Urmăriți un cuvânt scurt și clar care ne explică la ce ne referim când spunem „Veșnica pomenire”.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Când cineva moare, veți auzi adesea o persoană ortodoxă spunând: „Fie ca pomenirea sa să fie veșnică”. Dar despre a cui amintire vorbim? Și ce valoare are o amintire? Răspunsul s-ar putea să nu fie ceea ce crezi că este…
Creștinii ortodocși spun „veșnică pomenire” în aceleași cazuri și cu aceeași regularitate cu care creștinii occidentali spun „odihnească-se în pace”, dar în ciuda faptului că spunem această expresie așa de des, nu toți știm exact ce înseamnă. Pentru a pune acest episod în termeni foarte scurți și a încapsula tot ceea ce este de spus cam într-un paragraf, vă spun că nu vorbim despre amintirea (pomenirea) Pământească.
Am putea crede că această expresie înseamnă „nu vor fi uitați niciodată” sau „vor trăi în memoria noastră aici pe Pământ”, dar nu înseamnă asta. Vorbim despre amintirea din eternitate, despre amintirea lui Dumnezeu. Ne gândim la cuvântul „amintește-ți” ca însemnând „nu uita”, ca în „nu uita să cumperi lapte” sau „amintește-ți să cumperi lapte”. Dar amintirea poate însemna mult mai mult decât atât. Poate însemna o prezență în minte.
Când Iisus a spus, la inițierea Sfintei Împărtășanii, „faceți aceasta în amintirea Mea”, auzim expresia „fă aceasta în amintire” de la Cineva care a umblat pe apă, a hrănit cinci mii de bărbați cu cinci pâini și doi pești și este pe cale să învie din morţi. Nu este ceva ce vom uita! Când El vorbește despre memorie în acest moment, vorbește despre ceva cu mult mai mult decât „a nu uita”, El vorbește despre menținerea unei prezențe reale și constante în minte despre acel eveniment. În fiecare an, de Paște, nu doar ne „amintim” de Învierea care a avut loc acum două mii de ani, ci trăim în Înviere, ne amintim de Înviere și o sărbătorim ca și când s-ar întâmpla acum.
Amintirea este un lucru continuu, a ține ceva aproape, în inimă. Nu putem păstra atât de multe amintiri în capul nostru deodată. Ne amintim lucruri inutile, cum ar fi citate din filme, dar apoi ne străduim să ne amintim unde am pus cheile. Amintirile noastre sunt failibile și mor odată cu noi. Dar există Unul a cărui memorie este eternă, și acesta este Dumnezeu. Și există un singur loc unde amintirea poate fi păstrată în veșnicie și acesta este Împărăția Cerurilor.
Când spunem despre persoane iubite decedate „fie ca pomenirea lor să fie veșnică”, ceea ce spunem este: „să fie veșnic în memoria lui Dumnezeu, să fie veșnic gândiți de El, să fie pentru totdeauna în prezența Lui, să se odihnească în pace, împreună cu Prințul Păcii”. Aceste două cuvinte sunt un ecou al cuvintelor tâlharului[răstignit] lângă Hristos, care a spus: „pomenește-mă când vei veni în împărăția ta”. Iisus a spus că o va face. Și amintirea acelui tâlhar pocăit este veșnică. Când câteva dintre rudele mele au murit anul trecut, am auzit două lucruri de la prieteni ortodocși. Cea mai obișnuită a fost „veșnică amintire/pomenire”. Cealaltă frază pe care mi-au spus-o este „Hristos a înviat”.
Deci, amintiți-vă, indiferent cât de întunecate ar putea părea lucrurile și cât de grea este acea pierdere, fie ca amintirea lor să fie veșnică, fie ca ei să fie în prezența lui Hristos. Să ne amintim că moartea a fost distrusă și Hristos a înviat.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!