și, deși e ceva muncă pe care o poți face, mare parte din acea muncă Dumnezeu trebuie să o facă și așa că respiră, fii răbdător, calm, fii smerit, vorbește mult cu preotul tău, vorbește cu alți oameni care au trecut prin același lucru și, încetul cu încetul, lucrurile se vor rezolva de la sine.
Mulți oameni devin nerăbdători cu asta și vor ca lucrurile să se întâmple imediat, foarte repede și se gândesc că dacă fac lucrul ăsta… că e ca un schimb cu Dumnezeu – dacă fac lucrurile corect și spun cuvintele potrivite, Dumnezeu va face asta în viața mea. Dar asta e o relație, iar o relație cu Dumnezeu seamănă mult cu o relație cu alți oameni. În căsnicia mea nu pot doar să fac și să spun lucrurile potrivite în formula corectă și apoi să formez o relație de dragoste cu soția mea. Trebuie să lucrez cu ea, așa cum am eu neputințe, are și ea, așa cum am eu dorințe, are și ea, așa cum am eu neînțelegeri, are și ea, și deci pentru acea relație e nevoie de timp.
Când ai de-a face cu Hristos, desigur, ai de-a face cu Cineva care e perfect, dar principiul rămâne același: e o relație care necesită timp și ai nevoie de multă răbdare pentru a-ți schimba acel cadru prin care vezi totul, așa că rămâi cu surse ortodoxe bune, stai aproape de oamenii ortodocși buni care sunt puternici în credința lor, găsește oameni care au trecut prin aceeași călătorie și în timp, totul se va așeza.
Această frică de a pierde tot ceea ce ai construit… Dacă ai crescut în Utah ca membru al credinței LDS, atunci tot ce știi și toată lumea pe care o știi e esențial legat de acea credință cumva, practic, toată lumea și toate lucrurile. Și deci atunci când cineva se uită la credința ortodoxă, dacă nu a trecut prin acea perioadă de ateu furios, dacă nu s-a îndepărtat cu totul de la credință dacă este o mișcare de la credința LDS în Ortodoxie direct, există acea teamă extremă pe care o au mulți oameni că familia lor și prietenii lor, colegii lor, toți îi pot evita de-a dreptul, iar singura modalitate de a trece peste asta este să-L îmbrățișeze pe Hristos ca fiind cel pe care Îl iubim atât de mult încât viziunea noastră despre familia noastră, pentru lume, arată ca o ură, asta e direct din Evanghelii.
Este asta cu adevărat ură? Desigur că nu! Dar dragostea noastră pentru Hristos e atât de mare că e ca și cum ai compara soarele cu un singur bec. Dacă arunci acel bec în soare, va fi consumat de acea lumină, astfel încât becul nu va mai exista, nu va mai da lumină deoarece lumina soarelui e atât de mare. Când dragostea noastră pentru Hristos e atât de mare, aceste lucruri sunt depășite și vă voi spune din experiență că, în timp, mulți dintre membri familiilor convertiților la ortodoxie, care sunt încă LDS, mulți dintre acești membri ai familiei în cele din urmă se calmează și acele relații sunt restabilite. Sunt diferite, dar încă nu am întâlnit pe cineva care, după ce s-a convertit, să se uite în urmă, după ani, și să spună că dificultatea a fost atât de mare încât ar prefera să nu fi făcut asta. Ei spun mereu că sunt atât de bucuroși că au făcut asta și da, a fost dificil, a fost greu, a durat mult, dar a meritat și dragostea pentru Hristos chiar merită, credința ortodoxă merită și frumusețea credinței va anihila toate dificultățile!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Un alt clip foarte bun de pe același canal (Roots of Orthodoxy): https://youtu.be/wItYyUBiNvw?si=phn53HU_S9hj2gpI
Părintele Zechariah Lynch plânge la un moment dat în timpul interviului, explicând cum toată această diviziune nu face decât să-l servească pe cel rău, explică cum creștinismul nu este nici conservatorism, nici liberalism, ci Împărăția lui Dumnezeu, și cum îi facem o mare nedreptate încadrându-l în aceste construcții omenești. De asemenea, vorbește despre cum creștinii devin mai aspri, urând fie Rusia, fie Ucraina, Palestina sau Israel, una sau alta. Ne împietrim inimile, și asta este foarte, foarte periculos, a spus el. Hristos ne-a avertizat că, din cauza inimilor noastre împietrite, vom face lucruri oribile unii altora în numele credinței. A spus că soția sa este ucraineană și că rudele suferă mult din cauza războiului, dar că nu urăște Rusia pentru asta. Putem fi în dezacord cu politica ambelor părți, dar ar trebui să avem întotdeauna milă și compasiune față de oamenii care suferă de ambele părți…
Sfatul s-ar aplica și la noi cu USR versus AUR, creștinii din România tind să confunde AUR cu împărăția lui Dumnezeu la fel cum cei din SUA confundă Republicanismul și conservatorismul cu împărăția Domnului. Și să vadă cealaltă tabără ca fiind demonică. Noi versus ei, ceea ce duce la diviziune și împietrirea inimilor, ajungi să-i vezi pe ceilalți ca dușmani sau sub-oameni și să te bucuri când primesc lovituri, exact motivul pentru care Părintele Zechariah Lynch dă în lacrimi în acest clip.
P.S. Părintele Zechariah Lynch nu susține ecumenismul, a explicat clar, deci să nu se înțeleagă greșit mesajul său.
Cum gasesc mormonii biserica ortodoxa?Asteapta sa se faca ziua si o gasesc sau intrebarea corect romaneasca era cum considera mormonii biserica ortodoxa?