Urmăriți un reportaj halucinant în care se vede realitatea dură dintr-un oraș care în urmă cu ani era un model: New York. Astăzi acest oraș devine o groapă de gunoi… intenționat.
Vizionare cu folos!
Powered by RedCircle
New York devine o groapă de gunoi… intenționat
Acestea ar putea părea locuri distractive în care să stai afară și să mănânci, dar sub toate e o infestare și cresc șobolani. Nimic nu unește New York la fel ca ei.
Am avut șobolani de mărimea crocodililor. În fiecare noapte. Escobar spune că acasă la ea este un iad. A pus multe avize, le-a tipărit și le-a lipit pe ușa ei de la intrare. Dau la o parte lucruri din calea mea ca să ajung la ușa mea, gunoaie pe care oamenii le lasă. E nebunie. Sunt peste tot! Îi văd tot timpul atât de mult încât zic: Da, viața în sălbăticie!
Comisarul Departamentului de Transport din New York City spune că aceste noi magazii temporare unde se mănâncă trebuie să respecte anumite standarde de construcție și salubritate.
New York este infestat!
– Sunt șobolani aici?
– Da!
– Sigur? Îi auzi noaptea?
– Îi văd și în timpul zilei.
– În timpul zilei?
Ia uitați aici: Problema șobolanilor din New York este acum atât de gravă încât vor elimina toate șoproanele de luat masa în aer liber și vor aduce un design standardizat cu speranța de a elimina șobolanii o dată pentru totdeauna. Dar ce nu spune nimeni e că oricât de groaznice sunt, nu acestea sunt adevăratul motiv pentru care New York City este infestat. De aceea, nu doar că vom investiga cât de gravă e problema gunoiului din New York, vom testa aceste noi barăci de luat masa afară rezistente la șobolani și vom vizita un apartament rezistent la șobolani din New York, să puteți vedea ce măsuri trebuie să ia proprietarii pentru a tine șobolanii departe de dormitor.
Înainte de a ne uita la soluții, e important să înțelegem că tomberoanele cu gunoi ale orașului se umplu atât de repede încât cartierele devin invadate de rozătoare și se transformă în bastioane de boli. Și asta pentru că din 2020 New York a evoluat de la… la mormane de gunoi. Gunoiul se revarsă pe străzi și pentru că orașul nu are bani, se curăță mai rar și nimeni nu vorbește despre modul în care eforturile de curățare ale orașului ar putea chiar înrăutăți lucrurile. Creaturile încearcă să sape în astea și să trăiască în ele? Fără să-mi spună, creaturile sapă în astea și încearcâ să trăiască în ele. Credeam că e o pisică, dar a spus că e un șobolan.
Șobolanii sunt aproape oriunde te întorci și în această dimineață membrii consiliului municipal adoptă un pachet legislativ menit să pună capac problemei șobolanilor scăpați de sub control din New York. Acest videoclip nu este nou, este de acum aproximativ un an și la fel și problema șobolanilor din New York, care este în creștere de mult timp. Plângerile au crescut cu 8%. Încă 41.000 de reperări.
– Sunt scăpați de sub control în NY?
– Da! Sunt mulți.
-Da. Da.
– Ce crezi că poate face orașul? Să interzică mâncarea?
– Haha!
– Sincer? Simt că-i văd mai mult în Brooklyn, urăsc să spun asta, dar simt că îi văd mult.
Conform acestei hărți, poți vedea că Brooklyn stă cel mai rău, Manhathan e al 2-lea cel mai rău cu privire la șobolani. Dar cum au ajuns lucrurile să se înrăutățească atât de mult și ce face orașul că se înrăutățesc lucrurile?
– New Yorkezii cred că există câțiva factori care contribuie. În fruntea acestei liste, barăci pentru mâncat afară abandonate și saci cu gunoi lăsați să zacă pe străzi. Cred că oamenii ar trebui să curețe după ei înșiși! Se pare că unul dintre marii factori care contribuie la asta sunt aceste barăci în aer liber, dezgustătoare, care sunt aici pe străzi, unele dintre ele de ani de zile.
Acum, deși newyorkezii când se uită la acestea văd casa perfectă pentru șobolani, ceea ce nu reușesc să vadă e că nu acesta e motivul pentru care orașul New York are o problemă de infestare, e doar un simptom al deciziilor proaste ale liderilor orașului, care au avut curajul să le legalizeze în 2020, dar nu și curajul să scape de ele odată cu redeschiderea orașului. Șobolanii care locuiesc aici pot mânca cartofi prăjiți care vin de aici, să bea niște apă de izvor din această mică băltoacă, iar unul dintre vecini mi-a spus deja că aude șobolani ciripind în interiorul acestor lucruri, ceea ce are sens: dacă ai mâncare și adăpost vei avea și șobolani.
Pe deasupra, neridicarea gunoiului din New York cu siguranță nu ajută, deoarece există gunoi la aproape fiecare colț de stradă, chiar și unde nu există un restaurant. Și dacă orașul nu începe să ridice gunoiul mai des, acesta va deveni din ce în ce mai mult o problemă. Dar asta nu e una dintre soluțiile de pe masa tratativelor acum pentru că, deși liderii orașului vorbesc mult despre salvarea mediului și a avea străzi curate, singurele soluții pe care le pot lua în considerare sunt cele care necesită banii altora pentru că sunt faliți.
Dar cealaltă problemă e că newyorkezii sunt niște ca gândaci de gunoi și mulți nu au făcut încă legătura dintre gunoiul de pe stradă și gunoiul din apartamente, ceea ce e o problemă mai mare decât mulți și-ar dori să-și imagineze. Vă voi arăta exact despre ce vorbesc.
Acesta e un apartament cu 2 dormitoare. Costă 5195 USD și este rezistent la șobolani. Și va fi, de asemenea, rezistent la gândaci. Uite, nu e nicio fisură nicăieri în acest apartament, nici măcar nu poți băga un card între podea și acest prag. Dar asta nu e ceva comun pentru apartamentele multor oameni din acest oraș.
Șobolani sunt în interiorul acestor ziduri tot timpul. Este o gaură mare, uriașă chiar acolo, e una mare și aici. A filmat asta săptămâna trecută, șobolanul în gunoiul ei din bucătărie. Nu e o surpriză, spune ea, dar totuși. Vă puteți imagina? Vii acasă și se aud scârțâituri în bucătărie, auziți șobolani în casă, dar orașul New York se află în mijlocul unei crize a locuințelor și are sens ca apartamentele care sunt vechi și nereparate sunt încă închiriate și oamenii care se mută au o mulțime de probleme. Mulți proprietari nu renovează, nici măcar nu le pasă, iar ideea de a deschide cuptorul și a găsi o creatură mică în el… Ugh!
Dar unul din cele mai comune locuri unde poți găsi dăunători este în interiorul dulapurilor, ar putea fi găuri sau ceva în spate. Și uite nivelul de spațiu liber de la ușa din față: nici nu ar putea trece o furnică pe dedesubt. Sau poate că ar putea, dar ideea e că trebuie să fi atent la astea. Plus că holul clădirilor și zonele comune contează foarte mult. Dacă acelea sunt dezordonate, chiar dacă apartamentul tău arată așa, orice ar fi acolo afară ar putea să-și facă loc aici și să recunoaștem, probabil va reuși.
În fiecare noapte auzim sunetele astea. Și fiul meu le aude din camera lui. Escobar spune că casa ei e un pericol pentru sănătate. Și Tedi, cățelul ei e stresat. Vede de unde vin toți. De acolo sau de dincolo. Dacă aș auzi zgomote din astea în apartamentul meu, aș fi îngrozit. Îți poți imagina să-i auzi mișunând prin tavan? Ar fi groaznic. Dar, din păcate, cu aceste probleme se confruntă mulți oameni din oraș zilnic. Și lucrul înfricoșător despre problemele cu care se confruntă ea e că probabil acestea au început în clădire, nu în apartament.
Dar problema e că ei intră în clădire de pe stradă, iar problemele cu șobolanii de aici sunt acum atât de rele că locuitorii se plâng, forțând orașul să înceapă să ia câteva măsuri de bază pentru a rezolva aceste probleme. Primul pas al orașului pentru a salva New York-ul de la șobolani este să declare zone ca aceasta, care este partea cu reciclare scăzută, ca fiind „zonă dezastru de șobolani”, sau „zonă de temperare a șobolanilor”, și ce înseamnă asta în esență e că vor fi depuse noi eforturi pentru a curăța aceste locuri. Evident că asta ar trebui să se întâmple cât de curând, acest loc e o cocină.
Parte din motivul pentru care e atât de rău e faptul că orașul a etichetat cartiere ca acestea drept „zone dezastru” din 2017 și încă arată groaznic. Orașul spune: da știm că zona e un dezastru, și pentru ei se pare că e suficient să știe că e o problemă, căci nimic nu s-a schimbat. Dar orașul își intensifică eforturile de a inspecta proprietăți și a scrie citații, ei obligă proprietarii să instaleze capcane și în cazuri extreme, dacă o proprietate are multe plângeri de șobolani, orașul va veni și va instala momeli și va trata proprietatea și îl vor cita pe proprietar și îi vor factura pentru toată munca pe care au făcut-o.
Uite 2 proprietăți aici: asta e veche, asta e foarte drăguță, dacă asta are șobolani și vin aici, ambii proprietari ar putea fi citați și de aceea orașul pierde războiul cu șobolanii. Ei merg de aici până aici, tu îi oprești aici, ei merg înapoi, sunt mai deștepți decât oamenii care încearcă să-i extermine sau au mai multe resurse și au fost ca o ciumă asupra omenirii de când lumea și nu este chiar vina orașului. Dar uită-te la asta: ai oameni care mănâncă afară, câini, firimituri, ai gunoi de la toate aceste cafenele, aruncat pe stradă, ceea ce înseamnă că e foarte probabil ca activitatea umană într-un mediu urban de beton să fie doar un mediu perfect pentru șobolani și de aceea următorul plan al orașului implică astea de aici.
La începutul lunii august a anului trecut v-am povestit de afacerile cu alimente care au nevoie de coșuri de gunoi și, de vineri, e extins oficial la toate companiile din întreg orașul, iar cei care… Așa că, avem o nouă regulă pentru aceste afaceri: să folosească coșuri cu lacăt dar s-ar putea să nu rezolve ceea ce speră orașul și unii oameni spun că ar putea agrava problema gunoiului.
Dar afacerile sunt o sursă masivă de gunoi, în special restaurantele mici, iar orașul trebuie să înceapă de undeva cu curățarea străzilor. Acum e o cerință să folosească coșuri de gunoi încuiate și să containerizeze toate deșeurile. Acum, containerizarea chiar nu contează dacă capacul cade de pe coșul de gunoi sau dacă cutiile în sine sunt răsturnate sau lovite de mașinile care trec, dar cred că sunt un pas în direcția cea bună dacă sunt folosite corect. Dar problema e că există prea mult gunoi și persoanei care a pus acest ceai cu bule aici nu prea îi pasă dacă afacerea primește o amendă. Motivul pentru care majoritatea sunt încuiate e ca oamenii să nu le umple cu gunoiul lor atunci când trec pe stradă, care e o altă problemă, dar adevărata problemă este: unde le va păstra pe acestea acest restaurant când terasele lui în aer liber vor fi scoase.
Această terasă e mai mare decât acest restaurant. Și când te gândești că afacerile cu terase în aer liber și-au dublat sau chiar triplat capacitatea, ai putea paria că aceste locuri creează mult mai mult gunoi decât pot gestiona și asta înseamnă că orașul nu va câștiga vreodată războiul împotriva șobolanilor. Afacerile nu vor pierde bani pentru a respecta noile reguli, își vor ascunde gunoiul undeva sau vor plăti amenzile și vor continua să facă ce fac. Cei care nu se vor conforma, vor primi o amendă inițială de 50 de dolari care va ajunge până la 200 la a 3-a abatere.
Orașul ar trebui să angajeze mai mulți muncitori, mai mulți oameni pentru a curăța străzile. E grozav că afacerile trebuie să-și containerizeze gunoiul, dar nu toate deșeurile pe care le mănâncă șobolanii provin de la afaceri, ca acești morcovi de aici. Nu știu de ce sunt acolo, posibil de la acest restaurant sau de la cineva dintr-un apartament de deasupra. Iar apartamentele nu sunt obligate să containerizeze nimic. Până la urmă toți vor fi obligați, dar ce ar opri un restaurant ca acesta să-și amestece gunoiul cu gunoiul rezidențial? Dacă o fac, nu mai trebuie să-l containerizeze. Acești băieți vor găsi un mod de a ocoli aceste reguli și, la sfârșitul zilei, asta se va întoarce asupra orașului pentru că ei sunt cei care curăță străzile.
Julian lucrează la întreținere și crede că mai multe coșuri vor aduce mai mult gunoi de la trecători și rezidenți. Pur și simplu aruncă lucruri în miezul nopții, ceea ce provoacă probleme pentru oamenii care lucrează în aceste facilități din aceste clădiri.
El e un inspector. El știe despre gunoi și știe despre toate problemele care se ascund sub suprafața acestor noi planuri și, în esență, urmărim cum orașul schimbă povara colectării și gestionării deșeurilor de la ei la proprietari privați. Și, superficial, pare a fi un plan destul de bun, dau vina pe afacerile private, pe proprietari pentru problemele cu gunoiul, reducând în același timp fondurile și reducând ridicarea gunoiului. Și să spunem că orașul se străduiește foarte mult și chiar începe să găsească proprietari pentru problemele de gunoi. Dacă proprietarii au mai multe costuri, le vor transfera chiriașilor și chiria va crește pentru toți cei care locuiesc aici, deci și aceste noi planuri legate de gunoi ar putea face viața aici mai scumpă pentru noi toți și nu va fi vina orașului, va fi vina proprietarului, nu că sunt nevinovați, nu sunt,
Totuși, comisarul municipal spune că plângerile despre șobolani au scăzut cu aprox 16%, ceea ce este cu siguranță un pas în direcția corectă, dar cum orașul extinde regulile pentru apartamente, lucrurile ar putea ricoșa înapoi. Unde va depozita proprietarul acestei clădiri, cu un hol foarte îngust, o grămadă de coșuri mari de plastic? Nu le pot ține afară, e un magazin aici și unul acolo, aici e trotuar și aceste clădiri nici măcar nu sunt accesibile pentru persoanele cu handicap, chestia asta plină de gunoi ar putea cântări câteva sute de kg și ar trebui să credem că proprietarii vor avea destule pentru un întreg bloc de apartamente? Sunt vreo 30 apartamentele aici și înseamnă că locul logic în care aceste coșuri de gunoi vor fi păstrate va fi într-un apartament în care nimeni nu mai are voie să locuiască, adică orice apartament de la primul sau al doilea etaj ar putea fi reutilizat ca și cameră de gunoi.
Scăderea ofertei de apartamente disponibile în New York City în timpul unei crize de locuințe nu va fi ceva bun. Dar amintiți-vă că șobolanii locuiesc și ei în aceste terase de mâncat în aer liber pe pe care orașul le-a făcut acum ilegale, iar această afacere de aici de la colț e prima care va instala una dintre cele noi. Acesta e unul dintre noile șoprone în aer liber aprobate de oraș și e grozav, e lângă unul din cele vechi, deci le putem compara.
Proprietar și bucătar al restaurantului Daw din Woodside Queens arată noul ei șopron pentru mese în aer liber. E unul dintre cele 4 stiluri noi de structuri mobile de luat masa în aer liber aprobate. Există câteva vești bune despre aceste magazii, proprietarilor li se permite să le construiască ei înșiși. Dacă respectă anumite reguli, nu trebuie să cumpere unități prefabricate de la cineva bine-conectat care le vinde și le face. Dar la prima vedere acest lucru nu pare să aibă vreun avantaj față de celelalte și dacă te uiți la modelele mai vechi, sunt complet închise, au un acoperiș, ploaia nu va intra din laterale, dacă bate vântul nu va cădea pe oamenii care mănâncă, dar chestia asta e ca un cort agățat, oamenii se vor uda și nu sunt sigur cum îi va opri pe șobolani.
Noile șoproane pentru mese trebuie să respecte anumite standarde de construcție și de salubritate. Au trebuit să lase un spațiu sub structura șopronului. Interesant. Deci acest spațiu pe unde se poate târî o creatură, și care e chiar lângă un coș de gunoi, este cerut! Acesta e designul vechi, are și el spații, dar se pare că proprietarii acestor noi șoproane sunt acum obligați să curețe dedesubt o dată pe săptămână și pentru asta e acel spațiu. Cred că ar putea pulveriza apă sau ceva dedesubt pentru a curăța orice este acolo, dar dacă te uiți aici, nu este o configurație atât de diferită de cele mai vechi și dacă proprietarii nu curăță dedesubt, șobolanii vor locui acolo. Aproape că noua regulă e concepută special pentru a ajuta orașul să scrie citații.
Uită-te la acest design, la toate aceste șuruburi, și puteți vedea că e ca o secțiune aici, concepută pentru a fi dezasamblată și demontată, în timp ce cele mai vechi au fost proiectate să stea pe trotuar indefinit. Dar acum mesele în aer liber nu mai sunt o structură permanentă. Cea de alături puteți vedea că în interior are lămpi de încălzire, lumini, conducte, e ca un apartament, și are prize de-a lungul plintei, dar speranța orașului e că dacă cer proprietarilor să le scoată, vor putea elibera străzile și vor curăța orice cuib de șobolani care se află dedesubt. Dar șobolanii ar putea încă locui acolo în timpul verii și apoi să se mute în timpul iernii.
Și ar putea fi o situație în care orașul încearcă să mulțumească pe toată lumea, având mese în aer liber și o parte fără mese în aer liber iar criticii spun că încercând să mulțumească pe toată lumea, nu vor realiza de fapt nimic. Dar, pe partea pozitivă, uitați-vă la această structură, vedeți cum se apleacă peste trotuar? Parcă e pe cale să se prăbușească! Dacă și-ar dori cu adevărat să scăpe de șobolanii de pe străzi ar trebui doar să le scoată. Ar fi o soluție doar pe jumătate, dar e prea târziu. Acestea sunt aici de 4 ani, afacerile depind de ele, proprietarii depind de chiria în plus pe care o primesc și posibil ca acestea să rămână cu noi până la sfârșitul timpului. Și marea întrebare este: Vor putea noile șoproane pentru mâncat afară să salveze orașul de șobolani sau e deja prea târziu?
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
3 Comment
Toată planeta este o groapă de gunoi. Oglinda jegului și a dezordinii minții umanității. Ici și colo mai sunt doar oaze de ordine și curăție. 🙁
Și pe lângă asta este atâta ură în lume că o poți tăia cu cuțitul. Trag aer în piept și parcă este încărcat cu ură. M-am trezit într-o dimineață știind că ura ce o simt vine din afară și nu are o motivație personală, nu este a mea. O inspir pur și simplu și se transformă în furie. Deabia o pot canaliza și prelucra. Rugăciunea și mersul la biserică, ameliorează.
Evident. Este vorba de energie demonică mare care există în societate.