Rubrica din această duminică vă aduce, prin întrebările voastre și prin răspunsurile pe care vi le-am scris pe platformele O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte, o serie de răspunsuri duhovnicești de interes acum, în perioada postului mare.
Vă mulțumim pentru comentarii! La final, este și un citat duhovnicesc din Sfinții Părinți.
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Viața noastră NU este predestinată. Avem libertatea de alegere. Dumnezeu preștie, nu predestinează. Suportăm consecințele alegerii noastre. Vezi „Dogmatica” de Sf. Ioan Dmaschin.
Să evităm conflictele și să ne refugiem în rugăciune.
Minimizarea grijilor și a știrilor.
Este harul lui Dumnezeu – trebuie trăit. Nu poate fi descris.
Să ai dispoziție de ascultare și constanță în programul duhovnicesc.
Să nu mai ții minte răul pe care celălalt ți l-a făcut. Depășește-l pentru că dacă nu tu îți distrugi sufletul.
Ortodoxia nu este o religie în sensul în care acest cuvânt este înțeles astăzi. Este ramură a medicinei care are ca scop vindecarea sufletului, depășirea morții și ajungerea la fericirea veșnică, cu ajutorul lui Dumnezeu. Verificarea oricărei …religii (îl lipsă de alt cuvânt) sunt roadele sale: Sfinții, oamenii îndumnezeiți. Nicio altă religie nu are un mormânt gol, nu are iubire veșnică și totală și nu are pleiada de Sfinți pe care o are ortodoxia.
Pentru că diavolul ne luptă și vrea să ne oprească din mărturisirea adevărului.
Să nu dăm importanță acestor lucruri și să nu ne expunem la aceste lucruri care ne coboară mintea de la Dumnezeu. Se poate în clipa în care avansăm duhovnicește. Până atunci trebuie să tăiem grijile neesențiale.
Omul era certat cu Dumnezeu – nu Dumnezeu cu omul. Jertfa supremă a Domnului înmoaie inima oamenilor deschiși către Domnul care se pocăiesc de ura lor față de Acesta.
Să tăiem mai mult grijile și să stăm mai mult în liniște și rugăciune.
Imediat ce îți vine un gând despre un alt om, alungă-l! Nu permite gândului să intre!
Harul Duhului Sfânt.
Să ne aducem aminte că suntem veșnici. Să ne gândim care din grijile actuale ne vor ajuta în veșnicie.
Concentrarea pe noi înșine.
citat duhovnicesc
Cel care în orice chip urmărește prietenia oamenilor se îndepărtează de prietenia lui Dumnezeu. Nu este bine să vrei să placi tuturor. Vai de voi, zice, când toți oamenii vă vor lăuda. (Avva Pimen)
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
9 Comment
Parinte, vreau un cuvant de folos,caci trec greu peste deci, deznadejdea, sa zicem am stat cam 8 ani, intr-un pacat rusinos, filme spurcate, si malahie care am facut-o de multe ori in zi ori saptamana, de multe ori am incercat sa ma ridic, insa venindu-mi porniri,ganduri iara am cazut, si alte ori mi-a parut rau, incercat iara sa pun inceput bun, dar iara am cazut, si alte perioada am stat in pacat,mai am nadejde de mantuire, caci vreau sa ies, mi s-a luat de bolile care imi vin din pricina pacatului, ori a faptului ca sunt un ticalos inaintea lui Dumnezeu. Adica am si o boala in ultima faza, mi-ar trebui alti 8 ani in pocainta, curatie, ca sa fiu iertat de Dumnezeu, sa am nadejde de mantuire? Se pune si acea perioada, luni sa zicem, in care am incercat sa ma ridic, desi recunosc nu am fost suficient de harnic, ca timp de pocainta
Părinte,daca înainte de a primi de la Părinte Sfânta Împărtășanie,s-a stins lumânarea are o însemnătate?
Una foarte mare și pozitivă. Așa trebuie. Părul (barba părintelui, părul doamnei din față) sau baticul ori procovățul sunt niște materiale foarte inflamabile. Este foarte bine să mergem la împărtășit FĂRĂ lumânare. Dacă însă așa este obiceiul local țineți lumânarea departe cu mâna în lateral. Este un obicei inventat, luat și extins, de fapt, de la Botez. Nu este bine.
Sărut mâna și mulțumesc!
Una foarte mare si pozitiva..
Parinte la toate bisericile la care am fost nu iti da voie sa te impartasesti fara lumânare aprinsa.
Va cred ca nu e bine.
Dar daca o tinem departe de preot si potir ce sa strice?
Eu chiar nu mai inteleg nimic.
Cam toti preotii mi ai zis sa am lumânare aprinsa, sau sa nu cumva sa calc in biserica cand sunt in perioada femeii, sau sa sfintesc cruciulita de la gat ca altfel nu e valabila.
Deci familia nici nu percepe sa merg la biserica cand sunt in acea perioada, nu ma lasa.
Le am spus de ce, Dar daca asa au crescut si asa spun si preotii la noi nu ai ce sa faci.
De unde vine toata gandirea asta?
De bun folos!!!
Doamne ajută!
Ai multă nădejde de mântuire. La Dumnezeu nu stau lucrurile așa. El caută la sinceritatea inimii noastre și nu la număr de ani etc.
Mulțumesc, de încurajare, cuvioase părinte. M-ați făcut să înțeleg acum, cum anume trebuie să privesc iubirea lui Dumnezeu
Părinte, ce mă sfătuiți să fac dacă sunt foarte emotiv și din cauza acestui defect nu reușesc să excelez în anumite lucruri?