Disciplinarea copilului nu se reduce la tehnici. Tehnicile și metodele de educație nu fac minuni, sunt doar niște instrumente și pot fi benefice în funcție de cum sunt aplicate. Contează foarte mult atitudinea părintelui, care trebuie să fie calm, blând, ferm și perseverent.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și sinteza săptămânii)
Powered by RedCircle
Acestea sunt articolele pe care le-am publicat în cursul acestei săptămâni pe site-ul O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte.
Urmăriți cel de-al 5-lea episod dintr-un serial dens și foarte bine făcut după celebrul roman al Fiodor Dostoievski „Crimă și pedeapsă”.
Cu mult mai mult decât povestea unei crime, serialul ne arată hidoșenia oamenilor departe de Dumnezeu, sub masca unei normalități care poate să atragă doar pe cei de o seamă cu aceștia – adică pe noi toți -, iar pe de altă parte ne arată care este salvarea din această situație care pare, aparent, fără ieșire.
Un serial psihologic-duhovnicesc de o complexitate demnă de remarcat din care avem cu toții de învățat, serial care crește în intensitate de la episod la episod.
Urmăriți o discuție foarte interesantă cu un om foarte special în multe feluri. Urmăriți lupta sa pentru a crește binele în societatea în care trăim.
Urmăriți un scurt și lămuritor material în care Sfântul Efrem Katunakiotul ne învață cum să punem viața noastră în relație cu rugăciunea.
Urmăriți un material informativ legat despre ce s-a întâmplat cu cei șapte diaconi din Faptele Apostolilor și, legat de asta, avem și o concluzie folositoare de suflet, chiar dacă este una la care poate că nu ne așteptăm.
Ascultați pe dl. Gheorghe Filias care ne vorbește într-un scurt și frumos cuvânt despre Biserică ca și păstrătoarea și desăvârșitoarea cultului iudaic prezent în Vechiul Testament.citat
Ce face atât de specială Învierea lui Lazăr? Ce semnificație duhovnicească are acest eveniment? Care este rolul minunilor? Ascultați un material care încearcă să răspundă la aceste întrebări și în care legăm acest eveniment de intrarea Domnului în Ierusalim.
Urmăriți un material scurt însă halucinant în care Yuval Noah Harari, consilier șef al WEF, se laudă: Visele dictatorilor sunt acum posibile! Problema cea mare este cine îi supervizează pe supervizori. Dumnezeu este deasupra tuturor și dacă oamenii ies din conștiința faptului că au un Dumnezeu deasupra atunci se chinuie pe ei înșiși și chinuie și pe alții.
Urmăriți un material scurt și clar în care părintele Kosta Petrogeorge ne răspunde la întrebarea „Cum știm când suntem vindecați de dependența de pornografie?” analizând-o din câteva unghiuri astfel încât să ne dea un răspuns care să ne ajute în viața de zi cu zi.
Ascultați un cuvânt extraordinar al părintelui Iosia Trenham în care acesta ne explică cum ne îndrumă sfinții spre o căsnicie cu folos.
Ascultați un cuvânt de folos al părintelui Pimen Vlad în care acesta ne amintește de Judecata finală către care toți ne îndreptăm, însă de care aproape toți nu dorim să ne amintim și să ne pregătim pentru aceasta.
Ascultați o declarație halucinantă a unuia dintre cei mai influenți oameni de știință în sociologie: Dennis Meadows. Acesta ne „învață” cum „trebuie” redusă populația la 1-2 miliarde de locuitori.
Vedeți ce se poate întâmpla atunci când îl scoatem pe Dumnezeu din cotidianul nostru și alegem un mod de viață împotriva legii naturale a Creatorului. În acest material șocant vedeți cum arată Atena care s-a depărtat de Dumnezeu și astfel veți înțelege cum s-a ajuns și de ce se votează în Grecia legile care depărtează pe oameni și mai mult de Dumnezeu.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
11 Comment
Un articol extrem de util!
Ceea ce nu imi este clar este: ce facem cu toata acea manie de moment, cum o gestionam astfel incat sa obtinem maxim potential din lectia de invatare a copilului.
Oare acea manie reprimata ne ar putea imbolnavi ca parinti sau din contra ne vindeca tocmai de boala si neputinta? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Doamne lumineaza-ne!
O-nghițim pe nerăsuflate! :)) Doamna cred că se adresează acelor tipologii de părinți care sunt mai calmi din fire și cărora le vine la îndemână, firesc, să-și mustre copilul ca atunci când îl cheamă la masă. Viața ne-a demonstrat că, de cele mai multe ori, asemenea tipologii de părinți au creat, în sensul de educat, copii răsfățați, aroganți, cam prost-crescuți așa. Asta nu înseamnă că susțin bătaia copilului neascultător, dar cu siguranță un ton mai aspru și o nuielușă, la timpul lor, fac minuni.
Sunt perfect de acord că, atunci când greșeste, copilul trebuie să-și ceară iertare.
În definitiv, vorba aia: te uiți la un copil și-i vezi părinții, și te uiți la părinți și le vezi copiii!
Doamne, ajută!
Sunt in acord cu dumneavoastra in mar parte probabil, fiind insumi parinte pot sa zic ca este un subiect vast de discutat si explorat si experimentat. Eu sunt de parere ca un echilibru se impune intre metodele parenting-ul modern soft si cele cu care am fost noi crescuti mai aspre, mi se par ca astea doua sunt extremele si ar trebuii evitate. Ce pot sa zic din experienta mea mica de pana acuma e ca intradevar parintele trebuie sa fie in primul rand echilibrat ca sa poata creste un copil echilibrat si asta se intampla destul de rar din ce am vazut la mine si in jurul meu. In primul rand copilul trebuie privit cu respect si responsabilitate catre persoana care o sa devina, eu incerc sa imi imaginez copilul fiind o persoana adulta si ma raportez la mine insumi si incerc sa cercetez ce anume din cum m-au crescut parintii mei m-a ajutat si ce anume mi-a dat de furca si aici incerc sa ma uit la circumstante, mediu si comportament dar aste trebuie privite prin lentila lui Hristos nu doar prin a noastra pentru ca noi avem tendinta sa ne victimizam si sa cadem in extrema de a ne supraproteja copilul si de al infantiliza pana la urma neavand curajul si increderea ca el o sa se descurce cu greutatile. De asemenea incerc sa-mi privesc copilul si prin prisma varstei la care se afla si sensibilitatile ei si sa fim ingaduitori cand e nevoie cu nivelul lor de intelegere si responsabilitate. Mie mi se pare destul de greu sincer sa imi gasesc echilibrul dar am observat ca atunci cand eu sunt ok si copilul e ok iar cand eu trec print-o perioada mai grea si el la fel, se oglindesc starile noastre extraordinar de mult in ei. Cred in educatia cu blandete dar cu fermitate, asta as considera ca e dovada de iubire dar cu completarea ca trebuie sa existe si consecinte de care copilul trebuie sa fie constient si sa le experimenteze si ma refer aici la pedepse. @Admin daca ati avea vreodata ocazia sa aveti pe cineva din domeniul parentingului sau a psihologiei copilului, desi e greu pentru ca majoritatea sunt femei si pe Athos nu ajung, ar fi foarte folositor sa vedem o perspectiva prin lentila ortodoxiei intr-un podcast. Multumim parinte Teologos si poate aveti si dumneavoastra un mic sfat pe acest subiect ar fi foarte folositor, stiu ca ati avut un podcast pe un subiect asemanator, acum ceva timp, de ce nu e bine sa facem un singur copil.
Da, o să vină un astfel de material. Până atunci vedeți https://www.chilieathonita.ro/2022/06/07/problemele-tinerilor-parintele-teologos/
Părinte, omul a fost creat după chipul și asemănarea Lui Dumnezeu Tatăl, sau după chipul și asemănarea Sfintei Treimi? Dacă după Sfânta Treime, atunci cum se reflectă ideea de treime în ființa umană? E vorba de cele trei dimensiuni – trup, minte, suflet?
Nu – e vorba de Adam cel global. Am mai vorbit în clipuri despre acesta.
Foarte util acest raspuns. Multumesc pentru acesta si sper ca si Parintele sa ne raspunda.
Personal intampin dificultati in a intelege daca mania de moment, rezultata din intelegerea greselii mai grave a copilului trebuie sa fie reprimata sau nu in fata acestuia. Daca e util sau nu sa ne infuriem si ca el sa vada asta si sa primeasca o lectie pe moment.
Sfaturile legate de cresterea copiiilor dintr o perspectiva duhovniveasca sunt extrem de utile si ne ghideaza sa nu cadem in capcanele acestei lumi dezorientate sau orientate catre castig material. Cred ca 99% din categoria celor care promoveaza acest parentig au foarte mult de castigat.
Cred ca subiectul legat de manie si cum reactionam e mai vast si cumva cred ca ne putem alinia sfaturilor generale legate de atitudinea rezultata din aceasta stare.
Doamne ajuta! Post cu folos!
Trebuie să ți-o reprimi neapărat. După aceea – dacă socotești necesar – poți ridica tonul și să fii fermă, însă pe dinăuntru să nu fii tulburată de mânie pentru că asta rănește, pe când dacă ești calmă și iubitoare atunci copilul primește mesajul însă nu se rupe de tine.
Multumesc, raspunsul a fost ca un cadou de mare pret pentru constiinta mea.
Ah, da, Adam cel global într-adevăr. Dar e după chipul și asemănarea lui Dumnezeu Tatăl sau Dumnezeu Sfânta Treime?
Sfânta Treime