Urmăriți o discuție interesantă cu Ionuț Drăgoi în care sunt abordate teme legate de realitatea electronică în care ne aflăm și în care trebuie să știm să ne protejăm. Legat de această realitate sunt aduse în discuție și temele identității electronice (a buletinelor cu cip), a inteligenței artificiale și a metaversului – toate acestea corelate cu ortodoxia pe care o trăim.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Introducere
Părintele Teologos: Dragii noștri, ne aflăm cu Ionuț Drăgoi, un pelerin foarte iubit mie. Eu îl iubesc foarte mult pe Ionuț, care are mai multe funcții și a făcut și mai multe facultăți. Dar astăzi o să vorbim foarte pe scurt, dacă doriți, despre tema securității cibernetice. Pentru că fiecare dintre voi aveți cel puțin un dispozitiv electronic, adică un telefon, o tabletă sau un laptop, un calculator, din cauza să vorbim cu el pe tema asta. El are o firmă de calculatoare, o firmă destul de mare, DMI se numește de la numele lui. DMI IT Systems, dacă nu înșel, nu?
Ionuț Drăgoi: Da, părinte.
Protecția în lumea cibernetică
Părintele Teologos: Da. Și, dincolo de asta, este și lector la facultate, predă informatică. Dar nu o să intru, cum spuneam, foarte mult, în câte face. Ci, prima întrebare, îl rog să ne vorbească foarte pe scurt, cum ne putem proteja împotriva atacurilor cibernetice. Și, bineînțeles, că o să încerce, știu că e foarte dificil pentru el să vorbească într-un limbaj cât de cât accesibil, cred că acesta este cuvântul. Deci, dacă cineva, oricine, pentru că știu că face, sigur, securitatea cibernetică la firme foarte mari, dar aceste firme nu sunt firme de informatică și nici măcar n-au un departament de informatică și ele folosesc firma ta pe post de solution provider, de furnizor de servicii. Cum ar putea cineva să-și protejeze celularul, calculatorul, tableta?
Ionuț Drăgoi: Părinte, în primul rând, dați-mi voie să vă mulțumesc că ne-ați primit cu drag și cu dragoste. Deci, ne primiți de fiecare dată cu căldură. Vă mulțumim din suflet! Și tot timpul revenim cu drag în Sfântul Munte la dumneavoastră.
Părintele Teologos: E plăcerea de partea noastră. Mulțumim și noi la Maica Domnului.
Ionuț Drăgoi: Iar legat de întrebarea dumneavoastră, aș putea începe cu niște pași simpli. Adică, să avem grijă de datele noastre. Cam despre asta e vorba în general. Adică, directiva GDPR și, mai nou, directiva NIS, ne ajută să ne protejam datele. Ce se întâmplă acasă? Putem să avem grijă la partea de parole, la partea de rețele wireless. Să avem un antivirus pe calculator. Deja avem antiviruși gratuiți foarte buni, pe care putem să-i instalăm.
Părintele Teologos: Poți să recomanzi?
Ionuț Drăgoi: Dacă nu fac reclamă, aș recomanda partea de BitDefender. Adică, antivirusul BitDefender. Sunt români de-ai noștri. Sunt foarte buni. Mai ales acum, probabil știți, au fost niște atacuri cibernetice foarte nasoale la spitalele din România.
Părintele Teologos: Am auzit ceva, da.
Ionuț Drăgoi: Și cei de la BitDefender au ajutat spitalele cu antivirus gratuit, timp de un an de zile. Ceea ce e foarte bine.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu! Să-i binecuvinteze bunul Dumnezeu pe cei de la BitDefender.
Securitatea cardurilor bancare
Ionuț Drăgoi: Doamne ajută! Și putem continua. Mergem mai departe. Să avem grijă de cardurile noastre, de datele de pe card. Mai exact. Pentru că am mulți prieteni, cunoștințe, care m-au sunat, poate în miez de noapte, și mi-au spus: “Am primit mesaj că s-a făcut o tranzacție pe un site chinezesc”. Să nu dăm nume. Știți, pe site-urile europene, te obligă să ai autentificare în doi pași. Adică, inițiezi o comandă, faci plată, pui datele cardului, primești un cod pe SMS, îl validezi și faci plata. Ei bine, pe niște site-uri din afară Uniunii Europene, dacă avem un card, putem face cumpărături de oricât dorim, fără să ne mai întrebe nimic.
Părintele Teologos: Și mai ales dacă sunt site-uri, cum se spune așa, ciudate. Cred că site-urile respective iau și datele cardului.
Ionuț Drăgoi: Exact, salvează datele cardului și face astea, tranzacționează pe tot felul de platforme.
Părintele Teologos: Deci trebuie să avem, cred că cel mai bine ar fi să fie site-uri sigure și site-uri care să aibă anumiții procesori de carduri, adică stripe sau ceva.
Să avem grijă de unde cumpărăm
Ionuț Drăgoi: Exact, să avem grijă de unde ne facem cumpărături. Chiar la noi în România era un reportaj acum 2 sau 3 săptămâni legat de aceste site-uri din afara Uniunii Europene. Și se spuneau că au crescut foarte mult. Adică, se fac miliarde de euro pe an vânzări la aceste site-uri. Ele sunt multe produse, sunt mai ieftine, dar nu tot timpul de cea mai bună calitate. Sau poate că primim un produs bun, dar datele cardului deja au rămas acolo. Ne punem un semn de întrebare, că întotdeauna, știți cum e, nu tot ce e mai ieftin e mai bun.
Părintele Teologos: Adică trebuie să există o chichiță acolo.
Ionuț Drăgoi: Exact, să te întrebi de ce.
Telefonul mobil
Părintele Teologos: Dincolo de carduri, ce altceva ar putea să fie un factor de risc?
Ionuț Drăgoi: Telefonul mobil. Mare atenție la telefonul mobil, deoarece sunt foarte mulți viruși care prin rețele de socializare le putem lua în telefonul mobil. Le deschidem, acestea intră în telefon sau în laptop, în tabletă. Deja s-a făcut o uniformizare oarecum a softurilor, încet încet, mai ales în ultimul timp. Acestea, practic acești viruși, ne citesc toate datele din telefon, le trimit mai departe și practic suntem atacați.
Despre virusare și aplicațiile de pe telefon
Părintele Teologos: Cum ne virusăm? Apăsăm pe un link?
Ionuț Drăgoi: Apăsăm pe un link, sau cum ați spune și dumneavoastră cu partea aceea de TikTok, care practic ne fură oarecum toate datele și identitatea.
Părintele Teologos: Deci sunt aplicații?
Ionuț Drăgoi: Sunt aplicații, da. Aplicații care culeg date și le dau mai departe.
Părintele Teologos: Am înțeles. Și deci din cauza asta cred că una dintre cele mai bune soluții este și instalarea numai a aplicațiilor care sunt strict necesare.
Ionuț Drăgoi: Aplicații care sunt strict necesare, exact. Aș vrea iară să vă vorbesc dacă mai putem un minut-două despre partea aceasta de instalare de aplicații. Vrem să instalăm o aplicație care scanează sau vrem să aplicăm, uite, vă dau un exemplu. De curând un prieten de la meu și-a făcut CV-ul. Și l-a refăcut, că îl avea foarte învechit. A instalat o aplicație de CV, care la prima vedere costa 15 sau 20 de euro, ceva de genul. A instalat aplicația, a dat subscribe. Dar, de fapt aplicația aceea în fiecare lună îți ia 20 de euro. Deci trebuie să fim atenți când ne instalăm o aplicație, care sunt termenii și ce permisiuni acordăm aceleia. Că telefonul ne spune. Dar noi din comoditate, poate și din grabă, nu mai citim. Vezi că acolo trebuie să îi dai o subscripție în fiecare lună.
Părintele Teologos: Am înțeles.
Ionuț Drăgoi: Eu am pățit acum câțiva ani cu aplicația de scanare. Și nu știam unde mi se duc. Nu era o sumă foarte mare, erau vreo 2-3 dolari pe lună. Tot primeam notificări și pe telefon, dar n-am băgat de seamă. După aceea m-am uitat puțin mai bine pe extrasul de cont și am zis: “Doamne, ce se întâmplă? Unde să duc?” Și era din aplicația aceea de scanare. Când aveam atunci un telefon de generație mai veche și acum câțiva ani buni. Și de fapt acolo se duceau în fiecare lună acele subscripții. Deci mare atenție la partea de subscripții de aplicații.
Metode de prevenție
Părintele Teologos: Am înțeles. Am vorbit cum să ne protejăm. Să zicem că ne-am infestat totuși. Cum scoatem afară? Să zicem că nu avem antivirus. Fraților, puneți-vă un antivirus serios.
Ionuț Drăgoi: Puneți-vă un antivirus gratuit. Ne instalăm antivirus și dacă ne-am infectat, ne instalăm antivirus. Deci să spunem că avem un laptop infestat. Nu avem antivirus. Soluția normală, îl formatăm, salvăm datele, curățăm datele respective pe un hard extern unde este antivirus.
Părintele Teologos: Întâi salvăm datele și după aceea formatăm.
Ionuț Drăgoi: Salvăm datele, Doamne ferește să formatăm întâi! Mă scuzați!
Părintele Teologos: Nu e nicio problemă. Cred că este foarte important în aceste cazuri să nu ne panicăm.
Panica în mediul virtual și un caz
Ionuț Drăgoi: Să nu ne panicăm, da. Și vă mai dau iarăși un exemplu legat de viruși. Virușii trojan. Am văzut că au apărut acum niște site-uri unde spun că îți recuperează ei datele. Adică tu practic ești panicat. S-a întâmplat un atac cibernetic, ești panicat, nu mai știi ce să faci. Ai avut date importante și ce faci? Cauți pe Google. Și pe Google găsim în firma X: “Ți s-a virusat calculatorul? Ți s-au virusat datele? Dă-ne nouă niște bănuți că te ajutăm. Ne dai și datele că ți le curățăm.”
Ei bine, un apropiat de al meu a pățit-o la fel cum un site din acesta anul trecut. Tot așa era disperat, nu mai știa ce să facă. A vărsat toate datele virusate acelui site fără să-l verifice. Și a rămas și fără datele virusate, și fără bani, și fără… Deci mare atenție, vă recomand să căutați firme profesioniste care fac așa ceva. Și la BitDefender, adică căutați oameni profesioniști care vă pot ajuta în asemenea.
Părintele Teologos: Și totdeauna oameni care sunt validați de către o comunitate.
Ionuț Drăgoi: Care sunt validați de comunitate, exact.
Părintele Teologos: Deci nu no name.
Ionuț Drăgoi: Exact.
Copiile de siguranță
Părintele Teologos: Și n-ar fi bine ca oamenii, totuși, sigur că acum vorbim puțin un pas superior, dar cred că este foarte important treaba asta, ca oamenii să aibă totuși grijă să facă și un backup.
Ionuț Drăgoi: Întotdeauna, backup-ul, da. Backup-ul era următorul pas care mi-a stat înainte. Să avem un backup, da. Google-ul deja ne oferă soluție de backup. Samsung ne oferă soluție de backup. Dar știți cum e? Cel mai bun backup e backup-ul acela pe hard extern.
Părintele Teologos: Acasă.
Ionuț Drăgoi: În afara internetului, acasă. Adică un hard extern deja ajunge să fie undeva la 50 de euro, 200-300 de lei. Știi că ai toate datele în siguranță. Faci backup odată la 2-3 luni, dacă nu ai date foarte sensibile. Sau există acele NAS-uri. NAS-urile sunt niște echipamente speciale care fac backup automat și sunt protejate. Și acestea deja le găsim undeva de la 150 de euro acasă, le punem în rețea.
Părintele Teologos: Și ele au programul lor?
Ionuț Drăgoi: Au programul lor, se conectează și își fac automat backup-ul. Poți să îți setezi chiar și zilnic să-ți facă backup, depinde.
Părintele Teologos: Da, deci backup-ul e o copie de siguranță. Vă rog să mă iertați! Deci copia de siguranță ajută foarte mult nu numai în cazul unui atac cibernetic sau unui virus, ci ajută și în cazul, în cazul în care, Doamne ferește, se întâmplă ceva cu hard-ul tău.
Ionuț Drăgoi: Disaster recovery sau cum spuneați dumneavoastră, Doamne ferește, se întâmplă ceva mecanic. Adică avem atâtea cazuri în care vin la noi oameni care au scăpat hard-ul pe jos sau s-au inundat hard-urile sau s-au furat laptop-urile efectiv și aia e mai grav. Și atunci ne spun: “Ce putem face?” Păi, ați avut un program care făcea un backup? “-Nu.” Dacă s-a furat, cam greu. Apelați la poliție. Oricum trebuie mers la poliție. Ei își fac treaba și…
Părintele Teologos: Deci astăzi furatul unui laptop este chiar o infracțiune destul de serioasă?
Ionuț Drăgoi: Foarte, da.
Părintele Teologos: Foarte serioasă.
Ionuț Drăgoi: Mai ales că vorbim și de operatori cu caracter personal, care intră acolo.
Părintele Teologos: Deci, de obicei, laptop-urile nu se fură de la, bine, tot respectul pentru copii, dar nu se fură de la copii, se fură de la ținte care au niște date foarte serioase. Și ce am vrut să spun, deci oamenii pot să meargă la poliție în clipa în care li se fură laptop-ul sau chiar și celularul?
Ionuț Drăgoi: Da, bineînțeles, bineînțeles. Se meargă la poliție, da. Și ei își fac, de multe ori se găsesc, să știți, chiar lucrează foarte bine. Adică, din punctul meu de vedere, am văzut cazuri foarte fericite unde oameni care au fost păgubiți, să spunem așa, aveau gențile în spate la mașină sau le-au spart geamul, le-au luat, poate le-au dus la un amanet sau ceva. Știți bine că sunteți la bază tot informatician. Există acele adrese MAC, care sunt pe placa de bază. Poliția română e foarte dotată, să știți.
Părintele Teologos: Deci știe. Își face treaba.
Ionuț Drăgoi: Foarte bine. Și recuperează echipamente. Și, de multe ori, oamenii în disperare fură un laptop sau fură un ghiozdan care conține laptop sau tablete și le duc la amanet sau undeva să le vândă. Sau le vând pe OLX. Și atunci, la prima utilizare, se citesc adresele și poliția chiar își face treaba și le recuperează.
Portofelul digital
Părintele Teologos: Numerele seriale. Deci MAC-urile sunt un fel de numere seriale care sunt pe diferite plăci de bază. Asta e o știre nouă. Acum, de curând, Uniunea Europeană a votat așa-numitul portofel digital. Dar acest portofel digital, care se numește e-ID, electronic ID, nu se referă atât la portofelul digital pe care îl știm noi cu carduri, ci are în componența lui și actul de identitate, pașaportul, toate astea într-o semnătură electronică. Toate astea, și mai ales că toate aceste lucruri nu sunt într-un card pe care poți să-l arunci într-un sertar să stea acolo, ci se află ca și aplicații, ca și un app pe celular.
Ionuț Drăgoi: Da, părinte, aveți dreptate. Eu sper că Uniunea Europeană protejează foarte bine aceste device-uri. Deja sunt niște device-uri, dacă le luăm așa. Bănuiesc că și datele medicale cred că sunt acolo. Cred că ar trebui să fie protejate foarte bine.
Părintele Teologos: Pașaportul, am spus, datele personale, biometrice și, de fapt, tot ceea ce înseamnă identitatea omului și tranzacțiile sale. De vreme ce o să fie și cardul comercial, e vorba și de tranzacțiile lui comerciale.
Ionuț Drăgoi: Și de tranzacții comerciale, practic tot.
Părintele Teologos: Tot și pe celular. Și bineînțeles că reclama este că nu o să mai stea la coadă, o să fie totul foarte bine.
Ionuț Drăgoi: Și dacă o să dispară celularul, o să fie cam nasol.
Părintele Teologos: Da. O să fie o mare problemă.
Ionuț Drăgoi: Probabil autoritățile Uniunii Europeane se gândesc și la niște copii de siguranță. Mă gândesc, adică probabil un program european, global, de backup la aceste carduri. Cred că sunt luate în vedere.
Părintele Teologos: Încă odată. Nu sunt carduri. Sunt aplicații pe telefon. Dar asta nu înseamnă că, adică odată, un hacker sau cineva rău intenționat poate să spargă treaba asta?
Ionuț Drăgoi: Exact. Aveți dreptate, aveți foarte mare dreptate. Și în momentul de față, dacă un hacker ne ia telefonul și știe user, parolă, avem cardul, avem acte, avem tot felul de informații. Dacă cineva s-ar pierde sau s-ar fura telefonul, un om care este, să spunem, cu tehnologia în momentul de față, cred că ar avea mari probleme și acum.
Părintele Teologos: Am înțeles.
Ionuț Drăgoi: Dar aveți dreptate. Cred că e ceva, pe mine mă sperie puțin chestia asta.
Părintele Teologos: E adevărat că este voluntar încă.
Ionuț Drăgoi: Deci e voluntar? Nu știam.
Despre datele personale
Părintele Teologos: Asta e bine. Socotesc eu că e bine. Și iarăși, ceea ce pe mine mă preocupă foarte mult este faptul că până acum îți dădeai datele la Samsung, sau la Huawei, sau la Apple, să zic așa, adică, mă rog, la diferiți. Dar aceștia nu erau, nu aveau putere legislativă, adică nu aveau putere să te pedepsească, să zic așa.
Ionuț Drăgoi: Exact.
Părintele Teologos: Acum, în clipa în care tu îți dai datele guvernului, și mai ales unui guvern străin de tine, adică guvernul European. Care, sigur, hai să zic așa, totul respectul, dar guvernul european, nici măcar guvernul român nu e, că să zici că, măi, e al tău, știi? Unul este asta. Și doi. Este vorba de faptul că dacă acest guvern devine tiranic, el poate să-ți blocheze, adică are posibilitatea de ripostă mult mai mare pentru că având app-ul respectiv în care există cardul, în care există istoricul tot de sănătate, așa mai departe, tot, da… Foarte probabil că, evident că sunt legate astea de posibilitatea de a angaja așa mai departe. El poate să-ți blocheze cu un flag acolo.
Ionuț Drăgoi: Exact, aveți dreptate, da.
Părintele Teologos: Îți blochează și tu, de fapt, nu mai exiști, adică mergi să te angajezi undeva și nu poți.
Ionuț Drăgoi: Și nu mai poți, că tu nu exiști.
Părintele Teologos: Nu exiști. Tu nu mai ești cetățean.
Ionuț Drăgoi: Da, da, da. Ești indezirabil.
Ionuț Drăgoi: Exact.
Indexul social
Părintele Teologos: Eu cred că aici europenii au copiat puțin, sau puțin mai mult, de la chinezi, celebrul index social din China.
Ionuț Drăgoi: Indexul social chinezesc care chiar ne sperie. Da. Care chiar e de speriat. Bine, nu știu cum va fi, probabil că vor organiza în interiorul statelor europene niște entități speciale care se vor ocupa cu acest lucru, cred.
Părintele Teologos: Da, și până acum e știre foarte nouă. Și acum discutăm supoziții.
Despre metavers
Ionuț Drăgoi: Aș face așa, o paralelă la ce discutam noi mai devreme și legat de metavers aici. Poate e un drum către metavers. Adică, eu așa o văd, știți?
Părintele Teologos: Da, cum vezi metaversul?
Ionuț Drăgoi: Grea întrebare, părinte. Aș putea să mă abțin sau…?
Părintele Teologos: Cum dorești, cum dorești?
Ionuț Drăgoi: Metaversul e, practic, o altă lume care ar trebui să ușureze viața. Adică așa spun cei ce o creează. Acum vom vedea pe parcurs dacă viața noastră se va ușura, odată cu venirea metaversului sau va fi altceva. În opinia mea.
Părintele Teologos: Da, da, da, sigur. Și în opinia mea este foarte… Deci odată este vorba de atracția metaversului și în principal, avantajul comodității, dacă dorești. Și al micșorării cheltuielilor, din foarte multe puncte de vedere. Dar, pe de altă parte, avem dezavantajul bestializării, să zic așa, adică al lipsei de iubire. Omul devine doar un avatar, doar un… din cineva se transformă în ceva.
Și atunci, pentru că dispare iubirea, dispare naturalețea, dispare relația interpersonală, omul devine foarte dur. Omul devine foarte dur și de acolo începe să aibă probleme cu depresia, cu anxietatea, cu singurătatea. Și în conformitate cu Harvard, dacă nu mă înșel, singurătatea este echivalentă cu, dacă nu mă înșel, fumatul a 15 țigări pe zi. 15 țigări pe zi. Și, bineînțeles, la ora asta, chiar am pus pe site, la un moment dat, la ora asta există mari pandemii, mai mari decât COVID-19 și mai periculoase decât COVID-19. E vorba de pandemia singurătății și pandemia bolilor de nervi. Mai ales prima, pandemia singurătății, cred că prin implementarea metaversului sau oricăror alte forme de realitate virtuală și mai ales de cooperare virtuală, de viață virtuală, pentru că una este realitatea virtuală în sensul că, da, eu în joc îmi pun casca de VR și mă joc și aici e foarte discutabil și altceva este în clipa în care e vorba de viață virtuală, adică viața mea, activitatea mea, munca mea depinde de treaba asta. Depinde de treaba asta. Și asta este și mai grea să o controlezi.
Intenții și efecte reale…
Ionuț Drăgoi: Exact cum spuneați dumneavoastră, e așa o continuitate a jocurilor pe calculator din timpul generației noastre. Adică, eu țin minte când, în tinerețile mele, mă jucam. Adică îmi plăcea, mă jucam un Counter. Intram practic acolo. Și practic, poate cei care au creat Metaversul vor să ajute, cred, să încerce să îmbunătățească. Ar trebui să facă niște studii înainte. Asta e părerea mea. Să vedem cum afectează oamenii. Adică, și pe plan psihologic, pe plan intelectual, pe plan familial, pe toate planurile. Să le luăm frumos și să vedem. Adică avem un grup țintă. Avem un grup țintă. Intrați în Metavers. Eu așa o văd. Vă dăm gratis. Să vă dăm gratis și un Ferrari și un Rolex în Metavers, și haine de la Hugo Boss. Și intrați acolo, vă îmbrăcați. Haideți să vedem.
Părintele Teologos: Iartă-mă, să ne înțelegem. Deci lucrurile astea nu există, de fapt. Adică, există doar în Metavers. Deci nu de un Ferrari în realitate.
Ionuț Drăgoi: Exact, cum spuneți dumneavoastră. Deci în Metavers ne punem niște ochelari și intrăm într-o altă lume. Exact cum cei care au urmărit Matrix-ul, generația noastră. Eu așa aș face, dacă aș avea. 100-1000 de oameni, intrați în Metavers, folosiți-l 12 luni. 6 luni să fie mai puțin. Și haideți să vedem ce se întâmplă. Să îmbunătățim. Eu mi-am făcut doctoratul pe îmbunătățirea proceselor. Știți? Eu vreau o îmbunătățire continuă, eu asta caut. Haideți să îmbunătățim, să vedem cum este, ce putem aduce bun în treaba asta?
Lean Six Sigma
Părintele Teologos: Cum se poate îmbunătăți un proces? O situație?
Ionuț Drăgoi: O situație. Eu aplic Lean Six Sigma, ceea ce am făcut la doctorat.
Părintele Teologos: Adică?
Ionuț Drăgoi: Adică sunt 5 pași în Lean Six Sigma: D-M-A-I-C. Se numește Define – Definim procesul (D). M, Measure – Măsurăm toate variațiile procesului și ceea ce ar trebui îmbunătățit. I, Improve – Îmbunătățim ceea ce am măsurat. Să fie bun, să fie ok, să aibă o continuitate bună. Și C, de la Control – Setăm parametrii de control ca acele improvizații pe care le-am adus să fie bune, să meargă procesul bine. Să nu se mai repete problemele.
Părintele Teologos: Controlăm de fapt reverberațiile schimbărilor noastre.
Ionuț Drăgoi: Exact. Adică, din punctul meu de vedere, acest Lean Six Sigma se poate implementa și în viață și în multe altele.
Părintele Teologos: Din cauza asta am schimbat de la proces la situație.
Ionuț Drăgoi: Exact, aveți dreptate.
Părintele Teologos: Pentru că, de exemplu, și în familie, ca să vorbim, nu numai în antreprenoriat. Sigur, avem o situație, trebuie să o analizăm puțin, să vedem ce schimbări sunt necesare.
Ionuț Drăgoi: Exact, aveți dreptate.
Părintele Teologos: După care controlăm, dacă după schimbarea, porunca noastră sau sfatul nostru, rezultatele sunt scontate. Pentru că, de foarte multe ori, oamenii intră cu cizmele. Adică zic: “Da, fă aia!” Eu cred că ar trebui să fie mai pe românește traducerea lui Lean Six Sigma, “cu scaun la cap”.
Ionuț Drăgoi: Da, aveți dreptate.
Părintele Teologos: Adică mai încet. Cred că asta trebuie făcut.
Despre grabă și trăirea realității
Ionuț Drăgoi: Din păcate, citez din dumneavoastră, graba asta ne este întipărită tocmai de aceste aplicații și de TikTok-uri și de graba asta, dopamina. De aici ne-o luăm. Și de aici suntem grăbiți și acasă. Nu suntem atenți, nu facem poate lucrurile cum trebuie. Nu le verificăm dacă am făcut ceva, dacă mai trebuie ceva făcut sau cum am făcut. Din cauza că suntem prea grăbiți. Și vrem ca totul să fie rapid.
Părintele Teologos: La o apăsare de buton.
Ionuț Drăgoi: La o apăsare dopaminică, de buton. Era și filmul acela, nu știu dacă vă aduceți aminte, tot din tinerețea noastră cu telecomanda, “Reverse”. Era un tip, avea o telecomandă și dădea…
Părintele Teologos: Realitatea?
Ionuț Drăgoi: Realitatea, da.
Părintele Teologos: N-am văzut filmul, am auzit de el.
Ionuț Drăgoi: Da, e vechi, e frumos. Și cred că începe să se asemene cu zilele noastre. Adică „reverse”, vrei tot mai repede, mai repede, nu mai vrei să trăiești momentul, nu mai vrei să trăiești clipa, nu mai ești prezent.
Părintele Teologos: Eu cred că astăzi oamenii, pentru că s-au obișnuit de pe telefoane, când apasă pe buton să se întâmple, sau de pe orice calculator. Vor și în realitate să se întâmple la fel. Nu se poate, nu se poate. E vorba de civilizația butonului, de civilizația magicului. Și asta distruge, distruge o dată.
Ionuț Drăgoi: Foarte frumos spus, da.
Principii creștine. Rugăciunea la serviciu
Părintele Teologos: Distruge capacitatea de răbdare, distruge capacitatea de iubire și relațiile interpersonale. Apropo de asta, știu că în firmă la voi, voi puneți foarte mult accent pe aceste relații interpersonale și pe oameni și pe ce mai departe. Ce alte principii creștine ai putea să transmiți oamenilor, nu numai pentru anteprenoriat, ci și în familie?
Ionuț Drăgoi: Pe mine mă ajută foarte mult ce am auzit de la dumneavoastră: rugăciunea. Pe mine mă ajută mult, în momentul când sunt stresat, să mă las pe mâna rugăciunii, și să fiu eu cu mine. Și mă ajută foarte mult să vin aici, la dumneavoastră, să mă liniștesc. De aia vin atât de des și de aia vin cu mare drag. Și v-am spus, vă mulțumesc încă o dată pentru toată căldura cu care ne primiți aici și de care dați dovadă întotdeauna.
Părintele Teologos: Pentru puțin. Eu cred că asta e foarte important pentru că oamenii astăzi, apropo de rapiditatea luării deciziilor. Cred că este foarte exagerat. Adică totdeauna, mai ales dacă cineva este în management, trebuie să se roage înainte de luarea unei decizii importante și să zică.
Ionuț Drăgoi: Exact. “Doamne ajută-mă să iau decizia corectă.”
Părintele Teologos: Că am în grijă. “Doamne, mi-ai dat în grijă subalterni, mi-ai dat în grijă furnizori, mi-ai dat în grijă clienți. Doamne, ajută-mă pe mine, luminează-mă pe mine”.
Ionuț Drăgoi: Exact. Și când mintea o ia razna și merge unde nu trebuie, e rugăciunea aceea scurtă, simplă, care ne-ați învățat-o prima dată de când v-am cunoscut, de acum mulți ani: “Doamne Iisuse Hristoase, mântuiește-mă pe mine păcătosul”.
Părintele Teologos: Așa este, trebuie să ne rugăm. Neapărat trebuie să ne rugăm. Iarăși, cred, apropo de managementul creștin. Cred că fiecare dintre noi avem cruci în viață.
Ionuț Drăgoi: Exact. Asta e și durerea mea, da.
Ce avem de învățat
Părintele Teologos: Cum vezi treaba asta?
Ionuț Drăgoi: Cred că avem cruci în încercări și de cele mai multe ori e bine, cred eu, să luăm orice problem ca și pe o povață sau ca și ceva din care avem de învățat un lucru care o să ne ajute mai târziu. Adică, eu așa o văd.
Părintele Teologos: Da, pentru că Dumnezeu este Tatăl și Tatăl este nedrept. Dar este nedrept în favoarea noastră. Adică iubirea este nedreptate. Dar nu în favoarea celui care iubește, ci în favoarea celui iubit. Celui iubit. Și din cauza asta trebuie, într-adevăr, în orice situație, trebuie să zicem: ”Doamne, luminează-mă ce să învăț eu de aici”. Și nu să ne revoltăm. Desigur, apropo de LSS, desigur, canalizăm situația, încercăm să o îmbunătățim, dar totdeauna trebuie să mă rog la Dumnezeu să zic: “Doamne, ce trebuie să învăț de aici?”
Ionuț Drăgoi: Ce trebuie să învăț, exact.
Părintele Teologos: “Ce trebuie să învăț?” Asta este foarte, foarte important. Și apropo și de situații, cred că iarăși este foarte important să nu ne concentrăm atât pe făptaș, cât pe îmbunătățirea situației.
Adevărata rezolvare a problemelor
Ionuț Drăgoi: Exact. Asta le spun și studenților mei, le spun și echipei mele, colegilor mei de la muncă. Haideți să nu căutăm vinovați, haideți să rezolvăm problema. Și vedem după aceea, vinovații se îndreaptă. Dacă avem o problemă, ne adunăm cu toții și încercăm să facem un brainstorming, să vedem unde e problema și cum putem să rezolvăm problema. Și cum putem face ca acea problemă să nu se mai întâmple.
Părintele Teologos: Exact asta înseamnă. Și asta, socotesc că este ceva constructiv.
Ionuț Drăgoi: Exact.
Părintele Teologos: Aduce colaborare, aduce pace. Dacă căutăm vinovați, este vânătoare. Adică e formă de război.
Ionuț Drăgoi: Fugim de așa ceva. Fug de colegi care vin și se angajează și stau și bârfesc, sau vin și bârfesc pe alții care nu-s prezenți. Vorbesc urât: “Că nu a făcut aia, nu a făcut aia.” Bun, dar tu ai făcut?
Părintele Teologos: Da.
Ionuț Drăgoi: Și atunci, știți cum e, în primele trei luni poți să iei decizia ca oricare angajat să te desparți frumos de el.
Părintele Teologos: Am înțeles, da.
Ionuț Drăgoi: Și el de tine și tu de el, fără nici o repercusiune. Și atunci, s-a întâmplat.
Părintele Teologos: Adică, în clipa în care avem un nepotrivit, cred că ăsta este cuvântul, este bine să păstrăm intact corpul, tainic, dacă dorești, al echipei. Ca să nu fie influențat de cel care nu se potrivește.
Ionuț Drăgoi: Aici m-am ajutat foarte mult cu fratele meu, Călin, care este alături de mine în firmă și mă ajută enorm de mult. Și el are așa un dar de a cunoaște oamenii și de a vorbi cu ei și de a-și da seama. Adică, empatizează foarte bine cu oamenii și știe. Și spune, bă vezi că ăla, așa, ăla, adică nu o să stea prea mult. Și așa se întâmplă. Sau, hai să-l ajutăm. Uite, ăla are o problem. Hai să-l ajutăm, să vedem cum putem face. Și într-adevăr, întotdeauna se întâmplă.
Tehnologia și umanitate în viitor
Părintele Teologos: Se întâmplă treaba asta. Slavă Dumnezeu! Cum vezi viitorul?
Ionuț Drăgoi: Sunt încrezător părinte, în viitor. Sper ca tehnologia să ne ajute, să ne dezvoltăm, să ajungem să ocrotim planeta asta, să eliminăm waste-urile din planetă, cum s-ar spune. Să nu mai fie atâtea gunoaie fizice, mă refer. Și împreună cu partea asta de inteligență artificială, să-i spunem așa, că practic încolo o ducem, să ajungem ne ușurăm viața, să ne facem viața mai ușoară.
Părintele Teologos: Cum vezi inteligența artificială?
Ionuț Drăgoi: Atâta timp cât e ținută sub control, o văd un ajutor, un mare ajutor. Dar atât timp cât e ținută sub control.
Părintele Teologos: Crezi că o să fie?
Ionuț Drăgoi: Acum dacă am citat din Terminator, știți, eu sper că o să fie. Sper că cine a creat-o totuși a creat și niște pași care opresc, ar opri o eventuală invazie sau o scăpare de sub control a inteligenței.
Părintele Teologos: Da, eu cred, și nădăjduiesc astfel, dar din păcate să mă ierte bunul Dumnezeu, nu știu cât de virtuoși sunt oamenii care dețin marile sisteme de inteligență artificială să le folosească în ajutorare. Și aici nu mă refer, da, există sisteme de inteligență artificială, de exemplu în spitale.
Ionuț Drăgoi: Asta voiam să vă spun de medicină, da. Deci în medicină chiar ajută foarte mult inteligența artificială.
Părintele Teologos: Foarte mult, foarte mult. Dar, pe de altă parte, vezi că sunt presiunile astea imense, pe armată. Și vezi, e vorba și de om. Adică, deci eu acum mă gândesc la sisteme. Oamenii cred că inteligența artificială este chat GPT. Nu e așa, dar mă gândesc.
Ionuț Drăgoi: Deloc, da.
Inteligența artificială și sufletul
Părintele Teologos: Deloc, sigur. Dar mă gândesc aici, vezi, la aceste sisteme conversaționale. În clipa în care un om folosește un sistem conversațional și întreabă lucruri tehnice. Sigur, mai dă rateuri, dar totuși să zic, hai, să treacă de la mine. Dar în clipa în care un om care este singur, care este depresiv, întreabă un sistem de inteligență artificială, lucruri legate de suflet, cred că asta este distrugător. De ce?
Pentru că un astfel de sistem, cu toate că primește, cum să spun, date scrise în limbaj uman și îi răspunde în limbaj uman, adică dă impresia unui om, el este total lipsit de iubire, total lipsit de compasiune, total lipsit de dragoste, nu are Dumnezeu, nu are nimic. E un fel de antihrist digital. Și din cauza asta, da, sigur, în clipa în care îl folosești, cum spuneam, strict pe plan tehnic, ok, dar dacă îl folosești pe plan sentimental, sufletesc, cred că…
Adică eu cunosc cazuri de oameni care au devenit depresivi pe tema asta. Au devenit depresivi, că foloseau și discutau cu astfel de sisteme, căutând dragoste. Și bineînțeles că nu, adică n-ai cum. Și pe de altă parte, apropo de TikTok, vezi, că acolo este folosit și din păcate și celelalte firme, cum îi spune, urmează acest trend. E vorba de faptul că sisteme de inteligență artificială care sunt în spatele algoritmului de recomandare de la aceste aplicații vor să-l subjuge pe om.
Ionuț Drăgoi: Exact.
Părintele Teologos: Vor să-l facă sclav, adică să-l ține lipit ca și melcul de geam, știi? Deci, depinde foarte mult de virtutea care este sau nu este, a celor care programează, a celor care sunt la butoane, la parametrii, în sensul propriu al cuvântului. Pentru că, știi că are foarte mulți parametri. La parametrii acestor sisteme de inteligență artificială.
Adică, tehnologia în sine nu este rea, ci e vorba de folosință, cum folosim treaba asta. Într-adevăr și eu o socotesc, sper la bunul Dumnezeu, că oamenii…Sigur eu nu-l validez, nu zic eu că Elon Musk este ușă de biserică, asta e altă poveste, dar, totuși cred că Musk a spus foarte bine că trebuie să existe legi cumva, adică un cadru, astfel încât să nu scape. Dacă este cineva malefic și face treaba asta atunci… Și vezi că malefică poate să fie și ideologia.
Acum a apărut, nu știu dacă ai văzut ăsta de la Gemini, de la Google, care este woke. Adică, îi scoate pe părinții Americii că erau toți negri, adică pe Washington l-a făcut negru. Vorbim de o ideologie extremă, extremistă, adică lumea se ia cu mâinile de cap. E o mare problemă și asta depinde foarte mult, cum spuneam, de cine este în spate. Și ce agendă iubitoare de oameni sau iubitoare de sine?
Ionuț Drăgoi: Exact, aveți mare dreptate.
Concluzii și îndemnuri
Părintele Teologos: Da, acolo, acolo cred că e problema. Și cred că totuși soluția, iarăși, inclusiv în cazul inteligenței artificiale, și inclusiv în cazul oricărei tehnologii, cred că este tot Hristos, tot creștinismul. Eu asta am văzut. Sigur că asta nu înseamnă că o să mergi în sensul protestant, care, da, tot respectul pentru protestanți… dar sunt eretici adică merg cu Scriptura. Ci e vorba de trăirea acestei terapeutici care se numește Ortodoxie. Cred că despre asta este vorba.
Ionuț Drăgoi: Care practic ajută și încheagă lucrurile.
Părintele Teologos: Da, și aduce echilibru.
Ionuț Drăgoi: Exact.
Părintele Teologos: Da. O ultimă întrebare. Ce ai putea să spui unor tineri care, hai să nu zic că sunt dependenți, dar iubesc foarte mult informatica?
Ionuț Drăgoi: În primul rând, i-aș felicita, dacă iubesc informatica. Facultatea de Matematică și Informatică de la Timișoara a fost prima care am terminat-o și eu în 2008. Și m-a ajutat foarte mult în gândire, în algoritmică, în matematică, în tot. Și mulțumesc frumos tuturor profesorilor pe care i-am avut atunci. Și în continuare facultatea e foarte bună. Le-aș recomanda să încerce să aducă un plus valoare în ceea ce fac ei, și să aibă grijă să nu derapeze, să nu meargă în partea cealaltă. Să lase jocurile. Adică, pot să se joace, dar nu toată ziua să ne jucăm…
Părintele Teologos: Sigur, să nu intrăm în dependență.
Ionuț Drăgoi: Să nu creezi din plăcere, dependență. Să ai acolo vama aceea între plăcere și dependență. Să te oprești acolo.
Părintele Teologos: Adică, oameni buni, să rămâneți liberi!
Ionuț Drăgoi: Exact, să rămâneți liberi.
Părintele Teologos: Să rămâneți liberi și să rămâneți oameni.
Ionuț Drăgoi: Foarte bine, da.
Părintele Teologos: Mulțumesc tare mult Ionuț. Să ne ajute bunul Dumnezeu!
Ionuț Drăgoi: Eu vă mulțumesc din suflet.
Părintele Teologos: Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Doamne ajută, mă iertați nu prea am înțeles, noua carte de identitate cu amprenta digitală face parte din acest proiect european care copiază „indexul social” chinez? România este obligată să adere la acest proiect? S-ar putea să ne faceți va rog frumos o prezentare mai detaliată pe acest subiect?
De asemenea, ne poate explica cineva de ce ABSOLUT TOATE cărțile de identitate (buletinele, pe vechi), care se reînnoiesc acum, au data de expirare/valabilitate data de: 03.08.2031?
Mulțumesc anticipat pentru răspuns!