Citiți „Întrebări și răspunsuri” cu subiecte despre viața duhovnicească și cea cotidiană din care ne salvăm tot cu ajutorul lui Dumnezeu. Vă mulțumim pentru întrebările pe care ni le-ați trimis pe platformele O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte! La final, este și un citat duhovnicesc din Sfinții Părinți.
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Dumnezeu este Sfânt. Unde se aude numele Său? În inima și mintea noastră. Pentru că Dumnezeu ne lasă libertatea de alegere, numele Său poate să fie terfelit de noi, să nu fie luat în seamă și să acționăm ca niște eretici sau chiar niște atei. Când spunem „Sfințească-se Numele Tău” se referă la prezența lui Dumnezeu în interiorul nostru. Îi oferim libertatea noastră pe tavă ca să intre în noi și să ne sfințească.
Diavolul încearcă să te oprească să te rogi. Te luptă. Dacă ajungi la final atunci diavolul este învins.
Depinde. Dacă este străduința ta să te smerești atunci nu. Dacă însă dorești să dobândești slavă sau să-i minți pe ceilalți, atunci da.
Cu smerenie. Nu te gândi atât cum o să te vadă ceilalți.
Evident! Niciun om nu poate să reziste la asta.
Să mulțumim pentru tot ceea ce primim.
Faptul că tu dorești ca celălalt să te iubească asta arată că tu de fapt nu-l iubești pe el ci pe tine.
Acesta este păcatul. Roagă-te și vezi ce îți spune conștiința. După prima și a 2-a sfătuire lasă-l pe celălalt.
Nu total. Nici nu e bine. Tot timpul trebuie să avem o Cruce care să ne țină în picioare.
Prin apropierea de Dumnezeu.
Să-i evităm și să ne rugăm pentru ei. Să nu uităm că e foarte posibil ca acest rău să fie doar în mintea noastră. Să nu uităm că și noi am făcut mult rău.
Da, să-i ierți pentru că așa înviem. Și ei au avut traume. Trebuie să-i înțelegi.
Să nu te crezi și să nu te complexezi. Să ai încredere în Dumnezeu. Curaj! Fii simplă.
Nu, deloc. Din contră!
Să nu-i dăm atenție și să nu-i hrănim apetitul.
Să continuăm. E nevoie de răbdare.
Credință, rugăciune, spovedanie regulată și studiu duhovnicesc.
Da, însă nu putem să fim iubitori fără smerenie.
Ne rugăm, întrebăm pe cineva validat de Dumnezeu în fața noastră și suntem atenți la noi înșine cum variază iubirea în noi.
Rugăciune pentru că rugăciunea este o vorbire și o relație iubitoare interpersonală. Liniștea este necesară pentru rugăciune. Altfel este liniștea este chinuitoare.
Să ne spovedim mai des. Rugăciunea și ascultarea ajută enorm aici. Să avem grijă să nu ne ascultăm gândurile.
Da. Trebuie să fie cu nădejde și iubire de Hristos.
Roagă-te înainte de a intra în mediul respectiv. Când intri acolo continuă să spui cuvinte de dor Mirelui. De asemenea, roagă-te pentru oamenii respectivi.
Citatul duhovnicesc
Obișnuiește-ți puțin câte puțin inima ta să zică despre fiecare dintre frați: Cu adevărat, acesta este înaintea mea după judecata lui Dumnezeu. (din Pateric)
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
6 Comment
Sarut mana! Psaltirea se poate citi si stand pe scaun/semiintins pe pat sau numai in genunchi sau in picioare?
Se poate și așa când nu putem altfel.
Părinte, dacă doar Iisus a fost fără de păcat, atunci cum se explică starea omului adult în secundele imediate de după botez? La botez știu că toate păcatele sunt șterse, și atunci nu înseamnă că în secundele de după, până apucă să aibă gânduri păcătoase, persoana este total fără de păcat, precum Iisus? Chiar preotul îi sărută mâinile. Asta nu vine în contradicție cu faptul că doar Iisus a fost fără de păcat? Aș dori să înțeleg, vă rog, mulțumesc, Doamne ajută!
P.S. Sau când zicem că Iisus a fost fără de păcat ne referim la toată viața, poate așa se explică. Avem și noi momente scurte în viață când suntem fără de păcat, precum Iisus, cum ar fi imediat după botez?
Binecuvantati Preacuvioase Parinte! Trebuie sa fac cel putin 6 luni chimioterapie si trebuie sa mananc si de dulce pentru intarire organism. In aceste conditii pot sa iau dezlegare sa
primesc Sfintele Taine? Bineinteles ca in ziua respectiva dimineata inainte de impartasanie nu o sa consum nimic. Daca totusi nu se poate, care sunt conditiile minime de post ? Multumesc
Desigur că se poate. Caută un duhovnic care să te înțeleagă.