Ascultați un clip cu un scurt cuvânt duhovnicesc în care Gheronda Partenie, starețul mănăstirii Sfântul Pavel, ne vorbește despre lupta duhovnicească și despre iad.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Și a mers o dată bucuros, voiam să merg la Sf. Gheorghe, să văd niște bătrânei, și mi-a spus: „Vasile, hai să-ți spun ceva! Fă-ți canonul cu metanierul spunând ‘Slavă Tie, Doamne!’ Și fă un metanier în fiecare zi la Maica Domnului pentru toți părinții din Sfântul Munte!
Să păzească Maica Domnului Sf. Munte și familiile lor. Câtă bucurie am că fac acest șirag de Doamne Iisuse!” Și de atunci …? Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, Stăpână, Fecioară, Împărăteasa cerului și a pământului, păzește Sfântul Munte, locul ales de tine și moștenirea ta, de oamenii răi și de înrăurirea demonilor! Și rânduiește cele de folos sufletelor noastre! Maica Domnului, păzește Sfântul Munte! Maica Domnului, păzește Sfântul Munte! Și pe toți părinții athoniți!
Trebuie să o rugăm! Pot fi aici 20 de Stareți, însă, în esență, sunt 20 de părinți care slujesc pe toți ceilalți părinți de aici. Aici Stareță este Maica Domnului! Ea este Stăpâna locului. – Ea e deasupra tuturor. – Vedeți, la colibe, la chilii, nimeni nu este flămând, toate le iconomisește Maica Domnului. – Da, Da! După cum a spus și Sf. Petru Athonitul, că Maica Domnului pe toate le rânduiește.
– În 1940, când era foamete în Atena, pe timpul stăpânirii germane lumea murea de foame în Atena și dintr-un sac de grâu se hrăneau cei care locuiau într-un bloc întreg. Nu aveau ce să mănânce oamenii! – Da! Și Părinții mai vechi din Sf. Munte aveau mereu în minte pe „Stăpâna noastră, Maica Domnului, pe Sfântul Dumnezeu!”, și au vândut atât de multe castane și le duceau de la mănăstire la Kareia ?? Și adunau 100 de kg de castane, le băgau la cuptor, puneau 3, 4 kg de castane și un kg de făină, și așa au trecut foametea timp de 3, 4 ani. A avut Dumnezeu grijă de ei!
– Și de vreme ce sunt castane peste tot… au putut supraviețui toți. ?? Era un neamț pe nume Teghel, făcea parte din conducerea politică a Sfântului Munte, și acesta, cu toate că era așa mare foamete și sărăcie, trimitea și dădea în Sf. Munte tuturor părinților câte puțină făină. Dădea și pustnicilor. Așa a rânduit Domnul și Maica Domnului.
– Mereu Maica Domnului a găsit un mod ca să nu rămână nimeni flâmând. Slavă Domnului și Maicii Domnului! – Însă Sfântul Munte se afla în decădere, Mănăstirea noastră era aproape o ruină. Nu doar a noastră, ci și toate celelalte. Cu ajutorul Uniunii Europene, mănăstirile din Sfântul Munte au fost renovate. Au fost renovate pe parcursul a mai multor ani. Dumnezeu le rânduiește.
– Da, toate mănăstirile erau în ruine. În ultimii 30 de ani au fost renovate. Și eu, când am venit, în urmă cu 30 de ani, am găsit mănăstirile într-o stare jalnică. De atunci a început încet-încet [restaurarea lor]. Un lucru de taină! Îmi amintesc de o colibă erau 5, 6 persoane acolo cu Pr. Pafnutie și într-o casă unde stăteam, cu toate că aveau copaci, grădini, doar ce plecau părinții, se termina cu toate. Nu rămânea nimic!
– Da, se termina totul. Le ținea Maica Domnului cât erau în viață. Un lucru misterios! Îmi amintesc de acestea! Doar ce veneam pe aici și coboram de acolo, mă apuca panica când vedeam totul pustiit. Însă, Slavă lui Dumnezeu! Să dăm slavă lui Dumnezeu!
– Acum sunt 17 chilii, Slavă Domnului! Da, e un lucru mare! Gustați ceva, Gheronda!
– Binecuvântați! La mulți ani!
– Bine ați venit!
– La mulți ani! Să ne rugăm Maicii Domnului, să dăm slavă lui Dumnezeu, să fii bine, fiul meu! Și părinților le urez să aibă ascultare și răbdare, să ne facem îndatoririle noastre duhovnicești.
– Gheronda, vă mulțumim mult că ați venit la noi, e o mare binecuvântare. Vă iubim mult.
– Și să nu mă iubiți, eu mă rog pentru toți părinții din Sfântul Munte. Pentru toți, la modul general. Și să nu mă iubească [cineva], eu nu aștept iubire. Știu cine sunt și ce sunt. Îl rog pe Dumnezeu să ne ajute să ne mântuim. Să ne ajute Maica Domnului să nu ne pierdem și să ne mântuim.
– Da, acesta este scopul nostru de căpătâi.
– Cine se naște pe lume și nu se mântuiește, mai bine nu s-ar fi născut! Asta se spune despre Iuda.
– Da, așa e.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Am o opinie pe care vreau sa v-o impartasesc: nu e bine sa se ia bani de la UE sau de la heterodocsi pentru zidirea de biserici si manastiri caci prin aceasta acestia pot avea pretentii apoi si se vor face compromisuri.
Amintiti-va de ce scrie in Vechiul Testament unde scrie ca evreii nu au vrut sa-i lase pe filisteni sa le ajute sa zideasca templul. Si pentru ca nu i-au lasat, filistenii veneau si atacau distrugind templul care se zidea.
Părerea ta este greșită. Din cauza asta există contracte care stipulează foarte clar drepturile și obligațiile.