Urmăriți un foarte frumos documentar artistic despre o mănăstire aflată la 45 de metri în aer, pe un stâlp natural de piatră în vârful căruia trăiește un pustnic duhovnicesc. Un mic rai delicat într-o lume cenușie.
Vizionare plăcută!
Powered by RedCircle
1944 d.Hr. În munții Georgiei, o stâncă se ridică din pământ la 150 ft (45 m) în aer. Nimeni nu a văzut ce se află în vârf de peste 600 de ani. Dar, în această noapte…
Am dat recent peste un articol despre un călugăr care trăiește acolo. Motivul pentru care trăiește acolo e că: ”În liniște simți prezența lui Dumnezeu.” Părintele Maxim este un călugăr stâlpnic din zilele noastre, din rândul călugărilor care construiesc și se urcă pe stâlpi, trăind pe o platformă foarte mică. Ei își petrec zilele în rugăciune, pocăință și predicând oamenilor. Separându-se fizic de ispitele societății aflate dedesubt, ei caută să se întâlnească cu realitatea și să se apropie de Dumnezeu, Cel de sus.
Cu toate acestea, originile acestui stâlp, stâlpul Katskhi, sunt învăluite în mister. Așa că, Cynthia de pe blogul de călătorie, Jurnalul Nomazilor, a decis să-și împacheteze bagaje și să se îndrepte spre locație. 2017 d.Hr. Acum câteva săptămâni am vizionat un videoclip despre Georgia. Am fost intrigați. Este localizat în satul Katskhi, lângă Chiatura, în Georgia de Vest. Am știut că a venit timpul pentru o mică călătorie cu autostopul. Am putut vedea stânca înaltă de peste 40 m de la mile depărtare. Ne-a amintit de mănăstirile de pe vârful stâncilor din Meteora, Grecia.
Arăta spectaculos. Era văzută ca reprezentarea unui zeu local al fertilității în timpul păgânismului. Cu sosirea Creștinismului în sec. 4, stânca a devenit un loc de izolare pentru stâlpnici. Sculpturile stilizate și crucile de la baza stâlpului indică o prezență creștină încă din secolele 6-8. La vârf, au construit o biserică dedicată Sf. Maxim Mărturisitorul. De aici, rugăciunile lor s-au înălțat pentru sute de ani. Dar apoi, în 1453, o armată otomană de 100.000 de oameni asediază Constantinopolul. Sfânta Sofia este transformată în moschee. Capitala Georgiei este jefuită, iar inima imperiului creștin Bizanțului este spulberată. Armata otomană se extinde apoi tot mai mult și mai mult în cele mai îndepărtate părți ale Georgiei și despre călugării din Katskhi, care odată au numit acest loc acasă, nu s-a mai auzit nimic.
487 de ani mai târziu. ”Ruinele unei mici biserici construite din piatră ponce, în partea estică. Pe marginea vestică, mai multe amfore sunt încastrate în pământ, unde cred că se păstrau apa și vinul. De asemenea, am găsit rămășițe umane, care arată ca și cum ar fi fost aici de foarte mult timp.” Grupul a petrecut o noapte în vârful stâlpului, înainte de a coborî. Și în următoarele câteva decenii mai mulți exploratori, arheologi și cercetători au făcut ascensiunea.
Până când, condus de Sfântul Duh, un călugăr singuratic reaprinde flacăra. Părintele Maxim își petrece primii ani de viață crescând în Georgia, mistuit de gălăgie. „Obișnuiam să beau cu prietenii mei pe dealurile din jur și ne uitam în sus la acest loc unde pământul se țese cu cerul.” După ani de băutură, petreceri și vânzând droguri, ajunge în închisoare și în cel mai rău moment al său, ajungând la fund, Maxim decide să facă o schimbare. „În tăcere Îi simțiți prezența lui Dumnezeu.” El sosește în toiul iernii, după ce și-a depus votul monahal, și supraviețuiește primele câteva luni într-o peșteră, sub munte. Când a venit primăvara, își croiește drum în sus și ridică provizii la vârf. Primii doi ani doarme într-un vechi frigider. „Dumnezeu este pretutindeni: pe stâlp, jos pe Pământ, în mare și în cer, dar acest loc are o semnificație specială pentru noi. Este plin de rugăciunile călugărilor bătrâni.”
1999 d.Hr. Capela dedicată Sf. Simeon a fost restaurată din temelie. Localnicii dau milostenii sub forma a diverse servicii și donații. 2005 d.Hr. Biserica închinată Sfântului Maxim, din vârful stâlpului și o căsuță au fost restaurate. Părintele Maxim are acum un loc unde să doarmă. 2007 d.Hr. O scară metalică spre cer face legătura între bază și vârf. Ne-ar fi plăcut să-l întâlnim pe părintele Maxim, dar din păcate acest lucru nu a fost posibil. Singurii săi vizitatori sunt călugării care locuiesc în căsuțe mici la baza stâlpului. A fost atât de liniște și pace încât abia am îndrăznit să vorbim între noi.
Ascunsă sub capelă se află o criptă și în criptă se află osemintele primilor stâlpnici care au trăit pe vârf. Aici este locul în care părintele Maxim intenționează să se odihnească. O inscripție găsită de părintele Maxim ne oferă o mică incursiune în lupta spirituală a unui singur călugăr dintre cei de la început. „Slavă Ție Doamne că prin rugăciunile Părintelui Tău, pretutindeni în puterea răstignirii, puterea Sfântului Cer și a toată Sfințenia Ta, mult iartă sufletul Sfântului Gheorghe. Ajută-l pe păcătosul Gheorghe care a construit aceste trei case pentru slavă, pentru a trăi, pentru a sta în picioare, pentru a trăi o viață sfântă și pentru a se odihni acolo ca slujitor al Tău.”
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!