Care a fost „scânteia” care a declanșat convertirea la Ortodoxie? Cum ați luat această decizie? De ce ați ales Biserica Ortodoxă? Ați spus într-un interviu că nu sunteți activ pe social-media și că „tehnologia este o capcană pentru noi”. Sunteți o persoană anti-tehnologie? Sunt doar câteva dintre întrebările la care ne-a răspuns Paul Kingsnorth, fost editor adjunct al „The Ecologist”, autorul unor romane de excepție și fost activist ecologist, în cadrul unui interviu realizat cu prilejul celei de-a X-a ediții a Simpozionului Stăniloae.
Paul Kingsnorth s-a botezat ortodox la începutul anului 2021 la mănăstirea românească din Shannonbridge, Irlanda. Este căsătorit cu o indiancă, Navjot, și împreună au doi copii: Leela și Jeevan. De câțiva ani locuiesc în Irlanda, unde au o mică fermă, și își educă ambii copii acasă.
Vizonare plăcută! (după clip aveți sinteza săptămânii)
Acestea sunt articolele pe care le-am publicat în cursul acestei săptămâni pe site-ul O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte.
Urmăriți cel de-al 3-lea episod dintr-un serial dens și foarte bine făcut după celebrul roman al Fiodor Dostoevski „Crimă și pedeapsă”. Cu mult mai mult decât povestea unei crime, serialul ne arată hidoșenia oamenilor departe de Dumnezeu, sub masca unei normalități care poate să atragă doar pe cei de o seamă cu aceștia – adică pe noi toți -, iar pe de altă parte ne arată care este salvarea din această situație care pare, aparent, fără ieșire. Un serial psihologic-duhovnicesc de o complexitate demnă de remarcat din care avem cu toții de învățat, serial care crește în intensitate de la episod la episod.
Ascultați o foarte interesantă discuție în care părintele Teologos răspunde la întrebările lui Adrian Artene legate de post, despre părțile sufletului, despre rugăciunea lui Iisus, rugăciunea neîncetată și despre luminarea minții.
„Credeți că răpirea minorilor și îngroparea lor de vii prezintă un risc?” – iată o întrebare care nu ar fi trebuit pusă niciodată și care are un răspuns evident, indiscutabil. Cu toate acestea, această întrebare a fost pusă oficial în senatul SUA. Care a fost răspunsul? Urmăriți acest material pentru a vedea.
Ascultați un cuvânt profund al lui C.S. Lewis despre ce înseamnă a fi creștin și cum jumătățile de măsură pe care încercăm a le practica ne duc la eșecul vieții în Hristos.
Urmăriți un cuvânt scurt și clar al Arhimandritului Elisei Simonopetritul în care acesta ne spune cum să ne raportăm corect la Apocalipsă și la semnele vremurilor.
Adevărata veste bună este întruparea Domnului nostru Iisus Hristos din Fecioara Maria pentru că Dumnezeu cel întrupat ne-a arătat că Învierea vine prin Cruce. Niciun om nu își putea imagina așa ceva și din cauza aceasta a venit însuși Dumnezeu și S-a făcut om ca să ne arate în mod concret reușita acestei căi mai presus de orice logică.
Mai jos aveți un clip cu un potpuriu de muzică psaltică și fotografii de la sărbătoarea Bunei Vestiri care prezintă scoaterea și închinarea Sfintei Cruci precum și momente de la privegherea și Sfânta Liturghie arhierească la care a slujit ca întâi-stătător IPS Iustin de Kalamaria.
Urmăriți un material care face o analiză din punct de vedere duhovnicesc a celor mai vizionate filme în comparație cu duhovnicia descrisă de cea mai analitică carte care sistematizează patimile și virtuțile: scara Sfântului Ioan Scărarul. Care este rezultatul acestei paralele? Urmăriți acest material pentru a afla!
Urmăriți un scurt și impresionant material în care ne este prezentată o mică analiză a rugăciunii supranumite „a regelui Manase” – rugăciune care se găsește în Vechiul Testament și care este citită în Pavecernița Mare din Postul Mare.
Urmăriți un foarte, foarte bun material în care Jonathan Pageau ne explică războiul ideologic la care suntem supuși prin filme. Merită văzut și aprofundat!
Ascultați-l pe părintele Pimen Vlad cum ne povestește viața sfinților Hrisant, Daria și Claudiu, desigur, făcând comentarii de folos duhovnicesc cu această ocazie.
Urmăriți un material cu totul extraordinar și foarte bine făcut în căutarea râului Fison din Grădina Edenului. Unde este râul Fison? Unde este Grădina Edenului?
Sfânta Scriptură zice:
„Și din Eden ieșea un râu care uda raiul, iar de acolo se împărțea în patru brațe. Numele unuia era Fison; acesta înconjoară toată țara Havila, în care se află aur, iar aurul din țara aceea este bun; tot acolo se găsește bdeliu și piatra de onix. Numele râului al doilea este Gihon. Acesta înconjoară tot ținutul Etiopiei. Și râul al treilea este Tigrul; acesta curge prin fața Asiriei; iar râul al patrulea este Eufratul.”
Unde sunt localizate acestea?
Ascultați un cuvânt al părintelui Iosia Trenham în care acesta ne prezintă un fenomen nou – numit DINKS. Este vorba de cupluri în care și bărbatul și femeia câștigă din destul însă aceștia nu doresc să aibă copii. DINKs vine de la Double Income, No Kids (Venituri duble, fără copii).
Urmăriți un fenomenal material în care foarte multe celebrități vorbesc despre faptul de a fi bogat dar nefericit. Există prejudecata că vedetele duc o viață fericită, însă adevărul este altul: numai cel unit cu Hristos duce o viață fericită. De asemenea, vă vor fi prezentate câteva sfaturi legate de această temă.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!