Ascultați un cuvânt duhovnicesc al părintelui Zaharia Zaharou în care acesta ne explică de ce există moartea.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
După cum citim în Psalmi, viața e în voia lui Dumnezeu. „În voia Ta este viață.” Cu cât omul se află în armonie cu voia lui Dumnezeu, se desfătează nespus de prezența lui Dumnezeu, trăiește prezența lui Dumnezeu. Atunci când fuge de această prezență, așa cum a făcut Adam în rai, atunci se abate, se depărtează de Dumnezeu și lucrarea morții intră în viața sa.
Cu cât omul păcătuiește mai mult, pe atât se mortifică duhovnicește, sufletește. Contrarul se petrece atunci când omul, cu cât rămâne credincios legământului pe care l-a făcut cu Dumnezeu, în ținerea poruncilor lui Dumnezeu, pe atât se îndepărtează moartea de el. Și când se va curăți de păcat, atunci moartea este nenaturală pentru el. Și se întâmplă ceea ce s-a petrecut cu Hristos. Deoarece Hristos era fără de păcat, însă a răbdat moartea [fără să aibă vreo vină] în locul tuturor oamenilor, moartea Lui s-a făcut viață pentru toți.
Tot astfel și Sfinții Săi, care mor păcatului, nu se mai află sub stăpânirea morții. În mod normal, Sfinții care au putut să se elibereze de orice păcat, nu ar mai trebui să moară. Însă mor, ca să urmeze aceeași cale pe care a pășit Hristos. Mor, ca prin moartea lor nevinovată, datorată nepăcătuirii lor, să condamne moartea care a venit în viața noastră prin păcat. Hristos era fără de păcat, iar moartea nu avea stăpânire asupra Lui, și stricăciunea nu s-a putut apropia de mormântul Său, de aceea a înviat a treia zi. La fel e și în cazul tuturor sfinților, atunci când se slobozesc de păcat și țin credincioși poruncile până la moarte, atunci și moartea se face cel mai mare dar în viața lor, căci devine un prilej pentru o unire deplină și desăvârșită cu duhul lui Hristos. Inima lor se va uni într-un mai deplin cu duhul lui Hristos.
De aceea, în Biserică avem un singur program [de viețuire]. Prin slujbele sale, Biserica ne învață să avem o singură rânduială, seara și dimineața și la amiază: „Învredniceşte-ne, Doamne, în ziua aceasta/ în noaptea aceasta/ în seara aceasta fără de păcat să ne păzim noi.” Pe cât noi ne păzim de păcat, pe atât alungăm departe puterea morții pe care o are peste noi. Și ne eliberăm de sub stăpânirea ei, și devenim fii ai Învierii, începând să participăm la prima Înviere în Hristos. Adică sufletul nostru devine viu, renaște în Duhul Sfânt ceea ce este începutul Învierii, [Înviere] de care se îngrijește Hristos să ne-o dăruiască în ziua cea slăvită a celei de-a Doua Veniri.
De multe ori, omul, în pocăința pe care-o face, ajunge într-o dilemă: ori să aleagă moartea, care-l amenință înaintea sa, sau să găsească altă soluție. Și atunci când începe să aleagă moartea de dragul poruncilor Domnului, atunci vede că acest lucru îl ajută să facă un mare progres în viața duhovnicească. Și este învățat să nu se încreadă în sine, ci să le agațe pe toate de mila lui Dumnezeu. Acesta este curajul autentic al Sfinților: să nu se încreadă în sine, ci în Dumnezeu, Care poate să învie chiar și pe cei morți.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!