Vă aducem și în această duminică un set de întrebări primite de la urmăritorii platformelor O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte cărora le-am răspuns. Mulțumim pentru întrebări și temele propuse. La final, este și un citat duhovnicesc din Sfinții Părinți.
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Nu, nu se poate păstra harul prin credință ci prin pocăință.
Să avem grijă să ne menajăm în cursul zilei. Să nu ne surmenăm. Să mai tăiem din griji.
Foarte mare! Depinde, desigur, de gravitatea păcatului – însă să avem grijă să nu ascundem. SĂ-L SPOVEDEȘTI! Curaj! Oricum preotul știe.
Nu are rezultatele cuvenite. Deloc. Este doar o autosugestie.
Cu credință. Nu murim – ci (ne) înviem.
Depinde. Biserica este vie. Sunt anumite canoane de acolo care nu se mai aplică după litera care ucide pentru că oamenii de astăzi nu mai rezistă. Din cauza asta este chiar un canon în Pidalion al Sf. Vasile cel Mare care spune despre canoane (ascetice) că sunt la discreția discernământului duhovnicului. Chiar în Pidalion avem canoane care modifică unele canoane mai vechi (vezi Sf. Ioan Postitorul de ex.)
E atac demonic. Nu da atenție și vor pleca singure.
Să ne curățim de patimi.
Evident! Chiar se recomandă foarte mult!
Femeile nu se pot împărtăși la perioadă pentru că e scurgere de sânge, însă pot să intre în biserică, să se închine la moaște, icoane, să ia anafură, aghiasmă etc.
La pisici, nu. Îi curmi suferința. La om, da, pentru că omul are suflet veșnic și aici pe pământ partea a doua a vieții sale veșnice, parte în care ne aflăm cu toții acum, este esențială pentru ridicarea noastră pe un plan existențial superior (să ajungem în rai după cum se spune în Biserică). Dacă oprim această fază, omorându-l pe om, îi oprim posibilitatea de ajunge mai sus în rai.
Cu răbdare, rugăciune, exemplu personal, cu dragoste.
Sunt anumite semne care apar în inima celui care este chemat la monahism. O flacără.
Făcând poruncile lui Hristos.
Sufletele se creează în clipa conceperii. Sufletele nu preexistă.
Descântecele sunt demonice.
Este o însușire care dacă este gestionată corect poate să ajute enorm. Roagă-te și fii nobil!
Încearcă să dai mâncare și haine – nu bani.
E foarte greu însă dacă este aproape de un conducător duhovnicesc experimentat și face ascultare, atunci este nădejde.
Domul preștie – NU predestinează. Tu ești liber și trebuie să faci faptele corespunzătoare. Predestinarea implică faptul că orice ai face, te mântui.
Să le spunem că la Biserică mergem să ne vindecăm de formele de moarte. Astăzi trebuie să mergem la Biserică pentru a rămâne cu mintea întreagă.
Citat duhovnicesc:
Nu e de ajuns să mergi la Biserică, la slujbe și să stai acolo ca și cum ți-ai făcut datoria, din obligație. Trebuie să insistăm pe lucrarea lăuntrică. (Părintele Iustin Pârvu)
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
10 Comment
Părinte, imi puteți spune va rog daca ma pot împărtăși la un alt preot in afară de duhovnicul meu? Duhovnicul meu are 81 de ani, este f ocupat si in general spovedania este foarte scurtă.
Doamne ajută!
Evident!
Doamne ajută, părinte, nu am mai comentat de ceva vreme, și aș avea două întrebări legate de răspunsurile dvs:
1. De ce femeia nu poate lua sfânta împărtășanie când are scurgere de sânge? Avem acea minune cu femeia care avea scurgeri de sânge de 12 ani, și când s-a apropiat de Hristos și i-a atins veșmintele, a fost vindecată. Femeia nu era lăsată să se apropie de nimeni din cauza scurgerilor, toți o respingeau, morala acelor vremi era că scurgerile o fac necurată, de neatins. Dar cu toate acestea ea l-a atins pe Hristos și s-a vindecat. Hristos n-a respins-o cum făceau fariseii. Prin urmare, de ce femeia cu scurgeri din zilele noastre nu se poate atinge de trupul și sângele domnului prin împărtășanie? Pare o regulă oarecum fariseică… Singura explicație pe care mi-o pot imagina e că acea femeie din timpul lui Iisus nu a avut de ales, ea sângerând tot timpul, dar femeile cu scurgeri normale au de ales, fiindcă scurgerile durează puțin. Dar de ce acele scurgeri nu permit apropierea de Hristos?
2. Viața veșnică are trei sau patru faze? Eu număr patru: cea intrauterină, cea de după naștere pe pământ, cea imaterială din rai/iad când suntem doar suflet, și a patra de după a doua venire și învierea morților când vom fi cu toții reuniți cu trupul fizic.
Ah, și aș acea încă o întrebare, chiar acum am realizat – cum e corect să ne adresăm monahilor care nu sunt preoți? E corect să ne adresăm tot cu „părinte”?
1. Pentru că sângele se sfințește prin Sfânta Împărtășanie și nu este potrivit deloc să se scurgă. De asemenea, nici bărbatul nu se poate împărtăși dacă are o scurgere de sânge de la o rană, de ex.
2. 4 faze. Vezi https://www.chilieathonita.ro/2022/03/01/stadiile-vietii-vesnice-parintele-teologos/
3. Da. Tot cu „părinte”.
Doamne ajută, părinte, mulțumim mult, e de mare ajutor să aflu adevăratul motiv pentru care femeile nu pot lua Sfânta Împărtășanie în acea perioadă, fiindcă tradițional lumea zice că sunt necurate și de aceea n-au voie în biserică, iar când soția (care încă nu e creștină, dar se apropie de ortodoxie în perioada asta) m-a întrebat, mi-a fost foarte greu să-i răspund cu o explicație care să nu o sperie, care să nu sune a fanatism islamic. Probabil unele tradiții necreștine s-au păstrat de-a lungul timpului din vremea mozaică dinainte de Hristos, sau poate a creștinismului timpuriu dinainte de sinoade când legile vechi fariseice încă se aplicau în comunitățile creștine nou-formate.
Apropo de asta, dacă creștinismul timpuriu a fost propăvăduit și în Iudeea, cum se explică că nu avem o comunitate istorică de evrei creștini? Iisus a vindecat și a vorbit și a convins mii sau poate chiar zeci de mii de evrei care veneau să-l asculte sau să-i ceară ajutorul, iar apoi apostolii, deci cum se face că acea comunitate de evrei creștini s-a pierdut în timp? Avem acum evrei mesianici care cred în Hristos, dar aceștia nu au nicio continuitate istorică, sunt o apariție modernă.
Există într-adevăr un canon care spune că femeia să nu intre în biserică în perioada necurăției ei pentru că într-adevăr așa era. Astăzi, însă, când s-a rezolvat această problemă cu tampoane și alte mijloace analoage, femeia nu mai murdărește biserica (da, curgea sângele pe jos) și deci poate să intre în biserică. Din păcate, însă, în zonele unde sunt oamenii mai simpli și nu cunosc de unde vine acest canon, îl țin până astăzi. Nu e vorba de fariseism ci de probleme strict medicale care astăzi s-au rezolvat – slavă Domnului!
Da, comunitatea creștină evreiască primară s-a pierdut (au emigrat – mai ales după distrugerea din anii 70).
Am, am înțeles și mai bine acum, mulțumim pentru clarificările suplimentare, Doamne ajută!
Părinte, când vorbiți de distrugerea din anii 70, vă referiți la distrugerea romană a celui de-al doilea templu din anul 70 după Hristos? Sau la ceva ce s-a întâmplat în anii 1970?
Dacă e vorba de anul 70 dH, atunci ar fi trebuit să fi avut totuși evrei creștini răspândiți în lume, dar nu am avut. Înainte de Holocaust și de formarea statului Israel, evreii din Europa păstrau credința lor iudaică, nu am auzit să fi fost grupări creștine. Probabil s-au răspândit atât de mult în lume încât au fost asimilați de alte comunități creștine și și-au pierdut identitatea evreiască, doar așa îmi explic.
E vorba despre distrugerea romană.
Parinte am nevoie de ajutorul dvs, am o frica puternica de a zbura cu avionul si peste o saptamana va trebui sa zburam din Anglia in Romania. Am zburat cu avionul doar de doua ori in ultimii 5-6 ani si am fost terorizata.
Ma puteti indruma si ajuta sa pot birui aceasta frica care stiu ca nu este de la Dumnezeu, va rog din suflet?
Dumnezeu sa va rasplateasca!