Urmăriți o discuție cu dl. senator Marius Humelnicu, secretar în Senatul României, fost președinte al Comisiei de Comunicații Tehnologia Informației și Inteligența Artificială. Abordăm teme legate de cipuri, carduri de identitate, atacuri cibernetice, pericolele electronicii și ale rețelelor sociale în corelație cu Dumnezeu, cu familia și statul român contemporan.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Introducere
Părintele Teologos: Dragii noștri, ne aflăm cu Marius, cu domnul Senator Marius Humelnicu care este secretar în Senatul României, dar înainte de această funcție pe care o are acum, a fost președintele, nu?…
Marius Humelnicu: Președintele Comisiei de Comunicații Tehnologia Informației și Inteligența Artificială.
Părintele Teologos: Deci fraților, cu electronică, cu securitate cibernetică, inteligența artificială și pe tema asta o să vorbim astăzi, pentru că din păcate sau din fericire, mă rog, este o temă de foarte mare actualitate pentru că din păcate, mă rog, sau din fericire, electronica, comunicațiile sunt o componentă, să zic așa, foarte foarte constantă, din păcate. Chiar mult mai prezentă decât ar trebui în cotidianul nostru. Prima întrebare pentru Marius este întâi de toate, ce înseamnă securitatea pentru tine, securitatea cibernetică, bineînțeles.
Marius Humelnicu: În primul rând, mulțumesc, e primul primul podcast pe care îl fac, am apărut la televizor în tot ce înseamnă emisiuni la nivel național cât și local, sunt Senator de Galați, dar e primul podcast. N-am crezut că pe Muntele Athos voi face primul podcast și sărut-mâna, părinte, că mi-ați dat această…
Părintele Teologos: Să ajute bunul Dumnezeu!
Marius Humelnicu: Sper să fiu de folos și tot ceea ce discutăm va fi chiar de folos tuturor celor ce ne privesc și sperăm să ajutăm puțin în a înțelege ce înseamnă securitatea, inteligență artificială și direcția în care mergem.
Folosirea tehnologiei – avans și securitate
Direcția, dacă vreți, a progresului și nu putem să ne oprim. Singurul lucru sau cel mai important lucru este cum folosim aceste noi tehnologii. În pandemie, de fapt, nu aveam cum să ne apropiem unul de celălalt și cum știți mult mai bine decât noi omul are nevoie de dialog într-o comunitate. Și atunci am găsit această…. Da, să putem să vorbim la dialog, să învățăm copiii noștri – au învățat ce înseamnă lecțiile online, să producem stând acasă și să ne păzim puțin.
După doi ani de zile, vedem că a lua așa un avânt exponențial această tehnologie și atunci când vorbim de inteligență artificială sau tot ce înseamnă conectivitatea între noi, vine și partea bună cât și partea rea. Când vorbim de partea rea atunci trebuie să ai o securitate cibernetică. De ce? Pentru a ne proteja de tot ceea ce înseamnă partea rea, pentru că dacă vorbim de digitalizare sau de tot ce înseamnă aceste aplicații și nu numai care ne ajută. De ce? Omul nu mai stă la coadă, ci poate să plătească online.Vreau un act, un document, merg să-l extrag. Taxe, impozite într-adevăr pe ghișeu.ro și pe alte platforme. Nu mai stau la coadă, plătesc. Mâncarea îmi vine servită, hainele… și pot să dau retur și sunt multe lucruri care ne ajută să nu ne mai pierdem timpul și poate să ne concentrăm pe alte lucruri mult mai importante.
Când vorbim de securitate cibernetică, pentru că asta m-ați întrebat, contează furtul de date de identitate… De ce? Pentru că prin inteligențe artificială se poate face acest lucru. Timbrul vocal, vă iau înfățișarea, amprenta și tot ceea ce ține de dumneavoastră și atunci au fost și sunt încă aceste amenințări, dacă vreți, la nivelul personal, al individului, contul bancar și tot ceea ce ține de identitatea ta.
Necesitatea legilor în domeniu
Și atunci, atât Statele Unite ale Americii cât Uniunea Europeană și toate celelalte state reglementează, cât și România – trebuie să reglementăm această inteligență artificială. Bineînțeles, vorbim de lucruri pe care ar trebui nu să le interzicem, că nu vorbim de interzicere. Noi știm că am trăit în perioada aceea, eu fiind tânăr totuși, în care era interzis să faci anumite lucruri și în gena omului, din păcate sau din fericire, atunci când interzici, omul tot timpul găsește o modalitate prin care… să găsim, să facem ceva.
Părintele Teologos: O breșă.
Marius Humelnicu: O breșă, cum găsim și ocolim puțin. Nu mergem direct, dar facem o buclă. Efectiv să reglementăm astfel încât omul să fie sigur când folosește o aplicație, când intră pe un site … Mai ales, dacă vorbim de securitate, cred că vorbim de copiii noștri și de viitorul nostru. Și atunci e important să avem această reglementare astfel încât copiii să nu deschidă… Dorește să deschidă un site, pentru că au acces acum, acesta este adevărul la orice, din păcate sau din fericire, hai să luăm partea bună a lucrurilor, au acces și atunci când deschid un site să nu apară lucruri indecente.
Atunci, reglementarea asta este un lucru pozitiv din punctul nostru de vedere, astfel încât să să avem acces la lucruri importante pentru noi și care ne îmbunătățesc viața și activitatea de zi cu zi.
Statul român și familia – roluri complementar
Părintele Teologos: Ai vorbit despre reglementări. Văd aici două părți: odată este partea a ceea ce trebuie să facă, mă rog, statul român, să zic așa.
Marius Humelnicu: Corect, statul român.
Părintele Teologos: Și pe de altă parte, ceea ce trebuie să facă familia. Ce reglementări concrete după părerea ta, deci nu dogmatizăm acum, crezi că ar trebui să facă statul român și socotești că ar fi bine să facă statul român? Și pe de altă parte, hai să nu zicem ce reglementări, ce sfaturi ai da familiei? Ce ar trebui să învețe cu familia astfel încât să poate să se protejeze de ceea ce înseamnă lucrurile rele.
Marius Humelnicu: Da. Deci primul lucru, statul trebuie să reglementeze astfel încât într-adevăr să nu poată cineva să-ți fure identitatea. Din păcate, dacă vreți, pe indicele acela de digitalizare și conectivitate socială și economică, suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Suntem pe un loc peste medie când vorbim de conectivitate, dar când vorbim de capital uman adică pregătirea noii generații, suntem undeva la subsol sau suntem ultimul loc, da, din păcate. Dacă vorbim de folosirea acestor aplicații și nu numai, iarăși suntem cred că pe ultimul loc – noi și Bulgaria ne batem, din păcate.
Și dacă vorbim și de conexiunea, interoperabilitatea tuturor sistemelor. Noi suntem în Athos, dar vreau da să-mi iau un document, un certificat de naștere, vreau un document, intru pe site mă identific – o parolă ce am, cu cardul electronic de identitate, dacă vom avea timp și vom discuta și despre acest lucru – astfel încât să poți să ceri un act. Mă identifică, sunt anumiți pași pe care trebuie să-i parcurgi, după care îmi eliberez certificatul. Certificatul de naștere e atât de important pentru fiecare dintre noi.
Problematica identității în mediul online
Părintele Teologos: Cu ce mă ajută statul să nu mi se fure identitatea? În speță, eu am calculatorul meu pe care l-am cumpărat de la Emag sau oricare undeva. Eu am foarte puține cunoștințe, eu sunt foarte bun în diferite domenii, dar să zic că n-am cunoștințe în informatică aproape deloc. Cu ce mă ajută, o dată, statul să mă protejeze astfel încât să nu intru pe un scam, pe un phishing așa mai departe.
Marius Humelnicu: Statul ceea ce v-am zis, ne-a dat posibilitatea să-i învățăm pe copiii noștri pentru că ei sunt foarte buni acum pe device-uri, ați văzut, pe tot ce înseamnă tabletă, iPhone sau orice alt Android și sunt foarte buni – joacă în rețea, joacă unul cu altul – ne depășesc dacă vreți, ca și jocuri, ca și inteligență, ca și rapiditate în execuție și nu numai. Trebuie să-i învățăm.
Am vrut să avem în legile educației această parte a tot ceea ce înseamnă să aibă security, semiconductor pentru că avem și încă avem o problemă, tot ce înseamnă internet of things, tot ce înseamnă robotică, tot ce înseamnă proiectare digitală și partea aceasta de componentă a tot… Și de ce? Pentru că copilul trebuie să învețe nu doar să se joace, ci cum să folosească aceste unelte atât de importante de viitor și pregătim generații viitoare.
După care trebuie tot ce avem, vorbim de fonduri europene pe care noi le avem și le accesăm miliarde, tot vorbim de miliarde și e un lucru foarte bun că sunt miliarde. De fiecare dată nu vorbim numai de partea hard a lucrului, ci trebuie să vorbim și de partea de soft, de trainer, dacă vreți, al angajaților astfel încât oamenii să știe cum să folosească și tot timpul trebuie să am partea aceasta în care să cresc capacitățile digitale ale angajatului, ale funcționarului public pentru că altfel vom avea la un moment dat…. Am votat în în parlament chiar dacă nu e atât de apreciat de români și nu numai, de ce? Pentru că sunt momente și momente în care nu a fost așa cum ar trebui și nelivrând la nivelul așteptărilor românilor. Și acesta este lucrul și certuri pe care îl avem și toate lucrurile… dar au fost și lucruri bune.
Și atunci vorbim și de legea inter-operabilității astfel încât să avem toate conexiunile la Galați, Timișoara, București, Cluj sau oriunde în țară și în străinătate să poți să te identifici și lucrul acesta se face. Vorbim de codul comunicațiilor. De legea 5G și tot ce ține de semnătura electronică, pentru că acum nu mai semnezi dacă ai… și nu mai semnezi olograf, ci semnezi electronic. Și atunci vorbim de semnătură electronică calificată avansată sau simplă. Are mai mulți pași de de securitate.
Și ce trebuie să învățăm? Tot așa, fiecare angajat și fiecare om în parte, trebuie să spunem, atunci când primește un mail sau primește anumite informații, pentru că mai având un telefon performant este ca un calculator. Și atunci primești un mail dacă vreți dacă îl deschizi atunci vorbim de phishing și de tot ceea ce…. îți introduce un virus și îți poate fura din identitate. Trebuie de fiecare dată să putem, într-adevăr, să avem… să nu deschidem. Deci și statul ne ajută, a început să ne ajute și ajută anumite instituții astfel încât toate aceste mailuri să meargă în spam nu să meargă în inbox și atunci să poți să nu deschizi, nu prea te uiți poate.
Și trebuie să mai avem așa: o parolă sigură, da, formată din mai multe cifre, litere, semne și să facem fiecare identificare în doi pași cel puțin. Și atunci ori pe telefon și laptop dacă îi avem în legătură astfel încât să nu fie atât de accesibil. Dacă într-adevăr dorește cineva să intre într-adevăr în toată…, să aibă datele tale, cu siguranță le va avea, dar să zicem…
Organe de stat abilitate în siguranța cibernetică
Părintele Teologos: Adică vrei să spui că dacă cineva este țintă și actorul este puternic…
Marius Humelnicu: Depinde foarte mult, să știți. Depinde de ce? Pentru că de exemplu, nu vă spun de…, am primit un laptop în care de la Senat atunci când l-am primit cu siguranță avea mai multe date și mai multe lucruri astfel încât să nu poată să intre oricine.Dar sunt instituții cum au fost instituții ale Statului, ministere și nu numai, spitale în care chiar dacă au avut și oameni care se ocupau de această securitate cibernetică au avut probleme. Trebuie să ai o răspundere rapidă, profesionistă. Am înființat să știți dacă… DNSC-ul, Directoratul Național pentru Siguranță Cibernetică. Astfel încât să putem într-adevăr să avem profesioniști, mai vorbim de salarizarea lor și de tot ce ține astfel încât să avem câte câțiva oameni în fiecare județ astfel încât să poată să răspundă prompt și profesionist, v-am zis, la toate amenințările astea cibernetice.
Părintele Teologos: Dacă de exemplu o instituție oarecare adică o firmă sau un spital sau așa mai departe, o organizație oarecare este atacată cibernetic se poate adresa undeva?
Marius Humelnicu: Sigur, da.
Părintele Teologos: Unde? Să știe…
Marius Humelnicu: Se poate Directoratul Național pentru Siguranță Cibernetică. Dacă vorbim de o instituție publică poate să aibă ceea ce ține de Serviciul Român de Informații, da, pentru că are divizia aceasta de Cyber in și se poate adresa și STS-ului. Da, sigur da, pentru că noi avem toate rețelele din Senat le avem prin STS. Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Și cred că cu siguranță ar trebui, dar de fiecare dată ar trebui să ai dacă vreți, o siguranță și să îți protejezi toate datele.
Părintele Teologos: Da, să faci și tu…
Exemplificări de atacuri cibernetice – pentru conștientizare
Marius Humelnicu: Într-adevăr să ai și tu astfel încât să poți într-adevăr să-ți asiguri toate aceste date. De ce? Pentru că au fost date luate din spitale atacate.
Părintele Teologos: Cine au fost cei care au atacat?
Marius Humelnicu: Să știți că pe informațiile pe care le primesc aproape zilnic sunt undeva la 25.000 – 30.000 de atacuri în România de la persoane fizice și instituții. Pentru că e un război, noi vedem războiul și îl simțim poate, v-am zis că sunt din Galați și mai cade câte o dronă la Galați, la Brăila, dar e un război pe care nu-l vezi. Ca cel duhovnicesc dacă îmi dați voie.
Părintele Teologos: Da, sigur, cu adevărat. Și acesta, hibridul, avem atacuri de fiecare dată și avem oameni, să știți, foarte buni. Pe domeniul acesta avem oameni vârfuri în România pe tot ce înseamnă securitate cibernetică, pe IT și e un lucru foarte foarte bun și faptul că suntem într-o rețea națională, europeană, mondială în care comunicăm cu celelalte instituții europene astfel încât să putem să prevenim atât cât putem acest război nevăzut.
Părintele Teologos: Astea 30.000 de atacuri pe zi… Ai putea să distingi anumite categorii? Pentru că pe oameni nu-i interesează pe Gheorghe sau Maria sau nu știu, ci categoria. Adică de exemplu, sunt actori care sunt oarecare care doresc nu știu ce să facă sau sunt actori organizați sau sunt…
Marius Humelnicu: Sigur, sunt și organizați și… cam tot e organizat, nu poți să zici că e dezorganizat când vrei să ataci o infrastructură.
În Camera Deputaților am avut într-adevăr un atac în care s-au toate datele tuturor deputaților, senatorilor și aveau cărți de identitate, declarații de avere sunt publice și tot ceea ce înseamnă angajați și cheltuieli și tot ceea ce ai făcut. Am avut anul acesta.
Părintele Teologos: Pentru ce?
Marius Humelnicu: Poate să fie din… au cerut la un moment dat o anumită sumă de bani să dea sau e important și să ai toată informația legat de anumiți oameni…
Părintele Teologos: Ce fac sau ce plănuiesc…
Marius Humelnicu: În forul legislativ și ceea ce fac, cum fac și tot ceea ce ține de lucrul tău. Adică tot ce ține de intimitatea ta pentru că acolo dai niște date, sunt publice, da, dacă ți le cere cineva, dar ai o carte de identitate, unde stai… Adică sunt lucruri care… Unde cheltui banii, cu cine ai contracte, nu ai contracte, care sunt angajații tăi. Sunt lucruri suficient de importante sau pentru tine ca și persoană. Și au fost atacate aceste instituții. Cred că ar trebui să aibă contracte mult mai…, să se lucreze cu profesioniști astfel încât să nu se mai întâmple. Dar acest lucru, din câte știu, datorită unui un domn care lucrează în Camera Deputaților și a intrat tot așa, a băgat un virus, i s-au furat toate datele, virusul acela s-a dus în unitatea principală și au dispărut toate datele. Au dispărut… au fost luate după care au apărut la televizor diferite cărți de identitate ale primului ministru, ale deputaților, ale senatorilor nu. De ce? Pentru că noi lucrăm într-adevăr la nivelul Senatului cu STS și atunci avem o oarecare siguranță în ce înseamnă protejarea datelor.
Securitatea cibernetică și infractorii
Părintele Teologos: Și de obicei acești criminali cibernetici se prind adică se află cine sunt, nu?
Marius Humelnicu: Unii da, unii nu. E un alt nivel, părinte. Depinde foarte mult din ce parte vine. Dacă vine din partea de est depinde ce atacă, cum atacă, poate doar să ai un virus, dar introdus. Și atunci zice da, când am nevoie mai trag câteva informații dacă am nevoie. Sunt discuții poate mai tehnice și mult mai sensibile dacă vreți în care sunt anumiți actori, așa cum suntem noi, vârfuri în în România sunt și în alte țări vârfuri. Credem că atunci când am vorbit și vorbim de tot ce înseamnă domeniul este ITCIA, Comunicații în Tehnologia Informației și Inteligența Artificial ar trebui să să avem, nu știu…. Și salarizarea este diferită poate și e o creștere exponențială în tot ce înseamnă PIB-ul României, produs intern brut.
Părintele Teologos: Da, evident.
Mircea Humelnicu: De ce? Pentru că ăsta e viitorul. Și atunci dacă vorbim și de programare, inovare, cercetare, vorbim și de securitatea a tot ceea ce înseamnă datele tale și nu mai avem infrastructuri critice ale României, noi vorbim de o identitate și vorbim de un om.
E important că de aici plecăm tot când vorbim global. Dar avem industria și avem anumite lucruri critice pentru România, cum sunt gaze, apă și toate lucrurile acestea. Și atunci… energie… și atunci trebuie să fim foarte, foarte atenți la… Dar v-am zis, ceea ce e îmbucurător pentru noi și pentru români și pentru… trebuie să avem încredere în instituțiile statului, că într-adevăr avem oameni pregătiți și care 24 din 24 de ore sunt… monitorizează și ne protejează atunci când noi, dacă dormim mai mult sau mai puțin… protejează și ține de… de stabilitatea acestei țări.
Copii și familia în fața fluxului de informație de pe internet
Părintele Teologos: Apropo de somnul națiunii care naște monștri și pentru că ai vorbit până acum foarte bine despre furtul de date și despre atacurile care au ca țintă datele, hai, să vorbim puțin și despre partea ideologică, ce înseamnă securitatea cibernetică, din punct de vedere ideologic, pentru că… evident că există această preocupare a unor anumiți actori care vor să fură date și nu știu ce, dar există pe de altă parte actori și mai mari după părerea mea și nu numai după părerea mea, care atacă din punct de vedere ideologic și pe față cu ”cu bune intenții”, dar strâmbă din punct de vedere ideologic poporul, națiunea, sistemul de valori și mai departe.
Mircea Humelnicu: Da, cred că într-adevăr atunci când ai acces și copiii noștri au acces, că vorbim de copii, pentru că ei sunt cei ce vor veni după noi și trebuie să avem grijă de viitorul nostru, cred că ar trebui să avem ceea ce v-am zis în școli și nu numai în școli, să avem o pregătire a lor și să înțeleagă că ai o aplicație, ai un iPhone sau un Android, un device, un ecran care este bun, ești în conexiune cu toți ceilalți, dar nu înseamnă că dacă petreci suficiente ore, nu te și deformează în tot ceea ce înseamnă formarea ta ca și persoană.
Cred că cum am vorbit aseară puțin, ar trebui familia și trebuie familia să fie alături de… mama, tata și nu numai și bunicii, pentru că credința mea și ceea ce sper și trebuie să facem este să creștem copiii noștri în dragostea de neam și de patrie și în dragostea creștin-ortodoxă.
Pentru că noi suntem 87-88% din români suntem creștin-ortodocși, nu înseamnă că celelalte culte sau rituri ar trebui același lucru să facă pentru că important e să fii om, asta contează mai mult, și să faci bine. Atunci dacă fiecare în dreptul nostru facem bine, atunci bineînțeles că vom avea un bine comun. Cred și de fiecare dată am zis că nu ai nevoie doar de șapte ani de acasă, ci ai nevoie de 18 ani de acasă.
De ce? Pentru că acolo deprinzi și stai cel mai mult în sânul familiei. Și trebuie să fii un model pentru copiii tăi, pentru toți cei din jur, atât cât poți să știți. Pentru că sunt și oameni, să fim corecți și să spunem adevărul, sunt care pleacă părintele de la 5 dimineața, vine la 5 seara după amiaza, da? Și după 12 ori el nu mai are, poate, timp.
Dar cred că ar trebui să ne petrecem mai mult timp, să ne facem timp să petrecem mai mult. E valabil și pentru mine să știți dacă vreți. Corect.
De ce? Pentru că plec, vin, plec, vin. Și de ce? Pentru că trebuie să stai lângă el, îl formezi, te vede, pentru că tu pentru noua generație, pentru că trebuie să fie, evoluția asta înseamnă părinte, trebuie să fie mai bun ca noi, da? Și pentru a fi mai bun ca mine, trebuie să… întâi să-l pregătesc pentru ceea ce trebuie să fac, să-i arăți care e binele și uite, fă așa pentru că e bine așa, da? Nu fă un lucru rău pentru că lucrul rău îți creează și o stare, da, negativă, îți creează și o faptă pe care o faci și după o vei regreta mai târziu. Și e important să poți să vorbești cu ei, să petreci timp în familie și să înveți ce înseamnă, da, să poți să faci o cruce, da, să se roage, da, să aprindă o lumânare și o candelă în fiecare duminică și când e sărbătoare.
Să meargă la biserică, da, adică sunt lucruri pe care trebuie și să facă lucruri bune, da, de fiecare dată. Eu am o fată și băiat și da, Doamne ajută la toată lumea. Și la fel îi învăț, adică trebuie să înveți să fii bun, fă bine, pentru că binele tot timpul se întoarce și nu numai se întoarce. Efectiv, asta înseamnă evoluția noastră ca oameni.
Și sper și am credința, cu ajutorul… să știți, că e o luptă pe care trebuie să o dăm împreună ca și părinte, ca și șlefuitor sau călăuzitor de suflete, pentru că e important când vin oamenii, că vin oamenii din diferite motive și din curiozitate și din nevoie, pentru că simți că, Doamne, am o povară sau am ceva și atunci se pot să-l să-l îndrumi. E un har pe care trebuie să-l aveți și trebuie să-l aibă toți părinții, da, pe care nu e ușor că fiecare om vine cu o problemă și pleacă și o lasă aici și după care pleacă și rămâne aici cu tot. Dar sunt lucruri pe care trebuie să le facem noi ca neam și ca țară și ca om, cred, în tot ceea ce înseamnă trăirile noastre și drumul pe care îl avem, rolul pe care îl avem noi în societatea asta și în lumea pe care o avem noi de față.
Cred că acesta este important copiii, pentru că îi reprezintă viitorul nostru și cum îi formăm, așa îi vom avea. Trebuie să-i creștem în, v-am zis, repet, în credința creștină, ortodoxă, dragoste de patrie și de neam. Asta contează.
Pentru că știm foarte bine, când treci de România, zic, aoleu… Sunt lucruri bune, să știți. Sunt și oameni buni, sunt și oameni muncitori, sunt oameni și zice, dacă mai îmi dați voi, dacă tot m-ați invitat. Am văzut foarte mulți și e un lucru extraordinar părinții, care vor de la copiilor, au ajuns la un nivel, nu știu dacă e cel mai mare sau cel mai mic, dar au ajuns la un nivel în care, nu știu, la școală, merg la școală și văd părinții, duc copiii, iau copiii, merg la sport, ia copilul, du copilul, îl duc la pregătire.
Adică lucruri pe care poate ei nu le-au făcut și nu le-au avut, nu au apucat și vor de la copiii lor mai mult. Asta e un lucru extraordinar. Ceea ce trebuie să facem este nu doar faptul că îi ducem și când mergi cu ei, petreci și timpul ăsta cu ei.
Și atunci, stai aici, cum ești, ce ești, cum ești, chiar dacă e un tumult, așa, o alergătură non-stop și ar trebui să învățăm, cum ziceau unii, să mergem și puțin mai ușor, poate, într-o eră a vitezei.
Aplicațiile și datele personale
Părintele Teologos: Da, cu adevărat, să petrecem mai mult timp cu persoanele. Mai mult timp.
Acum o să mă repet, pentru că este foarte important să repet ce a spus domnul senator. Deci dacă, din punct de vedere al furtului, al problemelor, al securității datelor, există procedee, tehnici, informatice, hard soft și așa mai departe. Din punct de vedere al securității, ideologiei, biserica, caracterul și familia ca și instituție de învățământ.
Trebuie să ne fie foarte clar lucrul ăsta. Acum, vreau să trec puțin mai departe în clipa în care nu-i cazul, și nu fac aluzie, să știți, dar ce s-ar întâmpla dacă ar veni un sistem tiranic? Pentru că, evident, aceste baze mari de date cu datele noastre, cu identitățile noastre, dependența noastră de electronică, la un moment dat, unii spun că lucrul ăsta a și venit, dar nu în România. Hai să fim sinceri, nu în România, ci în alte părți.
Intră, au intrat, sunt în stăpânirea unor sisteme politice tiranice. Vreau să fac diferență aici între datele care aparțin unei firme, e clar că firma, hai să vorbim pe față, să dau și nume. TikTok, de exemplu, fură tot ce se poate și din cauza asta am înțeles că este banat pe device-urile din Senat.
Mircea Humelnicu: Tot ce ține de device-ul din Senat, ce aparține Senatului, pe cel individual, personal…
Părintele Teologos: Nu se poate, da.
Mircea Humelnicu: Nu cred că, din punctul meu de vedere, nu ar fi bine. De ce? Fiecare om poate alege.
Părintele Teologos: Exact.
Mircea Humelnicu: Ești informat, dacă vrei să alegi, te rog.
Rețele de socializare și influența asupra tinerilor
Părintele Teologos: Exact asta vreau să spun. Deci este o mare diferență între capacitatea de ripostă a unei firme – se știe, e o informație publică, am și spus-o, că TikTok este armă strategică – și capacitatea de ripostă a unui sistem tiranic. Ce poate omul să facă în clipa în care se va afla sau se află la ora asta, că sunt anumite țări, să nu le dăm numele, nu-i vorba de România, în care omul este efectiv vânat mai mult sau mai puțin?
Mircea Humelnicu: Noi am trecut până în 89 de astfel de regim și sper și sperăm să nu mai avem parte de astfel de regim.
De ce? Pentru că suntem liberi și pentru că noi, ca și țară, să știți, n-am atacat și nu atacăm pe nimeni. Suntem pașnici cu bune și rele în interior, dar n-am atacat și nu vom ataca niciodată. Din punct de vedere ideologic, da, același lucru, cum ați spus și… numai rețele de socializare pe TikTok, deși și eu am TikTok și îl folosesc pentru a transmite anumite lucruri și rețete și mai multe lucruri…
Avem o aplicație pe care o folosim, ar trebui să o folosim doar pe partea bună a lucrurilor și să arătăm ceea ce facem, ca o activitate în familie, ca o activitate, nu știu, culinară și lucruri pe care le facem împreună. Dacă această aplicație este folosită pentru a influența ideologic tinerii și noua generație, e foarte complicat și acest lucru trebuie reglementat.
Ceea ce se întâmplă, v-am zis, atât în fiecare stat, că și noi în România în acord cu tot ce înseamnă această reglementare la Uniunea Europeană, pentru că avem nevoie de a pune niște opreliști, în sensul în care conținut tot ce se ține de infantil sau pornografic, tot ce ține de anumite influențe, violență, cu siguranță violență. Spui copilului ”Domnule, hai să facem, uite, îți dau un target, fă targetul ăsta, să vedem dacă poți să te arunci și să faci nu știu ce lucruri…” și atunci aceste lucruri trebuie oprite pentru că nu fac bine.
Știți, foarte bine, ce era, balena albastră, celebră, și atunci, Doamne ferește. Și atunci copilul, fiind la o vârstă în care spune ”să încerc și eu să vedem, poate nu se întâmplă nimic și se întâmplă, Doamne ferește ceva, și ar trebui mai mult și statul și tot ceea ce ține de dezvoltare. Numai că, vedeți, atunci când la televizor, cu tot respectul pentru că apar în emisiuni la ora 1, 3, 5, 7, și avem numai bătăi, violuri și numai lucruri pe care… nu promovăm, ar trebui să promovăm mai mult tot ce înseamnă valoare, ce înseamnă credință, ce înseamnă lucruri pe care le facem noi și pe care le facem bine. Dăm și exemple negative, că așa este, dar…
Emoțiile negative în media și contrabalansul din educație
Părintele Teologos: Dar cred că trebuie să fie totuși o anumită proporție, adică nu emoția negativă în continuu, adică nu suntem un neam de criminali, să fim serioși.
Mircea Humelnicu: Cu siguranță nu suntem și n-am fost niciodată, dar acum, știți că dacă promovezi lucrul acesta… e mult mai important sau lumea se uită, a început să se uite la lucruri acestea… Dacă ne certăm. Dacă vorbim și spunem ”domnule, uitați, trebuie să facem acest lucru. Haide, domnule, că lasă-mă, dă-i două palme, dacă dai două palme, atunci ne-am înțeles”. Dacă îi spui ”domnule, trebuie să mergi la biserică, trebuie să înveți copilul, trebuie să te vadă, trebuie să-l educi, să fie un bun creștin, să ai o relație vie cu el, să-l întrebi ce faci tu, cum te-ai simțit, ce-ai făcut cu copilul”.
”Haide, domnule, mai am timp să-l întreb pe el ce face. Fă școală, ai făcut școală, hai, gata, ești bine”. Deci e un… dacă vreți… lucruri pe care trebuie să le facem și care fac un tot, pe care ar trebui o implicare a noastră a tuturor, să știți.
Contează foarte mult ce promovăm. Contează foarte mult ce susținem. Dar credeți-mă că… deci eu când văd și merg și văd părinții că, într-adevăr, vor pentru copiii lor să ajungă mult mai sus decât au ajuns ei, asta înseamnă evoluție, înseamnă un lucru extraordinar, înseamnă că și cu bunicii merg.
Poate n-au avut timp, știți cum a fost tot timpul? Tu când ai fost părinte n-ai avut timp să mergi cu al tău pentru că trebuia să alergi după… în tumultul vieții, așa. Dar când ești bunic și ești, poate, la pensie, ai timp să mergi cu el, să-l duci, să-l aduci, să-i faci de toate, că zici ce vrei să mănânci? Nu asta, mănâncă pe următoarea. Cred că o implicare mult mai bună a părinților, a bunicilor în evoluția copiilor și în creșterea copilului creează… va crea caractere puternice, va crea un om stabil pe picioare și viața e un urcuș și un coborâș, da? De fiecare dată nu poți doar să urci sau doar să cobori, ci ai momente în care ești sus și simți că totul merge bine, totul merge bine, după care, fără să vrei, apar niște probleme și ești, poate, nemulțumit, după care iar urci, iar cobori și atunci… atunci când nu-i important de câte ori cazi, ci contează că trebuie să te ridici de fiecare dată.
Și atunci trebuie să transmitem copiilor noștri același lucru că greșești, da? Trebuie să greșești pentru că așa e, înseamnă că ai încercat. Nu poți să greșești dacă n-ai încercat ceva.
Părintele Teologos: Sigur.
Mircea Humelnicu: Da, și atunci să-ți asumi lucrul acesta și să-i înveți. Ai greșit, ai încercat, da, nu-i nimic. Așa te formezi tu, așa te călești, așa îți…, știți cum, se vede un om după cicatricile pe care le are…
Cel mai bine să-ți spună, dacă mai îmi dați voie…. Da, să înveți din greșelile altora, nu din ale tale, dar cred că din ale tale le înveți cel mai bine.
Părintele Teologos: Așa este. Deci ca să ne înțelegem fraților, ori iarăși fac o așa, o concluzie în ceea ce a spus domnul senator. Deci, protecția în fața unui sistem opresiv care folosește electronica sau nu, este într-adevăr creșterea de caractere puternice. Adică trebuie să avem familii puternice care să crească caractere puternice, oamenii care să gândească, oameni care să aibă o gândire critică referitor la orice narativă, și atunci oamenii vor ști să ia deciziile corecte în cutare și cutare și cutare situații care o să apară în viitor sau, mă rog, în prezent.
Temeri populare și realitatea
Referitor la frica oamenilor de sisteme mai mult sau mai puțin opresive, să ne injectăm cu cipuri.
Mircea Humelnicu: Nu ne vom injecta cu cipuri. Adică aceasta este înseamnă evoluția.
Acum când noi vorbim, trebuie să avem un proiect european pe Cartea Electronică de Identitate, în care vom avea nume, prenume, o serie și atât. În interiorul, da, în portofel, avem două portofele, unul în care avem datele legate de CNP, adresă, să nu mai fie adresă, nu suntem de acord cu gen, ci masculin, feminin, da, în niciun caz altceva. Și vom avea alt portofel în care să putem să avem și cardul de sănătate în el, astfel încât să pot să mă identific.
Am un certificat, da, prin care să pot să mă identific, un certificat electronic și să am, într-adevăr, acea siguranță că nu-mi fură cineva datele. Pe lângă faptul că acest card electronic de identitate poți merge în Uniunea Europeană și în statele care recunosc acest document, și atunci e un lucru bun, nu mai trebuie pașaport, ci efectiv doar cu el. Și sunt date legate de tine pe care poți, într-adevăr… vom avea un device prin care să poți să te identifici tu ca persoană, un cititor, da, și să poți, într-adevăr, să ceri informația de care ai nevoie și oricine ia acel card să poată să vadă despre tine grupa sanguină și tot ceea ce ține de… cum am avut odată, acum nu mai avem pe cartea de identitate, înainte pe buletin aveam acest lucru.
Pentru că te ajutau dacă, Doamne ferește, se întâmpla ceva, nu îți lua, deși acum tot ce ține de echipamentele și nu numai echipamentele, retehnologizarea, tot ce înseamnă spitale și nu numai, într-un minut îți dă și dacă ai tot ce ai pe grupa sanguină și nu numai, glicemie și multe alte lucruri pe care poate să ți le dea în momentul de față, dar te ajută dacă ești, nu știu, undeva unde nu au aceste echipamente să poți, într-adevăr, să intervină dacă se întâmplă ceva cu tine și credem că acele, cum am spus de fiecare dată, sau cum spun, ai nevoie de, acesta este drumul, vrei, nu vrei să știți… de conectivitate între noi, de digitalizare, de inteligență artificială, dar trebuie folosită într-un sens pozitiv și în a ajuta persoana și omul și comunitatea, pentru că altfel e complicat. Nu înseamnă de fapt că cineva nu va încerca să-ți fure identitatea, nu înseamnă că cineva nu va dori să afle anumite lucruri despre tine, dar folosind, da, folosind acestea ceea ce am zis cu dublă parolă, o dublă identificare a ta ca persoană, nedeschizând acele mail-uri și nu numai mail-uri, poate am primit.
Metode simple de protejare a datelor personale
Părintele Teologos: Opriți-vă puțin, vă rog să-mi iertați, ce înseamnă dublă identificare, să explicăm oamenilor, înseamnă că eu o să introduc de două ori, hai să zic așa, două tipuri de parole, o dată pe calculator și o dată pe celular, asta înseamnă identificare prin doi factori, adică prin două modalități diferite, astfel încât dacă un actor malefic o să-mi fure o parolă, eu o să am pe cealaltă, înțelegeți?
Mircea Humelnicu: Asta e unu, corect, și o altă informare este când o primiți pe telefon de fiecare dată, vrea să vă identifice cineva cu mail-ul dumneavoastră, dumneavoastră sunteți, dați-mi ok și atunci dai de pe telefon, da, eu sunt, o confirmare a identității. Sunt lucruri, nu știu dacă basic, dar sunt lucruri pe care ar trebui fiecare să le știm și să le folosim, chiar să le folosim.
De ce? Pentru că e protecția, să știți, e prima protecție a ta ca individ și credem că ajută. Același lucru cred că ar trebui să facă fiecare. Adică fiecare în sensul de instituție publică să facem niște cursuri, sau nu numai cursuri să aducem la cunoștință, ceea ce trebuie să facă fiecare angajat, ce înseamnă societăți comerciale și numai efectiv să nu poată, să nu iasă, de ce? Pentru ca să nu deschidă de pe laptopul întreprinderii pentru că îți fură toate datele și când ți le-a furat după aia vine cineva și zice dă-mi-le, te rog frumos.
Sunt lucruri pe care trebuie să le învățăm și trebuie să educăm populația în acest spirit, pentru că am zis, este un… nu știu dacă dușman, dar este o luptă nevăzută pe care o vom duce, să știți, vrem, nu vrem, o ducem, împreună va trebui să ducem, pe lângă cea duhovnicească pe care…
Cardul de identitate…
Părintele Teologos: O întrebare simplă și după care o să vă spun de ce vă pun întrebarea asta. Cardul de identitate este un card de plastic să zicem…
Mircea Humelnicu: …și are două portofele electronice în interior. Acum e plasticat, numai că are, v-am zis, doar poză, nume, prenume și o serie.
Părintele Teologos: Și o zonă de memorie, bănuiesc, în care sunt…
Mircea Humelnicu: …o zonă de memorie, bineînțeles, un cip care gestionează cu două portofele, cu un certificat electronic de identitate, pentru că va trebui să introducem și o semnătură electronică calificată e ceea care te te identifică și ceea care e cea mai protejată din punctul meu de vedere.
Părintele Teologos: Baterie are?
Mircea Humelnicu: Nu, baterie nu. După punem baterie, din satelit. Nu, cu siguranță nu. Sunt mulți din păcate care spun că vrem să ne cipeze. Cum este și cu cardurile acestea bancare, în care toată lumea zice, dom’le, nu lua cardul bancar.
Cel puțin înainte a fost. Nu lua cardul, că îți fură banii, că îți nu știu ce. Folosim de zeci de ani același lucru și au învățat și părinții noștri și pensionarii, au învățat să poată să meargă la… și că banii sunt acolo și că nu ți-i ia nimeni.
Într-adevăr, nu trebuie când folosești acel card și mergi la bancomat să începi să tastezi cu degetele să vadă toată lumea. Poate pui mâna, poate, da, puțin protejat. În rest, credem că sunt în siguranță și că, într-adevăr, nu ne fură nimeni sau ne cipează cineva, cum a fost și cu vaccinul și cu toate lucrurile care sunt parte din istoria noastră.
Părintele Teologos: Da, ceea ce este foarte important, ce am întrebat de asta, deci, fraților, de vreme ce nu există baterie, înseamnă că acel card este inert, adică nu ne poate controla, are în el doar date statice, să înțelegem, după cum a spus și domnul senator, care sunt ele. Cardul se va activa în clipa care se apropie de un cititor. Este vorba de un fenomen fizic, prin inducție, nu intrăm în detalii că sunt tehnice.
Deci, noi nu o să putem să fim controlați prin acest card. E adevărat, însă, că există discuții la nivel european, nu vreau să intru în detalii, că aceste portofele, acest portofel digital o să fie ca și aplicație în celular și atunci într-adevăr vom putea fi controlați.
Atunci deja pot să apară date dinamice, date comportamentale care, adică, vorbim de istoricul cumpărăturilor noastre, dacă dorești, istoricul preferințelor noastre, istoricul navigărilor noastre pe internet și atunci deja în clipa în care ajung aceste date, care, din păcate, statul poate să le ceară și cred că le și are, dar pe alte, că e prin intermediul serviciilor, cum se spunea, ISP, prestatorilor de servicii internet, așa, deci în clipa în care statul are și o imagine sau, mă rog, actor din partea statului, adică oameni din Stat, că nu vorbim de Stat ca și așa, deci în clipa în care oamenii pot să fie mai mulți sau mai puțin păcătoși care au acces la aceste date și au acces la datele mele comportamentale, în clipa respectivă eu socotesc, problema se schimbă puțin.
De ce? Pentru că acești oameni pot să acționeze în conformitate cu patimile lor.
O informare reală asupra cardurilor
Mircea Humelnicu: Da, părinte, dar când vorbim de cardul electronic de identitate…
Părintele Teologos: Asta zic, e vorba de altceva, din cauza asta am întrebat dacă e de plastic.
Mircea Humelnicu: Nu e vorba de cardul electronic de identitate. De ce? Atunci doar te identifici, nu am un emițător, e ca un card bancar.
Părintele Teologos: Exact, din cauza asta am spus că nu are baterie.
Mircea Humelnicu: Nu are baterie.
Părintele Teologos: E mort, fraților.
Mircea Humelnicu: Pentru că e ca un card bancar pe care îl ții în buzunar, nu emite nimic când te plimbi pe stradă. Da, și efectiv când l-ai introdus și vrei să scoți niște bani sau să depui niște bani, atunci el într-adevăr își face menirea și se stinge. Același lucru și cu cardul electronic de identitate.
Facilități
Îl introduc când vreau să merg la doctor, la medicul de familie, îl introduc când vreau o informație legată de cercetarea de naștere, de căsătorie, când vreau niște lucruri, altfel nu îl introduc. Adică e ca și cum am o informație pe care eu o folosesc. Nu e un emitent, adică îți emite acolo unde te plimbi.
Părintele Teologos: De fapt cardul acesta are ca scop, fraților, hai să vorbim pe față, vă rog să mă iertați, reducerea cheltuielilor cu personalul. Cred că ăsta este principiul.
Mircea Humelnicu: Nu, în primul, cel mai important este facilitează omului, persoanei…
Părintele Teologos: Vorbesc din partea Statului. De ce? Pentru că…
Mircea Humelnicu: Din partea Statului este, de exemplu, nu vom mai vedea atâtea cozi la…
Părintele Teologos: Asta zic.
Mircea Humelnicu: Cozi, cu siguranță da. După care înseamnă așa: timp pierdut…
Părintele Teologos: Da, de ce? Pentru că omului îi e frică că Statul îl monitorizează prin acest card. Și trebuie să spunem că nu.
Mircea Humelnicu: Nu, în niciun caz. Scopul nu este ăsta. Scopul este, cum spuneam, reducerea timpului, reducerea personalului. Nu pot să spun erorilor personalului, ci pot spune dacă vreau, de exemplu, să iau un certificat, merg la starea civilă și asta înseamnă că ori folosesc un mijloc de transport în comun în care plătesc ceva ca să ajung acolo, ori merg cu mașina personală în care pun motorină și sigur ajung acolo și atunci înseamnă timpul pierdut pe care nimeni nu ți-l dă înapoi, deci e un timp pe care nu îl mai recuperezi.
Și atunci când poți să mergi și să iei această informație, intri, te loghezi și iei această informație…
Părintele Teologos: Poți să le iei de acasă.
Mircea Humelnicu: Poți să le iei de acasă, atunci e mult mai important. Și acum ați văzut că atunci când v-am zis de interconectare și acum când vreți să alegi un operator de telefonie mobilă, vreți un operator de electrică, de apă, canal și asta, poți să introduci toate datele și atunci contactul ți-l face online, ți-l trimite.
Adică poți să semnezi cu semnături electronic calificate, te identifici și atunci sunt lucruri, dacă vreți, nu știu dacă grele, sunt diferite acum, dar sunt basic când vorbim, că trebuie într-adevăr să introduci, scrii numele, de fapt ți-a luat deja tot, nume, prenume, tot ce vrei. Taxele pe care trebuie să le plătești și lucruri pe care poți să le plătești nu mai, ai o amendă, da? Conduci, ai o amendă și atunci, la poliție de exemplu, atunci nu mai mergi tu personal să, da? Ci o plătești de acasă, din cont.
Părintele Teologos: De acasă și nu mai ai nevoie de un funcționar acolo…
Mircea Humelnicu: Sunt lucruri, cred că, așa cum părinții, bunicii noștri au învățat să folosească acest card bancar, același lucru se va întâmpla și cu cardul electronic de identitate. Sunt unii care spun că ne cipează, nu știu ce ne fac, dar nu… Ne ajută, să știți, lucrul acesta. Te ajută, nu va fi obligatoriu, da? Ci efectiv cine dorește, poate, da? Va fi un lot de câteva milioane, după care, când expiră, va trebui, sau dacă dorești, poți să ți-l schimbi astfel încât să poți…
Câteva explicații necesare
Părintele Teologos: Ce înseamnă că expiră? De ce expiră?
Mircea Humelnicu: Cartea de identitate expiră, acum când vorbim.
Că ai 5 ani, că ai 10 ani, dar la 10 ani, acum. Și atunci când îți expiră, atunci, normal, trebuie să elibereze Statul. Dacă vrei înainte, atunci va trebui să plătești o taxă care înseamnă… Adică dacă, de exemplu, se schimbă datele statice, adică domiciliu sau… Dacă schimbi datele statice, atunci, da.
Și vrei. În momentul… Și nu va fi ceva forțat, ci vor fi dual, vom merge până la un anumit timp. Cum e și, dacă vreți, și pensia.
Pensia o primești pe card, dacă vrei, de exemplu. Sau, dacă nu vine, poștașul și ți-o dă în mână. Sunt, dar ar trebui să spunem că România nu e numai tot ce înseamnă urban, e și rural.
Părintele Teologos: Evident.
Mircea Humelnicu: Și atunci nu poți să ai, de exemplu, toate ATM-urile, da, bancomate în care să poți să ridici acei bani, sau să poți să plătești la chioșcuri, da, la magazinul din sat, dacă vreți. Și atunci, bineînțeles, omul și obișnuit cu ”domne, să văd și eu banii aia că vreau să îi văd”…
Cred că dual va fi de fiecare dată. Deși unele state doresc să se introducă doar prin card, cred că banii electronici, da, cred că noi, România… și lumea, cred că nu va fi… Poate limităm anumite plăți, de exemplu, să nu vii cu 5.000 de euro pe care nu poți…
Și acum, la fel, 5.000 de lei, 10.000 de lei pe care… dar, în rest, poți într-adevăr să vii să ai banii și să plătești cu ei, pentru că așa am fost învățați și poate îți dă și o siguranță. Mă gândesc pentru fiecare om în parte. V-am zis deci, din punctul meu de vedere și nu cred numai al meu, este că nimic nu trebuie să faci cu forță.
Efectiv trebuie să ai consensul omului, spui că acesta este lucru, calea cea bună, îi explici de ce vrei acest lucru și pregătiți generații viitoare, de fiecare dată, pentru că sunt mult mai deschiși decât am fost noi la tot ce e nou. Doar, cum am vorbit mai devreme, doar să-i îndreptăm pe calea cea bună, pentru că așa, să poți să zici orice informație mi-e bună dar la ce o folosești? O înmagazinezi și poate, și cu siguranță nu-ți folosește la nimic. Trebuie să nu speriem cu tot ce înseamnă tehnologii, oamenii, pentru că sunt și lucruri bune, v-am zis.
Faptul că cineva vrea să-ți fure o identitate sau că cred că se întâmplă lucrul ăsta de fiecare dată, dacă cineva e interesat sau ar fi vrut să vadă ce mergi, cu cine te întâlnești cum te duci și cu cine te duci. Eu, chiar dacă sunt scuzați-mă, o persoană publică, n-am avut niciodată și nu am teama că merg în stânga sau îmi plătesc cu cardul sau îmi plătesc cu cash sau că m-am văzut cu cineva. Asta e viața, fiecare între noi ai o anumită libertate, așa, să te vezi cu oricine și să poți într-adevăr să te simți liber, pentru că ești un om liber.
Despre cipuri și locul lor
Părintele Teologos: Da. Eu cu tristețe constat faptul că într-adevăr Sfinții Părinții au profețit referitor la cipuri și așa mai departe și au spus, bine, dar cipul deja ne controlează, dar este vorba de cipul din celulare, în principal, cipurile din spatele ecranelor.
Mircea Humelnicu: Cipul din spatele ecranelor…
Părintele Teologos: Oamenii se concentrează pe cardurile de identitate în forma actuală, care, cum spuneam, sunt inerte, pe când manipularea ideologică se face prin ecran.
Mircea Humelnicu: Hai să facem pentru fiecare, cei ce se uită la acest podcast, hai să luăm o carte și hai să o citim azi din ea să vedem cât rezistăm. Ne apucă somnul, căscăm, parcă mă dor ochii.
Părintele Teologos: Cât mai este?
Mircea Humelnicu: Da, cât mai este, mă mai uit 2-3 pagini, 5-10-20.
Hai să dăm un dispozitiv și să începem să scrollăm de fiecare dată, dăm în sus, să vedem cât stăm. Vreo 2-3-4-5 ore, tot dai în sus.
După, zici ce ai învățat. Nimic. Bravo atunci. Trebuie să fie un mixt, să știți, ca de fiecare dată.
Chiar am ascultat și mă interesează ca pe fiecare om. Un părinte spune, domnule, trebuie să lași copilul sau să nu-l lași să se joace pe dispozitiv. Era o psiholoagă și a spus, domnule, nu ai cum să nu-l lași. Doar să limitezi cât stă.
De ce? Pentru că ceilalți copii se uită. Și atunci va fi o…
Părintele Teologos: Ostracizare, presiune.
Mircea Humelnicu: Va fi în spate față de ceea ce vorbesc ei. Domnule, m-am jucat pe jocul acela. Îl știi? Nu-l știu. Te-ai jucat la ala? Nu-l jucăm. Hai să jucăm în rețea, că ei joacă în rețea acum. Facem o legătură între telefoane și jucăm în rețea. Și atunci trebuie să știi. Că joci mai bine sau mai slab e altă discuție, dar trebuie să joci, pentru ca să fii upgradat, updatat la tot ce înseamnă 2024.
Opinie despre viitor – simțirea și inteligența artificială
Părintele Teologos: Cum vezi viitorul?
Mircea Humelnicu: Viitorul? Unde, aici sau așa? Viitorul înseamnă, din punctul meu de vedere, oricâtă inteligență artificială, digitalizare, interconectare, 5G, 6G, tot ce ține de… Nu se poate face. Inovare, cercetare, dacă vreți, fără latura umană, fără această legătură pe care o ai cu cel de lângă tine.
Pentru că nu poți să stai de vorbă cu un robot. Nu poți să bei un pahar de suc cu un robot. Nu poți să faci nimic, să-i spui ce faci, cum ești și să-i spui. Chiar dacă e self-learning și învață singur, sunt sentimente, sunt lucruri pe care o mașină niciodată nu va putea să treacă din lucrul acesta. De ce? Pentru că e doar o simplă mașină și e ceva de metal sau numai de metal. Omul este, a fost creat, așa știți mai bine, pentru a se dezvolta și se dezvoltă continuu.
Și această sclipire, dacă vreți, sau scânteie pe care o are omul, nu o va avea inteligența artificială pentru că e vorba de compasiune. Și inovarea asta pe care o face omul, nu poate o mașină. Doar că, pentru de ce? Mașina, inteligența artificială, adună aceste informații de undeva, că nu le are din cosmos, le adună, învață, le combină, poate să-ți livreze un document, o carte, un scenariu mult mai repede, și bine făcut.
Dar omul are, cum a zis, acea scânteie în care pune și sufletul ăla, pune sufletul în ceea ce face și atunci, cu siguranță, iese mult mai bine și e vorba de compasiune pe care o ai, de empatia pe care trebuie să o ai față de persoană… Și atunci, niciodată nu se va înlocui acest lucru. Indiferent cât unde am duce cu tehnologia și cât de sus am merge, ceea ce cred că acest lucru trebuie să spunem…
Deși tehnologia e mult avansată și în 10 ani de zile, cred că vom fi, nu știu unde vom fi, dar cred că ne vom da seama puțin mai.. deși unii deja și-au dat seama că am avansat foarte mult și omul încă nu e pregătit pentru asta. Faptul că latura umană și prietenia și vorba și simțirile și trăirile sunt mult mai importante. Asta trebuie să învățăm copiii noștri, pentru că dacă doar îi lăsăm în fața televizorului și calculatorului și laptopului și orice tabletă sau device, va avea o realitate distorsionată față de ceea ce e important în viața asta.
Ceea ce trebuie să facem și misiunea noastră, din punctul meu de vedere, este să evoluăm și să nu uităm de unde am venit și ce trebuie să facem. Altfel vor fi niște mașini care ne vor filma sau nu ne vor filma. La un moment dat o să-i spunem, filmează acum, oprește-te, mergi dincolo, fă-mi masa sau pregătește-mi masa. Cred că-i important sentimentul și omul, în esența lui, cu bune și rele.
Părintele Teologos: Oameni buni, să nu uităm să iubim, să rămânem oameni și să avansăm în umanitate, în duhovnicie. Mulțumim tare mult!
Mircea Humelnicu: Sărut-mâna, părinte. Doamne ajută!
Părintele Teologos: Doamne ajută! Pentru rugăciunile Sfinților părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi! Amin!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
6 Comment
Mulțumesc.Doamne ajuta.Avem multe provocări în educație.Hristos a înviat.
Ne descurcam foarte bine cu user si parola pe platformele instituțiilor publice, de ce este nevoie de un card electronic unic de acces ? Acum poate o fi inofensiv, pana se obișnuiesc oile, dar Sfinții parinti au profețit ca nu trebuie sa acceptam așa ceva, intențiile lor nu sunt așa curate cum spune acest domn!
Părinte drag, sa nu cadem in capcana lor 😥.
Asteptam sa ne spuneti sa fim cu luare- aminte, nu ca acest card este inofensiv pentru ca nu are baterie.Credeți ca de curent ne temem noi???
Așteptam sa îl întrebați pe acest domn ce garanție avem ca acest card nu este biletul de intrare in închisoarea digitală pe care ne- o pregătesc, mult mai rea decât a fost vreodată lagărul comunist…
Sa ne păzească Domnul și Măicuța Sfăntă🙏
Am spus în clip: intrați în lagărul comunist prin ecrane.
Corina, subscriu la tot ceea ce ai scris in comentariu. Sa te intareasca Maica Domnului !
Ce păcat, domnu’ Humelnicu, că NU aveți și dvs. „această sclipire, dacă vreți, sau scânteie pe care o are OMUL, și NU o va avea inteligența artificială pentru că e vorba de compasiune, de empatia (adică MILA CREȘTINĂ) pe care trebuie să o ai față de persoană”, și o țineți langa cu niște stereotipuri primite pe post de ordine, pentru care, evident, sunteți plătit gras, și, ce-i mai grav, INCLUSIV DIN BANII MEI.
Atâta vreme cât sunteți determinat/ți să ne băgați pe gât cu de-a sila cărți de identitate digitale, portofele digitale, bani digitali, etc., să ne puneți cut-off la plățile numerar/cash (zic în romgleză special pentru dvs.!!!), să ne hotărâți binele nostru cu de-a sila, fără să ne întrebați, să fiți pregătit/ți să suportați consecințele.
Sper că n-aveți dubii că unii dintre noi (DESTUI), românii, nu avem limită atunci când este vorba să vă bateți joc și să scuipați pe libertatea pe care ne-a dăruit-o Iisus Hristos tuturor.
Zic doar așa…
Doamne iisuse Hrisoase Fiul lui Dumnezeu apara-ne de ispitele astea… inofensivitatea cardurilor digitale! Mai sa fie.
Ce v-au facut PArinte Teologos de ati facut acest reportaj?
Iertare Parinte Teologos, eu nu inghit( nu ca putin, chiar deloc) invataturile acestui domn senator. Nu inteleg de ce ati facut acest video cu dansul despre inofensivitatea acestor carduri. Sa ne fereasca Dumnezeu de ele .
A propos cand a picat Constantinopolul? si cum si de ce? cam acum 571 de ani? Din vrerea Domnului nostru Issus ca nu i-a mai rabdat.
Sa nu mai credem chiar atat in puterile astea statale si sa nu facem reclama acestor oameni cica buni credinciosi (or fi dar eu vad ca sunt intai credinciosi ai statului).
Sa fie ei buni credinciosi si atat in camaruta lor acolo singuri cu Domnul nostru IIsus si Maica Domnului, nu sa ne vina sa ne vand NOI TEHNOLOGII, nu suntemtoti adolescenti.
Cristos a inviat!