Powered by RedCircle
Din darul Maicii Domnului, vă aducem și azi „Întrebări și răspunsuri” pe care am alcătuit-o pentru voi, răspunzându-vă la întrebările pe care ni le-ați trimis pe platformele O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte. Vă mulțumim pentru comentarii! La final, este și un citat duhovnicesc din Sfinții Părinți.
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Nu se poate, însă dacă omul are un program duhovnicesc constant atunci aceasta rămâne într-o anumită măsură. După un timp îndelungat atunci bucuria crește foarte mult.
Ascultarea, atenția la noi înșine, retragerea din lume. Viața simplă, constantă, fără griji – programul duhovnicesc zilnic, cu o anumită intensitate duhovnicească.
Ascultare. Flexibilitatea smereniei.
Ambele.
În general da. Cu toate astea trebuie să avem cuvântul dres cu sare.
Prin rugăciunea pentru ei și exemplul personal.
Mai bine la Dumnezeu și la Maica Domnului. Mare atenției că dezlegarea vine prin spovedanie.
Să fie simplu și să nu-i fie frică de bullying. Smerenia este mântuitoare.
Evident. Este una din principalele cauze.
Prin credință, ascultare, rugăciune și program constant duhovnicesc. Să avem grijă să nu ne credem gândurilor.
Primul cuvânt în problemele duhovnicești este de la Dumnezeu. Dacă îl presăm atunci posibil să nu mai fie. De asemenea, dacă nu vorbește în probleme duhovnicești (de ex. meserie, medicină) – nu
Doar întrebând. Prin dependență duhovnicească de un conducător experimentat.
Tăierea grijilor, program constant și spovedirea gândurilor pe care nu le putem depăși.
Trebuie întrebat pe un om duhovnicesc. Dacă nu poți atunci se vede prin rugăciune. Însă totdeauna preferăm întrebarea.
Conștiința se curăță prin evitarea păcatelor și a centrilor puternici de atenție. E mai bine să întrebăm, totuși.
Citat duhovnicesc:
Cel ce ți-a oferit ziua, Acela îți va oferi și cele necesare ale zilei. (Sfântul Grigorie de Nyssa)
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
18 Comment
Hristos a Inviat ! Sarut mana, parinte. Sfantul Marturisitor Ioan Ianolide a fost deshumat ieri, la manastirea Cernica si dus la manastirea Paltin, izvorand o mireasma de nedescris. https://www.facebook.com/share/p/nNzraGnGfa4vmJP4/
Hristos a Inviat ! Sarut mana, parinte. Sfantul Marturisitor Ioan Ianolide a fost deshumat ieri, la manastirea Cernica si dus la manastirea Paltin, izvorand o mireasma de nedescris. https://www.facebook.com/share/p/nNzraGnGfa4vmJP4/
Hristos a inviat! Binecuvantati Parinte! Am si eu o nelamurire. Ultimul Stih din Cantarea Maicii Domnului „Luat-a pe Israel sluga Sa, ca sa pomeneasca mila, ….” la care Israel se refera? Multumesc!
Raspuns? Multumesc
De asemenea, si talmacirea ” Usa milostivirii deschide-o noua, binecuvantata Nascatoare de Dumnezeu…” Multumesc!
Doamne ajută, părinte, foarte bună ultima predică video cu femeia Samarineancă. Referitor la acest Q&A, de ce e păcat să glumim? Oare Iisus nu a glumit sau râs niciodată? Nici măcar în primii 30 de ani cât a lucrat ca tâmplar? Presupun că a interacționat cu oamenii, dacă cineva a făcut o glumă, presupun că a râs din politețe, sau nu?
Iar în relația cu apostolii, oare niciodată nu s-a râs sau glumit? La nunta din Cana de exemplu, sau alte evenimente sociale, unde se bea vin și există ceva dans și distracție, desigur nu ca în zilele noastre, dar presupun că exista și atunci, nu stăteau toți stană de piatră cu fețe de înmormântare, și presupun că nici Iisus nu putea rămâne total pasiv, pe dinafară. Sau Iisus stătea total deoparte?
Nu, nu a râs. Nu este vorba de stană de piatră ci de o seriozitate bucuroasă.
SUnt convins ca Mantuitorul nu a ras asa cum radem noi, ma refer la rasul cu pofta pe care daca il studiem la noi insine ne dam ca atunci cand ne vine sa radem asa cu pofta pleaca dintr-o patima, gasim ca radem de ceva, un om, o situatie, sau ceva ridicol in care prin comparatie cu noi si comportamentul nostru este decadent in gandirea noastra sau radem din mandrie ca sa fim observati si sa ne si se alature altcineva in rasul nostru. Deci da, rasul zgomotos si cu pofta este o nestapanire de sine si pleaca dintr-o patima iar daca Mantuitorul este Dumnezeu intrupat atunci El nu are patimi deci nu putea fi stapanit de ras. Dar sunt convins ca Mantuitorul a zambit, asa cum zambim si noi cand ne bucuram de o bucurie pe care o impartasim cu cineva, un zambet cu iubire indreptat spre cineva eu o percep ca si o imbratisare duhovniceasca exprimata fizic si sunt convins ca atunci cand Mantuitorul a observat in cineva o tresaltare, o trezire a duhului cu credinta spre El eu cred ca a zambit, daca Iisus Hristos este adevarul intrupat atunci acesta expresie fizica trebuie sa fi aparut in completarea celei duhovnicesti ca sa fie o expresie completa a bucuriei si iubirii. Asta e parerea mea, iertare! Daca am gresit parinte Teologos va rog sa nu ma lasati sa raman in greseala si sa ma corectati. Doamne ajuta!
Hrisotos a inviat! Ioan, cap.6, ziceau iudeii „Au nu este Acesta Iisus, fiul lui Iosif, şi nu ştim noi pe tatăl Său şi pe mama Sa? Cum spune El acum: M-am coborât din cer?”
Aceasta inseamna ca erau oameni normali, simpli, curati, nu-si dadeau in societate aere de sfinti. De altfel, ca ar fi ras vreodata sau nu, ca mai zambea, nu stim (poate ca pe la Vatican mai sunt scrieri din acea perioada necunoascute noua), si nu are nicio importanta!
Nu scrie in Sfanta Scriptura daca Domnul intrupat nu a ras niciodata pe parcursul vietii Sale pe pamant. Dar sunt sfinti cuviosi care au mai facut glumite, bineinteles cu scop constructiv duhovnicesc, iar daca era de rau nu mai erau acum sfinti. Probabil ca unii ortodocsi care se considera ei smeriti, se bazeaza pe scrierile din Vechiul Testament cand Domnul neintrupat a certat rasurile. Si Domnul Iisus a fost copil ca noi toti unde stim ca mai radeam (ma refer la ras nevinovat, ci nu a lua in ras) cand ne jucam cu alti copii.
Cei din Athos nu au de unde sa stie. Sa urmariti comportamentul copiilor cand vin mamicile lor cu ei la impartasanie. Unii copii rad, altii plang, preotul trebuie sa mai glumeasca, rada cu ei. Si Domnul Iisus statea cu copii, ii binecuvanta.
Cei din Athos îl știu pe Hristos. Vă rugăm nu răspândiți dezinformări!
Ma refeream la cresterea unui copil, comportamentul sau, cand e micut, il iei brate, si rade frumos atingand cu manuta icoanelele din Biserica.
Stiu ca ai intalnit sfinti in viata ta, insa un copil este peste ei in ceea ce priveste sfintenuia, fiindca ei nu au cunoscut pacatul.
„Adevărat zic vouă: Cine nu va primi Împărăţia lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea. Şi, luându-i în braţe, i-a binecuvântat, punându-Şi mâinile peste ei” (Marcu 10, 15-16).
NU, un copil NU este peste sfinți în ceea ce privește sfințenia. Nici vorbă de așa ceva! Sf. Ap. Pavel spune să fim copiii cu păcatul, nu cu mintea. Mare atenție la ce înseamnă „copil” în context biblic.
Răspund la „Cei din Athos nu au cum să știe”. Noi Îl știm pe Hristos. Cu darul lui Dumnezeu sunt părinți care L-au văzut pe Domnul și am întâlnit Sfinți în viața noastră.
Presupun că oamenii se referă la a cunoaște multitudinea de stări fizice prin care Hristos a trecut ca om, pe pământ fiind, în diferite împrejurări. Spre exemplu: presupun că Hristos a băut vin stând la masă cu ceilalți, și probabil starea s-a s-a modificat ușor, că e omenesc să ne modificăm puțin când bem alcool, chiar și după un singur pahar. Dar când Hristos le apare părinților de la Athos, cel mai probabil nu le apare după ce a băut vin. Nici somnoros după ce s-a ridicat din pat. Nici în alte ipostaze omenești ușor stânjenitoare. Chiar dacă s-a ridicat la cer ca om, presupun că acolo in cer nu există toate împrejurările și nevoile vieții pe pământ. Și într-un fel nevoia asta de a ni-L imagina pe Hristos mai uman, în toate împrejurările și nevoile vieții cotidiene prin care ar fi trecut El aici, poate să fie ceva bun, fiindcă astfel înțelegem mai bine că Dumnezeu s-a făcut om cu adevărat, la fel ca noi, nu a plutit pe deasupra umanității. Problema apare atunci când nu știm exact ce e păcat și ce nu e păcat. Alt exemplu: oare Hristos s-a jucat vreodată cu copiii? Copil fiind probabil că da. Dar oare ca adult s-a jucat? Ne e greu să ni-L imaginăm ca adult mimând cucu-bau cu copiii, dar asta depinde dacă joaca e un păcat sau nu.
P.S. Și referitor la faptul că lucrurile acestea despre amănuntele vieții lui Hristos nu sunt importante pe motiv că ele nu au fost scrise în evanghelii… nu cred că e ok să gândim așa… sunt multe lucruri pe care evangheliile nu le acoperă în mod direct, spre exemplu, nu scrie nicăieri că Iisus s-a jucat cu animale sau a mângâiat animale, dar cu toate acestea părintele Pimen Vlad, care dorește să-l urmeze pe Hristos, se joacă cu motănelul…
Asa este. Mai multe roade putem sa avem dupa Botezul pocaintei. Oricum, e greu de atins starea de sfintenie acopilului , daramitea sfantului. Fara mila Domnului,
eu, cel putin, nu am nicio sansa de mantuire. Multumesc frumos Parinte. Doamne ajuta!