Urmăriți un material duhovnicesc, documentat și oarecum surprinzător despre Sfântul Iosif din Arimateea și legătura sa cu Regele Arthur.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Toate cele 4 evanghelii numesc aceeași figură misterioasă care reprezintă o parte cheie a poveștii Învierii și care a devenit un sfânt mult iubit și o legendă din folclor. E timpul să-l prezint pe Sfântul Iosif din Arimateea. Toate cele 4 Evanghelii din Biblie menționează un bărbat pe nume Iosif dintr-un oraș numit Arimateea și ni se spune că a fost un ucenic al lui Hristos, în secret, că investise într-un mormânt nou pentru el însuși pentru când avea să moară dar că a renunțat la acest mormânt pentru Iisus Hristos după răstignire. Iisus este înmormântat în acest mormânt și din acest mormânt Iisus învie din morți.
El este menționat în multe imnuri ortodoxe ca nobilul Iosif. El este în mod clar o figură foarte iubită și importantă, iar poveștile despre el, dincolo de Biblie, susțin asta. Întreaga poveste despre Sf. Iosif din Arimateea e un amestec de istorie și legende, dar orice s-a întâmplat Sfântului Iosif în viața lui, fie istorie fie legendă, nimic nu ar putea egala cu ce s-a întâmplat în Evanghelii. Acesta a fost omul care a oferit mormântul Mântuitorului și sigur a prețuit acea amintire și acel eveniment pentru tot restul vieții sale.
Astăzi savanții nu sunt siguri unde era orașul Arimateea și nu sunt siguri cum era cunoscută Arimateea istoricilor neevrei. Ceea ce e clar din textele Evangheliilor este că numele Iosif din Arimateea a însemnat ceva pentru toți cei care i-au auzit numele, era în mod clar o persoană celebră pentru ascultătorii acelor Evanghelii. Este consemnat ca fiind un om foarte bogat și Sf. Ieronim notează că această consemnare despre el ca om bogat nu e pentru a lăuda statutul acestuia, ci mai degrabă pentru a arăta de ce a reușit să obțină trupul lui Iisus de la Pilat, pentru că cei săraci și neînsemnați nu aveau dreptul să se apropie de Pilat, reprezentantului puterii romane, și să obțină trupul celui crucificat. Aceasta a fost o mișcare incredibil de îndrăzneață a lui Iosif și el a riscat totul făcând asta.
Sf. Ioan Gură de Aur scrie cu căldură despre Sf. Iosif și curajul lui și evidențiază motivele pentru care era important ca Iisus să fie depus într-un mormânt nou. „Acesta a fost Iosif din Arimateea, care își ascunsese ucenicia până atunci. Acum, totuși, a devenit foarte curajos după moartea lui Hristos. Iosif nu era o persoană obscură, era foarte vizibil, un membru al sinodului și foarte distins. De aici devine limpede că era un om cu un curaj deosebit, deoarece s-a expus morții luând asupra sa animozitatea tuturor prin afecțiunea lui pentru Iisus. Nu numai că a îndrăznit să ceară trupul, dar nu a renunțat până nu l-a obținut. A făcut mai mult decât să-l primească, și să-l îngroape într-un mod splendid, chiar l-a pus în noul său mormânt. Iosif și-a arătat, prin urmare, atât dragostea, cât și curajul. Acest lucru nu a fost la întâmplare sau fără scop, s-a întâmplat astfel încât să nu existe niciun fel de bănuială că ar fi înviat altcineva [și nu Iisus].”
Poveștile despre Sf. Iosif din Arimateea continuă din ziua Învierii. Mormântul a fost spart, gardienii au fugit și au fost plătiți să mintă că ucenicii au furat trupul, fariseii sunt confuzi, este zarvă în Ierusalim și în acea confuzie și în toate acele lucruri care se întâmplă, îl arestează pe proprietarul mormântului, el e cel care a pus trupul acolo și acum este în închisoare pentru că bărbatul din mormântul lui a dispărut. Aceasta trebuie să fi fost o perioadă foarte confuză pentru Sf Iosif, deoarece îngropa trupul cuiva pe care îl iubea și acum se afla în închisoare, întrebându-se ce s-a întâmplat și pierde unele evenimente care se petrec acolo – călătoria spre Emaus și apariția lui Iisus în diferite camere. Dar Iisus îl vizitează și pe Iosif din Arimateea acolo în celula lui. Și vă puteți imagina ce fel de conversație trebuie să fi fost: Mulțumesc pentru mormânt, îmi pare rău că l-am spart! E spectaculos și un început minunat pentru continuarea slujirii lui Iosif.
Odată ce își dau seama că ținerea proprietarului unui mormânt în închisoare nu e cu adevărat utilă. Iosif din Arimateea e eliberat. Conform tradiției, Iosif și alți câțiva creștini decid să ducă Evanghelia cât mai departe posibil în lume. Se spune că averea lui Iosif din Arimateea provenea din minele Marii Britanii și astfel, el și câțiva prieteni au călătorit înapoi în această zonă pe care o știa atât de bine ca să predice Evanghelia acolo. În timp ce locuia acolo, s-a împrietenit cu evrei, romani și cu păgâni locali și s-a dus acolo pentru a-i întâlni pe păgânii locali pe un deal deasupra Glastenbury.
În timp ce era pe deal, în timp ce vorbea despre răstignirea lui Hristos și Învierea lui, Iosif și-a plantat toiagul în pământ unde a înflorit. Flori au înflorit dintr-un băț și un păducel a crescut pe acel loc și timp de secole acest păducel a fost un loc de pelerinaj cunoscut în Marea Britanie. Se știa că acest copac înflorește în mod miraculos în două zile în fiecare an, în Duminica Paștelui și în ziua de Crăciun. Pomul însuși a supraviețuit timp de secole și a fost cunoscut în întreaga țară, apoi după desființarea mănăstirilor, ascensiunea puritanismului și războiul civil englez, copacul a fost tăiat. Fiind văzut ca o relicvă a catolicismului și a Crăciunului, ambele aceste lucruri fiind ilegale în acel moment, pomul a fost distrus. Și astfel s-a încheiat povestea miraculoasă a acelei înfloriri în două zile în fiecare an.
Totuși, un moment frumos în mijlocul acelei tragedii a pierderii copacului a fost faptul că mulți dintre oamenii din Glastenbury și din zonele învecinate au luat altoi din copac și le-au plantat în propriile proprietăți în toată zona și până în ziua de azi Spinul Glastonbury este o specie unică de păducel din acea parte a Angliei și, spre deosebire de orice altă specie de păducel, înflorește de două ori pe an, primăvara și iarna. O ramură din acest copac e trimisă monarhului domnitor în fiecare an, de Crăciun, drept cadou. Sf. Iosif a murit în cele din urmă acolo, în iubita sa Britanie și a fost îngropat probabil în Glastenbury. Mormântul său, la fel ca multe alte comori ale lumii antice creștine din Marea Britanie, s-au pierdut după iconoclasm și războiul civil englez.
Dar există mult mai mult în legenda Sfântului Iosif din Arimateea decât am putea acoperi într-un singur episod. Și fie dacă e adevărat, fie doar legendă sau mit e irelevant, poveștile merită auzite. Toate locurile despre care ați auzit în Legendele Regelui Arthur, locuri precum Camelot, de exemplu, acestea erau toate în zona pe care Iosif a frecventat-o, iar Iosif din Arimateea este o parte inextricabilă a Legendei Regelui Arthur. Unele legende spun că Iosif din Arimateea a fost strămoșul direct al Regelui Arthur însuși, că visul Regelui Arthur despre Avalon, ca o frumoasă Națiune Creștină reprezintă mesajul creștin de a ne dedica pe noi înșine și totul lui Hristos. Potrivit unor legende, Iosif din Arimateea e cel care aduce Sfântul Graal în Marea Britanie, care devine subiectul atâtor legende și povești. Și, conform unor povești, Iosif din Arimateea era proprietarul camerei în care Iisus și ucenicii Lui au sărbătorit Cina cea de Taină și că Iosif, după ce a părăsit Ierusalimul și s-a mutat definitiv în Marea Britanie, și-a luat cu el toată mobila, inclusiv masa la care au stat Iisus și apostolii Săi și această masă a stat la baza mesei rotunde din Camelot. Unele povestiri merg și mai departe și spun că Iosif din Arimateea era un unchi al lui Iisus însuși și că Iisus, în copilărie, ar fi călătorit cu unchiul său în minele de staniu din Marea Britanie și că ar fi văzut Marea Britanie. Există povești despre ce s-ar fi întâmplat când picioarele lor, în vremurile străvechi, mergeau pe munții verzi ai Angliei. Această legendă stă la baza celebrului poem „Ierusalim” al lui William Blake, care a fost transformat într-un cântec și îl veți auzi scandat de fanii englezi la meciurile de fotbal și cricket din întreaga lume.
Sf. Iosif din Arimateea continuă să fie amintit și iubit ca sfânt de către Biserică. Sf. Epifanie scrie frumos despre Sf. Iosif din Arimateea și vom cita doar o scurtă parte: „Un muritor a intrat înaintea unui muritor, cerându-i să i-L dea pe Dumnezeu. A venit un om bogat pe nume Iosif. Acesta era într-adevăr bogat pentru că era considerat vrednic să primească perla neprețuită. Cum să nu fie bogat acel om care a primit viața și mântuirea lumii, cum să nu fie Iosif bogat, care a primit un dar al Celui care susține și domnește peste toate lucrurile.” În esență suntem invitați să știm că putem fi la fel de bogați ca Sf. Iosif din Arimateea.
Sf. Teofilact scrie că există și mai multe în care îl putem copia pe Sf. Iosif. „Iosif înseamnă creștere și Arimateea înseamnă a pune mâna pe asta. Haideți să fim ca Iosif, mereu crescând în virtute și punând mâna pe ceea ce e cu adevărat bun. Să luăm și trupul lui Iisus prin Sfânta Împărtășanie și să-l așezăm într-un mormânt săpat în piatră, adică să îl așezăm într-un suflet care își amintește mereu de Dumnezeu și nu-L uită. Și fie ca acel suflet să fie săpat în stâncă, adică în Hristos, care e stânca pe care suntem fixați. Să înfășuram trupul lui Iisus în in, adică să-l primim într-un trup curat, căci trupul este inul și haina sufletului, și trebuie să-L înfășuram în noi înșine. În încheierea acestui episod despre Sf. Iosif din Arimateea, care a plantat un păducel în Marea Britanie, îl însoțim chiar cu un ceai de păducel. Și, în mod normal, nu sunt un mare fan al gustului de păducel, dar i-am adăugat multă miere și este foarte bun și cald. Mulțumesc că m-ați însoțit în această poveste aventuroasă pe care mi-am dorit s-o spun de foarte mulți ani. Mă bucur că în sfârșit am făcut acest episod.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Sunt curios în ce fel acest material este duhovnicesc și documentat. Oare pentru citatele din sfinții părinți, fiindcă sigur nu pentru legendele cu regele Arthur ?!
Ar fi de folos mai mult discernământ, nu povești nemuritoare.